Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani, cel mai lung din istoria Statelor Unite, declanșat ca urmare a atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.
Anunțul încheierii retragerii dintr-un conflict care a costat SUA peste 2.000 miliarde de euro a fost făcut de Pentagon, momentul fiind marcat de președintele Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin prin declarații separate.
“Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august”, la orele 19:29 GMT, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie care conduce comandamentul central de care depinde Afganistanul, informează Reuters, conform Agerpres. Ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, şi un general, Chris Donahue, au fost ultimii americani care au părăsit ţara. Cei doi au fost ultimii care au urcat în avion.
“Prezenţa noastră militară de douăzeci de ani în Afganistan s-a încheiat“, a confirmat și președintele SUA, Joe Biden, care a anunțat că va face o declarație pentru a explica decizia sa de “a nu prelungi prezenţa americană după 31 august”.
“Deocamdată, îi îndemn pe toți americanii să mi se alăture în această seară într-o rugăciune de recunoștință pentru trei lucruri. În primul rând, pentru trupele și diplomații noștri care au dus la bun sfârșit această misiune de milă în Kabul și cu riscuri enorme, cu rezultate de neegalat: un transport aerian care a evacuat zeci de mii de oameni în plus față de ceea ce ne-am fi imaginat că ar fi posibil. În al doilea rând, pentru rețeaua de voluntari și veterani care au ajutat la identificarea celor care aveau nevoie de evacuare, la îndrumarea lor către aeroport și la oferirea de sprijin pe parcurs. Și, în al treilea rând, tuturor celor care acum – și care îi vor primi – pe aliații noștri afgani în noile lor case din întreaga lume și din Statele Unite”, a spus el, într-un comunicat remis de Casa Albă.
Statele Unite “vor lucra” cu talibanii dacă “îşi vor respecta angajamentele”, a precizat și şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, la câteva ore după plecarea ultimilor soldaţi americani din Afganistan, într-o declarație televizată în care a asigurat că munca Statelor Unite în această țară va continua.
Blinken a căutat să sublinieze dimensiunea impresionantă a eforturilor pe care SUA și aliații le-au întreprins în ultimele săptămâni pentru a evacua cât mai mulți cetățeni din Afganistan, care au fugit din calea talibanilor.
“În urmă cu 18 zile, Statele Unite și aliații noștri au început operațiunea de evacuare și relocare în Kabul. (…) Mai mult de 123.000 de persoane au fost scoase din Afganistan în condiții de siguranță cu avionul. Printre aceștia se numără aproximativ 6.000 de cetățeni americani. Aceasta a fost o întreprindere militară, diplomatică și umanitară masivă – una dintre cele mai dificile din istoria națiunii noastre – și o performanță extraordinară de logistică și coordonare în unele dintre cele mai dificile circumstanțe imaginabile”, a subliniat el, conform declarațiilor transcrise de Departamentul de Stat.
Despre dimensiunea acestei operațiuni de salvare a vorbit și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, care a mai precizat că “sfârșitul acestei operațiuni semnalează, de asemenea, sfârșitul celui mai lung război al Americii”.
“Am pierdut 2.461 de soldați în acest război, iar alte zeci de mii de oameni au suferit răni, văzute și nevăzute. Cicatricile de luptă nu se vindecă ușor și, adesea, nu se vindecă deloc”, a adăugat el, făcând un apel ca națiunea americană să privească înspre cele două decenii petrecute în Afganistan “cu cât mai multă atenție și umilință cu putință”.
Prin această retragere, Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, cei care au preluat puterea în țară la jumătatea lunii august, însă armata americană a precizat că a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă care au rămas în urmă.
Comemorarea a două decenii de la atacurile teroriste asupra World Trade Center din New York din 11 septembrie 2001, motivul declanșării războiului din Afganistan, va avea loc anul acesta fără ca SUA să mai fie prezente în această țară.