Letonia, Lituania și Estonia au confirmat vineri că vor trimite Ucrainei rachete antitanc şi antiaeriene fabricate în SUA, au anunţat vineri seară miniştrii apărării din cele trei ţări într-o declaraţie comună, potrivit Reuters și AFP, citat de Agerpres.
Cele trăi țări baltice, foste state-satelit ale Uniunii Sovietice, au dat dovadă vineri de front comun în documentul prin care își afirmă ”unitatea în angajamentul lor față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii continue a Rusiei”, anunță Politico Europe.
”În lumina creşterii presiunii militare a Rusiei în Ucraina şi în regiune, ţările baltice au decis să răspundă nevoilor Ucrainei şi să furnizeze un ajutor suplimentar pentru apărare”, se menţionează în comunicatul comun.
”Estonia, Letonia, Lituania şi aliaţii lor lucrează împreună cu rapiditate pentru a asigura asistenţă de securitate Ucrainei”, adaugă textul citat. ”Acest ajutor va întări capacitatea Ucrainei de a-şi apăra teritoriul şi populaţia în caz de agresiune rusă”, se mai arată în comunicat.
Estonia va trimite rachete antitanc Javelin, iar Letonia şi Lituania rachete antiaeriene Stinger.
”Sperăm cu sinceritate că Ucraina nu va trebui să utilizeze aceste arme”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas. ”Ţările baltice îndeamnă Rusia să pună capăt comportamentului său agresiv şi iresponsabil”, a completat acesta, precizând că armele vor fi livrate ”într-un viitor apropiat”.
În acest timp, ministrul apărării din Republica Cehă, Jana Cernochova, a anunţat că va propune cabinetului de la Praga săptămâna viitoare să aprobe o livrare de muniţie de artilerie Ucrainei, potrivit Reuters.
Cernochova a spus că Republica Cehă a ales muniţia de calibrul 152 milimetri de pe lista de provizii solicitate de guvernul de la Kiev. Ea a precizat că mai multe detalii despre acest transport vor fi furnizate după ce cabinetul va valida propunerea, miercuri.
Reglementările americane privind exporturile de armament au impus celor trei aliați să obțină aprobarea Departamentului de Stat înainte de a transmite armele, lucru care a avut loc în această săptămână.
În trecut, Statele Unite au trimis rachete Javelin Ucrainei, iar un nou transport, parte a unui pachet de ajutor militar de 200 de dolari aprobat de Casa Albă, ar trebui să înceapă să sosească în zilele următoare, potrivit oficialilor Departamentului de Stat și Pentagonului.
Stingers nu reprezintă în sine o tehnologie care să schimbe regulile jocului și au o eficacitate limitată împotriva dronelor sau a avioanelor de vânătoare care zboară la mare înălțime, dar Rusia a demonstrat în Siria că aceasta este modalitatea sa preferată de a lovi ținte de la o distanță sigură.
Acesta se adaugă ajutorului trimis Ucrainei de Regatul Unit, ce constă în arme antitanc, ca răspuns la ”comportamentul din ce în ce mai amenințător al Rusiei”, completându-l pe cel din noiembrie, când Londra și Kiev au semnat un tratat pentru modernizarea flotei navale ucrainene.
Moscova a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina. De altfel, Rusia a informat că trimite două batalioane de sisteme de rachete sol-aer S-400 în Belarus pentru a se alătura exerciţiilor militare care vor avea loc luna viitoare, potrivit Agerpres.
În acest context, Estonia a anunțat că este pregătită să primească pe teritoriul său până la 5.000 de soldaţi ai Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a Alianței Nord-Atlantice, după ce președintele său, Alar Karis, a solicitat o creștere a numărului de efective NATO în țara sa, pe fondul intensificării acțiunilor agresive ale Rusiei pe flancul estic al Europei.