Connect with us

INTERNAȚIONAL

Brexit: Guvernul Johnson a suferit o înfrângere simbolică în Camera Lorzilor în privința controversatului proiect de lege care încalcă Acordul de retragere

Published

on

©UK Parliament/ Flickr

Guvernul Johnson a suferit marți o înfrângere simbolică în camera superioară a Parlamentului de la Londra în privința controversatului său proiect de lege care încalcă prevederi ale Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, anunță AFP, citat de Agerpres.

Camera Lorzilor a votat marți cu 395 de voturi pentru și 169 împotrivă, o majoritate de 226 de voturi, o moțiune prin care își exprimă ”regretul” față de proiectul de lege care reglementează piața internă în Marea Britanie și atrage atenția că acesta ”subminează statul de drept și aduce atingere reputației Regatului Unit”, potrivit The Independent.

Acest proiect va permite autorităților de la Londra să decidă unilateral care dintre bunurile care părăseasc Marea Britanie și se îndreaptă spre Irlanda de Nord ar trebui să fie supuse tarifelor. Doar că Acordul de retragre specifică clar că această decizie ar trebui adoptată de către o comisie comună, formată din reprezentanți atât din Regatul Unit, cât și din Uniunea Europeană. În virtutea Protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiuni, însângerată de trei decenii de ”tulburări”.

Legislația a provocat numeroase nemulțumiri în Uniunea Europeană și Statele Unite.

În urma unei reuniuni care a avut loc la 15-16 octombrie, șefii de stat sau de guvern au solicitat Regatului Unit să aplice ”în întregime” Acordul de retragere din Uniunea Europeană, fără a renegocia clauzele.

”Consiliul European reiterează faptul că Acordul de retragere și Protocolul privind Irlanda de Nord trebuie implementate în întregime”, este stipulat în documentul mai sus amintit, în care statele membre constată, în același timp, ”cu îngrijorare că progresele realizate asupra chestiunilor cheie pentru Uniune sunt încă insuficiente pentru obținerea unui acord”, se arată în concluziile emise la finalul summitului Consiliului European.

Deoarece mesajele europenilor adresate Londrei au rămas fără ecou, Comisia Europeană a decis la 1 octombrie să lanseze procedura de infringement împotriva Regatului Unit, primind drept termen-limită o lună pentru a răspunde scrisorii de punere în întârziere.

De pe celălalt mal al oceanului, fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Joe Biden, candidatul Partidului Democrat în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă, a avertizat Regatul Unit că nu va exista un acord comercial între Londra și Washington dacă Marea Britanie încalcă acordul de pace din Irlanda de Nord.

Mesajul lui Joe Biden este complentat de cel transmis de președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, care atenționa la 10 septembrie că ”sub absolut nicio formă” un posibil acord comercial între Regatul Unit și Statele Unite nu va trece de votul Congresului american dacă Londra încalcă Acordul de retragere, încheiat cu Uniunea Europeană, prin modificarea Protocolului revizuit privind Irlanda de Nord.

După aproape jumătate de secol de apartenență la Uniunea Europeană, Regatul Unit a părăsit comunitatea europeană la 31 ianuarie 2020, Londra punând astfel în aplicare decizia britanicilor care, în proporție de 52%, față de 48%, s-au pronunțat în favoare Brexit-ului într-un referendum desfășurat la 23 iunie 2016.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan, încrezători că relațiile SUA-Turcia vor progresa, după prima lor întâlnire bilaterală la summitul NATO

Published

on

© Turkish Presidency/ Twitter

Corespondență din Bruxelles

Președintele american Joe Biden s-a declarat încrezător că relațiile dintre Statele Unite și Turcia vor progresa după o întâlnire bilaterală pe care a avut-o cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la finalul summitului NATO de la Bruxelles.

“Tocmai am încheiat o întâlnire cu președintele Erdoğan al Turciei. Am avut o întrevedere pozitivă și productivă, în mare parte una individuală. Am avut discuții detaliate despre cum să procedăm în legătură cu o serie de chestiuni”, a spus Biden, într-o conferință de presă.

Cele două țări ale noastre au agende importante. Echipele noastre vor continua discuțiile și sunt încrezător că vom face progrese reale cu Turcia și Statele Unite.

La rândul său, și preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că a avut o întâlnire ”foarte productivă şi sinceră” cu omologul său american Joe Biden, pe care l-a întâlnit pentru prima dată în marja summitului NATO de la Bruxelles.

”Trebuie să spun că am avut o întrevedre foarte productivă şi sinceră”, a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, adăugând că ”nicio problemă în relaţiile dintre Turcia şi SUA nu este insurmontabilă”, informează Agerpres.

Preşedintele turc a menţionat că în cadrul ”discuţiilor extinse” cu omologul său american au fost abordate aspecte legate de cooperarea pe probleme regionale şi a subliniat anii îndelungaţi de prietenie cu liderul de la Casa Albă, notează Reuters.

El pledase anterior ca Washington-ul și Ankara să își rezolve împreună problemele din trecut. SUA au anulat vânzarea a 100 de avioane F-35 către Ankara după achiziţia de către Turcia a unor rachete S-400 ruseşti în 2019. Erdogan a acuzat Washingtonul că nu şi-a respectat promisiunile privind rachetele alternative Patriot americane.

La summitul NATO, președintele turc a avut întâlniri bilaterale și cu președintele francez Emmanuel Macron și cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, doi lideri cu care a avut raporturi tensionate în ultimii doi ani, îndeosebi pe fondul forajelor din Marea Mediterană, în cazul Greciei, și pe fondul dezacordurilor privind Siria și Libia, zone unde acțiunile Ankarei au fost criticate de Paris.

Continue Reading

NATO

Ambasada SUA la București: La summitul NATO, președinții Joe Biden și Klaus Iohannis au marcat parteneriatul solid dintre SUA și România

Published

on

© NATO

Președintele SUA Joe Biden și Președintele României Klaus Iohannis au marcat luni, la Bruxelles, parteneriatul solid dintre cele două țări, a transmis Ambasada Statelor Unite la București în contextul discuțiilor pe care cei doi lideri le-au avut la summitul NATO.

“România este un aliat și prieten de încredere, care contribuie, în mod competent, la securitatea și la apărarea flancului estic al NATO. O parte importantă din această apărare s-a realizat săptămâna trecută, când președintele Iohannis a promulgat Legea 5G, care va asigura faptul că viitoarea infrastructură de telecomunicații a României va fi construită de companii de încredere”, a continuat misiunea diplomatică.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, la finalul summitului NATO de la Bruxelles, că l-a invitat pe preşedintele SUA, Joe Biden, în România, pentru a consolida parteneriatul strategic bilateral și pentru a continua discuţia din 2015, când șeful statului a fost primit la Casa Albă de Biden, care atunci era vicepreședintele Statelor Unite.

Șeful statului a anunțat că a avut două discuții scurte cu președintele Biden, în marja summitului NATO, în contextul în care presa americană a relatat că liderul de la Casa Albă a discutat cu președinții României și Poloniei despre summitului formatului București 9 la care a participat, virtual, pe 10 mai.

“Am avut două discuții scurte cu Președintele Biden, nu una. Prima a fost chiar la început, unde împreună cu Președintele Duda am ținut să îl salutăm pe Președintele Biden, să ne exprimăm mulțumirea față de prezența domniei sale în Summitul B9. A fost o prezență consistentă, a avut un discurs foarte solid, vă amintiți cu siguranță. Și, evident, am dorit să ne asigurăm că în continuare avem un parteneriat strategic foarte solid și că avem întreaga atenție a Parteneriatului Strategic Statele Unite ale Americii pentru Flancul Estic. Președintele Biden ne-a asigurat că se implică în mod deosebit și foarte mult pentru a sprijini România și Polonia, pentru a îmbunătăți această relație. În cea de a doua, tot scurtă, discuție pe care am avut-o cu Președintele Biden spre finalul Summitului, l-am invitat în România, i-am spus că îmi doresc să continuăm discuția foarte bună pe care am început-o, în 2015 am avut prima întâlnire, atunci a fost vicepreședintele Biden, și că îmi doresc foarte mult să întărim Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire și m-a asigurat încă o dată de faptul că este foarte dedicat acestui parteneriat”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul summitului NATO.

Continue Reading

NATO

Joe Biden, la finalul summitului NATO: Angajamentul SUA față de articolul V este sacru. Rusia reprezintă o amenințare la adresa NATO și de aceea m-am întâlnit cu liderii formatului București 9

Published

on

© NATO

Corespondență din Bruxelles

Angajamentul SUA față de articolul 5 din Tratatul NATO este unul sacru, solid și de nezdruncinat, a afirmat președintele american Joe Biden la finalul primului său summit al Alianței Nord-Atlantice, care s-a desfășurat la Bruxelles și unde liderii aliați au adoptat o agendă transatlantică pentru viitor care prefigurează adoptarea următorului Concept Strategic în 2022 și care recunoaște concurența sistemică cu regimurile autoritare prin amenințarea reprezentată de Rusia și prin provocările care pot fi derivate din influența în creștere a Chinei.

“Valorile democratice care stau la baza Alianței noastre sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari atât pe plan intern, cât și extern. Atât Rusia, cât și China încearcă să creeze o breșă în solidaritatea noastră transatlantică“, a spus Biden, într-o conferință de presă, la sediul NATO, ce a urmat unei întâlniri bilaterale cu Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.

Evocând că Alianța este fundația puternică a securității colective și prosperității comune transatlantice, el a continuat: “Angajamentul SUA față de articolul 5 din Tratatul NATO este solid și de neclintit. Este un angajament sacru”.

El a promis să îi spună omologului său rus, Vladimir Putin, care sunt “liniile sale roşii”, cu ocazia întâlnirii bilaterale, programată miercuri la Geneva.

“Am vorbit despre actele agresive ale Rusiei, care reprezintă o amenințare la adresa NATO și a securității noastre colective”, a declarat preşedintele american, motivând în continuare că acesta este motivul pentru care s-a întâlnit la 10 mai cu liderii formatului București 9, un summit al flancului estic al NATO găzduit de președinții României și Poloniei, Klaus Iohannis și Andrzej Duda.

“De aceea m-am întâlnit cu Formatul București 9 – aliații de pe flancul estic – înainte de acest summit. Iar astăzi m-am întâlnit, de asemenea, cu liderii celor trei state baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Am împărtășit cu aliații noștri ceea ce voi transmite președintelui Putin: că nu caut un conflict cu Rusia, dar că vom răspunde dacă Rusia își continuă activitățile dăunătoare și că nu vom eșua în apărarea alianței transatlantice sau în apărarea valorilor democratice”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

La primul summit NATO cu Joe Biden președinte al SUA și la ultimul pentru cancelarul german Angela Merkel, liderii celor 30 de state aliate au trasat calea de urmat pentru Alianța Nord-Atlantică către orizontul anului 2030, reafirmând angajamentul solemn față de articolul V din Tratatul de la Washington, în timp ce au recunoscut concurența sistemică din partea puterilor autoritare precum China și Rusia.

Vizita lui Joe Biden în Europa continuă marți cu un summit Uniunea Europeană – Statele Unite, la Bruxelles, și se încheie cu o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Gheorghe Falcă8 mins ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Summitul NATO confirmă că securitatea României și a românilor este mai bine asigurată

NATO21 mins ago

Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan, încrezători că relațiile SUA-Turcia vor progresa, după prima lor întâlnire bilaterală la summitul NATO

NATO43 mins ago

Ambasada SUA la București: La summitul NATO, președinții Joe Biden și Klaus Iohannis au marcat parteneriatul solid dintre SUA și România

CONSILIUL UE45 mins ago

Miniștrii sănătății din UE, reuniți în Consiliul EPSCO, discută azi despre accesul la medicamente și consolidarea EMA

NATO58 mins ago

Joe Biden, la finalul summitului NATO: Angajamentul SUA față de articolul V este sacru. Rusia reprezintă o amenințare la adresa NATO și de aceea m-am întâlnit cu liderii formatului București 9

NATO11 hours ago

Declarația finală care trasează calea NATO către 2030: În fața concurenței sistemice din partea Rusiei și Chinei, liderii Alianței reafirmă angajamentul față de Articolul V și decid elaborarea următorului Concept Strategic

NATO14 hours ago

Klaus Iohannis consideră binevenită o discuție între Joe Biden și Vladimir Putin privind scutul de la Deveselu pentru a clarifica rolul defensiv al sistemului antirachetă

NATO14 hours ago

Klaus Iohannis l-a invitat pe Joe Biden în România: Președintele SUA a fost perfect de acord să organizăm o întâlnire prin care să întărim Parteneriatul Strategic

NATO14 hours ago

Klaus Iohannis: Declarația Finală a Summitului NATO reconfirmă importanța strategică a Mării Negre și afirmă susținerea NATO pentru Republica Moldova

NATO14 hours ago

Declarația Finală a Summitului NATO: Înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență din România, salutată de Joe Biden și ceilalți lideri aliați

NATO15 hours ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO1 day ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE5 days ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

U.E.2 weeks ago

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al UE, evocă un moment istoric prin lansarea EPPO: Avem o responsabilitate enormă. Primul caz înregistrat este din Germania

NATO2 weeks ago

Jens Stoltenberg: Din 2014, NATO și-a intensificat prezența militară pe flancul estic. Am făcut multe, dar continuăm să ne adaptăm

NATO2 weeks ago

NATO restrânge accesul în sediul său diplomaților din Belarus, sancționând astfel Minskul pentru deturnarea unui avion de linie

Advertisement
Advertisement

Trending