Connect with us

COMISIA EUROPEANA

UE anunță un ajutor de 1,6 miliarde de euro pentru Palestina. Kaja Kallas: Vom investi în infrastructura esențială, furnizând în același timp ajutor umanitar și sprijin pentru refugiați

Published

on

© European Union 2025

Cu ocazia primului Dialog Politic la Nivel Înalt dintre Uniunea Europeană și Autoritatea Palestiniană, Comisia Europeană a anunțat luni un pachet de sprijin financiar în valoare de 1,6 miliarde de euro, ce va fi acordat treptat până în 2027, din care mai mult de jumătate este destinat consolidării Autorității Palestiniene. 

Potrivit comunicatului oficial, prin acest program, UE își reafirmă sprijinul neclintit pentru poporul palestinian și angajamentul față de o pace durabilă și sustenabilă bazată pe soluția celor două state.

„Ne consolidăm sprijinul pentru poporul palestinian. 1,6 miliarde euro până în 2027 vor contribui la stabilizarea Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza. UE va investi în infrastructura esențială, furnizând în același timp ajutor umanitar și sprijin pentru refugiați. Suntem un partener de lungă durată al Autorității Palestiniene”, a scris șefa diplomației europene, Kaja Kallas, pe X.

 

Programul va acoperi perioada 2025-2027 și este structurat în jurul a trei piloni:

1. Sprijin pentru serviciile destinate populației palestiniene

Aproximativ 620 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de subvenții de asistență directă, destinate bugetului Autorității Palestiniene (AP). Aceasta reprezintă o creștere față de anii anteriori. Aceasta va sprijini AP să răspundă celor mai urgente nevoi ale administrației publice. Fondurile vor ajuta, de asemenea, Autoritatea Palestiniană să continue să furnizeze servicii populației sale.

Majoritatea plăților UE vor fi legate de progresele înregistrate de Autoritatea Palestiniană în ceea ce privește reformele-cheie în materie de sustenabilitate fiscală, guvernanță democratică, dezvoltare a sectorului privat și infrastructură și servicii publice, contribuind astfel la consolidarea durabilă a statului în teritoriile palestiniene.

UE și Autoritatea Palestiniană au identificat aceste reforme în matricea reformelor, convenită în noiembrie 2024. UE își va plăti asistența financiară directă prin intermediul mecanismului PEGASE al UE pentru a garanta controalele necesare și garanțiile existente cu privire la beneficiarii

2. Sprijin pentru redresarea și stabilizarea Cisiordaniei și Fâșiei Gaza

Este prevăzută alocarea a aproximativ 576 de milioane de euro sub formă de granturi pentru susținerea unor proiecte concrete la nivel local, menite să sprijine redresarea și consolidarea rezilienței economice în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Gaza, imediat ce condițiile de pe teren o vor permite. Datorită unei abordări integrate, accentul se va pune pe diferite sectoare, inclusiv apă, energie, infrastructură. Ca parte a acestui pilon de creștere a rezilienței, UE propune alocarea a 82 de milioane euro pe an pentru furnizarea de servicii refugiaților palestinieni prin intermediul Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), atât în teritoriile palestiniene ocupate, cât și în regiunea extinsă. Acest lucru va permite UNRWA să continue să își joace rolul crucial atât ca actor umanitar, cât și ca actor de dezvoltare.

3. Sprijin pentru sectorul privat

Ca parte a Programului global multianual pentru Palestina 2025-2027, Comisia Europeană va sprijini, prin împrumuturi de până la 400 de milioane euro acordate de Banca Europeană de Investiții (BEI), noi finanțări pentru sectorul privat palestinian, sub rezerva aprobării de către organismele de conducere ale BEI.

„Uniunea Europeană este hotărâtă să sprijine eforturile de reformă ale Autorității Palestiniene. Acest sprijin va consolida capacitatea AP de a răspunde nevoilor populației palestiniene din Cisiordania și de a se pregăti pentru reluarea guvernării în Gaza, de îndată ce condițiile o vor permite. Programul cuprinzător pentru Palestina este conceput pentru a promova un control mai mare din partea palestinienilor, autonomie și capacitate instituțională. UE își reafirmă angajamentul ferm față de soluția celor două state, singura cale către o pace durabilă și securitate pentru Israel, palestinieni și întreaga regiune”, a subliniat Kaja Kallas.

