Connect with us

NATO

NATO, îngrijorată de arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile din România: “Operațiunea Rusiei în România, o campanie îndelung pregătită pentru a afecta în secret scrutinul”

Published

on

© NATO/ Flickr

NATO a transmis joi prima sa reacție oficială publică și argumentată cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din România, anul trecut, subliniind că operațiunea Rusiei în România a fost “înșelăciune” printr-o “campanie amplă pregătită dinainte pentru a afecta clandestin un scrutin”.

James Appathurai, asistent al secretarului general al NATO pentru război hibrid și cibernetic, a acordat un interviu pentru publicația EU Observer, intitulat “Arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile din România îngrijorează NATO”.

Descriind modul în care Rusia a operat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024 din România, James Appathurai a declarat că “operaţiunea Rusiei în România a fost o înșelăciune, o campanie amplă, pentru a afecta în secret scrutinul”.

“Cu toții am văzut în România au fost conturi de social media latente de mult timp, care au fost create acolo cu ani în urmă, activate, nu atribuite, dar folosite pentru a afecta rezultatul. (…) Bani plătiți unor micro-influenceri, oameni care au 2.000 de followeri, 100 de followeri, 5.000 de followeri, dar vreo 10.000, astfel încât, în timp ce povestesc despre cum se realizează machiajul sau orice altceva să introducă, de asemenea, o vorbă în sprijinul candidatului pro-rus.  Deci, aceasta este înșelăciune. Aceasta este o campanie îndelung pregătită pentru a afecta alegerile într-un mod ascuns”, a spus el.

James Appathurai, un diplomat canadian, lucrează în cadrul NATO de peste 25 ani, din 1998. În perioada 2004-2010 a fost purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice, succedat pentru următorii 13 ani de românca Oana Lungescu.

Săptămâna trecută, într-un editorial intitulat “Agonia României“, fostul ambasador al SUA în România și la Uniunea Europeană, Mark Gitenstein, a avertizat asupra impactului major al interferenței Rusiei în alegerile din România și a subliniat necesitatea unor măsuri ferme pentru protejarea democrației.

Poziția NATO vine în ajunul Conferinței de Securitate de la München, al cărei raport anual menționează “atacurile hibride agresive” ale Rusiei în Europa și “interferențe electorale în România”.

Evocând “arhitectura de securitate distrusă” de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, raportul constată cum “regimul lui Putin emite deja amenințări nucleare și lansează atacuri hibride agresive asupra țărilor europene, inclusiv interferențe electorale, așa cum s-a văzut recent în Moldova, Georgia și România“.

Documentul sugerează, de asemena, că o “victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar încuraja Moscova să intensifice aceste atacuri și să își urmărească ambițiile imperiale în spațiul post-sovietic“.

În România, Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent într-o țară democratică, respectiv anularea alegerilor prezidențiale din 2024, constatând că procesul electoral a fost vizat în integralitatea sa. Decizia a venit după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat rapoartele serviciilor de informații, analize și date care au relevat că România a fost vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal, au identificat o campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului candidatului independent Călin Georgescu, iar contraspionajul românesc a identificat date privind intențiile unor persoane de a afecta suveranitatea României și de a sprijini accesul lui Călin Georgescu, candidat anti-NATO și anti-UE, la funcția de președinte.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a nominalizat direct Rusia ca actor ce a stat în spatele acestei operațiuni hibride împotriva României, subliniind că este vorba despre modul de acțiune în această direcție și că procedura de atribuire va dura. În același timp, și președintele francez Emmanuel Macron și fostul premier belgian Alexander De Croo au arătat cu degetul spre Rusia. De asemenea, un raport oficial al guvernului francez a confirmat “manipularea pe scară largă” a alegerilor din România, primele alegeri democratice majore din Europa anulate din cauza ingerințelor străine.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

Published

on

Europa și Statele Unite ar trebui să normalizeze în cele din urmă relațiile cu Rusia odată ce luptele din Ucraina se vor încheia, a declarat vineri secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Este normal dacă războiul se va fi oprit ca Europa cumva, pas cu pas, și de asemenea SUA, pas cu pas, să restabilească relații normale cu Rusia”, a declarat Rutte într-un interviu acordat vineri publicației Bloomberg, citat de Politico Europe.

Cu toate acestea, liderul aliat a adăugat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să mențină presiunea asupra Moscovei pentru a se asigura că se angajează serios în negocierile în curs de încetare a focului.

Categoric, nu am ajuns încă acolo“, a spus el, referindu-se la orice normalizare a relațiilor.

Acesta este motivul pentru care avem sancțiuni. Să nu fim naivi cu privire la ruși. Dar, pe termen lung, Rusia este acolo, iar Rusia nu va dispărea“, a adăugat el.

Declarația lui Rutte vine la o zi după ce s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump la Casa Albă, unde cei doi au discutat despre planul SUA pentru o încetare a focului în Ucraina, la mai mult de trei ani de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Liderul NATO a refuzat să comenteze fezabilitatea planului de încetare a focului de 30 de zile, dar l-a numit un “plan foarte inteligent” și a spus că este “încântat” de evoluții.

Continue Reading

NATO

Franța, Regatul Unit și Italia își consolidează armatele cu armament european. Acestea au comandat peste 200 de rachete antiaeriene Aster fabricate de MBDA

Published

on

© Ministere des Armees

Franța, Regatul Unit și Italia au făcut o comandă de 218 rachete antiaeriene Aster a căror livrare va fi accelerată pentru a face față deteriorării situației de securitate pe continent, a anunțat ministrul francez al Apărării, Sebastian Lecornu, anunță AFP, citat de Agerpres.

Această achiziție comună se înscrie într-o comandă-cadru pentru aproape 700 de rachete făcută încă în decembrie 2022 pentru cele trei țări.

”Stimulând transformarea instrumentului de producție, această nouă comandă va avea de asemenea ca efect livrarea mai precoce, începând din 2025, a 134 de rachete comandate anterior”, apreciază Lecornu pe rețeaua socială X.

Rachetele comandate sunt rachete Aster 30 B1, o versiune de motor care nu a intrat încă în serviciu. Aceste rachete vor echipa viitoarea versiune a sistemului de apărare sol-aer SAMP/T francez și italian, precum și fregatele de apărare aeriană ale celor trei țări.

Fabricat de producătorul european MBDA, racheta Aster 30 B1, care ar urma să intre în serviciu în 2026, va avea capacitatea de a atinge o țintă ce zboară la 25.000 de metri altitudine, pe o rază de 150 de kilometri.

În afară de avioane, ea va avea capacitatea de a intercepta rachete balistice cu rază medie, precum și rachete hipersonice, care zboară cu o viteză de peste 5 Mach (6.000 de km/oră).

Țările europene se reînarmează masiv, pe fondul îngrijorărilor că administrația președintelui Donald Trump se apropie de Rusia și că garanțiile de securitate oferite de America Europei timp de decenii nu mai sunt fiabile.

Acest lucru a dus la apeluri în țările europene de a limita dependența de armele americane – de exemplu, economiștii germani au avertizat recent împotriva cumpărării avioanelor de luptă americane F-35.

Portugalia și-a manifestat deja dubii cu privire la înlocuirea avioanelor sale de luptă F-16 fabricate în SUA cu avioane F-35 mai moderne din cauza lui Donald Trump, fiind un prim exemplu în care stilul excentric al liderului de la Casa Albă afectează o potențială afacere profitabilă cu arme.

Potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), membrii europeni ai NATO au devenit și mai dependenți de armele americane.

Uniunea Europeană are deja pe mansa discuțiilor un proiect de document care propune ca țările europene să își reducă dependența de SUA în privința echipamentelor militare esențiale din punct de vedere strategic.

Acest lucru ar putea fi implementat prin planul ReArm Europe, prezentat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmărește să mobilizeze aproape 800 de miliarde de euro (872 de miliarde de dolari) pentru a consolida apărarea europeană.

Citiți și: Operațiunea “ReArm Europe”. Ursula von der Leyen propune un plan de 800 de miliarde de euro pentru apărarea UE: Trăim într-o eră a reînarmării. Acesta este momentul Europei

UE lansează mecanismul SAFE de 150 de mld. euro pentru apărare: După Războiul Rece, unii au crezut în integrarea Rusiei în securitatea Europei și în protecția nelimitată a SUA. Am creat un deficit de securitate

Structura de finanțare include un sistem de împrumut în valoare de 150 de miliarde de euro garantat cu fonduri bugetare UE neutilizate, precum și norme fiscale relaxate care ar putea debloca 650 de miliarde de euro în cheltuieli suplimentare.

Continue Reading

NATO

Trump îi spune secretarului general NATO că SUA au nevoie de Groenlanda. Mark Rutte nu dorește implicarea NATO în această chestiune

Published

on

© Official White House Photo by Daniel Torok

Președintele american Donald Trump i-a spus joi secretarului general al NATO, Mark Rutte, pe care l-a primit la Casa Albă, că este necesar un control al Statelor Unite asupra Groenlandei pentru a spori securitatea internațională, intensificându-și campania de anexare a insulei arctice strategice, relatează Reuters și Deutsche Welle.

“Știi, Mark, avem nevoie de asta pentru securitatea internațională, nu doar pentru securitate – internațională – avem mulți dintre jucătorii noștri preferați care navighează în jurul coastei și trebuie să fim atenți”, i-a spus Trump lui Rutte în timp ce stăteau unul lângă altul în Biroul Oval de la Casa Albă pentru discuții.

“Vom vorbi cu tine”, a continuat liderul american.

Întrebat direct despre perspectiva anexării, Trump a spus: “Cred că asta se va întâmpla”.

Trump a făcut din anexarea Groenlandei de către SUA un subiect major de discuție de când a preluat funcția la 20 ianuarie. Comentariile sale de joi au sugerat că ar putea dori implicarea NATO în încercarea sa de a prelua insula, un teritoriu danez semi-autonom.

Comentariile au atras o respingere rapidă a acestei propuneri din partea premierului demisionar al Groenlandei. “Președintele SUA a difuzat din nou gândul de a ne anexa. Destul este destul”, a declarat Mute Egede într-o postare pe Facebook.

Aflat la prima vizită la Casa Albă în calitate de secretar general al NATO, Mark Rutte a declarat că dorește să nu se implice în dezbaterea privind posibilitatea ca insula să devină parte a Statelor Unite și că nu dorește să “implice NATO în această chestiune”.

Fostul premier olandez a fost unul dintre puținii lideri europeni care au menținut o relație bună cu Trump în primul mandat prezidențial al acestuia, mulți considerându-l “șoptitorul lui Trump” și utilizând acest aspect ca argument pentru numirea sa în fruntea Alianței după un deceniu cu Jens Stoltenberg la cârmă. Rutte a preluat șefia NATO la 1 octombrie 2024.

Controlul asupra Groenlandei ar spori influența SUA în regiunea arctică bogată în resurse, unde Rusia și China și-au consolidat prezența.

Trump a evocat preluarea Groenlandei și în discursul său de la începutul lunii martie în fața Congresului SUA, primul de la revenirea la Casa Albă.

Aliații europeni ai SUA se împotrivesc acestei abordări din partea administrației americane. Danemarca a anunțat un plan de securitate de aproximativ 2 miliarde de dolari pentru Groenlanda și Atlanticul de Nord, iar secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul danez Mette Frederiksen au convenit în cadrul unei întâlniri recente că aliații trebuie să se concentreze asupra consolidării apărării în Arctica

Groenlanda găzduiește și o bază militară americană, utilizată pentru sistemul de avertizare timpurie împotriva rachetelor balistice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA4 hours ago

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ5 hours ago

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

U.E.6 hours ago

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

ROMÂNIA8 hours ago

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

U.E.10 hours ago

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

RUSIA11 hours ago

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

EVENIMENTE1 day ago

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

MAREA BRITANIE1 day ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

MAREA BRITANIE1 day ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ5 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Trending