Martin Harris, ambasadorul britanic la Bucrești: România nu are reputaţie de ţară curată pentru investitori, corupţia îngrijorează

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, declară într-un interviu acordat mediafax, că România continuă să aibă probleme cu birocraţia şi nu are o reputaţie de “ţară curată” pentru afaceri, cazurile de corupţie continuând să reprezinte o îngrijorare pentru investitorii străini şi o problemă ce trebuie rezolvată de procurori.

Ambasadorul arată, fără a generaliza, că există companii mici şi mari care se confruntă cu problema “şpăgii”, motiv pentru care autorităţile trebuie să se concentreze să schimbe reputaţia ţării.

Reporter : Guvernul României vrea să adopte moneda euro în 2015. Credeţi că este posibil ?

Martin Harris: Eu înţeleg că este o ţintă importantă pentru România. Este o politică prudentă în ceea ce priveşte politica fiscală. Este foarte dificil să spun în acest moment care este perspectiva pentru lărgirea zonei euro. Cred că prioritatea zero acum este să rezolvăm criza actuală în zona euro.

Reporter : Legat de criza actuală din zona euro, după negocieri îndelungi s-a ajuns la o soluţie privind Grecia, însă acum în Grecia va avea loc un referendum pentru aplicarea măsurilor de austeritate. Ce părere aveţi despre organizarea acestui referendum ?

Martin Harris: Ţine de poporul Greciei şi de guvernul acestei ţări să hotărască modul de adoptare a măsurilor care au fost agreate la nivelul summit-ului euro şi summit-ului european. Pentru noi, cel mai important lucru este îndeplinirea în întregime a măsurilor adoptate şi eu cred că este, evident, o situaţie de urgenţă.

Reporter: Revenind la economia României, aţi avut timp să vă familiarizaţi cât de cât cu mediul de afaceri de aici din România, cu deciziile Guvernului. Să spunem că aţi fi prim-ministru al României, care ar fi prima decizie pe care aţi lua-o în această calitate pentru a stimula economia ?

Martin Harris: În primul rând, eu cred că România a urmat drumul cel mai bun în această situaţie, pentru că parteneriatul cu FMI a generat o stabilitate macroeconomică şi un nivel al datoriei publice scăzut. Cred că acest lucru este foarte important pentru România într-o situaţie de criză economică în Europa. În al doilea rând, cred că este important pentru toţi membrii UE să urmeze o agendă pentru dezvoltarea economiei. Dacă menţinem rata de creştere actuală în Europa, atunci după 2050 nu va exista nicio ţară europeană în topul zece al economiilor mondiale. E foarte important să fim competitivi faţă de economii emergente, ca India, China şi altele.

Reporter: Reputaţia se bazează şi ea pe nişte date concrete. Care ar fi motivele pentru care România nu este considerată curată şi transparentă ? Nişte exemple, ce se întâmplă în desfăşurarea unei afaceri astfel încât România capătă o astfel de imagine ?

Martin Harris: Este foarte important ca piaţa să fie predictibilă şi transparentă. După părerea mea, agenda Mecanismului de Cooperare şi Verificare este o agendă foarte potrivită pentru a atrage investitori în România. Consider că autorităţile române au obţinut rezultate importante în ceea ce priveşte lupta cu corupţia şi reforma justiţiei. Consider că instituţii ca DNA şi ANI funcţionează bine şi înregistrează rezultate importante. În plus, punerea în aplicare a noului Cod Civil este un semn bun pentru investitori, fiindcă acum avem în România un cod coerent pentru comerţ. Îndeplinirea tuturor măsurilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare este metoda cea mai eficientă de a schimba reputaţia României şi pentru a demonstra că România este cu adevărat o ţară unde există un climat bun şi transparent pentru investitori şi pentru afaceri.

Interviul complet dat de Harris, aici.

Sursa articol: mediafax.ro

Sursa foto: bihon.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.