Mobilizarea sprijinului internațional prin intermediul unei platforme dedicate donatorilor

În plus, Comisia va lansa o platformă de donatori dedicată Palestinei. Platforma va oferi Autorității Palestiniene un forum pentru a prezenta punerea în aplicare a agendei sale de reformă și va asigura transparența deplină în punerea în aplicare a programului. Această platformă va permite, de asemenea, discuții privind elementele-cheie ale angajamentului viitor în Gaza și coordonarea eforturilor internaționale pentru redresarea și reconstrucția acesteia, de îndată ce condițiile o vor permite.

COMISIA EUROPEANA

Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni cu comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin context în care a punctat importanța menținerii alocărilor pentru Politica de coeziune și Politica agricolă comună în viitorul buget al UE și găsirea de soluții la provocările actuale din domeniile competitivității, apărării și securității.

“La întâlnirea cu comisarul european Piotr Serafin am subliniat importanța menținerii rolului și alocărilor pentru Politica de coeziune și Politica agricolă comună în viitorul buget al UE, încercând în același timp să găsim soluții pentru a răspunde provocărilor actuale din domeniile competitivității, apărării și securității”, a scris Ilie Bolojan pe platforma X.

Vizita comisarului european în România face parte dintr-un turneu în cadrul statelor membre ale UE, având ca scop discutarea viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada post-2027, în vederea alinierii perspectivelor naționale la prioritățile strategice ale Uniunii. Această abordare are ca obiectiv adoptarea unor decizii bugetare care să reflecte interesele comune și să aducă beneficii concrete tuturor cetățenilor europeni.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Ilie Bolojan a explicat că, din perspectiva României, viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii trebuie să fie simplificat și suficient de flexibil pentru a răspunde unor eventuale evoluții neprevăzute și pentru a asigura susținerea financiară a obiectivelor de dezvoltare ale României și ale Uniunii. Totodată, a subliniat importanța adaptării bugetului UE la condițiile specifice ale statelor membre.

Președintele interimar a pledat pentru menținerea rolului politicilor tradiționale în arhitectura viitorului buget al UE, inclusiv pentru menținerea Politicii Agricole Comune ca o politică separată, cu un buget consistent și venituri echitabile pentru fermieri.

De asemenea, șeful statului s-a referit la importanța consolidării finanțării sectorului de apărare europeană în viitorul buget al Uniunii, evidențiind necesitatea unei abordări robuste care să răspundă noilor provocări geopolitice și de securitate. A susținut, în acest sens, o distribuție adecvată a fondurilor de apărare, cu prioritate pentru statele de frontieră, mai expuse riscurilor geopolitice, pentru a se asigura securitatea și reziliența Uniunii Europene.

Comisarul european Piotr Serafin a reafirmat angajamentul Comisiei Europene față de o proiecție financiară ambițioasă și bine adaptată provocărilor viitoare, care să continue să sprijine dezvoltarea economică, competitivitatea, coeziunea și să răspundă provocărilor în materie de securitate și apărare în toate statele membre. De asemenea, a subliniat că simplificarea și flexibilizarea sunt obiective importante în arhitectura viitorului buget al UE.

O altă componentă a vizitei comisarului european Piotr Serafin în România o reprezintă vizitarea unor proiecte realizate prin utilizarea fondurilor europene la Oradea, ca model de bune practici. Aceasta reprezintă o oportunitate de a explora modul în care România a beneficiat de resursele europene pentru a susține diferite proiecte de dezvoltare și de a evidenția rolul și beneficiile concrete pe care politica de coeziune le are pentru comunitățile locale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană ia măsuri suplimentare pentru a proteja biodiversitatea în marea liberă

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană prezintă o propunere de integrare în legislația UE a Acordului internațional de referință privind biodiversitatea în afara jurisdicției naționale (BBNJ), care urmărește să protejeze oceanele, să combată degradarea mediului, să combată schimbările climatice și să reducă pierderea biodiversității. 

Potrivit comunicatului oficial, acest lucru va ajuta, de asemenea, statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare în sistemele lor naționale.

Semnat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în numele Uniunii Europene, în septembrie 2023, acest acord – cunoscut și sub denumirea de Tratatul privind marea liberă – va contribui la atingerea obiectivelor și țintelor stabilite în Cadrul mondial pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal. Aceasta include protejarea a cel puțin 30 % din oceane până în 2030 și creșterea partajării beneficiilor din resursele genetice și din informațiile digitale privind secvențele.

Deși legislația UE este deja aliniată în mare măsură la părți semnificative din BBNJ, directiva propusă va ajuta statele membre să pună în aplicare toate părțile acordului. Directiva se axează pe următoarele dispoziții ale Acordului BBNJ, menținând în același timp sarcina de reglementare la un nivel minim:

  • Zone marine protejate pe scară largă vor fi stabilite în apele internaționale pentru a conserva viața marină.
  • Înainte de aprobarea activităților în apele internaționale, statele membre vor trebui să evalueze impactul potențial al acestora asupra mediului marin (prin evaluări ale impactului asupra mediului). Acest proces de evaluare ar trebui să asigure transparența, responsabilitatea, participarea largă a publicului și condiții echitabile pentru toate părțile implicate și să evite sarcinile inutile.
  • Cercetătorii din UE, în special cei care colaborează la nivel transfrontalier cu privire la resursele genetice marine, vor fi sprijiniți prin facilitarea partajării resurselor genetice. Acest lucru va asigura distribuirea echitabilă a beneficiilor generate de resursele genetice marine și de informațiile digitale privind secvența, în conformitate cu Fondul Cali al COP16.

„Prin această propunere, ne asigurăm că toate țările UE colaborează pentru a pune în aplicare Tratatul privind marea liberă, demonstrând angajamentul nostru real de a proteja biodiversitatea. În urma discuțiilor de succes privind biodiversitatea din cadrul COP16, luăm măsuri concrete pentru a ne îndeplini angajamentele internaționale. Oceanul nostru trebuie protejat și arătăm astăzi că acest lucru se poate face într-un mod simplificat, consecvent și direct”, a declarat Jessika Roswall, comisarul european pentru mediu.

Directiva propusă astăzi va promova buna guvernanță și sustenabilitatea oceanelor, în conformitate cu viitorul Pact european privind oceanele.

De asemenea, va simplifica și armoniza procesele administrative și va asigura condiții de concurență echitabile în UE.

Propunerea de integrare a Acordului privind biodiversitatea în afara jurisdicției naționale în legislația UE va fi discutată acum de Parlamentul European și de Consiliu.

Acordul BBNJ va intra în vigoare la 120 de zile după ce 60 de țări au ratificat și prezentat documentele de ratificare. UE se angajează să ratifice Acordul BBNJ înainte de Conferința ONU privind oceanele, care va avea loc la Nisa, în iunie 2025.

Directiva propusă astăzi va trebui să fie în vigoare înainte ca acordul BBNJ să intre în vigoare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune revizuirea a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor pentru drumuri mai sigure, mai puțină poluare și documente digitale ale vehiculelor

Published

on

© European Union, 2025/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor pentru drumuri mai sigure și îmbunătățirea calității aerului în întreaga Uniune Europeană.

Potrivit unui comunicat al executivului european, noile norme vor lua în considerare prezența tot mai mare a vehiculelor electrice și se vor adapta la tehnologiile emergente.

Acestea vor introduce inspecții îmbunătățite, inclusiv inspecții tehnice periodice pentru vehiculele electrice și sistemele avansate de asistență a conducătorului auto, inspecții anuale pentru autoturismele și furgonetele mai vechi, precum și metode avansate de testare a emisiilor pentru detectarea vehiculelor cu emisii ridicate în vederea reducerii poluării cu particule fine.

În plus, Comisia propune introducerea înmatriculării digitale a vehiculelor și a certificatelor de testare periodică, simplificarea schimbului transfrontalier de date și protejarea cetățenilor împotriva activităților frauduloase, cum ar fi falsificarea odometrului.

De asemenea, inspecțiile tehnice periodice vor fi facilitate pentru cei care locuiesc temporar într-o altă țară a UE.

”UE s-a angajat ferm să reducă cu 50% numărul de decese și răniri grave pe șosele până în 2030. Inițiativa de astăzi marchează un pas înainte major în ceea ce privește siguranța drumurilor noastre, curățarea aerului și facilitarea vieții cetățenilor. Prin modernizarea normelor noastre privind inspecția tehnică, utilizăm cele mai recente tehnologii, consolidăm aplicarea și ne asigurăm că acestea țin pasul cu realitățile în continuă evoluție ale mobilității”, a declarat Apostolos Tzitzikostas, comisarul european pentru Transport.

Modificările propuse reflectă angajamentul UE pentru o mobilitate sigură și durabilă, asigurând în același timp libera circulație a persoanelor și a mărfurilor. Între 2026 și 2050, se estimează că aceste propuneri vor salva aproximativ 7 000 de vieți și vor preveni aproximativ 65 000 de răniri grave.

În acest scop, Comisia propune revizuirea a trei directive: privind inspecția tehnică periodică (ITP) a vehiculelor, documentele de înmatriculare a vehiculelor și inspecția rutieră (RSI) a vehiculelor comerciale.

Provocările vehiculelor nesigure și învechite

Propunerea de astăzi vizează vehiculele nesigure, care contribuie la accidente, decese și vătămări. Normele actuale, actualizate ultima dată în 2014, trebuie să țină pasul cu progresele tehnologice, cum ar fi sistemele de asistare a șoferului și prezența tot mai mare a vehiculelor electrice pe șosele, subliniază Comisia Europeană.

În plus, vehiculele foarte poluante și zgomotoase, deși sunt relativ puține la număr, sunt responsabile pentru o parte disproporționată a emisiilor nocive. Normele actuale nu abordează suficient poluarea aerului și zgomotul, mai arată executivul european.

Parcul auto în curs de învechire crește, de asemenea, riscul de fraudă cu odometrul (de exemplu, modificarea odometrelor pentru a face vehiculele să pară că au un kilometraj mai mic decât cel real). Combaterea acestei fraude necesită norme actualizate. Procedurile învechite și neutilizarea tehnologiei moderne împiedică punerea în aplicare și cooperarea transfrontalieră.

Principalele elemente ale noilor norme

Măsurile propuse astăzi includ următoarele:

  • Adaptarea testelor la vehiculele noi: Inspecții tehnice periodice pentru vehiculele electrice și noi teste pentru sistemele electronice de siguranță, inclusiv testarea integrității software a sistemelor relevante pentru siguranță și emisii.
  • Noi teste privind emisiile: Detectarea vehiculelor cu emisii ridicate, inclusiv a celor care au fost modificate, utilizând metode avansate pentru particule ultrafine și NOx.
  • Combaterea fraudei: Înregistrarea citirilor odometrului în bazele de date naționale pentru schimbul transfrontalier al istoricului odometrului.
  • Inspecții anuale: Pentru autoturismele și camionetele mai vechi de zece ani.
  • Digitalizarea: Emiterea de certificate electronice de înmatriculare a vehiculelor și de testare periodică și schimbul de date prin intermediul unei platforme comune pentru a simplifica procesele administrative.
  • Recunoașterea reciprocă a certificatelor de inspecție tehnică periodică: Asigurarea recunoașterii transfrontaliere a inspecțiilor tehnice periodice efectuate în alt stat membru pentru autovehicule timp de șase luni.
  • Îmbunătățirea guvernanței datelor: Simplificarea accesului la datele tehnice ale vehiculelor pentru centrele de testare.

Propunerile vor fi acum examinate de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.

Odată convenite, Comisia va pregăti actele delegate și de punere în aplicare necesare pentru anumite aspecte ale punerii în aplicare a normelor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDUCAȚIE8 hours ago

Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”

ROMÂNIA10 hours ago

România și Banca Mondială continuă colaborarea pentru identificarea celor mai bune soluții de finanțare a sectoarelor strategice ale economiei românești, subliniază Tanczos Barna la Washington

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia

SĂNĂTATE11 hours ago

Noi parteneriate româno-coreene în sectorul sănătății, discutate la inițiativa președintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete

ROMÂNIA11 hours ago

Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”

ROMÂNIA11 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE12 hours ago

România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere

ROMÂNIA11 hours ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO2 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending