ROMÂNIA
Ministrul Luminița Odobescu a subliniat în întâlnirea cu omologii din UE importanța intensificării sprijinului multidimensional european pentru Ucraina cu accent pe cel militar
Published
2 weeks agoon
By
Teodora IonMinistrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 29 august 2024, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, găzduită de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, agenda reuniunii a cuprins agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. De asemenea, miniștrii au abordat situația post-electorală din Venezuela și cea din Georgia. Miniștrii europeni ai afacerilor externe au avut și un schimb informal de opinii cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, pe tema relațiilor UE-Turcia.
La discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a participat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reiterat importanța continuării și intensificării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina cu accent pe sprijinul militar.
Totodată, oficialul român a subliniat necesitatea de a menține sprijinul pentru Ucraina și R. Moldova în domeniul energetic, având în vedere continuarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei și apropierea sezonului rece.
A reiterat, de asemenea, importanța menținerii presiunii asupra Rusiei și a exprimat speranța unei adoptări rapide a unui nou regim de sancțiuni privind acțiunile destabilizatoare ale Rusiei. Totodată, a menționat importanța continuării susținerii UE pentru R. Moldova în eforturile acesteia de aderare la UE și pentru consolidarea rezilienței în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, ministrul Luminița Odobescu a exprimat îngrijorarea față de volatilitatea crescută a situației de securitate din regiune. În context, a reiterat importanța sprijinului UE pentru eforturile actuale ale SUA, împreună cu Qatar si Egipt, în direcția unui acord între părți pentru încetarea focului, eliberarea tuturor ostaticilor și ameliorarea situației umanitare în Fâșia Gaza.
De asemenea, ministrul român de externe a punctat necesitatea continuării eforturilor pentru a contribui la ameliorarea crizei umanitare din Gaza, acțiuni la care România a fost implicată încă de la început.
În cadrul schimbului de opinii informal cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, oficialul român a exprimat speranța că discuția va contribui la reluarea dialogului și cooperării UE-Turcia. În context, a reamintit faptul că ultima oportunitate pentru un astfel de dialog cu Turcia a avut loc în cadrul reuniunii informale – format Gymnich din 2019, în timpul exercitării de către România a Președinției Consiliului UE.
Șeful diplomației române a evidențiat faptul că UE are nevoie de o relație solidă cu Republica Turcia, având în vedere interesele strategice ale ambelor părți.
Turcia este stat candidat și partener-cheie pentru UE în numeroase domenii de cooperare esențiale – migrație, combaterea terorismului, conectivitate, energie, schimbări climatice, dar și în gestionarea unor subiecte de politică externă regionale și de securitate – Ucraina, Balcanii de Vest, Republica Moldova, Caucazul de Sud.
Totodată, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat interesul comun UE-Turcia de a menține Marea Neagră drept o mare sigură, Turcia reprezentând un partener important în regiune.
În acest sens, ministrul român a pledat pentru o relație UE-Turcia echilibrată și reciproc avantajoasă, bazată pe o agendă pozitivă și în concordanță cu abordarea definită de Consiliul European.
De asemenea, în marja CAE, oficialul român a avut și întâlniri bilaterale cu miniștrii de externe din Regatul Țărilor de Jos, Caspar Veldkamp, și din Bulgaria, Ivan Kondov.
În discuția cu omologul olandez a fost abordată situația de securitate din Marea Neagră, sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și tematica Schengen.
Dialogul cu ministrul bulgar s-a concentrat pe teme prioritare precum proiectul „Fast Danube 2” și construcția celui de-al treilea pod peste Dunăre între localitățile Giurgiu și Ruse. A fost abordată aderarea la spațiul Schengen, ambele părți exprimându-și interesul pentru continuarea demersurilor în vederea finalizării prioritare a acestui proces, prin ridicarea, cât mai curând posibil, a controalelor la frontierele terestre.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat inclusiv intenția autorităților bulgare de a introduce o taxă de dezinfecție la punctele de trecere a frontierei cu România, pe fondul potențialei deteriorări a situației epidemiologice generate de riscul extinderii pestei micilor rumegătoare. Răspunzând solicitării ministrului român, oficialul bulgar a dat asigurări că Bulgaria nu va aplica această taxă.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei
Cancelarul german Olaf Scholz apreciază că “a sosit momentul” eforturilor diplomatice pentru a ajunge “mai rapid la pace” între Ucraina și Rusia
MApN: A fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, în urma atacurilor rusești cu drone în Ucraina
Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic
POLITICĂ
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Published
8 mins agoon
September 11, 2024Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis, miercuri, un mesaj la 23 de ani de la atentatele din SUA din 11 septembrie, moment care ”a schimbat cursul istoriei şi a schimbat perspectiva omenirii asupra terorismului: un cumplit flagel care poate lovi oriunde”.
”Comemorăm 23 de ani de la atentatul din 11 septembrie 2001, care a schimbat cursul istoriei şi a schimbat perspectiva omenirii asupra terorismului: un cumplit flagel care poate lovi oriunde, chiar şi în inima economică a celei mai puternice ţări. Naţiunea americană a mers mai departe, în timp, plângându-şi victimele şi luând măsuri pentru ca un asemenea eveniment să nu se mai întâmple”, a scris, miercuri, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
El a afirmat că solidaritatea şi unitatea în faţa terorii reprezintă calea către o lume mai sigură şi precizează că securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii sale prezidenţiale pentru România.
Cinstim memoria celor care şi-au pierdut viaţa în acea tragică zi şi suntem cu inima alături de familiile acestora şi de supravieţuitori. România a fost şi rămâne solidară cu partenerul strategic american, la fel ca întreaga lume democratică. Solidaritatea şi unitatea în faţa terorii – indiferent de unde este ea răspândită – reprezintă calea către o lume mai sigură. Securitatea și siguranța statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidențiale pentru România anilor care urmează. Putem construi orice în societatea noastră, dacă oamenii au garanția că trăiesc în pace si siguranță”, a conchis Nicolae Ciucă.
POLITICĂ
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
Published
28 mins agoon
September 11, 2024Mircea Geoană și-a anunțat miercuri în mod oficial candidatura la funcția de președinte al României. La o zi după încheierea mandatului de secretar general adjunct al NATO, fostul ministru de externe a publicat pe rețelele sociale în videoclip în care s-a lansat în cursa pentru Palatul Cotroceni.
“Candidez la președinție pentru că știu că avem nevoie de o schimbare adevărată!”, a scris Geoană, pe Facebook.
În videoclipul în care apare pregătindu-și cravata și fiindu-i transmise sugestii despre ce să spună în discursul său, Geoană se oprește și spune: “Puteam să vă promit o țară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar știm cu toții că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Dar știți ce putem face? Putem să muncim”.
“Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună. România nu are nevoie de perfecțiune; are nevoie de lideri care să asculte, să înțeleagă și să acționeze cu profesionalism”, a continuat el.
“Haideți să renaștem împreună!”, este îndemnul cu care își încheie Geoană prima acțiune de prezidențiabil.
Sloganul său este “Independent. Viziune. Respect”.
Geoană candidează la funcția de președinte al României din postura de candidat independent la un deceniu și jumătate distanță de când, în calitate de președinte al Partidului Social-Democrat, a pierdut alegerile prezidențiale în turul al doilea de scrutin în fața președintelui în exercițiu, Traian Băsescu.
Cariera publică a lui Mircea Geoană a început în 1996, când a fost numit de președintele Ion Iliescu în poziția de ambasador al României la Washington. La 37 de ani, era cel mai tânăr diplomat în această funcție.
A asigurat reprezentarea diplomatică a României la Washington până în anul 2000, inclusiv în perioada președinției lui Emil Constantinescu, contribuind la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, prin vizita președintelui american Bill Clinton la București, la 11 iulie 1997, și la organizarea vizitei președintelui Constantinescu la Washington, când a devenit primul și singurul președinte român care s-a adresat Congresului SUA.
În perioada 2000-2004 a fost ministru de externe al României, perioadă în care a făcut parte din guvernul ce a negociat și a obținut aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Din postura de șef al diplomației române, a participat la ridicarea drapelului României la sediul NATO, moment care a consfințit aderarea la Alianță, și a semnat încheierea negocierilor de aderare la UE.
În 2001, în calitate de ministru de externe, a prezidat reuniunile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, când România a deținut președinția în exercițiu a OSCE. În aceeași calitate de șef al diplomației române, Geoană a prezidat, în iulie 2004, reuniunile Consiliului de Securitate al ONU, România deținând în perioada 2004-2005 ultimul său mandat de membru nepermanent în CS ONU.
A candidat în vara anului 2004 la funcția de primar general al Bucureștiului, dar a pierdut din primul tur în fața primarului de atunci, Traian Băsescu. Urma să fie propus prim-ministru al României dacă liderul PSD Adrian Năstase câștiga alegerile prezidențiale din 2004, dar pe care le-a pierdut în fața lui Traian Băsescu.
A fost lider al PSD în perioada 2005-2010, după ce a câștigat competiția pentru șefia social-democraților în fața fostului președinte Ion Iliescu. A deținut și funcția de președinte al Senatului între 2008-2011. În 2009, a pierdut alegerile prezidențiale la o distanță de 0,66% din voturi în spatele lui Traian Băsescu.
A fondat în anul 2006 Institutul Aspen România, pe care l-a condus până în anul 2019, când a preluat funcția de secretar general adjunct al NATO, deopotrivă primul român și primul est-european care ocupă cea mai înaltă poziție în Alianță după aderarea la NATO a țărilor din fostul bloc comunist.
Marți, 10, septembrie, în ultima zi în calitate de secretar general adjunct al NATO a fost decorat cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos”.
ROMÂNIA
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
Published
1 hour agoon
September 11, 2024Unitatea lumii libere generează speranţă într-un viitor mai bun pentru naţiunile noastre, într-o lume sigură şi democratică, a afirmat premierul Marcdel Ciolacu, miercuri, într-un mesaj transmis la 23 de ani de la atentatele teroriste din Statele Unite ale Americii.
“Au trecut 23 de ani de când omenirea era martora unui act terifiant fără precedent, atentatul din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene din New York, soldat cu mii de morţi şi răniţi. Oameni nevinovaţi au devenit atunci victimele unor adepţi fanatici ai violenţei şi ai terorii, iar durerea lăsată în urmă celor care i-au pierdut pe cei dragi în acel act terorist este şi azi la fel de puternică. Rămânem solidari cu poporul american, prieten şi partener strategic”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis de Guvern.
Premierul a subliniat curajul naţiunii americane în lupta împotriva terorismului.
“Ne inspiră curajul naţiunii americane în lupta împotriva terorismului, care, alături de rezilienţa sa istorică, izvorăşte din coeziunea în jurul valorilor lumii libere. Apărăm aceste valori zi de zi prin acţiuni menite să combată discursurile şi manifestările extremiste, radicale şi pline de ură, precum şi dezinformările care nu au alt scop decât să învrăjbească oameni împotriva altor oameni. Unitatea lumii libere generează speranţă într-un viitor mai bun pentru naţiunile noastre, într-o lume sigură şi democratică”, a afirmat Ciolacu.
Concrete & Design Solutions
Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”
23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic
Raportul ”Education at a Glance 2024”. Cheltuielile României în educație sunt sub media OCDE, țara noastră are un deficit de cadre didactice și un procent peste medie privind adulții fără studii liceale
Marcel Ciolacu, reacție la raportul Draghi. Premierul afirmă că portofoliul muncii, protecției sociale și locuințelor preluat de România va fi printre cele mai importante din Comisia Europeană
SUA și Marea Britanie vor trage Iranul la răspundere pentru livrarea de rachete balistice Rusiei. SUA se pregătesc să autorizeze folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune
Iulian Chifu: Strategia Rusiei la Chișinău
Consultări militare România-SUA la sediul MApN: Asistența pentru securitate acordată Republicii Moldova, pe agendă
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza