Connect with us

MAREA BRITANIE

Ambasadorul Giles Portman: Marea Britanie va acorda “maximum de sprijin României în apărarea securității la Marea Neagră”. Asta înseamnă desfășurări de forțe

Published

on

© CaleaEuropeană.ro

România este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Regatului Unit, iar Londra va acorda “maximum de sprijin” Bucureștiului în apărarea securității la Marea Neagră, a declarat marți noul ambasador britanic la București, Giles Portman, în prima conferință de presă de la preluarea mandatului de reprezentare diplomatică.

Sunt foarte hotărât, în timpul cât voi fi aici, să acordăm maximum de sprijin României și în apărarea securității la Marea Neagră. Deci asta înseamnă desfășurări (n.r. – militare), asta înseamnă antrenament, asta înseamnă să facem exerciții“, a spus Portman, răspunzând unei întrebări din partea CaleaEuropeană.ro.

Regatul Unit a anunțat săptămâna trecută că va disloca aproximativ 20.000 de militari în Europa pentru a lua parte la cel mai mare exercițiu militar al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender 24, programat să aibă loc în primăvara acestui an. Acest anunț a venit în contextul în care Marea Britanie a preluat, la 1 ianuarie 2024, conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO.

Acum, ambasadorul britanic a anunțat că avioanele Typhoon Eurofighter ale Forțelor Aeriene Regale Britanice vor reveni anul acesta în România pentru misiuni de poliție aeriană la Marea Neagră și pentru “a supraveghea această parte a teritoriului NATO”. Aceasta ar urma să fie a cincea rotaţie a Forțelor Aeriene Regale Britanice în România, după cele executate în 2017, 2018, 2021 și 2022, ultima survenind la o lună de la debutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Giles Portman s-a declarat încântat de faptul că anul trecut a fost livrat Forțelor Navale Române primul din cele două vânătoare de mine Sandown.

România, împreună cu Turcia și Bulgaria, joacă acum un rol foarte important în deminarea Mării Negre și în asigurarea siguranței pentru ca grânele să fie transportate în tranzit prin Marea Neagră și să ajungă la oamenii care au nevoie de aceste alimente în întreaga lume“, a precizat ambasadorul Regatului Unit, referindu-se la faptul că Turcia, România și Bulgaria au semnat, la Istanbul, acordul pentru înființarea grupului operativ pentru combaterea minelor marine

“Prin urmare, cred că avem o oportunitate reală de a lucra împreună în Marea Neagră. România este unul dintre cei mai importanți parteneri ai noștri, un stat riveran al Mării Negre care are o mentalitate foarte apropiată. Deci cred că acesta este un domeniu în care putem colabora mult mai strâns în viitor”, a conchis Portman.

Acesta este ambasador al Marii Britanii în România din octombrie 2023. Anterior, printre funcțiile sale de conducere în cadrul Serviciului Diplomatic al Majestății Sale se numără cele de director pentru Europa și director pentru ieșirea din UE în cadrul Ministerului de Externe britanic și șef adjunct al misiunii diplomatice a Marii Britanii în Turcia.

În perioada 2003-2006, a fost negociator al Regatului Unit pentru extinderea UE, încheind discuțiile privind aderarea Bulgariei și României la Uniunea Europeană și prezidând negocierile UE pentru începerea negocierilor de aderare cu Croația și Turcia.

Din 2011 până în 2019 a lucrat în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, context în din 2011 până în 2015 a fost consilier al Înaltului Reprezentant, Catherine Ashton. Din 2015 până în 2019 a condus Grupul operativ East Stratcom, înființat de șefii de stat și de guvern din UE pentru a identifica, analiza și reacționa la dezinformarea rusă.

Luni, ambasadorul britanic a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, la întâlnirea cu ambasadorul britanic, şeful statului a apreciat relaţiile bilaterale excelente de Parteneriat Strategic şi cooperarea strânsă româno-britanică, bazate pe legături aprofundate la nivel politic, economic, al societăţii civile şi comunităţilor, precum şi pe cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, reînnoit anul trecut.

Cei doi oficiali au evocat rolul important al Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Şeful statului a subliniat importanţa dezvoltării cooperării cu Regatul Unit în toate domeniile, inclusiv în cel al economiei, al securităţii şi al apărării, interacţiunea celor două state în cadrul NATO fiind exemplară.

© Administrația Prezidențială

“În contextul actual dificil, marcat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi de criza din Orientul Mijlociu, sunt cu atât mai importante cooperarea şi coordonarea celor două state în ceea ce priveşte eforturile de creare a unui mediu internaţional mai sigur”, arată Palatul Cotroceni, indicând că ambasadorul Portman a adresat, cu acest prilej, mulţumiri deosebite pentru sprijinul acordat de România Ucrainei.

La discuţie a fost exprimat şi interesul pentru dezvoltarea relaţiilor româno-britanice prin utilizarea mai bună a semnificativului potenţial economic şi sectorial existent, atât din perspectiva creşterii schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, cât şi a dezvoltării relaţiilor interumane. Astfel, a fost evidenţiat şi rolul important jucat în dezvoltarea legăturilor bilaterale de comunitatea românească din Regatul Unit, care se ridică la aproximativ 1,2 milioane de persoane.

Preşedintele Iohannis a salutat găzduirea de către România, în 2024, a celei de-a doua ediţii a Forumului Bilateral România – Regatul Unit, în continuarea evenimentului inaugural desfăşurat la Londra, la 23 martie 2023.

Ambasadorul Giles Portman a subliniat importanţa cooperării în domeniul securitar având în vedere contextul actual de securitate de pe Flancul Estic al NATO şi a reamintit faptul că aeronavele britanice vor relua, din primăvara acestui an, misiunile de Poliţie aeriană în România. El a subliniat şi foarte buna cooperare pe care România şi Regatul Unit o au în domeniul aplicării legii. Ambasadorul britanic a arătat că o prioritate a mandatului său o va reprezenta promovarea investiţiilor britanice în ţara noastră.

România și Marea Britanie au celebrat în 2023 douăzeci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral, iar miniștrii de externe ai celor două țări au semnat, la Londra, Declarația comună de actualizare a Parteneriatului Strategic și au lansat forumul bilateral româno-britanic.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

Published

on

© UK Foreign Office/ Flickr

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a îndemnat Israelul să acționeze „atât cu capul, cât și cu inima” și să nu escaladeze conflictul prin organizarea unui atac de vendetă împotriva Iranului, relatează The Guardian.

Comentariile sale au lăsat să se înțeleagă că Marea Britanie nu va lua parte la un atac asupra Iranului, dar va continua să apere Israelul dacă acesta va fi supus unui nou atac.

„Spunem că Israelul are dreptul să răspundă, dar nu susținem un atac de represalii. Există momente în care trebuie să fim inteligenți, dar și duri, în care trebuie să folosim atât capul, cât și inima”, a afirmat șeful diplomației britanice.

El a spus că Israelul are dreptul să răspundă, dar a sugerat că ostilitățile din weekend au fost o dublă înfrângere pentru Teheran. „Nu numai că atacul lor a fost un eșec aproape total, dar și restul lumii poate acum să vadă ce influență malignă au în regiune și să înțeleagă adevărata lor natură.”

De asemenea, președintele Emmanuel Macron a declarat luni că Franța va depune toate eforturile pentru a evita o „conflagrație” în Orientul Mijlociu, după un atacul „disproporționat” al Iranului asupra Israelului, pe care va încearcă sa-l convingă „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”.

Iranul a lansat peste 100 de rachete balistice cu rază medie de acțiune, peste 30 de rachete de croazieră de atac terestru și peste 150 de drone de atac împotriva Israelului, a declarat un oficial militar american de rang înalt. Experții susțin că Israelul a reușit să neutralizeze majoritatea rachetelor și a dronelor.

Forțele americane au ajutat, de asemenea, distrugând „peste 80 de vehicule aeriene fără pilot de atac unidirecțional (OWA UAV) și cel puțin șase rachete balistice destinate să lovească Israelul din Iran și Yemen”, a declarat duminică Comandamentul Central al SUA pe X, fostul Twitter.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

SUA, în coordonare cu Regatul Unit, interzic importul de aluminiu, cupru și nichel din Rusia pentru a limita ”capacitatea lui Putin de a duce războiul ilegal împotriva Ucrainei”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite, prin Departamentul Trezoreriei, în coordonare cu Regatul Unit, au emis două noi interdicții pentru a întrerupe veniturile pe care Rusia le obține din exportul de aluminiu, cupru și nichel.

Conform unui comunicat al Departamentului Trezoreriei al SUA, aceste noi măsuri interzic importul de aluminiu, cupru și nichel de origine rusă în Statele Unite și limitează utilizarea aluminiului, cuprului și nichelului de origine rusă pe bursele mondiale de metale și în tranzacțiile cu instrumente financiare derivate în afara piețelor bursiere.

”Noile noastre interdicții privind metalele cheie, în coordonare cu partenerii noștri din Regatul Unit, vor continua să vizeze veniturile pe care Rusia le poate obține pentru a-și continua războiul brutal împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

”Luând această măsură într-un mod țintit și responsabil, vom reduce câștigurile Rusiei, protejându-i în același timp pe partenerii și aliații noștri de efectele nedorite de propagare”, a continuat aceasta.

”Limitarea capacității lui Putin de a duce războiul său ilegal împotriva Ucraina este mai bine realizată atunci când acționăm alături de aliații noștri”, a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic al Finanțelor.

”Mulțumită conducerii Marii Britanii în acest domeniu, acțiunea noastră decisivă împreună cu SUA de a interzice în comun metalele rusești de pe cele mai mari două burse va împiedica Kremlinul să direcționeze mai mulți bani către mașina sa de război”, a mai spus acesta.

Conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, măsurile intră în vigoare începând de sâmbătă, 13 aprilie.

Ca urmare a acțiunilor de astăzi, London Metal Exchange și Chicago Mercantile Exchange nu vor mai accepta aluminiu, cupru și nichel noi produse de Rusia. 

Bursele de metale joacă un rol central în facilitarea comerțului cu metale industriale în întreaga lume. 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

”DragonFire”: Ministrul britanic al Apărării sugerează că Ucraina ar putea primi un laser militar pentru a doborî dronele rusești

Published

on

© Rt Hon Grant Shapps MP/ Twitter

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a sugerat vineri că Ucraina ar putea primi un nou laser militar, aflat într-o etapă experimentală, pentru a o ajuta să se apere în fața dronelor rusești, anunță DPA, citat de Agerpres.

Arma, care poartă numele de DragonFire, ar urma să fie gata pentru utilizare cel mai târziu în 2027 și ar putea avea ”consecințe uriașe” pentru conflictul din Europa, le-a explicat oficialul britanic jurnaliștilor care l-au însoțit într-o vizită de cercetare la Porton Down, Salisbury, în sudul Angliei.

Ministrul britanic al Apărării a mărturisit că dorește să afle dacă poate fi accelerat ritmul de realizare a laserului, astfel încât nouă armă să poată fi utilizată de ucraineni. ”Am venit să accelerez producţia sistemului laser DragonFire deoarece cred că, având în vedere că sunt în curs două mari conflicte, unul pe mare, unul în Europa, ar putea avea consecinţe uriaşe dacă am avea o armă capabilă în special să doboare drone”, a spus el.

Ministerul speră că această armă va reprezenta o alternativă ieftină la rachete pentru acțiuni cum ar fi doborârea dronelor, mai ales că Ucraina a fost din nou ținta unor atacuri cu astfel de echipament militar.

DragonFire este dezvoltat de companiile MBDA, Leonardo şi QinetiQ din domeniul apărării şi de Laboratorul de Ştiinţă şi Tehnologie pentru Apărare (DSTL), subordonat ministerului.

Conform Ministerului Apărării de la Londra, noi reforme pentru accelerarea achiziţiilor necesare au devansat termenul iniţial din 2032 până la care laserul urma să devină operaţional.

Noul model de achiziţii, intrat în vigoare săptămâna aceasta, ”este conceput pentru a nu aştepta până avem o perfecţiune de 99,9% înainte de a-l trimite pe teren, ci să-l aducem la circa 70%, apoi să-l trimitem şi apoi să îl dezvoltăm în continuare”, a explicat ministrul.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ5 mins ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ1 hour ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA2 hours ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA3 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA4 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

ROMÂNIA DIGITALĂ5 mins ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ1 hour ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

Trending