Connect with us

G7

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE sprijină prelungirea pauzelor în conflictul Israel-Hamas pentru a spori sprijinul umanitar destinat civililor din Gaza și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor

Published

on

© MOFA of Japan/ Twitter

Miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au salutat eliberarea de ostatici reținuți de Hamas și recentele pauză care a permis ca ajutorul umanitar să ajungă la civilii palestinieni din Gaza.

Într-un comunicat publicat de Departamentul de Stat al SUA, aceștia solicită eliberarea ”imediată și necondiționată” a tuturor ostaticilor și cer facilitatea ieșirii tuturor cetățenilor străini.

Ei subliniază dreptul Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional, în timp ce încearcă să prevină o repetare a scenariului din 7 octombrie, și apreciază leadership-ul SUA și al țărilor din regiune, cu precădere Qatar și Egipt, în vederea facilitării acestei pauze și a celor viitoare.

”Acest armistițiu reprezintă un pas crucial în vederea aducerii acasă a tuturor ostaticilor rămași și a soluționării în totalitate a crizei umanitare actuale din Gaza. Facem apel la toate părțile să valorifice prevederile acordului și să se asigure că un ajutor umanitar mai mare continuă să ajungă în mod susținut la civilii din Gaza. Trebuie să se depună toate eforturile pentru a asigura sprijin umanitar pentru civili, inclusiv alimente, apă, combustibil și materiale medicale. Susținem prelungirea în continuare a acestei pauze și a pauzelor viitoare, după caz, pentru a permite intensificarea asistenței și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor”, este apelul lansat de G7 prin intermediul comunicatului.

Ei subliniază ”importanța protejării civililor și a respectării dreptului internațional, în special a dreptului internațional umanitar”.

”Rămânem fermi în angajamentul nostru de a colabora cu toți partenerii din regiune pentru a împiedica escaladarea conflictului. Subliniind importanța securității maritime, facem apel la toate părțile să nu amenințe sau să interfereze cu exercitarea legală a drepturilor și libertăților de navigație de către toate navele. Facem apel în special la Houthis să înceteze imediat atacurile asupra civililor și amenințările la adresa căilor de navigație internaționale și a navelor comerciale și să elibereze nava M/V Galaxy Leader și echipajul acesteia, capturați ilegal din apele internaționale la 19 noiembrie”, solicită miniștrii de externe din G7.

În încheiere, aceștia reafirmă angajamentul față de ”un stat palestinian ca parte a unei soluții cu două state care să permită atât israelienilor, cât și palestinienilor să trăiască într-o pace dreaptă, durabilă și sigură”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G7

MSC 2024: Laburiștii, favoriți la câștigarea alegerilor din Marea Britanie, doresc un pact de securitate UE – Regatul Unit care să funcționeze în paralel cu NATO

Published

on

© Munich Security Conference

Corespondență din München

Politicianul laburist David Lammy, ministrul britanic de externe din umbră al opoziției laburiste, a declarat pe scena Conferinței de Securitate de la München că dorește un nou pact de securitate între Uniunii Europene și Marea Britanie.

Sper că vor avea loc alegeri generale anul acesta și că voi avea privilegiul de a deveni ministrul britanic de externe, pentru că este absolut fundamental ca Regatul Unit și Europa să aibă cele mai apropiate relații, iar epoca Brexit s-a încheiat, situația este rezolvată. Iar ceea ce propune partidul meu este un nou pact de securitate UE-Marea Britanie. Și este un pact care se bazează efectiv pe faptul că, în mod evident, avem război aici, în Europa“, a spus Lammy.

Sondajele de opinie recente din Marea Britanie arată că Partidul Laburist conduce în prezent în sondaje, în fața Partidului Conservator aflat la putere. 

În februarie 2024, 46% dintre britanici ar vota pentru Partidul Laburist la alegerile generale, față de 21% care ar vota pentru Partidul Conservator. Conservatorii aflați la guvernare au rămas în urma laburiștilor în sondaje pe tot parcursul anilor 2022 și 2023, un decalaj uriaș apărând în septembrie 2022, când Liz Truss a venit la putere. Laburiștii și-au menținut avansul în sondaje de când Sunak a devenit prim-ministru și ar câștiga următoarele alegeri generale pe baza celor mai recente sondaje.

Citiți și MSC 2024. Stoltenberg respinge ideea unei forțe de descurajare nucleară europeană fără SUA: Niciun aliat nu va fi atacat cât timp transmitem Rusiei că vom proteja toți aliații. NATO reprezintă 50% din puterea militară a lumii

Politicianul laburist a avertizat că moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi amintește că, în pofida acestui război, “Rusia va continua să fie o amenințare pentru Europa timp de luni, ani, poate încă o generație”.

“Acest lucru înseamnă că capacitatea de apărare a Marii Britanii, alături de partenerii noștri din Franța, care reprezintă în special aproximativ 50% din capacitatea de apărare a Europei, dar și capacitatea de informații a sistemului Five Eyes, în parteneriat cu Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Canada, este absolut esențială și de aceea avem nevoie acum de un nou pact de securitate”, a mai spus el.

El a asigurat că “acest pact de securitate nu va rivaliza cu NATO, ci va funcționa în paralel cu NATO”.

Întrebat cum vede pactul de securitate propus de el, David Lammy s-a referit la achiziții comune și partajate de muniții pentru a aborda nevoia de complementaritate în Europa, inclusiv din perspectiva capacității industriale.

El a asigurat că “o parte din acest efort va continua să fie transatlantic, lucrând cu partenerii noștri americani” și a cerut viteză în elaborarea unor acțiuni comune. “Știți, uneori, Europa poate părea mai degrabă leneșă și birocratică. Va trebui să facem acest lucru în viteză. Urgența războiului din Europa, sper, ne amintește acest lucru”, a conchis Lammy.

Continue Reading

G7

Zelenski și premierul britanic au semnat, la Kiev, un “acord de securitate fără precedent”, primul din seria angajamente de securitate G7 și care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO

Published

on

© Volodimir Zelenski/ Twitter

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Rishi Sunak au semnat vineri la Kiev un acord de securitate între cele două ţări, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Este un “acord de securitate fără precedent”, care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO, a declarat preşedintele ucrainean, în contextul unor angajamente de securitate bilaterale pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius, document semnat și de Marea Britanie.

Acesta s-a declarat totodată “bucuros de încheierea primului acord cu Regatul Unit” ce constituie “baza pentru lucrul cu alţi parteneri”. De altfel, președintele ucrainean a convenit, marți, cu omologul său român, Klaus Iohannis, demararea discuțiilor pentru angajamente de securitate bilaterale pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius.

Kievul şi Londra vor putea încheia ulterior acorduri suplimentare, pentru anumite sectoare, dacă va fi necesar, a mai spus Zelenski.

Citiți și Liderii G7, în frunte cu SUA, Marea Britanie, Germania și Franța, oferă “angajamente de securitate” Ucrainei în drumul către aderarea la NATO (Declarație Comună)

În timpul vizitei sale la Kiev, premierul britanic a anunţat în ce-l priveşte o majorare a ajutorului militar pentru Ucraina şi livrarea fără precedent a mii de drone.

Ajutorul militar britanic pentru 2024/2025 se va ridica astfel la 2,5 miliarde de lire sterline, în creştere cu 200 de milioane faţă de cei doi ani precedenţi, suma totală a ajutorului britanic pentru Ucraina ajungând astfel la aproape 12 miliarde de lire (14 miliarde de euro).

În răspuns la anunţul premierului britanic la Kiev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, important aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a avertizat vineri că Moscova va privi orice mişcare a Marii Britanii în sensul desfăşurării unui contingent militar în Ucraina ca fiind o declaraţie de război împotriva Rusiei, a mai consemnat Reuters.

“Sper că inamicii noştri eterni – aroganţii britanici – înţeleg că desfăşurarea unui contingent militar oficial în Ucraina ar fi o declaraţie de război împotriva ţării noastre”, a scris Medvedev pe Telegram.

Acesta a mai întrebat cum s-ar simţi publicul occidental dacă delegaţia lui Sunak ar ajunge sub tiruri cu muniţie cu dispersie în centrul Kievului, notând că aşa li s-a întâmplat recent civililor ruşi din oraşul Belgorod.

El s-a referit la incidentul din 30 decembrie din oraşul din apropierea graniţei cu Ucraina şi în care Rusia afirmă că au fost ucişi cel puţin 20 de oameni, între care doi copii, alţi 111 fiind răniţi într-un raid ucrainean cu bombe cu dispersie.

Continue Reading

G7

Giorgia Meloni l-a asigurat pe Volodimir Zelenski în prima discuție telefonică de când Italia a preluat președinția G7 că Ucraina va fi în centrul agendei, continuând să militeze pentru o pace justă pentru Kiev

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Premierul italian Giorgia Meloni a avut o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prima de când a preluat președinția G7, în cadrul căreia și-a exprimat ”solidaritatea față de victimele recentelor bombardamente rusești pe teritoriul ucrainean”.

Conform unui comunicat al Guvernului de la Roma, Meloni ”l-a asigurat pe președintele Zelenski că problema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei va fi în centrul președinției italiene a G7 și a confirmat că guvernul italian va continua să sprijine autoritățile ucrainene în toate domeniile, cu scopul de a obține o pace justă și durabilă”.

”Sunt recunoscător Italiei și, personal, Giorgiei, pentru disponibilitatea de a continua consolidarea scutului aerian al Ucrainei. Apărarea aeriană suplimentară salvează vieți și susține viața normală în orașele noastre”, a transmis, la rândul său, președintele ucrainean într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

Cei doi au discutat și ”despre producția comună de apărare și despre contribuția pe care Ucraina și Italia o pot aduce la consolidarea nu doar a celor două națiuni ale noastre, ci a întregii Europe și a securității globale”.

Consiliul NATO-Ucraina se va reuni pe 10 ianuarie la nivel de ambasadori a urmare a recentului val de atacuri aeriene intense ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean.

Întâlnirea a fost convocată la solicitarea Kievului, în urma atacurilor cu rachete și drone asupra civililor și localităților ucrainene.

România a reiterat condamnarea sa a acestor atacuri ale Rusiei, dând din nou asigurări că va rămâne alături de Ucraina atât timp cât va avea nevoie

Mai mult, țara noastră a propus invitarea secretarului american al SUA, Antony Blinken, la o reuniune a miniștrilor de externe din UE pentru coordonare privind Ucraina și Orientul Mijlociu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO11 hours ago

Kaja Kallas anunță că Estonia a neutralizat o “operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei” pe teritoriul acestei țări NATO și UE

INTERNAȚIONAL12 hours ago

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

ROMÂNIA13 hours ago

Proiectul-pilot DigiTEL Green: Stația electrică de la Mostiștea va fi digitalizată și modernizată cu 48 milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare

ROMÂNIA13 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le mulțumește ”românilor din Spania pentru tot ce fac pentru țara lor, chiar și de la distanță”: România a ajuns mai cunoscută și mai apreciată în Spania datorită vouă

U.E.13 hours ago

Nouă tranșă de ajutor umanitar al UE în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova

ENGLISH14 hours ago

Marcel Ciolacu underlines the importance of the European elections on 9 June: I want to live in a free Romania and a free Europe. These elections will be about principles, defending values, and the rule of law

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Grupul independent de experți privind viitorul politicii de coeziune propune zece recomandări pentru maximizarea eficacității și impactului politicii de coeziune astfel încât nimeni să nu rămână în urmă

U.E.14 hours ago

Noi norme adoptate la Bruxelles pentru a consolida drepturile consumatorilor în contextul tranziției ecologice

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 day ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending