Banca Mondială: Economia mondială este mai solidă, dar riscurile rămân

world bank logoBanca Mondială a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei mondiale, pentru prima dată în ultimii trei ani. Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, de la 2,4% în 2013, în timp ce în iunie 2013 Banca Mondială estima un avans de 3% pentru 2014, se arată raportul ‘Global Economic Prospects’.

Băncile din zona euro au parcurs un drum lung, reuşind să se restructureze, dar sectorul rămâne slab, putând să se confrunte cu şocuri, avertizează Banca Mondială.

Zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% anul acesta, de 1,4% anul viitor şi de 1,5% în 2016, după doi ani de declin.

Pentru Europa Centrală şi de Est, Banca Mondială estimează o creştere economică de 3,5% în acest an, 3,7% la anul şi 3,8% în 2016. Anul trecut, notează experţii băncii, creşterea regională (evaluată la 3,4%) s-a consolidat în special graţie exportului de materii prime energetice, în timp ce exportatorii de produse agricole şi metalurgice au suferit din cauza ieftinirii acestor mărfuri.

Riscurile regionale cele mai importante ţin de o potenţială încetinire marcată a creşterii economice din Rusia şi de insuficienţa resurselor de finanţare la nivel global.

În cazul României, Banca Mondială prevede o creştere a PIB de 2,5% în acest an şi de 2,7% în fiecare dintre următorii doi ani.

Raportul ‘Global Economic Prospects’ al Băncii Mondiale, AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.