Corespondență CaleaEuropeana.ro de la Bruxelles – Robert Lupițu
Comisia Europeană a făcut un important pas înainte în domeniul apărării europene după ce Colegiul comisarilor a aprobat, miercuri, un fond european de apărare bazat pe cercetare și dezvoltare a tehnicii militare și a lansat un document de reflecție privind o ”Europă care se apără”, demarând astfel o dezbatere privind trecerea la o uniune europeană a securității și a apărării.

FOTO: European Parliament
Atât Fondul European de Apărare, cât și dezbaterea lansată pe tema viitorului apărării europene, devin elemente concrete pentru adâncirea cooperării în materie de apărare europeană, dimensiune relansată după Brexit și lansarea Strategiei Globale a Uniunii Europene și care pare să capete un nou contur după tensiunile apărute pe axa transatlantică după întâlnirile dintre Donald Trump și liderii vest-europeni, în frunte cu Angela Merkel și Emmanuel Macron.
Fondul european de apărare a fost lansat pentru a ajuta statele membre să cheltuiască într-un mod mai eficient banii contribuabililor, a reduce suprapunerile în materie de cheltuieli și a obține un raport calitate-preț mai bun. Fondul, anunțat de președintele Juncker în septembrie 2016 și susținut de Consiliul European din decembrie 2016, va coordona, va suplimenta și va amplifica investițiile naționale în cercetarea din domeniul apărării, în dezvoltarea de prototipuri și în achiziționarea de echipamente și tehnologii destinate sectorului apărării, a anunțat Comisia Europeană.
Pentru a putea fi utilizat, cel puțin 3 state membre trebuie să depună un proiect comun în vederea obținerii finanțării necesare pentru cercetare sau dezvoltare și achiziții militare.
Cum va funcționa fondul: Un program financiar bazat pe finanțări interne, dublate de obiectivul stimulării investițiilor

Fondul european de apărare este constituit din două componente:
1) Cercetare: Componenta de cercetare a Fondului produce deja rezultate. Începând cu 2017, UE va oferi, pentru prima dată, granturi pentru cercetarea colaborativă în domeniul tehnologiilor și produselor inovatoare din sectorul apărării, finanțate integral și în mod direct din bugetul UE. Proiectele eligibile pentru finanțarea UE se vor concentra asupra unor domenii de prioritate agreate în prealabil de statele membre și ar putea include, în mod normal, produse electronice, metamateriale, software criptat sau robotică. Această componentă va fi finanțată astfel:
a) 90 de milioane euro până la sfârșitul anului 2019, din care 25 de milioane euro vor fi alocate pentru 2017. Astăzi se lansează o cerere de propuneri pentru proiecte din domeniile sistemelor fără pilot din mediul naval și al sistemelor pentru soldați. Se preconizează că până la sfârșitul acestui an vor fi semnate primelor acorduri de acordare a granturilor.
b) 500 de milioane euro pe an după 2020. În 2018, Comisia va propune un program specific al UE de cercetare în domeniul apărării, cu un buget anual estimat la 500 de milioane euro, ceea ce înseamnă că UE va fi unul dintre cei mai mari investitori din Europa în sectorul apărării.
2) Dezvoltare și achiziții: Fondul va stimula statele membre să coopereze în ceea ce privește proiecte de dezvoltare în comun și achiziția de echipamente și tehnologii de apărare, prin intermediul cofinanțării din bugetul UE și printr-un sprijin practic din partea Comisiei. Statele membre pot, de exemplu, să investească în comun în dezvoltarea tehnologiilor pentru drone sau pentru comunicarea prin satelit ori pot cumpăra în comun un număr mai mare de elicoptere pentru a reduce costurile. Numai proiectele de colaborare vor fi eligibile, iar o parte a bugetului global va fi rezervată pentru proiecte vizând colaborarea transfrontalieră între IMM-uri. UE va participa la cofinanțare, astfel:
a) 500 de milioane euro în total pentru anii 2019 și 2020, în cadrul unui program specific de dezvoltare a apărării și a industriei, propus astăzi.
b) 1 miliard de euro pe an după 2020. Pentru perioada de după 2020 va fi pregătit un program și mai substanțial, cu un buget anual estimat de 1 miliard EUR. Programul va valorifica finanțările de la nivel național, ceea ce va permite obținerea unui efect multiplicator preconizat egal cu 5. Prin urmare, acesta ar putea genera, în sectorul dezvoltării capacităților de apărare, investiții totale de 5 miliarde euro pe an după 2020.
Documentul privind Fondul European de Apărare este disponibil aici.
Un Fond de apărare european ambițios va contribui la consolidarea unei Uniuni Europene care își protejează și își apără cetățenii, fiind complementar cu alte două direcții de acțiune, și anume cu Planul de implementare a strategiei globale în domeniul securității și al apărării, care stabilește un nou nivel de ambiție a Uniunii și identifică acțiunile necesare pentru concretizarea acestuia, și cu punerea în aplicare a Declarației comune UE-NATO, semnată de președintele Consiliului European, de președintele Comisiei și de secretarul general al NATO.
Citiți și Statele membre ale UE au decis consolidarea capabilităților de reacție militară rapidă
Cea mai recentă decizie europenă în materie de apărare europeană este dată de hotărârea țărillor membre ale Uniunii Europene, care au decis consolidarea capabilităților de reacție militară rapidă prin operaționalizarea grupurilor de luptă ale UE, înființate încă din 2007, și au luat hotărărea dezvoltării cooperării structurate permanente (PESCO), care permite statelor UE să își intensifice cooperarea în domeniul securității și al apărării.
Uniunea Europeană a făcut pași concreți pentru reenergizarea apărării europene din 2016 încoace.
Consiliul UE a adoptat un plan de implementare în domeniul securității și apărării la reuniunea comună a miniștrilor de Externe și ai Apărării din UE din 14 noiembrie 2016, la câteva luni distanță după prezentarea inițiativei franco-germane în acest sens. Apoi, Parlamentul European, întrunit în sesiune plenară la Strasbourg, a votat două rezoluții ce vizau Uniunea Europeană a Apărării și revizuirea Politicii de Securitate și de Apărare Comune, cel din urmă raport fiind coordonat de vicepreședintele PE, eurodeputatul român Ioan-Mircea Pașcu. Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a publicat la finalul anului trecut Planul European pentru Apărare, un document axat pe două dimensiuni: finanțarea cercetării în industria apărării cu 90 de milioane de euro până în 2020 și din 2021 cu 500 de milioane de euro anual și crearea unui fond european pentru apărare care să vizeze achiziția de armament, dar și cercetarea (fond lansat astăzi). Toate documentele amintite anterior subliniază caracterul de pilon fundamental al Declarației UE-NATO de la Varșovia în consolidarea apărării europene și au la bază Strategia Globală a UE adoptată în iunie 2016.
.