Rusia speră la stabilirea unui dialog cu SUA, în pofida „prejudiciilor produse din vina Washington-ului”

Rusia a declarat luni că încă mai speră la stabilirea unui dialog cu SUA, în pofida „tuturor prejudiciilor” suferite de relaţiile între cele două puteri, raporturi deteriorate și mai mult după atacurile aeriene occidentale împotriva regimului de la Damasc, informează AFP şi RIA Novosti.

Foto: Kremlin.ru

Sperăm că, în timp, când colegii noştri americani îşi vor rezolva problemele interne, un dialog va începe, în pofida tuturor prejudiciilor suferite de relaţiile bilaterale din vina Washingtonului“, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

Într-o serie de reacții după atacul coordonat americano-franco-britanic, Rusia a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Deși rezoluția sa a picat la vot – fiind susținută doar de China și Bolivia – Moscova a avertizat cu consecințe.

Citiți și Înfrângere diplomatică pentru Rusia la ONU după atacul din Siria. Doar China și Bolivia au susținut Moscova împotriva Occidentului. În replică, SUA, Marea Britanie și Franța propun o nouă rezoluție

Totuşi, Peskov a confirmat că în prezent nu este în pregătire ”nicio discuţie cu privire la o posibilă întâlnire” între preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump. O astfel de întâlnire a fost evocată în timpul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri la 20 martie.

Citiți și Președintele german F.W. Steinmeier despre criza Occident-Rusia: Putin şi Trump să facă primul pas. Nu putem abandona dialogul direct

Citiți și ”Un președinte american nu conduce lumea liberă prin felicitarea dictatorilor”. Donald Trump, criticat pentru convorbirea cu Vladimir Putin

Pe de altă parte, Donald Trump a cerut Rusiei să nu mai susțină regimul criminal al lui Bashar al Assad, în vreme ce Vladimir Putin a arătat că atacul occidental din Siria deteriorează relațiile internaționale.

Rusia şi Occidentul traversează în prezent cea mai gravă și tensionată criză după încheierea Războiului Rece, ca urmare a rolului Moscovei în criza din Ucraina, situaţia complicându-se şi mai mult după acuzaţiile de implicare a Rusiei în alegerile americane din 2016 şi a sprijinului acordat de Moscova regimului sirian, considerat vinovat de atacuri cu arme chimice împotriva propriului popor.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.