Vicepremierul Ana Birchall și ministrul Apărării Mihai Fifor reprezintă România la Forumul CEPA de la Washington, conferință anuală de top dedicată relației transatlantice

Vicepremierul pentru parteneriate strategice, Ana Birchall, și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, vor reprezenta România la Forumul CEPA, organizat la Washington de singurul think tank din capitala SUA concentrat pe problematica securității în Europa Centrală și de Est – Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.

CEPA Forum 2018, aflat la 10-a ediție, va avea loc pe 24 septembrie și este conferința anuală de top dedicată relației transatlantice, iar principalii vorbitori din acest an vor fi ministrul Afacerilor Externe din Europene din Slovacia, Miroslav Lajčák, actualmente președinte al Adunării Generale a ONU, ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Jacek Czaputowicz, ministrul Apărării din România, Mihai Fifor, și viceprim-ministrul României pentru parteneriate strategice, Ana Birchall. (Detalii despre eveniment disponibile aici)

Ediția din acest an se va desfășura sub auspiciile președinției slovace a Grupului de la Vișegrad, iar tema forumului se referă la “Winning the 21st Century–Allied Strength and Solidarity”. Subiectele de pe agendă vor viza provocările din jurul cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană în perioada unei noi competiții statale, avantajele strategice de a privi dincolo de cerințele de bază ale NATO prin îmbunătățirea apărării colective, securitatea energetică și evoluțiile de pe frontul tehnologic cu amenințări hibride.

Participarea României la acest prestigios forum va avea loc la câteva zile după ce țara noastră a găzduit cel mai important eveniment regional la nivel înalt – Summitul Inițiativei celor Trei Mări – la care au participat, alături de președintele Klaus Iohannis, şefi de stat din Europa Centrală şi de Sud-Est, reprezentanți ai acestora, președintele Comisiei Europene, secretarul Energiei din SUA, dar și ministrul de Externe al Germaniei

Vicepremierul Ana Birchall s-a aflat în SUA și în luna iunie, acolo unde a avut întrevederi cu secretarul de stat Mike Pompeo, cu secretarul energiei Rick Perry și a participat la o reuniune cu liderii de delegaţii ale ţărilor participante la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări, care a fost găzduit de România în toamna acestui an. În cadrul reuniunii la care au participat secretarul energiei, Rick Perry, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, s-a discutat despre dezvoltarea dialogului pe teme de energie într-un format care să cuprindă reprezentanţii celor 12 state membre ale Iniţiativei celor Trei Mări, ai Statelor Unite ale Americii şi ai Uniunii Europene.

Citiți și Ministrul Apărării merge la Washington la un an de la precedenta vizită. România propune găzduirea unei prezențe americane permanente la Baza Mihail Kogălniceanu

În ceea ce-l privește pe ministrul Apărării Mihai Fifor, acesta vine la Washington la un an distanță după prima sa întrevedere cu omologul american Jim Mattis. Vizita lui Fifor la Washington, unde va participa și la Forumul CEPA, a fost prefațată de ambasadorul României în SUA. Într-un interviu pentru Politico, George Maior a transmis că ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, urmează să efectueze în luna septembrie o vizită în SUA pentru o întrevedere cu omologul american, Jim Mattis, în care plănuiește să promoveze oferta României de a găzdui un contingent militar permanent american la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Reamintim că bugetul militar al Pentagonului pentru anul 2019, care se ridică la 716,3 miliarde de dolari, adoptat recent cu o largă majoritate bipartizană, conține alocări de 12,9 miliarde pentru Agenția de Apărare Antirachetă a SUA și pentru modernizarea sistemului de apărare antirachetă global al Statelor Unite, din care face parte și facilitatea antibalistică Aegis Ashore de la Deveselu, din România, și prevede alocarea a 6,5 miliarde de dolari pentru reasigurarea aliaților din Europa de Est.

.

2 Responses to Vicepremierul Ana Birchall și ministrul Apărării Mihai Fifor reprezintă România la Forumul CEPA de la Washington, conferință anuală de top dedicată relației transatlantice

 1. Costinel 23/09/2018 at 10:33

  Atentie la trei aspecte: 1) ati taiat jumatate din tema conferintei, 2) la paragraful 4 va referiti la Sumitul celor trei mari la viitor (va fi gazduit) desi deja a avut loc si 3) la ultimul paragraf repetati suma alocata sistemului de aparare antiracheta. Apreciez ce si cum scrie autorul si e pacat sa lasam scapari de genul asta sa afecteze continutul. Duminica placuta!

  Reply
  • Robert Lupitu 23/09/2018 at 11:27

   Vă mulțumesc pentru feedback, precum și pentru aprecieri! Am operat modificările.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.