Connect with us

GALA PREMIILOR MARII LOJI

Marea Lojă Națională din România și Academia Română au anunțat câștigătorii Ediției a IX-a a Galei Premiilor MLNR

Published

on

© Calea Europeana/Zaim Diana

Marea Loja Naţională din România (MLNR) a organizat vineri, 21 iunie 2019, în parteneriat cu Academia Română, la Ateneul Român, cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor MLNR. 

Marea Lojă Națională din România și Academia Română au anunțat câștigătorii celor 6 domenii de referință:

Premiul Grigore Moisil științe exacte : dr. Radu Purice cercetător științific grad1 la Institutul de matematica Simion Stoilov

Premiul Henri Coandă pentru științe aplicate : dr. Volker Wollmann

Premiul Carol Davila medicina:Prof.univ.dr. Victor Jinga

Premiul Eugeniu Carada economie:Acad. Victor Axenciuc

Premiul Spiru Haret, educație, mediu,IT: prof.univ.dr. Anton Adamuț

Premiul Constantin Brâncuși arta, cultura: prof .dr. Octavian Lazar Cosma

 

Citiți și: Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Radu Bălănescu, la Gala Premiilor MLNR: „Societatea românească promovează un pact pentru o cale europeană”

 

CaleaEuropeană.ro a fost partener media și în acest an și a transmis live „Gala premiilor MLNR”:

Partea I 

Partea a II-a

Premiul Grigore Moisil științe exacte : dr. Radu Purice – cercetător științific grad1 la Institutul de matematica Simion Stoilov

”Mulțumesc Mari Loji Naționale pentru punerea în valoare a cercetării științifice și creativitaea românească. Mă simt onorat că o parte din rezultatele obținute de mine au fost apreciate de comisia de evaluare.”

Informații despre activitatea dr. Radu Purice: Cele două lucrări publicate în colaborare de domnul Radu Purice în anul 2018 în Communications in Partial Differential Equations (revistă cotata ISI în primele 10% pe domeniul Matematică) sunt parte a unui grup de cinci lucrări, dintre care una apărută la sfârşitul anului 2017 în Journal of Functional Analysis şi două apărute la începutul anului 2019 în Reviews in Mathematical Physics şi respectiv în Journal of Spectral Theory.

Metoda cuantificării Weyl magnetice şi respectiv calculul pseudodiferenţial magnetic, dezvoltate de Radu Purice împreună cu diferiţi colaboratori într-o serie de lucrări publicate începând din 2002, este utilizată pentru a extinde posibilităţile de descriere matematică riguroasă a unei clase de fenomene de transport cuantic în câmp magnetic, printre care şi bine-cunoscuta metodă din fizica solidului a substituţiei Peierls-Onsager.

Premiul Henri Coandă pentru științe aplicate : dr. Volker Wollmann cu Seria de Volume I-VII ale tratatului “Patrimoniul preindustrial si industrial in Romania”, apărute in perioada 2010 – 2018.

 

”Vă transmit înalte aprecieri pentru gestul pe care l-ați făcut. Onorată asistenă, iluminați ai acestui spațiu, ceea ce faceți dumneavoastră în această seară este cel mai inalt nivel al patriotismului. Vă mulțumim!”

Informații despre activitatea dr.Volker Wollmann:În literatura română există puţine cărţi care să trateze istoria tehnicii româneşti, acestea fiind scrise, în marea lor majoritate, de ingineri. Doar trei istorici au abordat înainte de 1989 acest subiect: Nicolae Iorga, C.C. Giurescu şi Ştefan Pascu. Dr. Volker Wollmann este cel de-al patrulea istoric care, dispunând de instrumentele moderne de cercetare, abordează o astfel de temă. Subiectul cercetărilor sale, Patrimoniului preindustrial şi industrial în România, este unul inedit, fiind prima abordare în România a unei astfel de teme.

Nici pe plan mondial un astfel de subiect de cercetare nu a fost abordat (cu câteva excepţii în Franţa şi Germania). Cunoştinţele din domeniu, metodele şi mijloacele moderne de investigare pe care le stăpâneşte, precum şi pasiunea pentru subiectul abordat, au făcut ca autorul să publice, într-o perioadă scurtă de timp (2010-2018), şapte volume ale tratatului intitulat Patrimoniului preindustrial şi industrial în România, însumând peste 2.500 de pagini. Bogatul material imagistic cuprins în cele şapte volume (peste 6.000 de fotografii), alese cu mult profesionalism şi de o calitate excepţională, sunt de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul industrial românesc. 

Volumele tratatului abordează cvasitotalitatea domeniilor privind patrimoniul tehnic în Romania: minele de metale şi nemetale, industria siderurgică, industria lemnului şi hârtiei, carierele de calcar şi piatră, industria sticlei, industria textilă, industria morăritului şi a prelucrării produselor agricole, construcţiile, căiile de comunicaţii, ceasurile publice din România, monumente funerare, etc.

Cariera profesională a Dr. Wollmann (profesor de istorie la Reşiţa, fondator şi director al Muzeului din Reşiţa, fondator al revistei Banatica, cercetător la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj Napoca precum şi la Muzeul German al Mineritului din Bochum, Director al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim (Germania), profesor la Universitatea din Alba Iulia l-a condus spre alegerea unui astfel de subiect de cercetare.

A fost unul din primii istorici care a făcut cercetări sistematice şi riguroase în arealul Banatului Montan pentru descoperirea, cercetarea şi recuperarea artefactelor legate de activitatea minieră şi metalurgică din această zonă care reprezintă leagănul industrializării României.

Munca de căutare în arhivele marilor întreprinderi din România s-a împletit cu vizitele în teren pentru fotografierea unor site-uri ale industriei încă nedispărute şi cu documentarea sistematică în bibliotecile din ţară şi din străinătate (Austria, Ungaria, Germania).

Acum, în era internetului, când pentru documentarea unui subiect nu găsirea informaţiilor este principala problemă ci ierarhizarea valorică a acestora scoate în evidenţă valoarea deosebită a tratatului Dr. Wollmann pentru istoriografia românească.

Printr-un efort deosebit, atât intelectual cât şi fizic şi financiar, depus pentru recuperarea acestui tezaur, Dr. Wollmann a adus un extraordinar serviciu României, realizând de unul singur, printr-o muncă de o viaţă, ceea ce nu au realizat instituţii întregi.

Premiul Carol Davila medicina:Prof.univ.dr. Victor Jinga

”O stare de recunoștință te ajută să obți mai mult decât ai obținut, mulțumesc Academiei Române pentru nominalizare și Mari loji.  Obținerea acestui premiu, inseamnă un plus de incredere, un moment de innoire, o încurajare, o activitate ulterioară cu care să continuăm.”

Prof. Univ. Dr. Viorel JINGA cu studiul ”Randomized Phase II Study Evaluating Akt Blockade with Ipatasertib, in Combination with Abiraterone, in Patients with Metastatic Prostate Cancer with and without PTEN Loss”. Studiul a fost publicat in revista ”Clinical Cancer Research”, revista indexata ISI, de prestigiu, cu factor de impact peste 10.

Informații despre activitatea dr. Viorel Jinga: Activitatea știintifică, profesională și academică a domnului Prof. Univ. Dr. Viorel JINGA se remarcă în domeniul urologiei și uro-oncologiei. Proiectele sale de cercetare în domeniul uro-oncologiei au contribuit la o mai buna înțelegere a acestei patologii, în scopul diagnosticului, evaluării prognosticului, dar și a opțiunilor de tratament.

Cercetările efectuate în cadrul patologiei cancerului de prostată au fost axate pe markerii de diagnostic și prognostic, precum și pe opțiunile terapeutice. El și-a condus cercetările ca responsabil de proiect (din partea Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” Bucuresti) într-unul din, probabil cele mai importante proiecte de cercetare internațională care s-a desfășurat și în Romania, intitulat “Genetic prostate cancer variants as biomarkers of disease progression”, sub acronimul ProMark, intre 2008 si 2013. Scopul proiectului care a inclus un lot de 1000 de pacienți cu cancer de prostată și 1000 de pacienți în lotul martor, a fost de a transpune ultimele descoperiri în materie de genetică a cancerului de prostată în biomarkeri cu utilitate clinică, care sa fie folosiți în prognosticul evoluției acestui tip de neoplazie. 

Premiul Eugeniu Carada economie:Acad. Victor Axenciuc

Victor AXENCIUC, Membru de onoare ala Academiei Romane cu lucrarea “Progresul economic al României. Serii statistice seculare 1860-2010 Agricultura, cuprinde 804 pagini, apărută în anul 2018 la Editura Academiei Romane.

„Trebuie să returnez societății, comunității în care am trăit și trăiesc, rezultatele activității mele. Vă mulțumesc.”

Informații despre activitatea lui Victor Axenciuc: Este născut la 12 februarie 1928, în Vlăsinești, județul Botoșani. După absolvirea Academiei de Studii Economice (1951), a desfășurat timp de peste o jumătate de veac activitate didactică, pe întregul parcurs de la asistent la profesor universitar și conducător științific de doctorat. Din 1980, ca cercetător la Institutul de Economie Națională, a inițiat și condus cercetări în domeniul istoriei economiei naționale. Cercetarea structurilor de ramură, a nivelului, a profilului și stadiului economiei naționale au constituit obiective prioritare dezvoltate de profesorul Victor Axenciuc.

Peste 30 de volume de mari dimensiuni însumând zeci de mii de pagini, contribuții generoase la lucrări colective, mai mult de 290 de studii și cercetări apărute în reviste de prestigiu din țară și străinătate alcătuiesc o carte de vizită impresionantă pe care niciun biograf de bună credință nu ar putea-o cuprinde într-un crâmpei de Laudatio sau de caracterizare a savantului – în toată deplinătatea cuvântului – Victor Axenciuc.

Dintre lucrările sale mai recente menționăm: „Legiferarea și instituționalizarea economiei moderne în România. 1856-1914” (2006); „Formarea sistemului industrial modern în România. 1939-1914” (2008); „Economia națională a României în perioada 1859-1939” (2008); „Produsul Intern Brut în România. 1862-2000. Serii statistice seculare și argumente metodologice” (2 volume, 2011).

Premiul Spiru Haret, educație, mediu,IT: prof.univ.dr. Anton Adamuț

Prof.univ.dr. Anton Adămuţ cu lucrarea : Amicus Plato sed magis amica veritas. Istoria spusei de la Homer la Tarski , Institutul European, Iași, 2018.

Premisa de la care pleacă această carte Sub este forma în care verbul se odihnește. Lucrurile simple sunt necesare, iar cele complicate nu sunt necesare.Dacă ar fi să vă intreb unde se află adevărul, mi-ați spune că la mijloc, dar după ce am scris această carte, adevărul nu se află la mijloc. Vreau să mulțumesc Mari Loji Naționale din România, Academiei Române și universităților care au făcut posibilă această gală.”

Informații despre activitatea dr. Anton Adămuț: Autorul probează o exelentă cunoaştere a celor mai rafinate doctrine filosofice, a stoicismului, scepticismului, a lui Homer, Socrate, Platon şi Aristotel, a doctrinelor de inspiraţie orientală, a misticilor religioşi, a Evangheliilor, a Faptelor, dar şi a pământenilor noştri, (care sunt prea mulţi pentru a-i enumera aici) în ceea ce priveşte acest loc comun al spusei: Amicus Plato sed magis amica veritas.

Autorul lucrării, Prof. Univ. Dr. Anton Adămuț este Licențiat în Filosofie, Facultatea de Filosofie, Universitatea “Al. I. Cuza” Iași, 1986, Licențiat în Teologie, Facultatea de Teologie Româno-Catolică, Universitatea din București, 2000. Doctor în Filosofie din 1995 și Prodecan al Facultății de Filosofie și Știinte Social-Politice, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași.

Premiul Constantin Brâncuși arta, cultura: prof .dr. Octavian Lazar Cosma

Prof. dr. Octavian Lazăr Cosma, cu lucrarea : Pagini din istoria muzicii românești. Partea I. Cristalizări. Partea a II-a. Afirmări

”Sunt foarte surprins de invitația care mi s-a înmânat de a fi prezent la această manifestație. Nu mă așteptam la un premiu și mulțumesc celor care m-au nominalizat, pentru că  interesul către muzicologie este destul de modest în general.”

Informații despre activitatea despre prof.univ. dr. Octavian Lazăr Cosma: Este o personalitate recunoscută a muzicologiei românești, membru titular al Secției de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române, fost președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, doctor honoris cauza al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj și al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, binecunoscut în plan național și internațional prin activitatea de peste 50 de ani în domeniile cercetării muzicologice și învățământului muzical universitar, având discipoli în întreaga lume.

A publicat 23 de cărți și peste 200 de studii și articole consacrate creației muzicale autohtone, din care menționăm Hronicul muzicii românești, 9 volume, Hronicul Operei Române din București, 4 volume, Oedipul enescian și peste 80 de articole în New Growe Dictionary of Music. În 1990 a deschis linia de doctorat la Conservatorul din București unde are peste 30 de doctori atestați

Este membru al American Musicological Society, membru în comitetul editorial al revistei Musicological Research și a susținut conferințe și manifestări științifice internaționale. Prin activitatea sa de excepție în diferite foruri și comisii naționale precum Comisia Națională UNESCO și Consiliul Institutului Cultural Român, a fost distins printre altele cu Premiul Academiei Române și Ordinul ”Meritul Cultural” în rang de comandor.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

GALA PREMIILOR MARII LOJI

Gala Premiilor MLNR ediția a XI-a 2024. Șapte români de excepție au fost premiați pentru contribuția la dezvoltarea cunoașterii și progresului social

Published

on

© MLNR

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România (MLNR), aflată în 2024 la cea de-a XI-a ediție, a premiat vineri, 21 iunie,  șapte cetățeni români care au realizat lucrări de excepție în domeniile științe exacte, științe aplicate, medicină, economie, educație, mediu sau IT, artă și cultură sau diplomație și politologie, contribuind astfel la dezvoltarea cunoașterii și progresului social.

© MLNR

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, cei șapte laureați ai Galei MLNR ediția a XI-a sunt, după cum urmează:

  1. Premiul GRIGORE MOISIL pentru Științe Exacte a fost acordat dl. Paul Vasos – Institutul de Inginerie și Fizică Nucleară „Horia Hulubei”, ELI, și Universitatea din București, pentru lucrarea „Relaxarea RMN a protonilor de apă prepolarizați în câmpul magnetic al Pământului, pentru detectarea în timp real a formării de radicali liberi” publicată în prestigiosul jurnal Chemical Communications, editat de Royal Chemical Society, Marea Britanie, Septembrie 2023.

    © MLNR

  2. Premiul HENRI COANDĂ pentru Științe Aplicate a fost acordat dl. univ. dr. Vasile Marinca – Universitatea Politehnica din Timișoara, Membru Corespondent al Academiei Române, pentru lucrarea „Investigating nonlinear forced vibration of functionally graded beam based on the nonlocal gradient theory considering the mechanical impact, electromagnetic actuator, thickness effect and nonlinear foundation”, publicată în 2023 în Revista „Mathematics”.
  3. Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină a fost acordat dl. univ. dr. Victor Velculescu – profesor de oncologie și codirector al Diviziei de Genetică și Epigenetică a Cancerului la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore, SUA, pentru articolul „Singlemolecule genome-wide mutation profiles of cell-free DNA for noninvasive detection of cancer” publicat în iulie 2023 în prestigioasa revistă Nature Genetics, New York.

    © MLNR

  4. Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie a fost acordat dl. univ. dr. Sorin Anagnoste – Prodecan al Facultății de Administrare a Afacerilor în Limbi Străine – ASE pentru volumul „Business Strategies. Building Sustainable Models with Artificial Intelligence and Digital Platforms”, publicată în 2023 la Editura ASE.
  5. Premiul SPIRU HARET pentru Educație, Mediu, IT a fost acordat dl. univ. dr. Tibor Hartel – Facultatea de Științe și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, pentru lucrarea „The traditional ecological knowledge conundrum”, publicată în martie 2023 în revista Trends in Ecology and Evolution, Cambridge, USA.
  6. Premiul CONSTANTIN BRÂNCUȘI pentru Artă și Cultură a fost acordat dl. univ. dr. Constantin Chiriac – actor, regizor, directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu pentru organizarea în 2023 a celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) care a reunit peste 800 de trupe de teatru din 80 de țări și un număr record de peste 1 milion de spectatori cu prezență fizică și peste 30 milioane de spectatori virtuali.
  7. Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomație și Politologie a fost acordat dl. ambasador Sorin Dumitru Ducaru – pentru dezvoltarea și operaționalizarea în 2023, în calitate de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, a unei aplicații privind monitorizarea satelitară a deforestărilor din județele Maramureș și Suceava.

“Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România onorează elitele societății românești, acei oameni remarcabili care, prin realizările lor excepționale, au adus contribuții semnificative și durabile țării noastre. Purtând numele unor personalități de marcă ale Masoneriei Române, reprezentative pentru cele șapte domenii de referință, fiecare premiu acordat astăzi reflectă valorile fundamentale care dau putere societății noastre și care contribuie la afirmarea internațională a performanței românești.  Ele dovedesc importanța încurajării și sprijinirii excelențeiși ne motivează să investim în educație, cercetare și inovație, ca motoare ale dezvoltării durabile a României”, a transmis Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Cătălin Tohăneanu.

© MLNR

Acesta s-a adresat și câștigătorilor premiilor oferite în cadrul Galei MLNR.

Premiile ce vă sunt conferite astăzi reprezintă o recunoaștere a muncii voastre asidue, a talentului și a dedicării voastrefață de performanță în varii domenii de activitate. Fiecare dintre dumneavoastră a demonstrat ce înseamnă să fii lider, inovator și un veritabil model pentru semeni. Apreciem sincer devotamentul dumneavoastră constant pentru propulsarea valorilor științifice și culturale românești și pentru cultivarea unui mediu propice dezvoltării intelectuale și formării profesionale de excepție. Ne exprimăm recunoștința profundă pentru contribuția dumneavoastră semnificativă la consolidarea reputației României ca centru de excelență academică recunoscut pe plan international”, a continuat Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, Cătălin Tohăneanu.

Producția celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor MLNR a fost asigurată de Marele Maestru de Onoare Ad Vitam, Remus Borza. Evenimentul a fost găzduit de Ateneul Român și a fost organizat în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Culturii și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara,  Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea din Craiova, ASE, Universitatea de Medicină si Farmacie din Craiova, SNSPA, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Arte “Constantin Brâncuși” din București.

© MLNR

© MLNR

Evenimentul a fost sponsorizat de Bilka; CEC Bank; BT; GRAMPET GROUP; Jidvei; Garden Center Group, Intercontinental Athenee Palace Bucharest; SCC ERBAȘU; Energomontaj S.A; Barko; Scandia food.

Partenerii media ai Galei au fost: TVR; RomâniaTV; Radio România Actualități; Adevărul; Capital; CaleaEuropeană.ro; EVZ.ro; Gândul; DC Media group, Finnancial intelligence, Sănătatea Press Group, PS News.

Continue Reading

GALA PREMIILOR MARII LOJI

Gala Premiilor MLNR Ediția a XI-a 2024 anunță nominalizările pentru cele șapte premii de excelență în activitatea profesională

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana (Arhivă)

Marea Lojă Națională din România, în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Culturii și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea București, ASE, Universitatea de Medicină Carol Davila București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, SNSPA, Universitatea Națională de Arte Constantin Brâncuși București, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Craiova, organizează la Ateneul Român, în 21 iunie 2024, începând cu orele 18.00, cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Comisiile de jurizare formate din academicieni și profesori universitari au evaluat peste 60 de lucrări ( articole, monografii, tratate) și au analizat activitatea profesională a peste 30 de personalități din mediul cultural și diplomatic, ca în final, să propună 3 nominalizări pentru fiecare dintre cele 7 premii. Mâine seară în cadrul Galei, președinții comisiilor vor anunță câștigătorii.

Mai jos, redăm cele 21 de nominalizări:

PREMIU GRIGORE MOISIL-pentru științe exacte

  • Dr. ELISABETA ILDIKO SZERB
  • Dr. PAUL VASOS
  • Dr. ARGHIR DANI ZĂRNESCU

PREMIU HENRI COANDĂ – pentru științe aplicate

  • Prof. univ. dr. ing IULIAN VASILE ANTONIAC
  • Prof. univ. dr. VASILE MARINCA
  • Prof. univ. dr. LUCIAN BUȘONIU

PREMIU CAROL DAVILA – pentru medicină

  • Prof. univ. dr. VICTOR VELCULESCU
  • Prof. univ. dr. ADRIAN CONSTANTIN COVIC
  • Prof. univ. dr. CRISTINA OANA MĂRGINEAN

PREMIU EUGENIU CARADA – pentru economie

  • Economist VALENTIN LAZEA
  • Conf. Univ. dr. SORIN ANAGNOSTE
  • Prof. univ. dr. GABRIELA DRĂGAN și Prof. univ. dr. MIHAELA CRISTINA DRĂGOI

PREMIU SPIRU HARET – pentru educație, mediu, IT

  • Dr. MIHAELA CONSTANTINESCU
  • Prof. univ. dr. NICOLETA IANOVICI
  • Conf. univ. dr. TIBOR HARTEL

PREMIU CONSTANTIN BRÂNCUȘI –pentru artă și cultură

  • ADRIANA BABEȚI
  • Prof. univ. dr. CONSTANTIN CHIRIAC
  • Dirijorul CRISTIAN MĂCELARU

PREMIU NICOLAE TITULESCU – pentru diplomație și politologie

  • Lector univ. dr. IOANA ROXANA MELENCIUC-IOAN
  • Ambasador SORIN DUMITRU DUCARU
  • Ambasador DAN NECULĂESCU

© MLNR

Continue Reading

GALA PREMIILOR MARII LOJI

Gala Premiilor MLNR Ediția a XI-a. Cine sunt personalitățile implicate în comisiile de jurizare

Published

on

© MLNR

© MLNR

Marea Lojă Națională din România, în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Culturii și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea București, ASE, Universitatea de Medicină Carol Davila București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, SNSPA, Universitatea Națională de Arte Constantin Brâncuși București, Universitatea de Arte George Enescu Iași, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Craiova, organizează la Ateneul Român, în 21 iunie 2024, începând cu orele 18.00, cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Comisiile de jurizare formate din academicieni și profesori universitari au evaluat peste 60 de lucrări ( articole, monografii, tratate) și au analizat activitatea profesională a peste 30 de personalități din mediul cultural și diplomatic, ca în final, să propună 3 nominalizări pentru fiecare dintre cele 7 premii acordate în cadrul Galei.

Comisiile au fost formate din următoarele personalități:

  1. COMISIA GRIGORE MOISIL

Acad. Nicolae Victor Zamfir – Vicepreședinte Academia Română

Acad. Viorel Barbu – Președinte al Secției de Ştiințe Matematice a Academiei Române 

Acad. Marius Andruh – Vicepreședinte Academia Română

Acad. Cristian Silvestru – Prof. Univ. Dr. Universitatea Babeș-Bolyai

Prof. univ. dr. Dan Timotin – Membru corespondent al Academiei Române

  1. COMISIA HENRI  COANDĂ

Acad. Dorel Banabic – Președinte al Secției de Științe Tehnice a Academiei Române

Acad. Dan Dubină – Președinte al Filialei din Timișoara a Academiei Române

Prof. dr. ing. Mihnea Costoiu – Rector al  Universității Politehnică din București

Prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa – Rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

Conf.univ.dr. ing. Florin Drăgan – Rector al Universității Politehnică din Timișoara

  1. COMISIA CAROL DAVILA

Acad. Ioanel Sinescu – Director al Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal, Institutul Clinic “Fundeni” și Preşedinte al Asociaţiei Române de Urologie (ARU) 

Prof.univ. dr. Maria Dorobanțu – Membru corespondent al Academiei Române

Prof. univ. dr. Viorel  Jinga – Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

Prof. univ. dr. Dan-Ionuț Gheonea – Rector al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova

  1. COMISIA EUGENIU CARADA

Acad. Daniel Dăianu – Președinte al Consiliului Fiscal din România 

Acad. Aurel Gh. Iancu – Institutul Național de Cercetări Economice (ÎNCE)

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor – Rector al Academiei de Studii Economice din București

Prof. univ. dr. Tudorel Andrei – Membru corespondent al Academiei Române

  1. COMISIA  SPIRU HARET

Acad. Mircea Dumitru  – Vicepreședinte Academia Română

Prof. univ. dr. Daniel David – Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea – Rector al Universității de Vest din Timișoara

Prof. univ. dr. Liviu George Maha – Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

  1. COMISIA CONSTANTIN BRÂNCUŞI

Acad. Cornelia-Sabina Ispas – Director al Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române

Prof.univ.dr. Valentina Sandu Dediu – Rector New Europe College

Prof. univ. dr. Cătălin Bălescu – Rector al Universității Naționale de Arte din București

Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc – Academia Română Filiala Iași

  1. COMISIA NICOLAE TITULESCU

Acad. Ioan Aurel Pop – Președinte Academia Română

Prof. univ. dr. Sorin Câmpeanu – Președintele Consiliului Național al Rectorilor

Prof. univ. dr. Marian Preda – Rector Universitatea București

Prof. univ. dr. Remus Pricopie – Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București

Prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu– Rector al Universității din Craiova

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE16 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.16 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE17 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO18 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

PPE18 hours ago

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

ROMÂNIA18 hours ago

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

NATO18 hours ago

NATO se confruntă cu o „sarcină imposibilă” în încercarea de a proteja infrastructura critică submarină împotriva actelor de sabotaj (oficial al Alianței)

U.E.19 hours ago

Curtea de Justiție a UE: Cuantumul plătit unui student Erasmus nu trebuie să fie luat în considerare pentru calcularea impozitului pe venitul părintelui în a cărui întreținere se află 

ROMÂNIA19 hours ago

Ministrul Energiei: Banii europeni, atât de huliți de extremiști, sunt cei care asigură suveranitatea reală a României

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL1 week ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending