Connect with us

ROMÂNIA

Raportul de Convergență 2018. Comisia Europeană: România îndeplineşte unu din patru criterii necesare aderării la zona euro

Published

on

România îndeplineşte în prezent unu dintre cele patru criterii economice necesare adoptării monedei euro, arată un raport lansat miercuri de Comisia Europeană, care priveşte progresul statelor membre ce vor să adere la zona euro.

Raportul se referă la cele şapte state membre care nu sunt membre ale zonei euro şi care s-au angajat legal să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Foto: europarl.europa.eu

Comisia Europeană a constatat că aceste state membre înregistrează, în general, o convergenţă nominală considerabilă, însă niciunul dintre acestea nu îndeplineşte în prezent toate condiţiile formale de aderare la zona euro. Două dintre aceste state membre, Bulgaria şi Croaţia, îndeplinesc toate criteriile de convergenţă, cu excepţia criteriului ratei de schimb, deoarece nu fac parte din mecanismul de schimb valutar (ERM II).

Raportul mai concluzionează că România îndeplineşte în prezent doar unul dintre cele patru criterii economice necesare adoptării monedei euro: criteriul referitor la finanţele publice. Însă ţara noastră nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, cel al cursului de schimb şi a ratelor dobânzilor pe termen lung, iar legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu tratatul european.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene şi responsabil pentru Stabilitatea Financiară, Serviciile Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital, a declarat: „Euro a fost creat ca monedă unică pentru întreaga Uniune Europeană. UE este pregătită să colaboreze cu acele state membre care se angajează să se pregătească pentru o aderare cu succes la zona euro prin consolidarea sistemelor economice şi financiare ale acestora. De exemplu, raportul nostru de convergenţă arată că Bulgaria îndeplineşte deja criteriile nominale de la Maastricht privind stabilitatea preţurilor, finanţele publice şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung şi, de asemenea, criteriile de stabilitate a cursului de schimb”.

Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice şi financiare, fiscale şi vamale, a declarat: „Raportul de astăzi oferă un instantaneu al progreselor făcute în ceea ce priveşte criteriile de convergenţă, care reprezintă examenul pentru a adera la zona euro. Niciunul dintre statele membre nu îndeplinesc în acest moment condiţiile legale pentru a se alătura zonei euro. În acelaşi timp, una dintre lecţiile cheie ale ultimelor două decenii este că, pentru ca ţările să se dezvolte în interiorul zonei euro, convergenţa economică reală este la fel de importantă ca şi convergenţa nominală. De aceea este important ca ţările care doresc să adere la euro să depună eforturi pentru a spori productivitatea, pentru a spori investiţiile, pentru a îmbunătăţi situaţia ocupării forţei de muncă şi a aborda inegalităţile. Comisia este gata să ajute, inclusiv prin noul instrument bugetar pe care îl vom prezenta săptămâna viitoare”.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergență, denumite și „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergență se numără stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Se evaluează, de asemenea, compatibilitatea legislației naționale cu normele uniunii economice și monetare. 

Citiți și: Decizia premierului Viorica Dăncilă: Cine sunt membrii Comisiei naționale care va elabora Planul Naţional de aderare la zona euro. Klaus Iohannis salută înființarea acestui organism

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JUSTIȚIE

VIDEO Klaus Iohannis, un ultim apel la vot înainte de alegerile europene și referendum: Dragi români, votați pentru România Europeană, pentru România noastră, a tuturor!”

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Președintele  Klaus Iohannis a adresat vineri, la Palatul Cotroceni, un ultim apel la vot către cetățeni înaintea alegerilor europarlamentare și a referendumului național din data de 26 mai, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

„Dragi români, Acum, duminică, pe 26 mai, avem alegeri. Împreună cu alegerile europarlamentare, am convocat un referendum. Am convocat un referendum pentru toți românii.

Mergeți, dragi români, și votați la referendum! Votați pentru o justiție dreaptă în România, votați pentru o bună guvernare în România, pentru o guvernare în interesul României și în interesul românilor.

Mergeți, dragi români, și votați la referendum pentru România Europeană, pentru România prosperă și sigură, pentru România noastră, a tuturor!”, a spus președintele.

 

 

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis, mesaj pentru militarii români răniți în Afganistan: ”Le datorăm întreaga noastră recunoștință că servesc țara cu profesionalism și dedicare”

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj în urma atacului care a avut loc în Afganistan, soldat cu rănirea a cinci militari români.

Sunt alături de militarii noștri răniți astăzi, în Afganistan, în timp ce executau o misiune specifică în teatrul de operații, împreună cu militarii americani. În aceste momente dificile, le doresc militarilor noștri însănătoșire grabnică și asigur familiile celor răniți că aceștia primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Le datorăm întreaga noastră recunoștință militarilor români care servesc țara cu profesionalism și dedicare în zone de conflict și își pun viața în pericol pentru menținerea păcii și asigurarea securității internaționale”, a transmis șeful statului într-un mesaj remis CaleaEuropeană.ro.

Cei cinci militari din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei” au fost răniți vineri în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, în Afganistan. 

Pe timpul executării misiunii, mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. Incidentul a avut loc în jurul orei 12:30, ora României.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Cei cinci militari sunt conștienți și starea lor de sănătate este stabilă.

Continue Reading

ROMÂNIA

MApN: Cinci militari români, răniți în Afganistan. Starea lor de sănătate este stabilă

Published

on

© Forțele Armate Terestre/ Facebook

Cinci militari din Batalionul 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei”, care se află în misiune în Afganistan, au fost răniţi vineri în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, în zona de responsabilitate, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, pe timpul executării misiunii, în jurul orei 12:30, ora României, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.

“Militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost evacuaţi pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Cei cinci militari sunt conştienţi şi starea lor de sănătate este stabilă”, se precizează în comunicatul MApN.

Detalii cu privire la identitatea militarilor implicaţi în acest incident vor fi făcute publice, conform procedurilor-standard aplicabile, numai după informarea familiilor acestora.

Conducerea MApN este informată în permanenţă despre situaţie şi urmăreşte cu atenţie evoluţia stării de sănătate a militarilor, se arată în comunicat. 

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending