Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Twitter suspendă aplicarea Codului UE de bune practici împotriva dezinformării. Comisarul european pentru piață internă: ”Poți fugi, dar nu te poți ascunde”

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Twitter a renunțat la Codul UE de bune practici împotriva dezinformării, a anunțat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, dar acesta a insistat că ”obligațiile rămân”, informează Politico Europe.

”Poți fugi, dar nu te poți ascunde”, a avertizat Breton într-un mesaj publicat pe această rețea de socializare, după ce platforma deținută de Elon Musk a luat această decizie de a părăsi Codul UE de bune practici împotriva dezinformării, pe care alte platforme de socializare s-au angajat să-l respecte.

”Dincolo de angajamentele voluntare, combaterea dezinformării va fi o obligație legală în cadrul DSA începând cu 25 august”, a completat Breton, referindu-se la Actul privind Serviciile Digitale.  

”Echipele noastre vor fi pregătite pentru aplicarea legii”, a declarat comisarul.

Codul de bune practici împotriva dezinformării reprezintă un set de reguli voluntare care solicită platformelor sociale să urmărească publicitatea politică, să pună capăt monetizării dezinformării și să ofere un mai bun acces persoanelor din exterior.  

Acesta este în armonie cu Actul privind Serviciile Digitale (DSA), o premieră mondială în domeniul reglementării digitale care conține prevederi obligatorii pentru aceste companii online.

DSA definește în mod clar răspunderea și responsabilitățile furnizorilor de servicii intermediare, cum ar fi platformele de comunicare socială, piețele online, platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari. Normele sunt concepute în mod asimetric, ceea ce înseamnă că serviciile intermediare de dimensiuni mai mari cu un impact societal semnificativ (platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari) fac obiectul unor norme mai stricte.

În temeiul DSA, platformele nu numai că vor trebui să fie mai transparente, ci vor fi, de asemenea, trase la răspundere pentru rolul lor în difuzarea de conținut ilegal și dăunător. Printre altele, DSA:

  • stabilește obligații speciale pentru piețele online în vederea combaterii vânzării online de produse și servicii ilegale;
  • introduce măsuri împotriva conținutului ilegal online și obligația platformelor de a reacționa rapid, respectând în același timp drepturile fundamentale;
  • sporește protecția minorilor prin faptul că interzice platformelor să recurgă la publicitate direcționată bazată pe utilizarea datelor personale ale minorilor astfel cum sunt definite în legislația UE;
  • impune anumite limite în ceea ce privește prezentarea publicității și utilizarea datelor sensibile cu caracter personal pentru publicitatea direcționată, inclusiv genulrasa și religia;
  • interzice interfețele înșelătoare cunoscute în limba engleză sub denumirea de „dark patterns (elemente de design manipulator) și practicile care vizează inducerea în eroare.

Se aplică norme mai stricte pentru platformele și motoarele de căutare online foarte mari, care vor trebui:

  • să le ofere utilizatorilor un sistem de recomandare a conținutului care să nu se bazeze pe crearea de profiluri;
  • culoare: inherit; să analizeze riscurile sistemice pe care le creează – riscurile legate de difuzarea de conținut ilegal, efectele negative asupra drepturilor fundamentale, asupra proceselor electorale și asupra violenței bazate pe gen sau a sănătății mintale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

S-a lansat o nouă platformă online pentru a facilita respectarea de către statele membre a obligațiilor de notificare în temeiul legislației UE

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană lansează marți, 19 septembrie, o nouă platformă online pentru a contribui la reducerea sarcinii administrative și pentru a facilita respectarea de către statele membre a obligațiilor de notificare către Comisie în temeiul legislației UE, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Noul ghișeu unic de notificare va oferi un punct de acces unic la o gamă largă de obligații de notificare relevante pentru piața unică, fără a modifica conținutul procedurilor de notificare existente.

Ghișeul unic de notificare va reuni într-un singur loc informații relevante despre cerințele de notificare, inclusiv informații privind actul juridic și temeiul juridic, o descriere sumară a obligațiilor de notificare ale statelor membre, precum și modalitățile de transmitere a informațiilor către Comisie.

Sfera de aplicare a ghișeului unic de notificare va acoperi peste 500 de obligații de notificare – inclusiv, de exemplu, cele prevăzute de Directiva privind transparența pieței unice, Directiva privind serviciile, Directiva privind impozitarea energiei sau Directiva privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. Platforma nu va acoperi alte obligații de raportare ale statelor membre, sistemele de alertă rapidă, obligațiile de notificare în legătură cu normele UE în materie de concurență, obligațiile de transpunere sau dispozițiile privind sancțiunile.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Solidaritatea UE cu Ucraina: Comisia Europeană propune prelungirea până în martie 2025 a protecției temporare pentru persoanele care fug de agresiunea rusă împotriva Ucrainei

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune o nouă prelungire a protecției temporare pentru persoanele care fug de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei de la 4 martie 2024 la 3 martie 2025.

Potrivit unui comunicat al instituției, acest lucru va oferi siguranță și sprijin pentru peste 4 milioane de persoane care beneficiază de protecție în întreaga UE.

”Ne susținem cuvintele prin fapte. Îi protejăm pe cei aflați în nevoie încă din primele zile ale invaziei rusești în Ucraina și vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi nevoie. Protecția temporară a fost un instrument crucial care a modelat viețile multora. Peste 4 milioane de persoane au găsit speranță, o șansă de a trăi, de a munci și de a merge la școală în cadrul UE. Acest lucru a ajutat la crearea unui sentiment de normalitate, în ciuda vremurilor de război. UE va continua să colaboreze cu statele noastre membre și cu alți parteneri pentru a se asigura că cei care au nevoie vor fi protejați pe teritoriul european”, a declarat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

UE a activat Directiva privind protecția temporară la 4 martie 2022 printr-o decizie unanimă a statelor membre, iar aceasta a fost prelungită automat cu un an.

Comisia consideră că motivele pentru protecția temporară persistă și că, prin urmare, protecția temporară ar trebui prelungită ca răspuns necesar și adecvat la situația actuală, volatilă, care nu este încă favorabilă întoarcerii sigure și durabile a persoanelor care beneficiază de protecție temporară în UE.

De la activarea protecției temporare , la numai o săptămână după războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre au dat dovadă de o solidaritate fără precedent cu poporul ucrainean, nu numai prin primirea acestora în țările lor, ci și prin eforturi concrete pentru a facilita integrarea lor în societate.

Această propunere a Comisiei va trebui acum să fie adoptată de Consiliu.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană îndeamnă Polonia, Ungaria și Slovacia să adopte o ”atitudine constructivă” după ce au prelungit unilateral interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat duminică un apel la adresa Poloniei, Ungariei și Slovaciei de a adopta o atitudine constructivă, după ce aceste țări au anunțat că vor prelungi, în mod unilateral, interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene, în pofida hotărârii executivului european de a ridica aceste restricții, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Suntem conştienţi de anunţurile unor state membre cu privire la măsuri unilaterale. Ceea ce este important acum este ca toate ţările să lucreze în spirit de compromis şi cu o atitudine constructivă”, a spus o purtătoare de cuvânt de la executivul european. 

”Acum preocuparea noastră este să punem la punct, şi să facem să funcţioneze, noul sistem pe care l-am anunţat”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, adăugând că luni va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii tuturor ţărilor UE interesate de acest dosar, ceea ce va oferi o oportunitate pentru noi discuţii.

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricțiile impuse asupra importurilor de produse agro-aliamentare din Ucraina ce vizau cinci state membre.

În pofida acestei decizii a Comisiei Europene, trei state membre UE, și anume Ungaria, Polonia și Slovacia au luat hotărârea de a prelungi unilateral acestei măsuri de interzicere a importurilor de cereale ucrainene, permițând doar tranzitul lor.

În schimb, Bulgaria a decis vineri să nu mai extindă dincolo de 15 septembrie aceste interdicții, invocând ”solidaritatea cu Ucraina” și nevoia de a garanta ”securitatea alimentară la scară mondială”.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.10 mins ago

Germania intenționează să interzică componentele chinezești în rețelele 5G pentru a ”reduce riscurile” față de China

U.E.58 mins ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU2 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU3 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

Victor Negrescu2 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE16 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU16 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending