Connect with us

NATO

Stoltenberg: Toți aliații sunt de acord că Ucraina merită să adere la NATO, dar este imposibil de obținut acest statut cât timp există războiul declanșat de Rusia

Published

on

© NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acceptat invitaţia de a participa la summitul Alianţei Nord-Atlantice, preconizat să aibă loc în perioada 11-12 iulie la Vilnius, în Lituania, a declarat vineri Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, acesta precizând și că toți aliații sunt de acord ca Ucraina să devină stat membru al Alianței.

Stoltenberg a făcut aceste afirmații în fața presei înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, care are loc vineri la Ramstein, în Germania. Reuniunea este prezidată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și de președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley.

Înaintea reuniunii, secretarul general a subliniat importanța intensificării ajutorului militar pentru Ucraina, în timp ce aceasta continuă să se apere împotriva războiului brutal de agresiune al Rusiei.

“Tocmai m-am întors ieri seară de la Kiev și m-am întâlnit cu președintele Zelenski, iar mesajul său a fost că apreciază și salută cu adevărat sprijinul puternic pe care aliații și partenerii NATO l-au oferit Ucrainei, dar contează, de asemenea, pe noi să continuăm să sprijinim Ucraina și în viitor”, a declarat el.

 

Stoltenberg le-a spus reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Kievul trebuie să dețină “mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri”.

El a subliniat că principalul obiectiv al Alianței este să se asigure că Ucraina învinge Rusia și apoi pot fi purtate discuțiile legate de aderare

Absolut toate țările NATO, 31 de state membre, au hotărât și au agreat faptul că Ucraina merită statutul de membru al NATO. Problema este una singură. Când se va putea întâmpla acest lucru. În mod evident, nu în viitorul apropiat. Atâta vreme cât există un război declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei, este imposibil de obținut acest statut de membru NATO”, a spus Stoltenberg.

El a confirmat și că președintele ucrainean a acceptat invitația de a participa la summitul aliat de la Vilnius.

Secretarul general al NATO a efectuat joi prima sa vizită în Ucraina de la declanșarea invaziei ruse, precizând că aderarea la NATO şi garanţii solide de securitate pentru Ucraina vor fi prioritare pe agenda summit-ului.

“Locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru va contribui la a face acest lucru posibil“, a declarat secretarul general, referindu-se la faptul că Alianța va fi alături de Ucraina în pregătirea aderării.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat la data de 30 septembrie 2022 cererea de aderare a țării sale la NATO, într-o reacție la decizia președintelui rus Vladimir Putin, care în aceeași zi a semnat alipirea ilegală la Rusia a patru regiuni ocupate militar parțial în Ucraina, în cea mai mare anexare teritorială din Europa de la Hitler încoace.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Forțele Aeriene SUA își extind raza de acțiune în sud-estul Europei. Americanii au finalizat o investiție de 34 de milioane de dolari la Baza de la Câmpia Turzii

Published

on

© Baza 71 Aeriana Câmpia Turzii/ Facebook

Oficialii militari americani au marcat marți finalizarea unei modernizări de 34 de milioane de dolari la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, o bază strategică din centrul României, unde peste 100 de milioane de dolari sunt cheltuite pentru inițiative menite să extindă raza de acțiune a Forțelor Aeriene americane în sud-estul Europei, relatează publicația americană Stripes.

Lucrările la Baza 71 Aeriană includ o nouă facilitate de operațiuni a escadrilei, un hangar pentru avioane și o platformă de parcare, potrivit unei declarații de marți a Corpului de ingineri al Armatei SUA, menționează sursa citată.

Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca “centru principal” pentru planificarea și dirijarea misiunilor care operează de la bază, a precizat Corpul de Armată.

Între timp, un nou hangar de aeronave de 14.000 de metri pătrați a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război NATO.

“Aceste proiecte contribuie la asigurarea faptului că baza poate susține operațiunile avioanelor și echipajelor SUA și NATO”, se arată în comunicat.

 

România a fost un punct central pentru Pentagon, care încearcă să intensifice operațiunile în regiunea Mării Negre. Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene zboară în mod obișnuit și drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate suplimentară de supraveghere nu departe de granița României cu Ucraina.

Inițiativele de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de construcții la bază, care implică alte nouă proiecte și depășește în total 100 de milioane de dolari. 

Alte construcții în valoare de 220 de milioane de dolari au loc la alte instalații din România, inclusiv la un teren de antrenament din Cincu și la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal centru de operațiuni al armatei americane în România.

Proiectele din România “contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane din Europa” și “consolidează apărarea și securitatea colectivă a aliaților din NATO”, a declarat Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții

Fondurile pentru acestea sunt alocate prin intermediul Iniţiativei de Descurajare a US European Command, care se concentrează pe întărirea capabilităţilor militare prin pregătirea teritoriului NATO împotriva agresiunilor ruseşti.

Americanii au început în 2021 lucrările de modernizare ale Bazei Aeriana Câmpia Turzii în care SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei. Dintre acestea, 130,5 de milioane de dolari au fost alocate pentru anul trecut și au reprezentat cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021 prin intermediul Inițiativei pentru Descurajare Europeană, program lansat de SUA în 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Continue Reading

NATO

Secretarul general al NATO evidențiază că ”sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă”: Kievul are nevoie de apărare antiaeriană

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat marți, la New York, că Ucraina are nevoie de apărare antiaeriană urgent, inclusiv de muniție, piese de schimb, întreținere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Dacă vrem încheierea războiului, dacă vrem o pace justă şi de durată, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă. Ucraina are nevoie de multe tipuri diferite de sprijin. Vedem că apărarea aeriană salvează vieţi în fiecare zi în Ucraina şi trebuie să susţinem sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei”, a spus Stoltenberg, aflat la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU.

Apelul său la sprijin militar pentru Ucraina vine după ce, în urmă cu câteva zile, Jens Stoltenberg atrăgea atenția că ”trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”.

”Toţi dorim o pace rapidă. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem (acest lucru): dacă preşedintele (Volodimir) Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista”, a mai spus secretarul general al NATO.

Luna aceasta SUA demarează antrenarea piloților ucraineni pentru avioanele F-16, tip de aeronavă promis de mai multe țări NATO pentru a ajuta Kievul să susțină contraofensiva în fața forțelor invadatoare ruse.

Și România este parte a acestor eforturi. La sfârșitul lunii august, țara noastră Olanda și Lockheed Martin au semnat scrisoarea pentru înființarea Centrului de pregătire F-16 din România, unde vor fi instruiți și piloți ucraineni.

Continue Reading

NATO

Ministrul apărării și șeful Armatei au discutat, la baza Ramstein, cu șeful Pentagonului și comandantul forțelor NATO în Europa despre impactul agresiunii Rusiei asupra securității la Marea Neagră

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, au avut marți, în marja reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein, o întrevedere cu secretarul apărării al SUA, Lloyd  Austin şi cu generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Agenda întâlnirii a cuprins discuții privind securitatea la Marea Neagră și impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euro-atlantice, precum și aspecte importante referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În context, ministrul Tîlvăr a mulțumit secretarului american al apărării pentru decizia de a disloca aeronave F-16 americane în România în scopul suplimentării misiunilor NATO de poliție aeriană. De asemenea, oficialul român a menționat eforturile României în ceea ce privește tranzitul de cereale din Ucraina, mai ales în contextul în care secretarul american al apărării a menționat, în deschiderea reuniunii Grupului de Contact, că Rusia a distrus, în ultimele luni cel puțin 280.000 de tone de cereale ucrainene, suficiente pentru a hrăni 10,5 milioane de oameni timp de un an.

„Deciziile strategice luate de România în ultimii 33 de ani cuprind, pe lângă aderarea la NATO și UE şi construirea unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, cu o componentă extrem de solidă în ceea ce privește securitatea și apărarea. Astăzi, când războiul a revenit în Europa, acest parteneriat este vital pentru securitatea noastră națională. Exprim deosebita apreciere pentru prezența trupelor americane pe teritoriul României, care completează capacitățile noastre naționale şi vă asigur de întreaga noastră deschidere în ceea ce privește consolidarea acestei dimensiuni a cooperării noastre bilaterale“, a transmis ministrul apărării în discuția cu omologul american.

Citiți și Declarație comună SUA-România în domeniul apărării: Forțele americane din România servesc ca factor puternic de descurajare împotriva amenințărilor la adresa integrității teritoriale a NATO

Cei doi înalți oficiali au abordat și situația de securitate de la granița României cu Ucraina. Ministrul Tîlvăr a transmis că autoritățile române sunt preocupate de intensificarea atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii civile și portuare din proximitatea graniței României, care presupune riscuri și pentru cetățenii români care locuiesc în apropierea acestor obiective, fiind în implementare măsuri care să reducă posibilele efecte ale atacurilor Rusiei asupra porturilor dunărene ale Ucrainei.

Oficialul român a subliniat angajamentul României pentru sprijinul constant şi susținut al Ucrainei şi a transmis aprecieri pentru sprijinul oferit de către autoritățile americane în vederea înființării și operaționalizării centrului de instruire pentru piloții F-16, precizând că prin acest demers, România își va consolida rolul de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.

În discuția cu generalul Christopher Cavoli au fost trecute în revistă măsurile luate la nivelul NATO pentru intensificarea misiunilor de vigilență sporită, precum intensificarea activităților specifice monitorizării și cunoașterii situației de securitate, suplimentarea forțelor aliate pe teritoriul național și instruirea în comun cu forțele aliate și partenere. În context, oficialul român a prezentat măsurile adoptate la nivel național pentru sporirea securității la granița cu Ucraina, având în vedere evenimentele recente petrecute în proximitatea frontierei României.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Victor Negrescu33 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA55 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE57 mins ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU1 hour ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA3 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis și premierul Vietnamului au discutat la New York despre intensificarea dialogului bilateral dintre România și țara asiatică

Victor Negrescu33 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA55 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU15 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending