ROMÂNIA
România își dorește un rol activ în reconstrucția Ucrainei și racordarea R. Moldova la acest efort, subliniază Marcel Ciolacu în întâlnirea cu reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei
Published
12 months agoon
By
Teodora Ion
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, despre rolul pe care România îl poate avea în procesul de redresare și reconstrucție a Ucrainei avut în vedere la nivel internațional după ce se va încheia războiul declanșat de Rusia.
”Suntem într-o etapă de identificare a celor mai eficiente metode de sprijin și de transpunere a acestora într-o strategie integrată pentru reconstrucția Ucrainei, în care România își dorește să joace un rol important”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În perspectiva pregătirii și începerii acestui proces de reconstrucție a Ucrainei, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, România ia în calcul ca reper principal mecanismul UE pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, și își propune să desfășoare acțiuni în plan bilateral, prin colaborarea directă cu Ucraina, dar și în cadrul unor formate extinse, la nivel regional sau împreună cu partenerii strategici.
Șeful Executivului român a adăugat că abordarea României are în centru ideea că acțiunile statelor care se vor implica în reconstrucția Ucrainei trebuie să fie complementare, nu concurențiale, și că acest proces implică un efort pe termen lung și coordonarea întregii comunități internaționale, în care rolul și implicarea Statelor Unite rămân esențiale.
Perspectiva de integrarea europeană a Ucrainei ar trebui să ghideze întregul proces de reconstrucție a acestei țări. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că un obiectiv strategic al României este și racordarea Republicii Moldova la acest efort de reconstrucție care vizează în primul rând Ucraina, având în vedere că Republica Moldova a fost afectată de conflict și ambele state au nevoie de sprijin pentru parcursul european pe care și l-au asumat.
La întrevedere a participat și ambasadorul SUA la București, E.S. Kathleen Kavalec, iar din delegația guvernamentală română au făcut parte vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului Alexandru-Mihai Ghigiu și consilierul de stat Nicolae Comănescu.
Vizita în România oficialului american face parte dintr-un turneu în regiune care a implicat opriri în Republica Moldova și Ucraina.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, la Chișinău, reprezentantul special Pritzker s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu reprezentanți ai sectorului privat pentru a discuta despre cooperarea dintre SUA și Republica Moldova în ceea ce privește redresarea economică a Ucrainei, despre importanța integrării economice regionale a UE și a regiunii vestice a Mării Negre și despre rolul Moldovei ca rampă de lansare pentru redresarea Ucrainei, care ar putea aduce beneficii majore ambelor țări.
La Lviv, reprezentantul special a evidențiat sectorul IT înfloritor al Ucrainei și modalitățile prin care pot fi încurajate inovarea și antreprenoriatul într-un mod care să consolideze legăturile economice dintre SUA și Ucraina.
Cele mai mari nevoi de redresare și reconstrucție estimate se referă la locuințe (17% din total), urmate de transporturi (15%), comerț și industrie (14%), agricultură (12%), energie (10%), protecție socială și mijloace de trai (9%) și gestionarea riscurilor de explozie (7%). În toate sectoarele, costul de îndepărtare și gestionare a molozului (și de demolare acolo unde este necesar) a atins aproape 11 miliarde de dolari (10,2 miliarde de euro).
Pe 11-12 iunie Germania ar urma să organizeze o Conferință privind reconstrucția Ucrainei la care a fost invitat de către ambasadorrul german în România și premierul Marcel Ciolacu.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul
Ministrul Digitalizării: După colaborarea de succes cu Vodafone pentru Cloud-ul Guvernamental, continuăm să punem bazele unei infrastructuri digitale moderne
Bogdan Ivan a discutat cu Luca Niculescu, coordonatorul pentru aderarea României la OCDE, despre pașii concreți pentru finalizarea dosarelor: Obiectivul nostru este să avansăm decisiv
2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social
Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile
De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Marcel Ciolacu subliniază că ”viitorul se construiește prin colaborare, dialog și respect reciproc”: Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să construim punți, nu ziduri
ROMÂNIA
Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul
Published
16 hours agoon
March 18, 2025By
Teodora Ion
Guvernul va continua să mențină un dialog deschis cu sindicatele și patronatele în ceea ce privește deciziile economice și reformele necesare pentru dezvoltarea sustenabilă a țării, a asigurat premierul Marcel Ciolacu în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia, care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria.
Potrivit unui comunicat al instituției remis CaleaEuropeană.ro, principalele teme abordate în cadrul discuțiilor de azi au vizat aspecte economice, administrative și sectoriale de interes național, cu accent pe necesitatea asigurării predictibilității măsurilor guvernamentale care au impact semnificativ asupra mediului de afaceri.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța reformelor și a atragerii fondurilor europene pentru stimularea creșterii economice și reducerea deficitului bugetar în anul 2025. ”Investițiile și implementarea reformelor prevăzute în PNRR pentru atragerea fondurilor europene rămân pilonii creșterii economice a României în 2025 și de reducere a deficitului”, a declarat prim-ministrul.
Totodată, a fost abordată digitalizarea ca motor al reformelor și al simplificării interacțiunii dintre mediul de afaceri, cetățeni și autorități. ”Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul și pentru un grad de transparență care să ducă rapid la disciplină fiscală și la o colectare mult mai bună. Măsurile de reformă care vor consolida România pe traseul său de dezvoltare vor fi luate în timp util și în consultare cu partenerii economici și sociali”, a adăugat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
În cadrul întâlnirii, a fost discutată și implicarea Confederației Patronale Concordia în procesul de revizuire a cadrului fiscal, prin desemnarea unui reprezentant care să contribuie la elaborarea unor măsuri echitabile și stabile pentru mediul de afaceri.
Reprezentanții mediului de afaceri au evidențiat importanța unei mai mari predictibilități fiscale, subliniind necesitatea unui cadru clar și stabil pentru atragerea investițiilor. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de suprapunerea atribuțiilor între diverse autorități de control și necesitatea unei mai bune coordonări între acestea.
Pentru a găsi soluții eficiente, s-a convenit organizarea unor sesiuni de lucru cu ministrul Economiei, reprezentanți ai autorităților de control și ai mediului de afaceri, având ca obiectiv stabilirea unor criterii clare pentru aplicarea sancțiunilor și eficientizarea activității de reglementare.
Guvernul își reafirmă angajamentul de a menține un dialog permanent cu partenerii sociali și economici pentru a asigura un mediu de afaceri stabil și predictibil, favorabil dezvoltării României.
La discuții, alături de premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Energiei, Sebastian Ioan-Burduja, și ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
ROMÂNIA
România face progrese semnificative în privința reducerii numărului de decese rutiere, dar rămâne printre țările UE cu cele mai ridicate rate ale mortalității
Published
16 hours agoon
March 18, 2025
România continuă să aibă una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate rutieră din Uniunea Europeană, cu 77 de decese la un milion de locuitori în 2024, dar a înregistrat progrese semnificative în reducerea numărului de victime, conform datelor preliminare publicate astăzi de Comisia Europeană.
Potrivit sursei citate, România și Bulgaria au înregistrat o scădere de peste 20% a deceselor rutiere față de 2019, ceea ce arată o îmbunătățire clară în eforturile de sporire a siguranței rutiere. Cu toate acestea, România rămâne mult peste media UE de 44 de decese la un milion de locuitori, fiind depășită doar de Bulgaria, care a înregistrat 74 de decese la un milion de locuitori.
La nivel european, aproximativ 19.800 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în 2024, înregistrându-se o scădere de 3% față de anul precedent, echivalentul a 600 de vieți salvate. Chiar dacă această reducere reprezintă un progres față de anii anteriori, ritmul general de îmbunătățire rămâne lent, iar majoritatea statelor membre nu sunt pe cale să atingă obiectivul UE de a reduce cu 50% numărul deceselor rutiere până în 2030. În acest context, Comisia Europeană a subliniat necesitatea unor măsuri suplimentare și mai stricte pentru a accelera progresele în materie de siguranță rutieră.
În ceea ce privește tendințele regionale, Suedia și Danemarca rămân cele mai sigure țări în materie de siguranță rutieră, cu 20, respectiv 24 de decese la un milion de locuitori. În schimb, Bulgaria și România rămân printre țările cu cele mai mari rate ale mortalității rutiere, în ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani. La nivelul întregii Uniuni Europene, drumurile rurale continuă să fie cele mai periculoase, fiind responsabile pentru 52% din totalul accidentelor mortale. De asemenea, majoritatea victimelor accidentelor rutiere (77%) sunt bărbați, iar categoriile cele mai vulnerabile sunt adulții în vârstă (peste 65 de ani) și tinerii între 18 și 24 de ani.
Un aspect alarmant evidențiat de raport este vulnerabilitatea sporită a pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor în mediul urban. Aproape 70% din decesele înregistrate în orașe implică aceste categorii de participanți la trafic, subliniind necesitatea unor măsuri mai eficiente de protecție și infrastructură sigură pentru aceștia.
Pentru a sprijini îmbunătățirea siguranței rutiere, Comisia Europeană a introdus în martie 2023 un pachet de măsuri care include cerințe actualizate privind permisele de conducere și o mai bună aplicare a normelor la nivel transfrontalier. De asemenea, Comisia urmează să adopte în curând o nouă legislație privind inspecția tehnică auto, în încercarea de a reduce numărul de vehicule nesigure care circulă pe drumurile europene. În ciuda progreselor înregistrate în unele state membre, raportul subliniază că atingerea obiectivului de reducere la jumătate a numărului deceselor rutiere până în 2030 va necesita o mobilizare semnificativă din partea tuturor statelor membre și o implementare mai riguroasă a măsurilor de siguranță rutieră.
ROMÂNIA
Ilie Bolojan, primit de Majestatea Sa Margareta la Palatul Elisabeta. Importanța contribuției României în UE și NATO, discutată
Published
16 hours agoon
March 18, 2025By
Diana Zaim
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, l-a primit astăzi, 18 martie, la Palatul Elisabeta pe Ilie Bolojan, Președintele interimar al României. La întâlnire a luat parte Alteța Sa Regală Principele Consort.
Președintele interimar și Custodele Coroanei au purtat o amănunțită discuție legată de proiectele Coroanei Române pentru susținerea intereselor fundamentale ale României, de importanta contribuție a țării noastre în cadrul Uniunii Europene și NATO și despre sprijinul acordat Republicii Moldova pentru împlinirea parcursului ei european, a transmis Familia Regală într-o postare pe pagina de Facebook.
De asemenea, au fost discutate proiecte legate de încurajarea și susținerea comunităților locale, promovarea economiei și educației românești, a comunităților românești din afara țării.
Majestatea Sa și Principele Consort au evocat, în întâlnirea cu Președintele interimar al României, posibilitatea de a desăvârși proiectul ridicării statuii ecvestre a Regelui Ferdinand Întregitorul în Capitala țării. Anul viitor, la 10 Mai, țara noastră va aniversa 160 de ani ai Coroanei române și tot atâția ani de la promulgarea Constituției din 1866.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

”România, pe drumul cel bun către OCDE. Obiectivul aderării în 2026 poate fi atins”, subliniază secretarul de stat Luca Niculescu

Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron

”Menținerea unui contact constant cu Secretariatul OCDE, esențială pentru atingerea obiectivului strategic al aderării României la OCDE”, subliniază Corina Crețu

Germania: În ultima zi de mandat, Bundestag-ul adoptă reforma istorică a “frânei constituționale a datoriei”, oferindu-i lui Merz un “cec în alb” pentru investiții în apărare

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva