Connect with us

U.E.

Boris Johnson, favorit în cursa pentru succesiunea Theresei May în poziția de premier, promite ieșirea din UE ,,cu sau fără un acord” dacă aceasta va reface sprijinul electoral pentru Conservatori

Published

on

Boris Johnson, fostul ministru de externe al Marii Britanii și actual candidat pentru a o succeda pe Theresa May odată ce aceasta va pleca din fruntea guvernului și a Partidului Conservator, pe 7 iunie, promite ieșirea din Uniunea Europeană, la 31 octombrie, ,,cu sau fără un acord”, potrivit filmulețului de campanie lansat luni, pe Twitter.

,,Este timpul să livrăm Brexitul și să ne unim fantastica noastră țară. Sper să ma sprijiniți”, este mesajul transmis de Boris Johnson.

Prim-ministrul Theresa May urmează să demisioneze vineri, după eșecul de a scoate Marea Britanie din UE pe 29 martie, conform termenului legal inițial, și va lăsa în urma ei o națiune divizată și un parlament fără consens în ceea ce privește calea de urmat pentru cea de-a cincea cea mai mare economie a lumii.

Johnson, fost ministru de externe care a demisionat în semn de protest împotriva modului în care procesul Brexit a fost gestionat de către May, este favoritul caselor de pariuri pentru a câștiga o competiție strânsă  pentru a prelua conducerea țării în cel mai important moment strategic din ultimele decenii, relatează The Guardian

,,Dacă devin premier, vom ieși din UE cu sau fără acord, pe 31 octombrie,” sunt cuvintele pe care Johnson i le spune unui cetățean în filmulețul de campanie lansat pe Twitter.

De altfel,  promisiunea de a livra Brexit indiferent de modul în care se va soluționa, este o încercare de a recâștiga pierderile electorale masive suferite de Conservatori la alegerile europene, în care s-au situat pe locul 4, după Laburiști și Liberal Democrați, locul fruntaș fiind revendicat de Partidul Brexit al lui Nigel Farage. 

,,Dacă vom face asta (să scoatem Regatul Unit din UE, n.r.), v-ați întoarce să votați pentru Partidul Conservator?”, este întrebarea pe care i-o pune Johnson aceluiași cetățean care răspunde cu un ,,da” ferm. 

Iată că acesta este un indiciu clar al faptului că popularitatea Conservatorilor a scăzut foarte mult de la alegerile câștigate în 2016, cu un program electoral întemeiat pe promisiunea retragerii din UE și salvgardarea în primul rând a intereselor britanice, pe fondul nerespectării acestei promisiuni nici față de votanții din referendumul pentru Brexit, nici față de cei care au reconfirmat acest parcurs prin votul acordat formațiunii în alegerile parlamentare. 

În orice caz, videoclipul, care conține diferite ipostaze cu Boris Johnson care vorbește cu alegătorii și un monolog livrat direct către cameră, este primul pas real făcut de acesta în lupta pentru șefia cabinetului britanic, în care s-au înscris până acum 13 concurenți și care ar putea dura chiar și două luni până la desemnarea câștigătorului.

Astfel, în cadrul mesajului său de campanie, Johnson mai susține, de asemenea, mai multe investiții în educație, infrastructură, protecția mediului și asistență medicală.

,,Acum este momentul să ne unim societatea și să ne unim țara. Să construim infrastructură, să investim în educație, să îmbunătățim mediul înconjurător și să susținem fantasticul nostru NHS (Serviciul Național de Sănătate) “, a spus el, adăugând că ,,este timpul pentru a ridica pe toată lumea în țara noastră și, bineînțeles, de a ne asigura că-i susținem pe cei care generează bogăție și întreprinderile care fac această investiție posibilă”, a încheiat politicianul britanic. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Incendii de vegetație | IGSU: Cei 77 de pompieri români și-au încheiat misiunea în Franța

Published

on

© IGSU - Facebook

Misiunea specială a pompierilor români în Franța, pentru stingerea incendiilor, s-a încheiat astăzi, 19 august. 

Timp de o săptămână, 77 salvatori au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franței, în condiții meteorologice deosebite. Misiunile modulului RO-GFFF-V au constat în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate, de posibile alte focare existente, anunță IGSU într-o postare pe pagina de Facebook

Eforturile pompierilor militari români au fost susținute de implicarea extraordinară a autorităților și a voluntarilor din Franța care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în țara gazdă. Ajutorul pe care România l-a acordat autorităților franceze a fost în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

O parte a modulului va reveni în țară astăzi, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar ceilalți salvatori, împreună cu tehnica de intervenție, vor ajunge în țară pe cale terestră.

Citiți și: România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

Continue Reading

U.E.

Eurostat: În 2021, statele membre au importat 173.400 de tone de miere naturală din afara UE, în valoare de 405,9 mil. euro

Published

on

© Calea Europeana - Zaim diana

Pentru a marca Ziua mondială a albinelor, Eurostat a publicat o noua statistică pentru a evidenția cele mai recente date privind comerțul internațional cu miere.

În 2021, statele membre ale UE au importat 173.400 de tone de miere naturală din țări din afara UE, în valoare de 405,9 milioane de euro. În schimb, în 2021, doar 25.500 de tone au fost exportate de către statele membre ale UE în afara UE. Aceste exporturi au avut o valoare de 146,6 milioane de euro.

Comparativ cu 2016, importurile de miere din afara UE au crescut cu 7% în greutate, în timp ce exporturile UE către țările din afara UE au scăzut cu 10%.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending