Primarul Aradului, Gheorghe Falcă: În 2050, 75% din cetățenii UE vor fi în mediul urban, deci trebuie să ne pregătim pentru mobilitate

Până în anul 2050, 75% din cetățenii Uniunii Europene se vor afla în mediul urban, deci trebuie să existe o pregătire la nivel local, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, în cadrul dialogul local cu cetățenii, intitulat „Mobilitatea forței de muncă și dezvoltare sustenabilă”. Evenimentul a fost organizat de Comitetul European al Regiunilor (CoR), Delegația Națională a României la CoR, și platforma CaleaEuropeană.ro, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad și în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

În cadrul intervenției sale, oficialul a explicat rolul Comitetului European al Regiunilor (CoR), organ consultativ al UE.

„Cam 80% din rezoluțiile CE au legătură cu legislația locală vin la noi la CoR, biroul de conducere repartizează către o comisie cu un raportor (…) undeva în Europa avem întâlniri cu raportorul și specialiștii, analizăm tema, intrăm în dezbatere și aprobăm rezoluția care pleacă spre Comisia Europeană și abia de acolo pleacă spre Parlamentul European. Comitetul Regiunilor are un rol important, prima dată sunt întrebați reprezentanții administrației locale. (…) Prima consultare vine spre administrațiile locale”, a explicat edilul. 

Falcă a vorbit și despre importanța mobilității, utilizat de modelul arădean. „Vrem o țară dezvoltată dar nu se poate fără comunități dezvoltate care să înceapă din orașele mari și apoi să se extindă în regiune. Mobilitatea este necesară pentru că nu toată lumea se dezvoltă uniform”.

„Modelul arădean este deja cunoscut la Bruxelles, când în urmă cu 4 ani au venit 1.500 de oameni în Arad din împrejurimi (…) și avem mobilitate și în exteriorul Aradului, exportăm foarte multă forță de muncă”, a transmis primarul. 

„În 2050, 75% din cetățenii UE vor fi în mediul urban, deci există mobilitate la nivel european și trebuie să ne pregătim” în acest sens, a mai punctat acesta. 

 

Citiți și: Semnarea Declarației de Cooperare dintre orașele digitale. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad: 15 oraşe europene au intrat în acest proiect; Aradul este considerat al treilea oraş smart şi pe mobilitate din România

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.