Connect with us

SUA

SUA: Un copil a sunat la 911 pentru a comanda de mâncare, iar politiștii i-au adus pizza

Published

on

© Sanford Police Department

Un băiat de cinci ani din statul american Florida a sunat săptămâna trecută la numărul special pentru situații de urgentă 911 cu motivul că îi este foame, relatează CNN.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Departamentului de Poliție din Sanford, Manuel Beshara, copilul de cinci ani, a sunat la 911 și i-a spus dispecerului că îi este foame și dorește să comande o pizza.

Ofițerii de poliție au fost trimiși la domiciliu, crezând că este nevoie de un control. L-au găsit pe Manuel și pe sora lui de 15 ani, care le-a explicat că sunt bine și că Manuel a sunat fără știința sa.

Polițiștii au decis să folosească acest moment pentru a-i explica băiatului despre utilizarea corectă a numărului 911, înainte de a comanda o pizza mare și de a o livra personal.

În mesajul de pe pagina de Facebook, Departamentul de Poliție din Sanford a publicat și un hashtag #dontcall911fordelivery (n.r. – nu sunați la 911 pentru livrări).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Reacția României la planul de pace în Orientul Mijlociu, lansat de președintele SUA Donald Trump: Susținem soluția ”cu două state pentru a asigura pacea şi securitatea durabile”

Published

on

România a reacționat miercuri la planul de pace în Orientul Mijlociu, lansat de președintele american Donald Trump și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă, informează Digi24.

Astfel, prin vocea ministrului de externe Bogdan Aurescu, ”România a luat notă de planul american și îl analizează”.

Țara noastră susţine ”soluţia cu două state pentru a asigura pacea şi securitatea durabile” și ”va lua parte la dialogul din interiorul Uniunii Europene şi să promoveze eforturile diplomatice cu toate părțile relevante”.

O reacție a venit și din partea Uniunii Europene, care și-a reafirmat angajamentul său ”ferm” în favoarea ”unei soluții negociate și viabile cu două state”.

UE ”va studia şi evalua propunerile avansate”, a dat asigurări Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, într-o declaraţie făcută în numele celor 28 de ţări membre. Va face însă acest lucru pe baza a aceea ce deja a exprimat, a precizat el, lansând un apel la ”relansarea eforturilor de care este urgent nevoie” în vederea soluţiei negociate.

În declarația amintită se semnalează ”aspirațiile legitime ale plaestinienilor, cât și ale israelienilor, respectând toate rezoluțiile ONU pertinente și acordurile internaționale” de care trebuie să ținem ”cont”.

O reacție a venit și din partea Națiunilor Unite, care au precizat că poziția ONU ”legată de soluţia cu două state a fost definită de-a lungul anilor prin rezoluţii pertinente ale Consiliului de Securitate şi Adunării Generale de care trebuie să ţină cont secretariatul general” al ONU, a precizat într-un comunicat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al organizației.

Președintele american Donald Trump a propus marți ”o soluție realistă cu două state” pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian, care condiționează totuși nașterea unui stat palestinian de ”respingerea clară a terorismului”, precizează că Ierusalimul va rămâne ”capitala indivizibilă a Israelului” și acordă Israelului numeroase garanții, printre care și suveranitate asupra Văii Iordanului.

Câtea minute mai târziu, ambasadorul Statelor Unite în Israel a fost și mai explicit, precizând că statul evreu poate anexa coloniile sale ”fără să mai aștepte”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă a stabilit în Portugalia etapele achiziționării următoarelor cinci aeronave F-16

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită oficială în Portugalia, în perioada 26-28 ianuarie, la invitaţia omologului său, João Gomes Cravinho, a stabilit principalele etape pentru consolidarea escadrilei de aeronave multirol F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române, potrivit unui comunicat

Astfel, alături de cele 12 aeronave aflate deja în dotarea Armatei României, aviaţia militară va mai achiziţiona, din Portugalia, încă cinci aeronave multirol, modernizate şi adaptate la cerinţele contractuale.

© Ministerul Apărării Naționale

„Această vizită completează demersurile demarate cu mai mulţi ani în urmă, când România a decis să-şi creeze o capabilitate de luptă aeriană pe platforma F-16. Este practic un demers în trei, pentru că sunt implicate cele două ţări, România-Portugalia, dar şi SUA, prin compania Lockheed Martin, care a mijlocit tot ceea ce înseamnă partea de modernizare şi actualizare a avioanelor F-16 pe care le-am achiziţionat de la Forţele Aeriene Portugheze”, a declarat ministrul Ciucă.

Totodată, achiziția acestor aeronave va oferi industriei naționale de apărare oportunitatea de a crea și dezvolta capabilitatea de întreținere și reparație a acestor platforme în România, iar pe timpul vizitei la Centrul de mentenanţă aeronautică (OGMA) din Portugalia, ministrul Ciucă a analizat, alături de omologul său, posibilitatea de a se realiza, prin continuarea colaborării cu partea portugheză şi cu implicarea nemijlocită a companiei Lockheed Martin, transferul tehnologic în beneficiul industriei naționale de apărare.

Agenda vizitei din Portugalia a reprezentat, de asemenea, o oportunitate pentru cei doi demnitari de a identifica noi domenii de cooperare, atât în cadrul unor proiecte comune, cât şi în ceea ce priveşte participarea la misuni NATO sau obiective comune în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene. De asemenea, cei doi demnitari au abordat și subiecte referitoare la colaborarea în domeniul învăţământului militar și al exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump propune o ”soluție realistă cu două state” pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian: Viziunea mea prezintă o oportunitatea câştigătoare pentru ambele părţi

Published

on

© White House/ Flickr

Președintele american Donald Trump a propus marți ”o soluție realistă cu două state” pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian, care condiționează totuși nașterea unui stat palestinian de ”respingerea clară a terorismului” și precizează că Ierusalimul va rămâne ”capitala indivizibilă a Israelului”, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Vorbind alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, Trump a dezvăluit detaliile planului care l-a calificat drept ”acordul secolului” care a fost precedat de un ”proces lung și laborios”, informează Politico Europe.

”Viziunea mea prezintă o oportunitatea câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state care rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian pentru securitatea Israelului”, a declarat el la Casa Albă.

Planul a fost respins preventiv de președintele Autorității palestiniene Mahmoud Abbas, aceștia așteptându-se ca planul prezentat de Trump să permită Israelului anexarea unei părți din Cisiordania ocupată.

”Astăzi Israelul face un mare pas către pace. Am fost întristat de soarta poporului palestinian. Ei merită o viaţă mai bună”, a mai spus Trump în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Trump susţine că planul său, de 80 de pagini, este ”de departe cea mai detaliată propunere prezentată vreodată”.

”Viitorul stat palestinian” nu va vedea lumina zilei fără respectarea mai multor ”condiţii”, printre care ”respingerea clară a terorismului”. El ar putea avea ”o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a dat asigurări preşedintele SUA.

În plus, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA sunt gata ”să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor” ocupate, a căror amploare nu a precizat-o.

În același timp, Israelul a dat asigurări că Ierusalimul ”va rămâne capitala indivizibilă a Israeului, foarte important, capitala indivizibilă”, completând că noile granițe trasate în teritoriile disputate ”vor dubla teritoriile palestiniene și vor asigura o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est unde Statele Unite probabl că vor deschide o ambasadă”, afirmând că ”niciun palestiniam sau israeliam nu va fi dezrădăcinat”.

Statutul Ierusalimului reprezintă de mai bine de jumătate de secol una dintre cele mai spinoase probleme ale conflictului israeliano-palestinian.

Președinții americani, până la Donald Trump au amânat, din șase în șase luni, transpunerea unei legi votate de Congresul american în 1995 care stipulează că ”Ierusalimul trebuie să fie recunoscut ca fiind capitala statului Israel”, așteptând ca cele două părți, palestinienii și israelienii, să se pună de acord asupra unei partajări a orașului.

În 2017, Donald Trump a anunțat că Statele Unite își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, gest care a atras nemulțumirea autorităților palestiniene.

Casa Albă a dezvăluit presei prima parte a planului său de pace vara trecută, prezentând o ”viziune economică” pentru teritoriile palestiniene și țările arabe învecinate.

Prezentarea planului a fost constant amânată ca urmare a problemelor interne din Statele Unite, dar și din Israel, care se confruntă cu o criză politică, având în vedere că în mai puțin de un an organizează pentru a treia oară alegeri anticipate, după ce nici liderul opoziţiei, Benny Gantz, nu a putut forma un guvern.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending