Connect with us

U.E.

Suedia declară război giganților chinezi ai comerțului electronic, Shein și Temu, pentru încălcarea normelor UE: Trebuie să plătească prentru costurile cauzate

Published

on

© Graphic design based on icons from icons8.com

Guvernul suedez intensifică acțiunile împotriva platformelor chinezești de comerț electronic Shein și Temu, pe fondul îngrijorărilor legate de siguranța produselor, impactul climatic și concurența neloială. Într-un articol de opinie pentru cotidianul suedez Aftonbladet, semnat de ministrul Finanțelor, Elisabeth Svantesson, de ministrul Energiei și Întreprinderilor, Ebba Busch, și de ministrul Climei și Mediului, Romina Pourmokhtari, oficialii acuză aceste companii că „inundă piața suedeză cu produse” și că încalcă flagrant normele europene. 

Comerțul electronic aduce numeroase beneficii consumatorilor, întreprinderilor – inclusiv IMM-urilor – și economiei UE în ansamblu, aproximativ 70% dintre europeni achiziționând în mod regulat produse online. Cu toate acestea, comerțul electronic ridică și anumite provocări. Acest lucru este valabil în special atunci când vine vorba de importul de bunuri de comerț electronic care sunt vândute și livrate direct consumatorilor din UE prin intermediul comercianților cu amănuntul și al piețelor online.

„Numai în octombrie anul trecut, 600.000 de suedezi au făcut cumpărături de pe platforme chinezești de comerț electronic, precum Shein și Temu. Unele date arată că, în 2024, numai platforma Temu a trimis 2,3 milioane de livrări pe lună în Suedia”, precizează miniștrii.

Autoritățile vamale se confruntă cu un volum de muncă tot mai mare și apar riscuri legate de siguranța și conformitatea produselor, bunuri ilicite, durabilitate și concurență neloială pentru întreprinderile responsabile. De exemplu, aproximativ jumătate din produsele contrafăcute confiscate la frontierele UE care încălcau drepturile de proprietate intelectuală ale IMM-urilor au fost achiziționate online. Conform datelor Comisiei, în 2023 aproximativ 4,6 miliarde de expedieri cu valoare sub 150 euro au intrat pe piața UE, echivalentul a 12 milioane de colete pe zi, de două ori mai multe decât în anul precedent. Creșterea explozivă a acestor importuri ridică probleme serioase, în special prin pătrunderea produselor periculoase, contrafăcute sau neconforme cu standardele europene.

Pe lângă volumul masiv de livrări, autoritățile suedeze atrag atenția asupra pericolelor pentru consumatori: „Mai multe rapoarte au arătat că produsele Shein și Temu pot fi dăunătoare consumatorilor și adesea nu respectă cerințele UE privind siguranța produselor”, subliniază autorii articolului, care menționează inclusiv descoperiri ale Agenției Suedeze pentru Produse Chimice privind prezența substanțelor toxice în produse.

Impactul asupra mediului este, de asemenea, grav: „Pachetele Shein returnate sunt trimise din Suedia pentru a fi arse în deșertul Atacama din Chile”, arată oficialii, citând investigații ale presei suedeze.

Guvernul de la Stockholm anunță că ia măsuri concrete pentru a combate acest fenomen periculos: „Comercianții online fără scrupule nu ar trebui să poată livra smântână direct consumatorilor din UE fără a respecta cerințele”, avertizează miniștrii, care reamintesc că Uniunea Europeană urmează să elimine scutirea de taxe vamale pentru bunurile cu valoare redusă.

Totodată, Suedia propune introducerea unei taxe de manipulare pentru coletele importate din afara UE, pentru a reduce presiunea asupra autorităților vamale și a descuraja comportamentul incorect al marilor comercianți.

„O taxă de manipulare ucide doi iepuri dintr-o lovitură: îngreunează lucrurile pentru comercianții online necinstiți, precum Shein și Temu, și, în același timp, compensează autoritățile noastre pentru gestionarea expedierilor”, explică autorii.

Dacă nu se va ajunge la un acord la nivel european, Suedia este pregătită să aplice taxa la nivel național. „Achizițiile de la comercianții online chinezi pot fi percepute ca o adevărată înșelătorie. Însă dezavantajul îl reprezintă produsele periculoase, amprenta climatică ridicată și concurența neloială împotriva companiilor suedeze și europene.”

„Giganții chinezi ai comerțului electronic nu ar trebui să aibă cale liberă pe piața europeană, ci să plătească pentru costurile pe care le cauzează și să respecte cerințele UE”, conchid oficialii suedezi.

Bruxelles-ul a intensificat presiunea asupra Temu și Shein

Comisia Europeană a solicitat încă din 2024 platformelor Temu și Shein să furnizeze informații privind respectarea Actului privind serviciile digitale, subliniind că amenzile pot ajunge la 6% din cifra de afaceri, în contextul desemnării acestora drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.

Totodată, executivul UE a lansat, în februarie anul acesta, un pachet de măsuri pentru a limita riscurile asociate importurilor de valoare redusă vândute de platformele din afara Uniunii, precum Shein și Temu, incluzând propuneri pentru reformarea regimului vamal (eliminarea scutirii de taxe pentru coletele sub 150 euro, întărirea controalelor printr-o mai bună analiză a riscurilor cu acțiuni coordonate între autoritățile vamale și cele de supraveghere a pieței), întărirea supravegherii comercianților digitali și utilizarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor digitale pentru a detecta mai rapid produsele nesigure. Prin astfel de demersuri, UE își propune să transforme platformele online de tip Temu, Shein sau Amazon în actori răspunzători pentru produsele periculoase sau ilegale pe care le comercializează.

Tot în februarie, Executivul european a cerut din nou companiei Shein să furnizeze documente interne și informații suplimentare legate de gestionarea riscurilor privind conținutul și bunurile ilegale, transparența algoritmilor de recomandare și protecția datelor personale ale utilizatorilor. Comisia Europeană trimisese deja o solicitare de informații Shein pe 28 iunie 2024, vizând aspecte precum: sistemele de notificare a produselor ilegale, protecția minorilor, interfețele înșelătoare, trasabilitatea comercianților și conformitatea prin design.

Această cerere vine în contextul unei anchete în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA),  desfășurată în paralel cu investigația Rețelei de Cooperare pentru Protecția Consumatorilor (CPC), care verifică respectarea legislației UE în materie de protecție a consumatorilor și care a scos la iveală o gamă largă de practici cu care se confruntă consumatorii atunci când fac cumpărături pe Shein și care încalcă legislația UE, inclusiv reduceri false, vânzarea sub presiunea unor termene de achiziție false, etichete înșelătoare, date de contact ascunse sau afirmații înșelătoare privind durabilitatea produselor.

CPC acordă Shein o lună, începând de pe 26 mai 2025, pentru a răspunde la constatările rețelei și pentru a propune angajamente cu privire la modul în care vor aborda problemele identificate în materie de protecție a consumatorilor. În funcție de răspunsul Shein, rețeaua CPC poate iniția un dialog cu compania. În cazul în care Shein nu răspunde preocupărilor exprimate de rețeaua CPC, autoritățile naționale pot lua măsuri de asigurare a respectării legislației pentru a asigura conformitatea. Aceasta include posibilitatea de a impune amenzi pe baza cifrei de afaceri anuale a Shein în statele membre ale UE.

Presiunile recente ale Bruxelles-ului privind impunerea de amenzi dacă nu sunt abordate temerile ce vizează produsele periculoase și nesigure comercializate pe site-ul firmei chineze au dat roade: Shein a dezvăluit la finele lunii mai că va spori în 2025 testarea produselor sale, vizând 2,5 milioane de teste de siguranță și calitate a produselor, în creștere de la 2 milioane anul trecut, și a menționat că va cheltui 15 milioane de dolari pe inițiative de conformitate în acest an.

Executivul european notificase gigantul chinez că va trebuie să furnizeze informațiile necesare până la 27 februarie 2025. Pe baza evaluării răspunsurilor, Comisia va stabili pașii următori. Aceasta ar putea implica deschiderea oficială a procedurii în temeiul articolului 66 din DSA.

Shein, care vinde haine sub marcă proprie în 150 de țări, operează, de asemenea, o piață pentru vânzătorii de jucării, gadgeturi și articole pentru casă trimise direct de la fabricile din China către cumpărătorii din întreaga lume. De la lansarea pieței sale, Shein a încetat să mai lucreze cu peste 540 de vânzători din cauza încălcărilor de conformitate, a declarat compania.

 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

Published

on

© European Union, 2025/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană va avea nevoie de investiții de aproximativ 241 miliarde de euro până în 2050 pentru a extinde durata de viață a reactoarelor nucleare existente și pentru a construi noi reactoare de mari dimensiuni, potrivit celui de-al optulea Program Ilustrativ pentru Energie Nucleară (PINC), publicat de Comisia Europeană. Investiții suplimentare vor fi necesare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR), reactoarelor modulare avansate (AMR), microreactoarelor și fuziunii nucleare pe termen lung.

Comisia subliniază că, pentru unele state membre, energia nucleară este o componentă esențială în strategiile de decarbonizare, competitivitate industrială și securitate energetică. Se estimează că, până în 2040, peste 90% din energia electrică produsă în Uniunea Europeană va proveni din surse decarbonizate – în principal energie regenerabilă, completată de energia nucleară.

Capacitatea instalată de energie nucleară în UE este preconizată să crească de la 98 GWe în 2025 la aproximativ 109 GWe în 2050.

„Pentru a realiza cu adevărat tranziția către energie curată, avem nevoie de toate soluțiile energetice cu emisii zero și scăzute de carbon. Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat. Asigurarea condițiilor-cadru necesare va permite UE să își mențină leadershipul industrial în acest sector, păstrând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță și o gestionare responsabilă a deșeurilor radioactive”, a declarat Dan Jørgensen, comisar european pentru Energie și Locuințe.

Comisia atrage atenția că păstrarea standardelor ridicate de siguranță nucleară, securitate și garanții, precum și gestionarea responsabilă a deșeurilor radioactive, rămân priorități esențiale. Sunt necesare progrese în dezvoltarea infrastructurii pentru depozitarea deșeurilor și combustibilului nuclear uzat, dar și în eficientizarea proceselor de dezafectare.

Programul PINC mai evidențiază nevoia de cooperare între autoritățile naționale de reglementare pentru accelerarea proceselor de licențiere, precum și colaborarea internațională cu parteneri de încredere pentru diversificarea surselor de combustibil nuclear.

Totodată, Comisia susține formarea profesională a forței de muncă, atragerea de talente noi și sprijinirea startup-urilor inovatoare din domeniul nuclear, în paralel cu promovarea și comercializarea noilor tehnologii de vârf – precum SMR-urile, AMR-urile și fuziunea nucleară.

Prin acest program, UE urmărește să consolideze poziția industriei nucleare europene într-un sector strategic, care să contribuie decisiv la atingerea obiectivelor climatice ale continentului.

Continue Reading

G7

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a plătit cea de-a cincea tranșă din împrumutul excepțional de asistență macrofinanciară (AMF) acordat Ucrainei, în valoare de 1 miliard de euro.

Gestul, care vine înainte de summitul G7 din Canada, consolidează și mai mult rolul UE de cel mai mare donator al Ucrainei de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, cu un sprijin total care se apropie de 150 de miliarde de euro.

Asistența macrofinanciară (AMF) în valoare de 18,1 miliarde de euro acordată de UE face parte din inițiativa privind accelerarea veniturilor extraordinare (ERA) condusă de G7, care urmărește să ofere Ucrainei sprijin în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro.

Aceste împrumuturi urmează să fie rambursate folosind veniturile provenite din inghețaea activelor statului rus deținute în UE, arată Comisia Europeană într-un comunicat

Cu această ultimă plată, totalul împrumuturilor acordate de Comisie Ucrainei în cadrul mecanismului mai sus menționat ajunge la 7 miliarde de euro de la începutul anului 2025.

După cum au convenit liderii europeni în cadrul Consiliului European extraordinar de la începutul lunii martie și după cum a reiterat președinta Ursula von der Leyen, Comisia este pregătită să suplimenteze contribuția UE la inițiativa împrumuturilor ERA, dacă este necesar. Comisia rămâne în contact strâns cu autoritățile ucrainene în ceea ce privește plățile viitoare.

În cazul în care Ucraina prezintă o cerere, Comisia este pregătită să răspundă rapid.

Acest lucru ar permite UE să sprijine orice creștere esențială a cheltuielilor militare în săptămânile și lunile următoare, contribuind la asigurarea unei poziții puternice a Ucrainei înaintea oricăror potențiale negocieri de pace.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi, la Kiev, cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, pentru a discuta despre dezvoltarea comună a unor sisteme de armament moderne, precum rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune, dronele și rachetele tactice. Cu acest prilej, oficialul german a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro, relatează DW.

„Imaginea războiului s-a schimbat”, a declarat Pistorius în cadrul vizitei. „Dacă la început erau în centrul atenției avioanele de luptă și tancurile, apoi mulți ani a fost vorba despre artilerie — și încă este —, acum conflictele moderne se concentrează tot mai mult pe războiul electromagnetic și pe drone”, a subliniat ministrul german.

Cei doi oficiali au discutat despre localizarea producției de sisteme de apărare aeriană în Ucraina și au convenit asupra unor investiții suplimentare în industria de apărare – în special creșterea producției comune de arme atât în Ucraina, cât și în Germania, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Kiev.

„Când vorbim despre producție, ne referim la capacitățile noastre pe distanțe lungi – dronele noastre, tehnologiile ucrainene în domeniul rachetelor și alte instrumente cu rază lungă de acțiune”, a declarat Zelenski.

La rândul său, ministrul german al apărării a subliniat eficacitatea dronelor ucrainene, utilizarea lor pe câmpul de luptă și expertiza tehnologică dobândită de Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse.

„Cu toții trebuie să învățăm din asta. Și cred că trebuie să avansăm și în sectorul industrial. De aceea vorbim despre parteneriatele pe care vrem să le construim. Vrem mai multe astfel de parteneriate, atât în Germania, cât și în Ucraina, pentru a accelera producția de arme în interesul comun și pentru a ne consolida astfel capacitățile de descurajare și apărare”, a declarat Boris Pistorius.

Conform planului, Germania va contribui cu finanțarea, în timp ce Ucraina va furniza expertiza tehnică. Primele sisteme produse în comun ar putea deveni operaționale în următoarele luni.

În cadrul aceleiași vizite, Pistorius a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare totală de 9 miliarde de euro pentru anul 2025, reafirmând astfel angajamentul noii guvernări germane față de Kiev. „Vizita mea subliniază sprijinul constant al Germaniei pentru Ucraina”, a declarat oficialul. O parte a finanțării va fi direcționată spre producția de arme cu rază lungă de acțiune.

Totuși, Pistorius a reiterat poziția Berlinului privind refuzul de a livra rachete de croazieră Taurus Ucrainei, în ciuda cererilor repetate ale autorităților de la Kiev.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

ROMÂNIA2 hours ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G71 day ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE1 day ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending