Connect with us

U.E.

Revenirea lui Trump la Casa Albă: Macron și Scholz cer “o Europă mai unită, mai puternică și mai suverană, cooperând cu SUA și apărându-ne interesele”

Published

on

© European Union, 2022

Franţa şi Germania şi-au coordonat de urgenţă răspunsul la victoria revendicată de Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, cu preşedintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz având o convorbire telefonică după scrutinul la capătul căruia republicanul va reveni la Casa Albă pentru un al doilea mandat.

Macron și Scholz, care l-au felicitat separat pe Trump, au convenit să lucreze pentru “o Europă mai unită, mai puternică și mai suverană în acest nou context”.

Tocmai am vorbit cu cancelarul Olaf Scholz. Vom lucra pentru o Europă mai unită, mai puternică și mai suverană în acest nou context, cooperând cu Statele Unite ale Americii și apărându-ne interesele și valorile“, a spus liderul francez, după ce anterior o purtătoare de cuvânt a Guvernului de la Paris precizase că Europa trebuie să își ia destinul în propriile mâini, o frază devenită celebră încă din timpul mandat al lui Trump.

În pofida divergențelor, exprimate indirect și în mesajul de felicitare, liderul francez este unul dintre puținii aliați din Europa de Vest cu care Trump a avut o relație bună în timpul primului său mandat de președinte, cei doi onorându-se reciproc cu vizite de stat la Washington, respectiv Paris, acestea reprezentând cea mai înaltă formă de curtoazie diplomatică între țări.

Spre deosebire de Macron, care a preferat un stil mai concis, Olaf Scholz s-a exprimat pe larg pe marginea rezultatului alegerilor americane.

Mesajul nostru este următorul: Germania rămâne un partener transatlantic de încredere. Acest lucru este valabil și pentru amenințarea pe care toți aliații NATO consideră că Rusia o reprezintă pentru securitatea în zona euro-atlantică“, a spus cancelarul german.

Scholz, care era vice-cancelar în guvernul Merkel în timpul primului mandat al lui Donald Trump, va avea de gestionat o relație complicată a republicanului cu Germania, pe care fostul și viitorul președinte american a acuzat-o că nu alocă suficiente fonduri pentru bugetul apărării în timp ce face afaceri cu Rusia. Situația s-a schimbat dramatic după ce Federația Rusă a invadat Ucraina, iar în Germania a fost pronunțată o nouă politică – Zeitenwende – de creștere a bugetului militar și de decuplare de sursele de energie rusești.

Liderul german s-a referit și la discuția cu președintele francez, precizând că “UE trebuie acum să rămână unită în mod deosebit de strâns și să acționeze ca un întreg“.

Scholz a arătat că această coordonare la nivelul Uniunii Europene va avea loc joi și vineri la Budapesta, unde premierul maghiar Viktor Orban Orban va găzdui cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene și o reuniune informală a Consiliului European.

Coordonarea Macron – Scholz cu privire la Trump vine într-un moment în care ambii lideri europeni se află la cuțite în ceea ce privește politica europeană, tensiunile izbucnind frecvent și culminând odată cu anularea unei reuniuni comune a Consiliului franco-german în 2022, tensiuni diluate în ianuarie 2023, când o astfel de reuniune a avut loc cu fast, la Paris, pentru marcarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee privind reconcilierea franco-germană, dar și în mai 2024, când liderul francez a efectuat o vizită de stat în Germania, prima de acest tip după 24 de ani a unui președinte al Franței.

Cel mai recent, Macron și Scholz, liderii principalelor puteri politico-economice ale Uniunii Europene, au adoptat poziții în antiteză cu privire la modelul de îmbunătățire a competitivității europene, aflat în suferință în timp ce UE asistă la un protecționism din partea SUA și la o ascensiune din partea Chinei.

Citiți și “Pacea prin forță”, expresia-cheie din felicitările liderilor europeni, în frunte cu Macron, Zelenski și Rutte, pentru victoria lui Donald Trump: “Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA”

Cel de-al 45-lea președinte al SUA și candidatul republican la președinție, Donald Trump, și-a revendicat miercuri o victorie “nemaivăzută” în cursa prezidențială pentru Casa Albă în mandatul 2025-2029 și a promis să aducă o “epocă de aur” în Statele Unite, la patru ani distanță după ce a fost înfrânt de democratul Joe Biden. Donald Trump a fost ales cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite într-o resuscitare politică uimitoare, care a provocat o undă de șoc în America și în întreaga lume. Trump devine primul condamnat penal care câștigă Casa Albă. La 78 de ani, el este, de asemenea, cea mai în vârstă persoană aleasă vreodată pentru această funcție, devansându-l pe Joe Biden.

Scrutinul din SUA a pus capăt unei noi perioade de convulsii politice în SUA, pe fondul unei polarizări interne intensificate și a unei arene geopolitice globale marcate de războiul Rusiei în Ucraina, de conflictul în Orientul Mijlociu și de resurgența autocrațiilor pe axa China – Rusia – Iran – Coreea de Nord. Democratul octogenar Joe Biden s-a retras din cursă la presiunea liderilor Partidului Democrat, după o primă dezbatere deficitară cu Donald Trump, fapt care a calificat-o aproape automat pe vicepreședinta democrată Kamala Harris pentru candidatura la funcția supremă în ierarhia politică americană. De cealaltă parte, Donald Trump a trecut de la momentul condamnării penale, o premieră pentru un fost președinte, la imaginea de lider politic care a supraviețuit unei tentative de asasinare. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

Published

on

© European Union 2024

Roxana Mînzatu a început mandatul de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire pentru situații de criză, participând luni, în această calitate, la reuniunea la nivel de miniștri ai muncii și politicilor sociale a Consiliul pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorului (EPSCO), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reuniunea a constituit un prim prilej pentru vicepreședintele executiv al Comisiei să îi întâlnească pe miniștrii muncii și politicilor sociale din toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru a discuta progresul înregistrat la nivel european în ceea ce privește inițiative importante la nivel european, precum progresul înregistrat în legiferarea, la nivel european, a unui cadru de calitate pentru stagiile de pregătire.

Referitor la propunerea Comisiei în acest domeniu, Roxana Mînzatu a subliniat că “stagiile reprezintă o cale importantă pentru tineri de a intra pe piața forței de muncă, iar tinerii merită un început bun pentru viața lor profesională, beneficiind de condiții de muncă decente și de o remunerație echitabilă”.

 

Vicepreședintele executiv al Comisiei a dat asigurări că va continua să lucreze îndeaproape cu statele membre și Parlamentul European pentru ca acest cadru de calitate să fie adoptata cât de curând.

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre deficitul de competențe și de forță de muncă la nivelul UE.

“Pentru a debloca potențialul de creștere a UE și a-i spori competitivitatea, avem nevoie de o forță de muncă calificată și adaptabilă. De aproape un deceniu, deficitul de forță de muncă și de competențe a crescut în toate statele membre. Măsurile pentru atenuarea decalajelor în materie de forță de muncă și competențe sunt o prioritate absolută de acțiune sub conducerea mea. Avem nevoie de o Uniune a competențelor pentru a aborda aceste decalaje”, a precizat Roxana Mînzatu.

În opinia vicepreședintelui executiv, “a fost o reuniune excelentă, care a evidențiat numeroasele direcții de lucru importante pentru realizarea unei Europe Sociale mai puternice. Îmi propun ca în acest mandat să contribui la întărirea Europei Sociale, prin capacitarea persoanelor de toate vârstele pentru a le face mai reziliente, atât în societate, cât și pe piața forței de muncă, pentru a le îmbunătăți viața de zi cu zi, acasă și la locul de muncă”.

 

Continue Reading

U.E.

Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor

Published

on

© Peter Szijjarto/Facebook

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, s-a deplasat la Moscova pe 2 decembrie pentru discuții cu omologul său rus, Serghei Lavrov, reafirmând poziția Ungariei în favoarea „păcii”, conform unei postări pe Facebook.

Comentând pe marginea vizitei sale, Szijjártó a declarat că „Ungaria este de partea păcii”, reiterând poziția guvernului de la Budapesta că „războiul din Ucraina nu poate fi soluționat pe câmpul de luptă și o soluție trebuie găsită la masa negocierilor”. El a subliniat că ruperea legăturilor cu Rusia ar face imposibilă o astfel de soluționare.

 

Szijjártó a adăugat că „Ungaria susține dialogul, deoarece aceasta este singura cale prin care există o șansă pentru o misiune de pace de succes”.

Este de remarcat că, în cadrul așa-numitei „misiuni de pace” autoproclamate de Ungaria, premierul Viktor Orbán a călătorit la Moscova, în iulie, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, întâlnire care a stârnit critici dure din partea Uniunii Europene.

Această vizită subliniază disonanțele dintre poziția Ungariei și cea a UE, într-un moment în care majoritatea statelor membre condamnă ferm Rusia pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

În pofida războiului, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu. Orban s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită, dar a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.

Continue Reading

U.E.

Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE

Published

on

© MFA Estonia/ Flickr

Cele trei state baltice, Lituania, Letonia și Estonia, au decis să impună împreună sancțiuni împotriva unor figuri politice care conduc Georgia, în urma reprimării manifestațiilor pro-UE de către Guvernul partidului Visul Georgian, care a câștigat în octombrie alegerile parlamentare contestate de opoziție, anunță DPA și AFP, citate de Agerpres.

”Cele trei state baltice au convenit împreună să impună sancțiuni naționale împotriva celor care au reprimat protestele legitime din Georgia. Oponenții democrației și cei care încalcă drepturile omului nu sunt bineveniți în țările noastre”, menționează ministrul leton de externe, Baiba Braze, într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, după ce MAE din Letonia l-a convocat pe ambasadorul Georgiei pentru a transmite criticile față de violențele contra manifestanțilo georgieni pașnici. 

Ministrul Estoniei de externe, Margus Tsahkna, a publicat o listă cu 11 persoane care au interdicţie de intrare în aceste ţări pentru ”încălcarea drepturilor omului”, printre aceştia regăsindu-se ministrul georgian de interne Vakhtang Gomelauri şi politicianul cel mai puternic şi mai înstărit din Georgia, Bidzina Ivanişvili, care nu ocupă niciun post oficial, dar este considerat liderul de facto al ţării.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a menționat în timpul unei vizite în Ucraina că au fost propuse ”opțiuni” statelor membre ale UE în ce priveşte reacţia faţă de evenimentele din Georgia, inclusiv prin impunerea de sancţiuni, urmând să fie găsit un acord.

UE este alături de ”poporul georgian și de alegerea sa pentru un viitor european”, iar revenirea Georgiei la valorile europene și la calea aderării la UE este în mâinile liderilor georgieni, evidenția aceasta într-o reacție la decizia Guvernului de la Tbilisi de a suspenda procesul de aderare la familia europeană.

Parlamentul European a solicitat la finalul lunii noiembrie organizarea de noi alegeri în Georgia în termen de un an. Drept răspuns, Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a anunțat că deschiderea negocierilor de aderare la UE va fi eliminată de pe agenda Georgiei și că țara va refuza subvențiile bugetare ale UE până la sfârșitul anului 2028.

Gestul a fost deplâns de ambasadorul UE în Georgia, în vreme ce România și-a arătat sprijinul pentru poporul georgian în lupta sa legitimă pentru demnitate, libertate și viitor european.

Reacții au venit și din Statele Unite, care au luat hotărârea de a suspenda parteneriatul strategic cu Georgia din cauza “acțiunilor anti-democratice” ale partidului aflat la putere, contestat puternic de poporul pro-european, aflat pentru a patra zi la rând în stradă pentru a protesta

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
MAREA BRITANIE8 minutes ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL18 minutes ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA2 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ13 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ14 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

POLITICĂ15 hours ago

Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie

POLITICĂ16 hours ago

Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc

U.E.16 hours ago

Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending