Connect with us

S&D

Miniștrii muncii din PES solicită măsuri urgente pentru abordarea impactului social al creșterii prețurilor la energie

Published

on

© PES/Facebook

Creșterea prețurilor la energie reprezintă o amenințare la adresa bunăstării cetățenilor și este nevoie urgentă de măsuri pentru a aborda consecințele sociale ale gazului și electricității la prețuri inaccesibile, au convenit marți miniștrii PES pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EPSCO), potrivit unui comunicat de presă. 

Miniștrii din Portugalia, Cehia, Finlanda, Germania, Luxemburg și Suedia s-au reunit online cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, cu membri ai Parlamentului European și cu alte persoane pentru a se coordona înaintea Consiliului EPSCO de la sfârșitul acestei săptămâni.

 

„Creșterea prețurilor nu reprezintă o problemă doar pentru miniștrii energiei. Această schimbare cauzează, de asemenea, dificultăți sociale reale pentru cetățeni și are efecte negative în companii și întreprinderi. Prețurile la energie au crescut substanțial în ultima vreme în toate statele membre. Acest lucru a declanșat o mulțime de probleme mai largi, deoarece costurile energiei reprezintă o mare parte din cheltuielile gospodăriilor și pot duce la creșterea prețurilor bunurilor. Efectele negative sunt deosebit de acute pentru cei vulnerabili”, a transmis președintele reuniunii, ministrul adjunct portughez al Muncii și Formării Profesionale, Miguel Cabrita.

„Mesajul nostru socialist este că politica energetică trebuie să aducă echitate, nu să agraveze inegalitățile. Acest lucru este valabil atunci când vine vorba de tranziția ecologică și este la fel de adevărat și atunci când vine vorba de facturile energetice ale cetățenilor. Au existat răspunsuri diferite din partea diferitelor state membre, dar este din ce în ce mai clar că această chestiune este o problemă pentru noi toți. De asemenea, trebuie să găsim soluții împreună, ca europeni”, a adăugat acesta.

În cadrul reuniunii au fost discutate și alte priorități socialiste și democratice din portofoliul ocupării forței de muncă și al afacerilor sociale, inclusiv salarii minime adecvate și necesitatea de a se asigura că preocupările sociale nu sunt trecute cu vederea în cadrul dezbaterii politice din jurul semestrului european.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu a trimis astăzi o solicitare Comisiei Europene, semnată de eurodeputați din mai multe grupuri politice, prin care atrage atenția instituțiilor europene asupra problemelor complexe, psihologice, educaționale, economice sau de sănătate, cu care se confruntă copiii rămași în urmă după plecarea părinților în afara țării.

”Un studiu recent, realizat de organizațiile neguvernamentale, arată că aproape 1 milion de copii din România au avut cel puțin un părinte plecat pentru mai mult timp în afara țării și că acest lucru a generat consecințe asupra dezvoltării și situației acestor copii. România nu este singura țară care se confruntă cu astfel de provocări”, a precizat Negrescu într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acesta consideră că ”problemele evidențiate pot să își găsească rezolvarea printr-o colaborare mai bună la nivel european”, astfel că a inițiat acest demers ”prin care solicităm Comisiei Europene să creeze un grup de lucru activ la care să participe statele membre, autoritățile competente și partenerii neguvernamentali reprezentativi, să aloce fonduri europene suplimentare și să coordoneze măsurile luate cu scopul maximizării exemplelor de bună practică”.

Victor Negrescu și-a exprimat mulțumirea că această inițiativă ”a avut un ecou atât de bun și că mai mulți colegi eurodeputați, cu viziuni politice diferite, susțin demersul nostru”.

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, Victor Negrescu, este inițiatorul mai multor acțiuni pentru sprijinirea copiilor români, precum campaniile Zâmbetul de Sărbători, Culori de Primăvară, PESte tot la Școală sau a programelor prin care invită la Parlamentul European copii și tineri, inclusiv din diaspora, ultima vizită desfășurându-se chiar de Ziua Copilului.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu respinge ”cu fermitate” gestul președintei Ungariei: A făcut declarații total inacceptabile

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, respinge cu fermitate gestul președintei Ungariei, Katalin Novak, care ”a făcut cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei”.

”Lumea întreagă a aflat că românii sunt un popor tolerant, care știe să își primească musafirii cu o ospitalitate fără cusur. Totul are însă o limită! Românii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în țara noastră și să facă asemenea declarații sfidătoare, care pot genera tensiuni sociale!”, a menționat oficialul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a completat că România ”își dorește relații normale cu țara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în fața unor asemenea situații scandaloase.”

”Doamna Novak, fiți fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români:  să fie sufletul etern al națiunii române”, a conchis Marcel Ciolacu.

O reacție a venit și din partea Ministerului Afacerilor Externe care a anunțat duminică seara că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la București după ce, în cadrul vizitei private a președintei Novak Katalin în România, ”au fost lansate mesaje publice neadecvate”.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu i-a reconfirmat președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, ”deschiderea totală a României de a se implica activ alături de companiile germane în reconstrucția Ucrainei”

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, i-a reconfirmat președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită în România, deschiderea totală a țării noastre de ”a se implica activ alături de companiile germane în procesul de reconstrucție a Ucrainei”.

”Întâlnirea de azi cu președintele Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier, a fost un bun prilej pentru a reconfirma sprijinul total al partenerilor noștri pentru aderarea țării noastre la Schengen”, a precizat oficialul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a remarcat că delegația importantă de oameni de afaceri care l-a însoțit de președintele Germaniei demonstrează ”interesul companiilor germane pentru a-și crește prezența în România, dar și pentru a aduce investiții noi”.

”Germania este cel mai important partener comercial al României și al doilea investitor în economia românească, iar din această perspectivă avem o șansă extraordinară pentru a aduce și mai mulți bani în economia românească și a face mai multe locuri de muncă, a mai spus Ciolacu.

Conform unor estimări ale Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, schimburile comerciale dintre cele două țări s-au menținut pe o linie ascendentă, ajungând în 2022 la 37,5 miliarde de euro, înregistrând astfel o creștere cu 13,9% față de anul 2021.

Astfel, importurile din România au însumat 17,5 miliarde de euro (+19,6%), în timp ce exporturile Germaniei către România au atins suma de 20 miliarde de euro (+9,2%).

Cât privește reconstrucția Ucrainei, ultimul raport întocmit de Guvernul de la Kiev, Grupul Băncii Mondiale, Comisia Europeană și Națiunile Unite relevă consturi de 411 miliarde de dolari (383 de miliarde de euro).

Cele mai mari nevoi estimate sunt în domeniul transporturilor (22 %), al locuințelor (17 %), al energiei (11 %), al protecției sociale și al mijloacelor de subzistență (10 %), al gestionării riscurilor de explozie (9 %) și al agriculturii (7 %).

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 hours ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL17 hours ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE17 hours ago

Regele Charles al III-lea a mărturisit ce-l leagă de România: Am fost mișcat profund de suferințele românilor după al Doilea Război Mondial. Am vrut să amintesc lumii că România este o țară specială

MAREA BRITANIE18 hours ago

AFP: Transilvania este “onorată” să îl primească regele “său” Charles al III-lea, care a ales România pentru prima sa călătorie în străinătate după încoronare

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE1 day ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.2 days ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO2 days ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO3 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA3 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending