Connect with us

Siegfried Mureșan

Schengen | Siegfried Mureșan: Acordul privind ridicarea controlului la frontiera aeriană și maritimă confirmă că dialogul și negocierea sunt rețeta succesului în politica europeană

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Acordul dintre România și Austria privind ridicarea controlului la frontiera aeriană și maritimă a spațiului Schengen confirmă că „dialogul și negocierea sunt rețeta succesului în politica europeană”, a afirmat, pe Facebook, vicepreşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

 

„Această etapă este foarte importantă deoarece reprezintă depășirea blocajului existent în trecut din partea Austriei. Sunt sigur că, în curând, va urma și eliminarea controlului la frontiera terestră”, a scris eurodeputatul liberal. Totodată, a adăugat Mureșan, „acest acord confirmă că dialogul și negocierea sunt rețeta succesului în politica europeană”.

De aceea, el consideră că „președintele României, miniștrii, parlamentarii, diplomații, funcționarii publici — toți cei care s-au implicat merită mulțumiri.”

În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, precum şi discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin.

MAI mai transmite că, pe parcursul zilelor de 26 şi 27 decembrie, au avut loc discuţii pe canale diplomatice, între ministerele de Interne, ministerele de Externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic.

Potrivit ministrului Cătălin Predoiu, materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor statelor Membre UE, demers procedural care se va continua şi joi, 28 decembrie 2023.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Alegeri europene. Siegfried Mureșan: Manifestul electoral al PNL va fi prezentat după Congresul PPE de la București și va fi în deplină armonie cu manifestul PPE

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Corespondență din Strasbourg

Programul politic al Partidului Național Liberal pentru alegerile europarlamentare va avea principii și obiective comune cu manifestul electoral al Partidului Popular European pe care îl vom adopta la Congresul PPE de la București din 6 – 7 martie, a anunțat joi europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o conferință de presă cu jurnaliștii români, la Strasbourg, alături de președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Printre prioritățile PPE și PNL se numără sprijinirea fermierilor, întărirea economiei, întărirea siguranței în Europa și combaterea extremismului, a precizat el.

“Deciziile pe care PPE le va lua la București vor fi esențiale pentru modul în care va arăta guvernarea, majoritățile și conținutul politicilor din Europa în următorii 5 ani. Vom veni la București cu trei obiective principale. Ne alegem candidatul principal pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la București, în al doilea rând, să adoptăm manifestul nostru electoral pentru a le spune oamenilor, din punct de vedere al conținutului, ce vom face cu votul lor în următorii 5 ani”, a precizat vicepreședintele PPE.

Siegfried Mureșan a confirmat că PNL va prezenta manifestul său electoral pentru alegerile europene după Congresul PPE de la București. Manifestul PNL va fi “în deplină armonie cu manifestul electoral al PPE”, a punctat europarlamentarul liberal.

“Așadar, manifestul electoral al PPE va influența și manifestele și programele partidelor membre, inclusiv pe cel al PNL”, a conchis el.

Partidul Popular European (PPE) îşi va organiza congresul pe 6 şi 7 martie 2024 la complexul Romexpo din Bucureşti.

Găzduit de Partidul Naţional Liberal, de preşedintele PPE Manfred Weber şi de secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, congresul PPE are pe agendă pregătirea alegerilor din 6-9 iunie pentru Parlamentul European, adoptarea manifestului Partidului Popular European și alegerea candidatului cap de listă pentru alegerile europene și, implicit, a candidatului pentru șefia Comisiei Europene.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

România, în măsură să aspire la o poziție de vicepreședinte în Comisia Europeană. Siegfried Mureșan: Cu cât Guvernul definește prioritățile mai repede, cu atât mai bine. Președintele are ultimul cuvânt în politică externă și afaceri europene

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Corespondență din Strasbourg

România este în măsură să prezinte o opțiune pentru a ocupa o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene în mandatul 2024-2029, a afirmat luni europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE), precizând că deciziile privind nominalizarea unui comisar european vor fi luate “la nivelul Guvernului, împreună cu președintele României, care are ultimul cuvânt în ceea ce privește prioritățile de politică externă și afaceri europene”.

“Adevărul este că în ultimele trei mandate ale Comisiei Europene, România a avut portofolii bune, consistente și relevante – agricultură, politică regională și și transport”, a spus Mureșan, într-o discuție cu jurnaliștii români prezenți la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, al cărei punct culminant de pe agendă va fi un discurs al președintelui Klaus Iohannis privind viitorul UE și viziunea României în acest sens, urmat de o dezbatere cu eurodeputații.

Mureșan, care este și vicepreședinte al Partidului Popular European și vice-lider al grupului omonim din PE, a insistat asupra faptului că Bucureștiul va trebui să își definească cât mai rapid prioritățile.

“Va trebui, în lumina rezultatului alegerilor europarlamentare, în funcție și de coaliția și guvernarea care va exista la vară și la toamnă la București, să definim prioritățile. (…) Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cu cât știi mai târziu ce vrei, cu atât probabilitatea ca viitorul președinte al Comisiei Europene să fi alocat deja portofolii e mai mare. Deci, cu cât vom ști mai repede după alegeri, cu atât mai bine“, a subliniat el.

Europarlamentarul român a ținut să evidențieze că portofoliile deținute în trecut (agricultura și politica regională) și cel curent (transporturile) au reprezentat portofolii relevante la nivelul Comisiei Europene.

Întrebat suplimentar dacă România și estul Europei ar putea revendica mai mult în noua organigramă politică instituțională la nivelul UE, Mureșan a recunoscut că în 2019  “am avut un deficit la nivelul conducerii instituțiilor pe care ar trebui să îl recuperăm această legislatură”.

“Dar cred într-adevăr că și la nivelul vicepreședinților Comisiei Europene, România este acum în măsură, eventual, să prezinte, o să aibă o opțiune, să prezinte o alternativă. Dar, repet, deciziile se vor lua la București, la nivelul Guvernului, împreună cu președintele României, care are primul cuvânt în ceea ce privește prioritățile de politica externă și afaceri europene. (…) Deci, nu aș exclude ca România să aibă succes într-un astfel de demers”, a conchis eurodeputatul liberal.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

PPE: Manfred Weber și Siegfried Mureșan cer Ursulei von der Leyen un sprijin mai mare pentru fermierii din România și UE, în paralel cu ajutorul pentru Ucraina

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Mai mulți europarlamentari, în frunte cu liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, și cu vice-liderul aceluiași grup, Siegfried Mureșan (PNL), cer președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un sprijin mai mare pentru fermierii din România și din Uniunea Europeană, în paralel cu continuarea ajutorului acordat Ucrainei.

Potrivit eurodeputatului liberal Siegfried Mureșan, liberalizarea comerțului dintre Ucraina și Uniunea Europeană fără măsuri eficace de protejare a fermierilor a afectat sectorul agroalimentar european.

“Redirecționarea produselor agroalimentare, destinate inițial țărilor terțe, în principal către UE a provocat perturbări substanțiale pe piețele europene. Prin urmare, considerăm că situația actuală privind liberalizarea comerțului cu Ucraina trebuie îmbunătățită”, a precizat Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și al grupului omonim din Parlamentul European.

Semnatarii scrisorii – patru eurodeputați din grupul PPE din care face parte și PNL – așteaptă din partea Comisiei Europene să propună soluții alternative, precum stabilirea unor cote dincolo de care exporturile ucrainene ar trebui direcționate către țări terțe precum Africa de Nord, piețe către care aceste produse erau destinate inițial.

“Acest lucru este util și pentru a evita ca aceste piețe, rămase fără importurile din Ucraina, să depindă doar de importuri din Uniunea Europeană sau, mai rău, să ajungă să fie ocupate de Federația Rusă.Vrem să ajutăm Ucraina fiindcă sprijinind Ucraina și poporul ucrainean ne ajutăm și pe noi, în interiorul Uniunii Europene. Dar acest ajutor trebuie să fie unul realist și nu trebuie să oferim o perspectivă pe care nu o putem respecta și care constituie un pericol pentru fermierii europeni și pentru sectorul agroalimentar din Uniunea Europeană”, a subliniat europarlamentarul român.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

ENGLISH3 mins ago

The Romanian Space Agency hosted the 78th Steering Committee and 33rd Coordination Committee of the European Partnership for Space Surveillance and Tracking (SST)

ROMÂNIA32 mins ago

Ministrul de Interne i-a solicitat directorului FBI sprijinul pentru susținerea reformării Academiei de Poliție: Dorim să construim un parteneriat între Academia de Poliție și Academia de Poliție a FBI de la Quantico

Mircea Hava2 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

ROMÂNIA15 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PPE16 hours ago

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

U.E.17 hours ago

Sondaj îngrijorător: Europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev

ROMÂNIA17 hours ago

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

ROMÂNIA18 hours ago

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

ROMÂNIA18 hours ago

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

ROMÂNIA18 hours ago

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

ROMÂNIA15 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA3 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA7 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

Trending