Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Sesiune plenară în Strasbourg. Ce subiecte au pe agendă deputații europeni cu aproape 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare. Europarlamentarii vor dezbate  teme importante aflate pe ordinea de zi, precum: Viitorul Europei, Protecție Civilă, Acordul de liber schimb dintre UE și Singapore, Investiții Regionale, Analizarea atentă a investițiilor străine, Micșorarea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere din UE aflate în afara zonei euro, Combaterea percepției negative la adresa comunității rome.

CaleaEuropeană.ro va transmite LIVE și va relata prin corespondență cele mai importante evenimente ale sesiunii plenare.

Agenda sesiunii plenare:

1.Dezbatere despre viitorul Europei cu Prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte

Deputații vor avea un schimb de opinii asupra viitorului Europei cu Prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, marți la ora 17.00 (18.00 ora României). 

2. Protecție civilă – punerea în comun a resurselor pentru o mai bună reacție în fața dezastrelor

Modernizarea mecanismului european de protecție civilă, ale cărui limite au fost testate în timpul incendiilor forestiere, furtunilor și inundațiilor din 2017-2018, va fi supusă la vot marți. Noile reglementări, convenite informal cu Consiliul în decembrie, vor ajuta statele membre să poată răspunde mai rapid și mai eficient în fața dezastrelor naturale și celor provocate de om, printr-o modalitate mai eficientă de punere în comun a instrumentelor de protecție civilă.

Parlamentul propune de asemenea înființarea unei rezerve de resurse „RescEU”, cum ar fi avioane-cisternă folosite în incendiile forestiere, pompe de mare capacitate, spitale de campanie și echipe medicale de urgență, ce pot fi activate în orice caz de urgență. RescEU va interveni atunci când statele membre nu au suficiente resurse pentru a putea răspunde unui dezastru.

3. Acordul de liber schimb dintre UE și Singapore supus aprobării

Parlamentul va decide miercuri dacă va aproba acordurile de liber schimb și de protecție a investițiilor dintre UE si Singapore. Servind drept model pentru acorduri de schimb ulterioare între UE și țările din sud-estul Asiei, acest acord de liber schimb va elimina practic toate tarifele între cele două părți pe parcursul următorilor cinci ani. Acordul va oferi posibilitatea de liber schimb în domeniul serviciilor, va proteja produsele unice europene si va deschide piața de achiziții din Singapore companiilor europene. Acordul include o consolidare a drepturilor muncii și de protecție a mediului.

4.UE trebuie să continue investițiile în toate regiunile pentru a stimula coeziunea economică și socială

Deputații vor vota asupra regulilor UE de finanțare pentru perioada 2021-2027 și intenționează să se opună reducerii fondurilor dedicate regiunilor. Proiectul de rezoluție ce conține noi obiective menite să sprijine inovarea, digitalizarea, tranziția energetică, educația și accesul la asistență medicală pe întregul teritoriu european va fi dezbătut miercuri dimineața și votat la ora prânzului.

Regulile de finanțare și suma totală trebuie menținute la nivelul actual, în conformitate cu cifrele propuse de Comisia pentru dezvoltare regională, cu un buget total de €378.1 miliarde (cu 14% mai mult decât propunerea Comisiei de €330.6 miliarde) pentru perioada 2021-2027.

5. UE va analiza mai atent investițiile străine directe

Parlamentul va vota joi asupra creării primului instrument la nivelul UE menit să verifice investițiile străine directe pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice În timp ce UE rămâne deschisă investițiilor, este nevoie de verificarea investițiilor străine directe din exterior pentru a nu pune în pericol interesele strategice ale UE.

Propunerea protejează astfel industriile strategice, precum furnizarea de apă, transport sau comunicații, și tehnologii printre care semiconductorii, inteligenta artificială și robotica.

6. Deputații vor vota asupra micșorării comisioanelor pentru plățile transfrontaliere din UE aflate în afara zonei euro

Băncile ar trebui să perceapă comisioane egale pentru plăți transfrontaliere în euro și plăți interne, și să ofere mai multă transparență privind comisioanele de conversie monetară. În votul de joi, deputații intenționează să pună capăt discriminării suferite de utilizatorii de servicii de plăți din UE dar care nu aparțin zonei euro.

În timp ce consumatorii din zona euro beneficiază de „spațiul unic de plăți în euro” (SEPA), cei care se află în afara acesteia continuă să plătească comisioane mai mari pentru plățile transfrontaliere în euro. Noile măsuri, convenite deja la nivel informal cu Consiliul UE, vor proteja de asemenea consumatorii împotriva tarifelor excesive și arbitrare asociate schimburilor valutare și vor asigura informații asupra sumei de plată atât în moneda locală, cât și în moneda utilizată de contul lor.

Foto: Agenda Sesiunii Plenare

7. Mai multe eforturi pentru combaterea percepției negative la adresa comunității rome

PE va cere UE și statelor membre să depună mai multe eforturi în lupta împotriva atitudinilor “anti-țigănești” și să implementeze măsuri concrete pentru promovarea incluziunii romilor. Deputații vor vota marți o rezoluție ca urmare a dezbaterii din plen care a avut loc pe 30 ianuarie. Textul provizoriu denunță încălcările sistematice ale drepturilor omului la care este supusă în continuare comunitatea romă din UE. Deputații își exprimă de asemenea îngrijorarea față de problemele cu care se confruntă romii în domeniile educației, ocupării forței de munca, locuințelor și accesului la asistență medicală.

Alte subiecte pe ordinea de zi:

Rapoarte ale deputaților români Rapoarte ale deputaților români

Oceanul Arctic – plan pe termen lung pentru prevenirea pescuitului nereglementat; raportor Norica Nicolai (ALDE, România); vot marți.

Proiectului de recomandare Bosnia și Herțegovina – deputații își exprimă îngrijorarea asupra ritmului lent al reformelor legate de integrarea europeană; raportor Cristian Dan Preda (EPP, România); dezbatere marți, vot miercuri.

CaleaEuropeană.ro va transmite LIVE și va relata printr-o corespondență specială, dedicată prezentării programului de lucru al președinției României la Consiliul UE, cele mai importante evenimente ale sesiunii plenare.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ALEGERI EUROPENE 2019

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”

Published

on

© Cristian Busoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat, astăzi, ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele țării în următorii cinci ani. Ziua votului pentru românii din țară a început duminică la ora 7:00, în timp ce în străinătate continuă a treia zi la urne pentru românii din diaspora, fiind pentru prima dată când cetățenii din afara țării pot vota pe parcursul a mai multor zile.

Principalii candidați la funcția supremă în stat sunt actualul președinte Klaus Iohannis (PNL), fostul premier Viorica Dăncilă (PSD), deputatul Dan Barna (Alianța USR-PLUS), fostul europarlamentar Mircea Diaconu (independent susținut de ALDE și Pro România), diplomatul Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară) și Kelemen Hunor, din partea UDMR.

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale 2019 vor fi cele de tip exit poll, la ora 21:00, trei case de sondare fiind acreditate pentru acest scrutin: IRES, Curs și Avangarde.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Videoclipul care a mobilizat participarea record a cetățenilor la alegerile europene, premiat de mai multe ori la The Lovie Awards

Published

on

Videoclipul ”Alege-ți viitorul” realizat și promovat de Parlamentul European ca element central al campaniei de stimulare a prezenței cetățenilor la vot pentru alegerile din 23-26 mai 2019 a obținut mai multe premii la The Lovie Awards, o inițiativă care recunoaște și premiază excelența din mediul online și din comunitatea de internet europeană.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Jaume Duch, directorul general pentru comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Spot-ul Parlamentului European #Chooseyourfuture pentru alegerile europene a primit mai multe premii prestigioase la The Lovie Awards: un premiu de aur pentru pentru cea mai bună campanie publică și de activism, două de bronz pentru cea mai virală și integrată campanie și premiul ”People’s choice” la mai multe categorii”, a scris Duch, pe Twitter.

 

Într-o postare ulterioară, Jaume Duch i-a felicitat pe toți cei care au fost implicați în ”procesul creativ și de producție al acestui spot cu un puternic impact emoțional și de succes care a ajutat la mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europene”.

La 23 mai, ziua în care au debutat alegerile pentru Parlamentul European, videoclipul dedicat promovării scrutinului înregistra un număr record de 132 de milioane de vizualizări.

Lansat pe 25 aprilie, videoclipul se apleacă asupra momentelor intense, frumoase și fragile legate de venirea pe lume a copiilor. Toate femeile care apar în film au născut în perioada februarie – martie 2019. Unii dintre cei care apar alături de ele (rude) au fost aleşi pentru a reflecta diversitatea familiilor europene. ”Din secunda în care venim pe această lume, suntem împreună. (…) Fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă, dar împreună putem face diferenţa cu adevărat. Alege Europa în care vrei să cresc”, este mesajul pe care fiecare imagine din videoclip dorește să o transmită.

Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,6%, înregistrând totodată și cea mai ridicată prezență națională la europarlamentare din istoria apartenenței României la Uniunea Europeană.

Per total, potrivit unui Eurobarometru publicat de Parlamentul European după scrutinul din luna mai, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de 51% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și  32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană.

Din 1979 și până în 2014, prezența la vot pentru alegerile europene scăzuse de la 61,99% (1979) la 42,61% (2014), tendința fiind regresivă cu fiecare scrutin din anii 1984, 1989, 1994, 1999, 2004 și 2009.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending