NATO
Stoltenberg: Toți aliații sunt de acord că Ucraina merită să adere la NATO, dar este imposibil de obținut acest statut cât timp există războiul declanșat de Rusia
Published
2 years agoon
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acceptat invitaţia de a participa la summitul Alianţei Nord-Atlantice, preconizat să aibă loc în perioada 11-12 iulie la Vilnius, în Lituania, a declarat vineri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, acesta precizând și că toți aliații sunt de acord ca Ucraina să devină stat membru al Alianței.
Stoltenberg a făcut aceste afirmații în fața presei înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, care are loc vineri la Ramstein, în Germania. Reuniunea este prezidată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și de președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley.
Înaintea reuniunii, secretarul general a subliniat importanța intensificării ajutorului militar pentru Ucraina, în timp ce aceasta continuă să se apere împotriva războiului brutal de agresiune al Rusiei.
“Tocmai m-am întors ieri seară de la Kiev și m-am întâlnit cu președintele Zelenski, iar mesajul său a fost că apreciază și salută cu adevărat sprijinul puternic pe care aliații și partenerii NATO l-au oferit Ucrainei, dar contează, de asemenea, pe noi să continuăm să sprijinim Ucraina și în viitor”, a declarat el.
Stoltenberg le-a spus reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Kievul trebuie să dețină “mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri”.
El a subliniat că principalul obiectiv al Alianței este să se asigure că Ucraina învinge Rusia și apoi pot fi purtate discuțiile legate de aderare
“Absolut toate țările NATO, 31 de state membre, au hotărât și au agreat faptul că Ucraina merită statutul de membru al NATO. Problema este una singură. Când se va putea întâmpla acest lucru. În mod evident, nu în viitorul apropiat. Atâta vreme cât există un război declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei, este imposibil de obținut acest statut de membru NATO”, a spus Stoltenberg.
El a confirmat și că președintele ucrainean a acceptat invitația de a participa la summitul aliat de la Vilnius.
Secretarul general al NATO a efectuat joi prima sa vizită în Ucraina de la declanșarea invaziei ruse, precizând că aderarea la NATO şi garanţii solide de securitate pentru Ucraina vor fi prioritare pe agenda summit-ului.
“Locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru va contribui la a face acest lucru posibil“, a declarat secretarul general, referindu-se la faptul că Alianța va fi alături de Ucraina în pregătirea aderării.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat la data de 30 septembrie 2022 cererea de aderare a țării sale la NATO, într-o reacție la decizia președintelui rus Vladimir Putin, care în aceeași zi a semnat alipirea ilegală la Rusia a patru regiuni ocupate militar parțial în Ucraina, în cea mai mare anexare teritorială din Europa de la Hitler încoace.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova
Summitul Comunității Politice Europene: Opt lideri europeni, în frunte cu Iohannis și Macron, îi reafirmă Maiei Sandu dreptul R. Moldova de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică
Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență
Premierul Finlandei: Europa trebuie să transmită un mesaj puternic SUA și viitoarei administrații Trump privind susținerea Ucrainei
Marcel Ciolacu va efectua o vizită de lucru la Londra în perioada 12-13 noiembrie și va participa la Forumul Economic România-Marea Britanie
NATO
”Ne aflăm oare în pragul a ceva mult mai întunecat decât devastarea care s-a abătut deja asupra oamenilor din Ucraina?”, se întreabă Mark Rutte într-o referire la prezența trupelor nord-coreene în Rusia
Published
1 day agoon
November 6, 2024By
Teodora IonPrezența ”istorică” a trupelor nord-coreene pe teritoriul european ”demonstrează că securitatea noastră nu este regională, ci globală”, a subliniat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-un articol de opinie publicat pe Politico Europe în care critică ”legăturile militare și economice tot mai strânse dintre o Rusie nesăbuită și o Coree de Nord impulsionată”, relații care ”nu amenință doar securitatea euro-atlantică și indo-pacifică, ci sunt profund periculoase pentru securitatea globală”.
”Săptămâna trecută, o delegație a șefilor serviciilor de informații și ai apărării din Coreea de Sud i- au informat pe cei 32 de aliați NATO și pe partenerii noștri din Indo-Pacific cu privire la desfășurarea a mii de trupe nord-coreene în regiunea Kursk din Rusia, cu intenția de a participa la războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Cu siguranță, prezența trupelor nord-coreene pe teritoriul european este istorică – și din toate motivele greșite. Aceasta este prima dată într-un secol când Rusia invită trupe străine în țară. Iar acest lucru ar trebui să ne dea tuturor de gândit. Ne aflăm oare în pragul a ceva mult mai întunecat decât devastarea care s-a abătut deja asupra oamenilor din Ucraina?”, se întreabă Rutte.
El a remarcat disperarea în creștere a lui Putin care l-a împins spre o dependență din ce în ce mai mare față de ”prietenii săi autoritari din Asia, China, Iran și Coreea de Nord,” pentru că, pe toate fronturile, ”nu reușește să își atingă obiectivele strategice prin acest război de agresiune ilegal și prost judecat”.
”În timp ce noi căutăm un sfârșit just și durabil al conflictului, el nu face decât să îl prelungească și să îl extindă. Acest lucru are un cost incredibil. Se estimează că Rusia suferă 1 200 de pierderi pe zi – mai mult de 600 000 din februarie 2022. Și, incapabil să facă față costurilor politice ale recrutării în masă, Putin a ales acum să recruteze soldați și din Coreea de Nord. Această extindere periculoasă a conflictului intensifică războiul și demonstrează că securitatea noastră nu este regională, ci globală. Putin cu siguranță nu primește acest sprijin pe gratis. În schimb, președintele rus sprijină regimul lipsit de bani al lui Kim Jong Un, furnizând Phenianului tehnologie militară pe care dictatorul său o va folosi pentru a-și amenința vecinii, sporind astfel instabilitatea Peninsulei Coreene. În plus, nord-coreenii, care nu au mai purtat un război de peste 70 de ani, vor dobândi acum o experiență valoroasă pe câmpul de luptă și o perspectivă asupra conflictelor moderne. Săptămâna trecută, țara a efectuat cel mai lung test cu rachete balistice intercontinentale – primul din ultimul an – încălcând încă o dată rezoluțiile multiple ale Consiliului de Securitate al ONU”, a arătat Rutte.
Această dinamică îl determină pe secretarul general al NATO să puncteze că legăturile militare și economice dintre Rusia și Coreea de Nord ”nu amenință doar securitatea euro-atlantică și indo-pacifică, ci sunt profund periculoase pentru securitatea globală”.
El aduce în atenție nevoia de a respecta o serie de directive pentru a garanta pacea și securitatea globale și pentru a ajuta Ucraina să se apere în fața forțelor ruse invadatoare.
”De la începutul invaziei în toată regula a Rusiei, aliații NATO au furnizat Ucrainei peste 99 % din întregul sprijin militar. Și suntem pe cale să respectăm promisiunea financiară de 40 de miliarde de euro sub formă de ajutor militar pentru Ucraina în acest an. Ceea ce ne trebuie acum este angajamentul politic de a menține cursul pe termen lung. Până în prezent, sprijinul nostru a menținut Ucraina în luptă. Dar trebuie să facem mult mai mult pentru a schimba traiectoria conflictului. Trebuie să creștem costurile pentru Putin și prietenii săi autoritari. De asemenea, trebuie să investim mai mult în relația noastră cu partenerii noștri din Indo-Pacific. Aceasta înseamnă mai multe consultări, mai mult schimb de informații – așa cum am făcut săptămâna trecută – și mai multă cooperare practică și politică, inclusiv în ceea ce privește producția de apărare”, conchide oficialul NATO.
Armata Ucrainei s-a ciocnit cu trupele nord-coreene pentru prima dată de când Phenianul și-a trimis forțele pentru a ajuta Rusia, a confirmat marți ministrul ucrainean al apărării, informează Politico Europe.
Rustem Umerov a declarat că au existat „ciocniri la scară mică” între forțele Kievului și soldații nord-coreeni, într-un interviu acordat presei sud-coreene. El nu a furnizat detalii suplimentare.
Peste 10 000 de soldați nord-coreeni se află acum în regiunea Kursk pentru a sprijini invazia Moscovei în Ucraina, a declarat luni Pentagonul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă aliaților Kievului să ridice interdicția privind loviturile cu rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, astfel încât Ucraina să poată lovi trupele nord-coreene.
NATO
Germania trebuie să continue creșterea investițiilor în apărare, subliniază secretarul general al NATO
Published
2 days agoon
November 5, 2024Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat, luni, Germania să-și crească investițiile în apărare, subliniind că acest efort este esențial pentru securitatea colectivă a Alianței, relatează dpa, preluat de Agerpres.
„Toți aliații NATO trebuie să investească mai mult și eu am încredere că Germania va continua să-și majoreze cheltuielile pentru apărare,” a declarat Rutte, aflat alături de cancelarul german Olaf Scholz.
Germania se află pe punctul de a atinge pentru prima dată pragul de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile de apărare în 2024, conform cerințelor NATO, după aproape trei decenii de subfinanțare în acest domeniu. Scholz a calificat această creștere a bugetului apărării drept un „punct de cotitură,” decizia fiind influențată de invazia Rusiei în Ucraina, declanșată în 2022.
Fondul de 100 de miliarde de euro destinat apărării pe termen lung, creat de Germania, a fost apreciat de Rutte drept o măsură care face „mare diferență” pentru securitatea NATO. Cu toate acestea, oficialul NATO a subliniat necesitatea unor investiții suplimentare.
„Ca fost premier, știu că nu este mereu ușor pentru guverne să aloce fonduri pentru apărarea națională și pentru ajutor pentru Ucraina, însă ambele sunt cruciale pentru securitatea noastră colectivă,” a spus Rutte.
În același context, Rutte a avertizat că președintele rus Vladimir Putin nu se va opri dacă va reuși să câștige în Ucraina. Rusia desfășoară o „campanie intensivă” de atacuri hibride în toate statele NATO, implicând violență, sabotaj și interferență în democrațiile alianței.
„Aceasta arată că frontul din acest război nu se mai află doar în Ucraina,” a afirmat Rutte, menționând activitățile ruse în Europa de Est, în țările baltice și în Arctica.
NATO
Ungaria a boicotat o reuniune a ambasadorilor aliaților din NATO, organizată la Budapesta pentru a discuta politica de “neutralitate” a lui Orban
Published
1 week agoon
October 31, 2024Frustrarea aliaților NATO cu privire la Ungaria a atins un nou nivel de incandescență, în timp ce țara continuă să flirteze cu Rusia, divizarea dintre Budapesta și capitalele aliate accentuându-se miercuri, când oficialii maghiari au refuzat invitația de a participa la o reuniune la Budapesta a tuturor ambasadorilor și consilierilor militari din țările NATO, aflați la post în Ungaria, relatează Politico Europe.
Scopul era de a discuta despre politica Budapestei de încurajare a legăturilor cu Rusia și China.
“Am apreciat oportunitatea de a discuta noua politică a Ungariei cu aliații noștri. Faptul că a fost necesară o discuție despre politica de ‘neutralitate’ a unui aliat vorbește de la sine”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, într-o declarație după întâlnirea de miercuri.
Ambassadors to Hungary from NATO member states met today to discuss the security aspects of the Government of Hungary’s recently announced policy of economic “neutrality.” Read the U.S. statement: https://t.co/u7uYBYjSTm pic.twitter.com/rhMM9onG4H
— Ambassador David Pressman (@USAmbHungary) October 30, 2024
În timp ce Ungaria nu a participat la reuniunea NATO, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, urmează să ia cuvântul joi la o conferință privind securitatea din Belarus, alături de omologul său rus Serghei Lavrov și de ministrul sirian de externe Bassam Sabbagh.
Termenul de neutralitate a fost întrebuințat de guvernul ungar când a lansat luni o nouă consultare naţională împotriva “războiului comercial” iniţiat, în opinia sa, de Bruxelles împotriva Chinei şi Rusiei.
Considerată o nouă ofensivă anti-UE a executivului de la Budapesta, înainte de un summit al UE în Ungaria, consultarea lansată de premierul Viktor Orban întreabă dacă ar trebui cetăţenii Ungariei “să se alăture războiului comercial lansat de Bruxelles, cu riscul de a-şi pune economia în pericol”, sau ar trebui, dimpotrivă, “să opteze pentru neutralitate”.
Tensiunile dintre premierul maghiar și partenerii din UE și NATO s-au accentuat în ultimele luni, după o “misiune de pace” în Rusia și în China decisă fără consultare cu alte ţări europene, în condiţiile în care chiar Ungaria exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. Vizitele respective au avut loc cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington, prezența lui Orban în Statele Unite încheindu-se atunci cu o întâlnire cu fostul președinte republican Donald Trump, la reședința acestuia în Florida, cunoscut fiind faptul că Viktor Orban îl susține pe Trump pentru un nou mandat.
Deși conduce o țară care face parte din NATO de 25 de ani, premierul maghiar a promovat conceptul de neutralitate economică, inclusiv o “schimbare a alinierii occidentale tradiționale”. “Trebuie să ne păstrăm relațiile spre est și spre vest”, a declarat el într-un interviu radio luna trecută.
De altfel, Orban și Ungaria s-au împotrivit până în ultima clipă candidaturii lui Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO, îndepărtându-și obiecția care împiedica unanimitatea obligatorie, după ce fostul premier olandez i-a confirmat în scris premierului maghiar că Ungaria nu va fi obligată să participe la sprijinul NATO pentru Ucraina.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova
Summitul Comunității Politice Europene: Opt lideri europeni, în frunte cu Iohannis și Macron, îi reafirmă Maiei Sandu dreptul R. Moldova de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică
Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)
Comisarul desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată promite un acord UE pentru o industrie curată pentru a sprijini întreprinderile din UE să atingă obiectivele climatice
Comisarul desemnat al Sloveniei pentru portofoliul Extinderii insistă ca procesul să rămână bazat pe merit și „fără scurtături”
Emmanuel Macron consideră că europenii nu trebuie „să-și încredințeze pentru eternitate” securitatea americanilor: „Este un moment al istoriei decisiv”
Premierul Finlandei: Europa trebuie să transmită un mesaj puternic SUA și viitoarei administrații Trump privind susținerea Ucrainei
Virgil Popescu, prezent la audierea comisarului desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată: Dialogul cu companiile interesate să investească în sustenabilitate și competitivitate va fi esențial
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Trending
- ROMÂNIA2 days ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA1 day ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- POLITICĂ5 days ago
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
- ROMÂNIA4 days ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială