Negociatorul PE pentru Brexit: Discursul prim-ministrului Theresa May este unul realistic și se apropie de propunerile legislativului european

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European (PE) și negociatorul pentru Brexit din partea PE, consideră că discurul premierului Theresa May privind ieșirea țării sale din UE este “realistic” și că se apropie de ceea ce Parlamentul propunea încă de la începutul lunii aprilie a acestui an.

Cu toate acestea, Verhofstadt consideră că Regatul Unit nu poate alege “cireașa de pe tort”, ci trebuie să se conformeze în continuare aquis-ului comunitar în perioada de tranziție de doi ani.

“PE a fost foarte clar de la început în ceea ce privește drepturile cetățenilor. Trebuie să fim foarte precauți și să vedem cum vor decurge negocierile de săptămâna viitoare deoarece guvernul britanic intenționează să garanteze că hotărârile CJUE vor fi pe deplin luate în considerare de instanțele britanice. Protecția drepturilor cetățenilor noștri din UE care trăiesc în Marea Britanie trebuie să fie absolută și fără niciun dubiu. Repet că noul “statut stabilit”, așa cum a propus guvernul britanic, este extrem de problematic în acest sens, deoarece va crea o povară administrativă enormă și incertitudine pentru milioane de cetățeni.”

Citiți și Comisia Europeană reacționează la discursul premierului Theresa May. Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, salută “spiritul constructiv” al discursului 

Guy Verhofstadt a făcut un apel la negociatorii din partea Marii Britanii să vină cu propuneri concrete în următoarea rundă a negocierilor în ceea ce privește plata celor 20 de miliarde de euro precum compensație pentru perioada de tranziție de doi ani după Brexit.

Premierul britanic Theresa May a subliniat vineri, într-un discurs pe tema Brexitului, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020 și că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, perioadă în care imigranții comunitari vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim privind imigrația.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.