Acţiunile companiilor româneşti au cel mai slab început de an de la startul crizei financiare

bursa bucActiunie companiilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt la un pas de a inchide primul trimestru in scadere, pentru prima data de la inceputul crizei financiare. Piata romaneasca se afla in prezent pe locul sase la scaderi in Europa, intr-un top condus de bursele din Rusia, care s-au prabusit dupa conflictul din Crimeea.

De altfel, disputa dintre Ucraina si Rusia pe seama peninsulei din Marea Neagra reprezinta principalul motiv pentru evolutiile slabe ale burselor din Europa de Est, considera brokerii.
“Este o miscare regionala cauzata de problemele din Ucraina: investitorii din regiune nu si-au dorit sa isi asume riscuri si ca urmare au existat iesiri importante de capital. Era clar ca bursa din Romania nu avea cum sa ramana ‘impartiala’ avand in vedere aceste evenimente”, este de parere Mihai Muresian, director de tranzactionare in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest.
Cu o saptamana inainte de inchiderea primului trimestru, indicele BET, care urmareste evolutia celor mai tranzactionate actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti, inregistreaza o pierdere de 3,5%. De-a lungul ultimilor patru ani investitorii de pe BVB au fost obisnuiti cu evolutii foarte bune ale actiunilor in primul trimestru, 2009 fiind ultimul an in care bursa locala a terminat T1 in scadere (-18,3%).
Indicii similari ai pietelor din Rusia, Letonia si Ungaria ocupa primele trei locuri in topul scaderilor din Europa. Astfel, la Moscova, MICES si RTS au pierdut 21%, respectiv 13%, in vreme ce bursele din Riga si Budapesta au suferit corectii de 10,7% si 9,7%.
Mai multe informatii AICI.
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.