U.E.
Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu Josep Borrell: UE este solidară cu România după atacul asupra navei petroliere “Mercer Street”
Published
3 years agoon
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, cu privire la atacul asupra navei petroliere “Mercer Street”, convorbire iniţiată de partea română, în continuarea demersurilor politico-diplomatice întreprinse de România până acum.
Ministrul Aurescu “a reiterat gravitatea incidentului şi a amintit natura deliberată a atacului, atribuit, în evaluarea României şi a altor parteneri internaţionali, pe baza informaţiilor disponibile, Republicii Islamice Iran”, a informat MAE, marți seară, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Just had an insightful📞conversation w/HR/VP @JosepBorrellF on t/unlawful attack against #MercerStreet. Reiterated its gravity&deliberate nature and RO🇷🇴’s strong condemnation. Pleaded for strengthened solidarity & adequate response measures of t/int’l community, including EU🇪🇺.
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) August 3, 2021
De asemenea, şeful diplomaţiei române a reiterat condamnarea fermă a atacului împotriva unei ţinte civile, precum şi impactul acestui incident asupra libertăţii de navigaţie în regiune, în conformitate cu dreptul internaţional în domeniu.
El a prezentat evaluarea părţii române asupra implicaţiilor politice şi securitare ale acestuia.
În context, Aurescu “a pledat pentru solidaritate din partea Uniunii Europene şi pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunităţii internaţionale”.
Totodată, ministrul afacerilor externe “a informat despre demersurile diplomatice realizate în urma incidentului şi a precizat că România va continua coordonarea la nivel bilateral, împreună cu partenerii săi strategici, precum şi demersurile la nivel multilateral, pentru identificarea celor mai adecvate măsuri de răspuns în acest caz, urmând să menţină înaltul oficial european la curent cu aceste evoluţii”.
La rândul său, Josep Borrell a exprimat condoleanţe pentru decesul cetăţeanului român şi a evidenţiat gravitatea acestui atac, asigurând că Uniunea Europeană “este solidară cu România ca stat membru al Uniunii afectat de incident, urmărind îndeaproape şi activ evoluţiile în acest caz”.
Uniunea Europeană şi NATO au condamnat marţi atacul comis joi asupra petrolierului “Mercer Street” în Marea Arabiei, pe care Statele Unite, Israelul şi Regatul Unit l-au atribuit Iranului, însă Comisia Europeană a cerut ”evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune”.
Incidentul care a avut loc în strâmtoarea Ormuz s-a soldat cu decesul unui navigator român și a unui navigator britanic, provocând reacția aliaților României și Regatului Unit, precum și cele ale Bucureștiului și Londrei.
Mai întâi, SUA și Israel au convenit să colaboreze cu România, Regatul Unit și alți parteneri internaționali pentru a investiga tragedia de pe nava „Mercer Street”, vas operat de o companie israeliană.
Ulterior, miniștrii de externe ai României și Regatului Unit au avut o convorbire telefonică în urma căreia au solicitat în comun elucidarea ”cât mai rapidă” a incidentului de pe nava ”Mercer Street”. O discuție similară a avut loc și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, și omologul său israelian, condamnând cu fermitate acest incident.
Situația s-a intensificat din punct de vedere diplomatic după ce România și Marea Britanie i-au convocat pe ambasadorii Iranului în cele două capitale aliate pentru explicații, gestul fiind replicat și de regimul de la Teheran, care, la rândul său, i-a chemat la sediul Ministerului de Externe iranian pe reprezentanții diplomatici ai României și Regatului Unit.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Polonia devine “temelie a politicii NATO”, afirmă Donald Tusk după primirea lui Mark Rutte la Varșovia și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo
Marco Rubio, artizanul legii care interzice oricărui președinte american să retragă SUA din NATO, a fost nominalizat de Trump pentru funcția de secretar de stat
“Identitatea europeană, ireversibilitatea parcursului european și integrarea în UE – obiectiv strategic”, incluse oficial în Constituția R. Moldova, modificată prin referendum și publicată
Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă, reluând tradiția transferului pașnic de putere cu care Trump nu l-a onorat în 2020: Sprijinul pentru Ucraina este în interesul securității naționale a SUA
Ministrul Predoiu, după întâlnirea cu ambasadoarea Austriei: “România este pregătită” să adere la Schengen și va participa la reuniunea de la Budapesta “pentru a finaliza acest obiectiv național”
PARLAMENTUL EUROPEAN
Parlamentul European: Aplicarea noii legi europene privind defrișările s-ar putea amâna cu un an de zile
Published
2 minutes agoon
November 14, 2024By
REDACTIACa răspuns la îngrijorările exprimate de statele membre ale UE, de țările terțe, de comercianți și de operatori cu privire la faptul că nu ar putea respecta pe deplin normele noii legi europene privind defrișprile, dacă acestea ar fi aplicate de la sfârșitul anului 2024, Comisia ENVI din PE a propus amânarea cu un an a datei de aplicare a regulamentului privind defrișările, informează un comunicat al Legislativului European.
În octombrie 2024, plenul Parlamentului European a convenit să trateze propunerea în cadrul procedurii de urgență – articolul 170 alineatul (6) din Regulamentul de procedură. Astăzi, aceasta a aprobat amânarea cu 371 de voturi pentru, 240 împotrivă și 30 de abțineri.
Operatorii mari și comercianții vor trebui să respecte obligațiile care decurg din acest regulament începând cu 30 decembrie 2025, în timp ce microîntreprinderile și întreprinderile mici vor avea timp până la 30 iunie 2026. Acest timp suplimentar ar ajuta operatorii din întreaga lume să pună în aplicare normele fără probleme de la început, fără a submina obiectivele legii.
Parlamentul a adoptat, de asemenea, alte amendamente propuse de grupurile politice, inclusiv crearea unei noi categorii de țări care nu prezintă „niciun risc” în ceea ce privește defrișările, pe lângă cele trei categorii existente de risc „scăzut”, „standard” și „ridicat”. Țările clasificate ca „fără risc”, definite ca țări cu o dezvoltare stabilă sau în creștere a suprafețelor forestiere, ar urma să se confrunte cu cerințe mult mai puțin stricte, deoarece riscul de defrișare este neglijabil sau inexistent. Comisia va trebui să finalizeze un sistem de evaluare comparativă a țărilor până la 30 iunie 2025.
Parlamentul a decis să retrimită acest dosar la Comisia Europeanp pentru negocieri interinstituționale. Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, textul convenit va trebui să fie aprobat de Consiliu și de Parlament și publicat în Jurnalul Oficial al UE.
INTERNAȚIONAL
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Published
2 hours agoon
November 14, 2024By
Andreea RaduO revenire la energia nucleară ar fi o decizie „logică” pentru Germania, a declarat joi șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu pentru DPA la COP 29, conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Baku, Azerbaidjan, informează Agerpres.
„Cred că este o decizie logică. Este o poziţie raţională”, a spus Rafael Grossi, menţionând faptul că Germania este singura ţară din lume care a eliminat complet energia nucleară.
Mai mult, Grossi a precizat că decidenții de la Berlin ar fi bine să se gandească de ce alte țări nu au făcut același lucru.
„Ai putea să îţi pui întrebarea: de ce restul lumii are o viziune diferită?”, a estimat Grossi, spunând că respectă mediul politic din Germania, „care trece printr-o perioadă foarte complicată, aşa că vom vedea”.
Directorul general al AIEA a subliniat că toate celelalte ţări care şi-au anunţat intenţia de a renunţa la energia nucleară, au început între timp „să revină asupra acestor planuri. Unele vizibil, altele mai puţin vizibil”.
În aceste condiţii, Grossi a spus că „nu este surprins”, că acum partidele politice din Germania cer o revenire la energia nucleară.
Grossi a menţionat faptul că centralele nucleare nu emit gaze cu efect de seră. De aceea, pentru planetă, ar fi „o idee foarte proastă” să fie abandonată energia nucleară.
Fostul cancelar german Angela Merkel a fost cea care a iniţiat renunţarea la energia nucleară, după dezastrul de la Fukushima (Japonia), din 2011.
Grossi a subliniat însă că nu vrea să eticheteze decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară drept o greşeală. „Nu contest deciziile adoptate în mod democrat de statele noastre membre”, a spus directorul general al AIEA.
În primăvară, președinta Comisiei Europene a recunoscut că în cadrul UE există opinii diferite cu privire la energia nucleară, dar a subliniat potențialul acesteia de a spori securitatea energetică și competitivitatea. Aceasta a precizat că multe țări reevaluează rolul energiei nucleare în portofoliile lor energetice, deoarece încearcă să reducă dependența de combustibilii fosili importați.
La acel moment, von der Leyen a menționat previziunile Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și ale Comisiei Europene, care indică faptul că energia nucleară, alături de sursele regenerabile, va constitui coloana vertebrală a producției de energie la nivel mondial și în UE până în 2050. Cu toate acestea, ea a avertizat asupra riscului de complacere, remarcând o tendință îngrijorătoare de scădere a cotei de piață pentru energia nucleară.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
Published
4 hours agoon
November 14, 2024By
REDACTIAÎntr-o nouă intervenție în Parlamentul European, eurodeputatul Gabriela Firea trage un semnal de alarmă cu privire la declinul demografic cu care se confruntă Europa în prezent și solicită acțiuni urgente pentru creșterea natalității.
„Populația Uniunii Europene este din ce în ce mai în vârstă. Suntem într-un declin demografic, în ciuda creșterii ușoare a populației în ultimii doi ani. Vârsta medie a populației este peste 44 de ani. Avem nevoie de acțiuni urgente pentru creșterea natalității, iar Uniunea Europeană trebuie să facă toate eforturile pentru a-i sprijini pe tinerii europeni să devină părinți și să-și susțină familiile”, a subliniat Gabriela Firea în timpul unei ședințe de lucru.
De asemenea, europarlamentarul social-democrat a propus în Legislativul European o legislație unitară la nivelul statelor membre pentru susținerea natalității. Totodată, recunoașterea conceptului „familie numeroasă”, cu mai mult de 3 copii, și sprijinirea lor: „Numai în România sunt peste 226.000 de familii numeroase.”
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Parlamentul European: Aplicarea noii legi europene privind defrișările s-ar putea amâna cu un an de zile
Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung
Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima
România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare
Polonia devine “temelie a politicii NATO”, afirmă Donald Tusk după primirea lui Mark Rutte la Varșovia și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo
Marco Rubio, artizanul legii care interzice oricărui președinte american să retragă SUA din NATO, a fost nominalizat de Trump pentru funcția de secretar de stat
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
“Identitatea europeană, ireversibilitatea parcursului european și integrarea în UE – obiectiv strategic”, incluse oficial în Constituția R. Moldova, modificată prin referendum și publicată
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
- SĂNĂTATE1 week ago
MS propune o strategie pentru creșterea la 3% din PIB a producției de medicamente: Un parteneriat cu industria farmaceutică în intereselor oamenilor, necesar
- POLITICĂ7 days ago
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)