Raport EFOR – Costurile desprinderii Romaniei de Occident

expert forumCresterea economica si democratizarea Romaniei nu sunt garantate istoric, trebuie luptat pentru fiecare in parte, existand altfel riscul sa ramanem intr-o zona gri a Europei, avertizeaza expertii in politici publice si buna guvernare de la Expert Forum (EFOR).

Avertismentul a fost lansat joi, cu ocazia prezentarii Raportului anual “Costurile desprinderii de Occident. O evaluare pe stat de drept si economie” al EFOR, informează Ziare.com.

Invitatul special a fost Andrei Plesu, iar printre participanti s-au numarat reprezentanti ai CCR, ANI, DNA, Consiliului Concurentei, AmCham Romania, politicieni, oameni de afaceri, analisti economici, lideri de sindicat, si jurnalisti.

Laura Stefan, expert anti-coruptie si consultant international pe reforma statului de drept al Comisiei Europene si Consiliului Europei, a subliniat inca de la inceput ca respectarea normelor statului de drept “reprezinta o optiune intre Est si Vest” si a punctat faptul ca nu toate statele membre UE au performante similare din acest punct de vedere.

In Raportul EFOR sunt prezentate cateva dintre derapajele de la statul de drept inregistrate in Romania, printre care atacurile la judecatori si procurori, imixtiunile in anchetele penale (cazul Liceul Bolintineanu), eliminarea oamenilor incomozi din sistem (cazul Papici) si ceea ce s-a intamplat in ‘martea neagra’ in Parlament.

La toate acestea, Laura Stefan a adaugat si problemele legate de intrarea in vigoare a noilor Coduri, Penal si de Procedura penala, “care puteau fi solutionate foarte simplu, dar din pacate optiunea Guvernamentala a fost sa nu se rezolve”.

Concluzia expertului EFOR este ca atacurile la adresa statului de drept in Romania vor continua.

“O lectie pe care am invatat-o in acesti ani este ca fortele interne nu sunt suficiente. Oricat de mult am vorbi, oricat de mult am insista, fara ajutorul partenerilor internationali nu razbim. Si avem doua exemple foarte recente, unul e ‘martea neagra, cand ambasadele au vorbit, celalalt e intrarea in vigoare a codurilor nemodificate, cand ambasadele au tacut. In ‘martea neagra’ problemele s-au rezolvat, despre coduri…”, a atentionat aceasta.

Mai multe detalii AICI.

Foto: expert forum

One Response to Raport EFOR – Costurile desprinderii Romaniei de Occident

  1. Pingback: Raport EFOR – Costurile desprinderii Romaniei de Occident | Radio GRADO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.