Connect with us

MAREA BRITANIE

Ambasadorul Giles Portman: Marea Britanie va acorda “maximum de sprijin României în apărarea securității la Marea Neagră”. Asta înseamnă desfășurări de forțe

Published

on

© CaleaEuropeană.ro

România este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Regatului Unit, iar Londra va acorda “maximum de sprijin” Bucureștiului în apărarea securității la Marea Neagră, a declarat marți noul ambasador britanic la București, Giles Portman, în prima conferință de presă de la preluarea mandatului de reprezentare diplomatică.

Sunt foarte hotărât, în timpul cât voi fi aici, să acordăm maximum de sprijin României și în apărarea securității la Marea Neagră. Deci asta înseamnă desfășurări (n.r. – militare), asta înseamnă antrenament, asta înseamnă să facem exerciții“, a spus Portman, răspunzând unei întrebări din partea CaleaEuropeană.ro.

Regatul Unit a anunțat săptămâna trecută că va disloca aproximativ 20.000 de militari în Europa pentru a lua parte la cel mai mare exercițiu militar al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender 24, programat să aibă loc în primăvara acestui an. Acest anunț a venit în contextul în care Marea Britanie a preluat, la 1 ianuarie 2024, conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO.

Acum, ambasadorul britanic a anunțat că avioanele Typhoon Eurofighter ale Forțelor Aeriene Regale Britanice vor reveni anul acesta în România pentru misiuni de poliție aeriană la Marea Neagră și pentru “a supraveghea această parte a teritoriului NATO”. Aceasta ar urma să fie a cincea rotaţie a Forțelor Aeriene Regale Britanice în România, după cele executate în 2017, 2018, 2021 și 2022, ultima survenind la o lună de la debutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Giles Portman s-a declarat încântat de faptul că anul trecut a fost livrat Forțelor Navale Române primul din cele două vânătoare de mine Sandown.

România, împreună cu Turcia și Bulgaria, joacă acum un rol foarte important în deminarea Mării Negre și în asigurarea siguranței pentru ca grânele să fie transportate în tranzit prin Marea Neagră și să ajungă la oamenii care au nevoie de aceste alimente în întreaga lume“, a precizat ambasadorul Regatului Unit, referindu-se la faptul că Turcia, România și Bulgaria au semnat, la Istanbul, acordul pentru înființarea grupului operativ pentru combaterea minelor marine

“Prin urmare, cred că avem o oportunitate reală de a lucra împreună în Marea Neagră. România este unul dintre cei mai importanți parteneri ai noștri, un stat riveran al Mării Negre care are o mentalitate foarte apropiată. Deci cred că acesta este un domeniu în care putem colabora mult mai strâns în viitor”, a conchis Portman.

Acesta este ambasador al Marii Britanii în România din octombrie 2023. Anterior, printre funcțiile sale de conducere în cadrul Serviciului Diplomatic al Majestății Sale se numără cele de director pentru Europa și director pentru ieșirea din UE în cadrul Ministerului de Externe britanic și șef adjunct al misiunii diplomatice a Marii Britanii în Turcia.

În perioada 2003-2006, a fost negociator al Regatului Unit pentru extinderea UE, încheind discuțiile privind aderarea Bulgariei și României la Uniunea Europeană și prezidând negocierile UE pentru începerea negocierilor de aderare cu Croația și Turcia.

Din 2011 până în 2019 a lucrat în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, context în din 2011 până în 2015 a fost consilier al Înaltului Reprezentant, Catherine Ashton. Din 2015 până în 2019 a condus Grupul operativ East Stratcom, înființat de șefii de stat și de guvern din UE pentru a identifica, analiza și reacționa la dezinformarea rusă.

Luni, ambasadorul britanic a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la întâlnirea cu ambasadorul britanic, şeful statului a apreciat relaţiile bilaterale excelente de Parteneriat Strategic şi cooperarea strânsă româno-britanică, bazate pe legături aprofundate la nivel politic, economic, al societăţii civile şi comunităţilor, precum şi pe cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, reînnoit anul trecut.

Cei doi oficiali au evocat rolul important al Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Şeful statului a subliniat importanţa dezvoltării cooperării cu Regatul Unit în toate domeniile, inclusiv în cel al economiei, al securităţii şi al apărării, interacţiunea celor două state în cadrul NATO fiind exemplară.

© Administrația Prezidențială

“În contextul actual dificil, marcat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi de criza din Orientul Mijlociu, sunt cu atât mai importante cooperarea şi coordonarea celor două state în ceea ce priveşte eforturile de creare a unui mediu internaţional mai sigur”, arată Palatul Cotroceni, indicând că ambasadorul Portman a adresat, cu acest prilej, mulţumiri deosebite pentru sprijinul acordat de România Ucrainei.

La discuţie a fost exprimat şi interesul pentru dezvoltarea relaţiilor româno-britanice prin utilizarea mai bună a semnificativului potenţial economic şi sectorial existent, atât din perspectiva creşterii schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, cât şi a dezvoltării relaţiilor interumane. Astfel, a fost evidenţiat şi rolul important jucat în dezvoltarea legăturilor bilaterale de comunitatea românească din Regatul Unit, care se ridică la aproximativ 1,2 milioane de persoane.

Preşedintele Iohannis a salutat găzduirea de către România, în 2024, a celei de-a doua ediţii a Forumului Bilateral România – Regatul Unit, în continuarea evenimentului inaugural desfăşurat la Londra, la 23 martie 2023.

Ambasadorul Giles Portman a subliniat importanţa cooperării în domeniul securitar având în vedere contextul actual de securitate de pe Flancul Estic al NATO şi a reamintit faptul că aeronavele britanice vor relua, din primăvara acestui an, misiunile de Poliţie aeriană în România. El a subliniat şi foarte buna cooperare pe care România şi Regatul Unit o au în domeniul aplicării legii. Ambasadorul britanic a arătat că o prioritate a mandatului său o va reprezenta promovarea investiţiilor britanice în ţara noastră.

România și Marea Britanie au celebrat în 2023 douăzeci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral, iar miniștrii de externe ai celor două țări au semnat, la Londra, Declarația comună de actualizare a Parteneriatului Strategic și au lansat forumul bilateral româno-britanic.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Marea Britanie sancționează șase persoane din conducerea coloniei penitenciare din Arctica unde a murit Aleksei Navalnîi, devenind prima țară care impune astfel de măsuri după moartea opozantului rus

Published

on

© Aleksei Navalnîi/ Facebook

Marea Britanie a anunțat miercuri sancțiuni împotriva a șase persoane din conducerea coloniei penitenciare din Arctica, unde opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit săptămâna trecută.

Cei sancționați, inclusiv șeful și cei cinci adjuncți ai coloniei penale, vor avea interdicție de a intra în Marea Britanie și le vor fi înghețate bunurile, conform detaliilor oferite de Downing Street într-un comunicat.

Este clar că autoritățile ruse au văzut în Navalnîi o amenințare și au încercat în mod repetat să-l reducă la tăcere. Agenții FSB l-au otrăvit cu Novichok în 2020, l-au încarcerat pentru activități politice pașnice și l-au trimis într-o colonie penală din Arctica. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura opresivă a sistemului rusesc. De aceea, îi sancționăm pe cei mai înalți funcționari de penitenciare responsabili de custodia sa în colonia penală unde și-a petrecut ultimele luni. Cei responsabili pentru tratamentul brutal aplicat lui Navalnîi nu trebuie să-și facă iluzii – îi vom trage la răspundere”, a declarat ministrul de externe David Cameron.

Printre persoanele sancționate se numără Vadim Konstantinovici Kalinin, care a supervizat tabăra de prizonieri brutală în care Navalnîi a fost ținut în izolare timp de până la două săptămâni la rând.

Marea Britanie, prima țară care impune sancțiuni în urma decesului deținutului politic care ”și-a dedicat viața expunerii corupției din sistemul rusesc, solicitând o lume politică liberă și deschisă și cerând Kremlinului să dea socoteală”, amintește și condițiile la care a fost supus Navalnîi în cei trei ani de închisoare, unde a fost nevoit să îndure temperaturi de -32 de grade Celsius, i s-a refuzat tratament medical sau a stat în izolare până la două săptămâni.

Londrei ar urma să i se alăture Washingtonul. Conform mențiunilor președintelui american Joe Biden, Statele Unite urmează să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei în urma morții liderului opoziției Aleksei Navalnîi și a războiului de doi ani din Ucraina.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a încetat din viață vineri în închisoarea arctică unde executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Moartea acestei voci vocale împotriva abuzurilor regimului Putin survine cu câteva zile înainte de marcarea a doi ani de când Rusia a declanșat un război ilegal și neprovocat contra Ucrainei.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

UE și Regatul Unit anunță eforturi comune pentru gestionarea migrației ilegale. Noul acord de cooperare care urmează să fie oficializat zilele următoare

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

UE și Regatul Unit au finalizat discuțiile în vederea elaborării unui nou proiect de combatere a migrației ilegale, informează Politico Europe.

În zilele următoare, cele două părți vor face publice detaliile noului acord de cooperare, la care se lucrează cel puțin din toamnă.

”Liderii au salutat încheierea cu succes a negocierilor privind un nou acord de lucru între agențiile britanice și Frontex, care ar trebui să fie oficiale în zilele următoare, ca parte a unei cooperări mai largi între Regatul Unit și UE în ceea ce privește combaterea migrației ilegale”, se arată într-un comunicat al guvernului britanic privind o convorbire telefonică între prim-ministrul britanic Rishi Sunak și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un comunicat al executivului european conține aproximativ același lucru, deși face trimitere la o ”atenuare” a migrației ilegale și nu la o ”combatere” a acestui fenomen, sugerând că limbajul convenit a fost modificat.

O mai mare cooperare în ceea ce privește migrația ilegală – atunci când oamenii trec granițele fără permisiune oficială – este în lucru de ceva timp, dar, după cum a raportat Politico în octombrie, a fost blocată de dorința Marii Britanii de a avea un acord de returnare.

Continue Reading

G7

MSC 2024: Laburiștii, favoriți la câștigarea alegerilor din Marea Britanie, doresc un pact de securitate UE – Regatul Unit care să funcționeze în paralel cu NATO

Published

on

© Munich Security Conference

Corespondență din München

Politicianul laburist David Lammy, ministrul britanic de externe din umbră al opoziției laburiste, a declarat pe scena Conferinței de Securitate de la München că dorește un nou pact de securitate între Uniunii Europene și Marea Britanie.

Sper că vor avea loc alegeri generale anul acesta și că voi avea privilegiul de a deveni ministrul britanic de externe, pentru că este absolut fundamental ca Regatul Unit și Europa să aibă cele mai apropiate relații, iar epoca Brexit s-a încheiat, situația este rezolvată. Iar ceea ce propune partidul meu este un nou pact de securitate UE-Marea Britanie. Și este un pact care se bazează efectiv pe faptul că, în mod evident, avem război aici, în Europa“, a spus Lammy.

Sondajele de opinie recente din Marea Britanie arată că Partidul Laburist conduce în prezent în sondaje, în fața Partidului Conservator aflat la putere. 

În februarie 2024, 46% dintre britanici ar vota pentru Partidul Laburist la alegerile generale, față de 21% care ar vota pentru Partidul Conservator. Conservatorii aflați la guvernare au rămas în urma laburiștilor în sondaje pe tot parcursul anilor 2022 și 2023, un decalaj uriaș apărând în septembrie 2022, când Liz Truss a venit la putere. Laburiștii și-au menținut avansul în sondaje de când Sunak a devenit prim-ministru și ar câștiga următoarele alegeri generale pe baza celor mai recente sondaje.

Citiți și MSC 2024. Stoltenberg respinge ideea unei forțe de descurajare nucleară europeană fără SUA: Niciun aliat nu va fi atacat cât timp transmitem Rusiei că vom proteja toți aliații. NATO reprezintă 50% din puterea militară a lumii

Politicianul laburist a avertizat că moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi amintește că, în pofida acestui război, “Rusia va continua să fie o amenințare pentru Europa timp de luni, ani, poate încă o generație”.

“Acest lucru înseamnă că capacitatea de apărare a Marii Britanii, alături de partenerii noștri din Franța, care reprezintă în special aproximativ 50% din capacitatea de apărare a Europei, dar și capacitatea de informații a sistemului Five Eyes, în parteneriat cu Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Canada, este absolut esențială și de aceea avem nevoie acum de un nou pact de securitate”, a mai spus el.

El a asigurat că “acest pact de securitate nu va rivaliza cu NATO, ci va funcționa în paralel cu NATO”.

Întrebat cum vede pactul de securitate propus de el, David Lammy s-a referit la achiziții comune și partajate de muniții pentru a aborda nevoia de complementaritate în Europa, inclusiv din perspectiva capacității industriale.

El a asigurat că “o parte din acest efort va continua să fie transatlantic, lucrând cu partenerii noștri americani” și a cerut viteză în elaborarea unor acțiuni comune. “Știți, uneori, Europa poate părea mai degrabă leneșă și birocratică. Va trebui să facem acest lucru în viteză. Urgența războiului din Europa, sper, ne amintește acest lucru”, a conchis Lammy.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan3 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO5 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA7 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA8 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu8 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA19 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending