Connect with us

SCHENGEN

Cancelarul Austriei își menține veto-ul privind extinderea spațiului Schengen, dar cere sprijin deplin pentru Bulgaria și România

Published

on

© CaleaEuropeana.ro

Austria îşi menţine veto-ul faţă extinderea Spaţiului Schengen, atât timp cât acesta “nu funcţionează”, a afirmat cancelarul Karl Nehammer înaintea unei vizite în Bulgaria, cerând “sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe” a UE, transmite sâmbătă agenţia austriacă APA.

“Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA, informează Agerpres.

Acesta precizează că Nehammer şi ministrul de interne Gerhard Karner se vor deplasa luni la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia.

Înaintea vizitei, Nehammer a cerut “sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi, în fine, măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe”. “Bulgaria trebuie să fie în poziţia de a construi o protecţie a frontierei la fel de robustă ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE”, a afirmat cancelarul.

“Trebuie să apăsăm şi mai tare pe frână în privinţa azilului, nu doar în Austria, ci în toată Europa”, a mai pledat şeful guvernului de la Viena.

El doreşte să discute această problemă în Bulgaria şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev cu prilejul vizitei la frontiera bulgaro-turcă.

Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată “că sistemul Schengen este nefuncţional”, iar, “atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”, consideră Nehammer, în timp ce președintele țării sale, Alexander Van der Bellen, și-a exprimat speranța că România va fi primită în curând în spațiul Schengen, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Klaus Iohannis, iar miniștrii de externe ai Austriei și României despre un plan de lucru pentru a debloca aderarea la Schengen.

În luna decembrie a anului trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei în Schengen, în timp ce aderarea României a fost blocată de Austria. Viena și-a motivat veto-ul din cauza migrației clandestine dinspre vecinătatea sudică și care este produsă pe ruta balcanică, deși România a prezentat date oficiale care arată că nu se află pe traseul parcurs de migranți către UE. În ce o privește, Olanda a cerut încă un raport MCV pentru Bulgaria înainte de a adera la Schengen. 

Situația extinderii spațiului Schengen și blocarea aderării României și Bulgariei la zona de liberă circulație a fost discutată la Consiliul European din luna decembrie.

La finalul summitului UE, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că cei 27 de șefi de stat sau de guvern au avut “o dezbatere politică” cu privire la extinderea spațiului Schengen prin aderarea României și a Bulgariei, arătându-se optimist că o astfel de decizie va fi luată în cursul anului 2023 și confirmând că liderii UE vor participa la 9-10 februarie anul viitor la un summit special consacrat migrației.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Germania este “de multă vreme de părere că locul României este în spaţiul Schengen”, a declarat, miercuri, preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Klaus Iohannis, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Frank-Walter Steinmeier se află în vizită de stat în România, pe care a descris-o drept “o vizită la prieteni”.

În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Schengen, el a transmis asigurări că Germania va susţine acest demers.

“Există o mare așteptare în ceea ce privește statutul de membru deplin al Schengen. Știți părerea guvernului federal german. Noi suntem de multă vreme de părere că România merită și pot să vă asigur de sprijinul nostru în a-i convinge” și pe cei care se împotrivesc, a spus Steinmeier.

Întrebat ce poate face Germania pentru a convinge Austria și Olanda să susțină aderarea României la Schengen, președintele german a spus că Berlinul va face ceea ce a făcut și în trecut.

Ceea ce poate fi făcut este ceea ce am făcut și în trecut. Argumentele pe care le utilizăm pentru a-i convinge pe cei care ezită față de statutul de membru (n.r. – al României) este că nimic nu contravine eforturilor făcute de România. Cancelarul federal, ministrul de externe, ministrul de interne vor aduce aceste argumente față de Austria și Olanda“, a adăugat el.

 

La rândul său, președintele Iohannis i-a transmis președintelui Steinmeier aprecierea pentru susţinerea fermă a Germaniei în subiectul aderării României la Schengen şi şi-a exprimat speranţa că prin demersurile de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene se va finaliza aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie.

Am discutat şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi i-am transmis domnului preşedinte aprecierea pentru susţinerea fermă şi activă a Germaniei în acest dosar. Sper că prin demersurile noastre de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene vom reuşi să finalizăm aderarea României la Schengen, pentru că locul nostru, fără nicio îndoială, este în Schengen“, a spus şeful statului, în cadrul declarațiilor sale.

Citiți și Președintele german Frank-Walter Steinmeier, decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a României

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier efectuează o vizită de stat în România în perioada 24-26 mai 2023, la invitația președintelui Klaus Iohannis, context în care va vizita, alături de omologul român, orașul Sibiu și se va deplasa la Timișoara, oraș care deține în 2023 titlul de Capitală Culturală Europeană.

Prin călătoria sa la București, Sibiu și Timișoara, președintele federal onorează multiplele relații bilaterale, precum și buna cooperare și parteneriatul strâns dintre Germania și România în cadrul UE și NATO și sprijinul comun pentru Ucraina, a informat Ambasada Germaniei la București.

Potrivit Palatului Cotroceni, vizita de stat a Președintelui Republicii Federale Germania reprezintă un moment important cu încărcătură simbolică al relației excelente româno-germane, cu caracter strategic, dintre cele două țări.

Discuțiile celor doi șefi de stat s-au axat pe dezvoltarea și aprofundarea cooperării româno-germane în toate domeniile de actualitate, în plan politic, de securitate și economic, având în vedere că Germania este un aliat de încredere al României, care contribuie la asigurarea securității în regiune și, în același timp, cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească.

Vizita lui Steinmeier în România, a doua după vizita de lucru din mai 2022, are loc după ce cancelarul Olaf Scholz s-a aflat la București, la data de 3 aprilie, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis și pentru o reuniune trilaterală cu președinta R. Moldova Maia Sandu.

Continue Reading

SCHENGEN

Lucian Bode a discutat cu omologul bulgar despre coordonarea demersurilor privind aderarea la Spațiul Schengen. Au fost convenite măsuri pentru consolidarea cooperării la frontieră privind migrația ilegală

Published

on

© Ministerul Afacerilor Interne

În marja Conferinței internaționale ″Black Sea and Balkans Security Forum″, organizată în perioada 18-19, ministrul de interne Lucian Bode și omologul său bulgar Ivan Demerdzhiev au avut o întrevedere bilaterală, principalele teme vizând coordonarea demersurilor pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, gestionarea provocărilor de la frontiera comună, continuarea și consolidarea cooperării bilaterale, potrivit unui comunicat al MAI. 

Întrevederea reprezintă o continuare a dialogului constant avut de cei doi demnitari, de la începutul acestui an, cu ocazia reuniunilor JAI, a participării la Conferința ministerială de la Sofia, respectiv a întâlnirilor în format videoconferință.

Cei doi demnitari au realizat un schimb de opinii cu privire la discuțiile avute cu miniștrii de interne din statele membre ale UE în perspectiva coordonării demersurilor pentru aderarea la spațiul Schengen.

De asemenea, au fost convenite măsuri destinate consolidării cooperării la frontieră pentru a preveni și combate migrația ilegală și infracțiunile conexe.

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost evidențiată buna cooperare operativă dintre cele două țări, prin continuarea misiunilor comune de patrulare pe litoralul bulgăresc, în sezonul estival 2023, și prin asigurarea unui schimb rapid de date și informații.

Continue Reading

ROMÂNIA

Annalena Baerbock i-a reconfirmat lui Bogdan Aurescu sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României la Schengen cât mai curând

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri, în contextul reuniunii Gymnich de la Stockholm, o întâlnire cu omologul german Annalena Baerbock.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, Discuțiile au vizat atât oportunitățile de consolidare a relațiilor româno-germane cu caracter strategic, cât și subiectele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Astfel, cei doi miniștri au discutat despre subiectul aderării României la spațiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând detaliat stadiul demersurilor părții române.

Ministrul german de externe a reconfirmat, în mod ferm, sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României cât mai curând, precizând, printre altele, că discuțiile interne din țara sa privind gestionarea frontierelor interne Schengen cu alte state membre nu afectează în niciun fel poziția menționată a Berlinului.

De asemenea, a fost discutată situația coridoarelor de solidaritate ale UE, respectiv a negocierilor privind prelungirea Black Sea Grain Initiative, ambii miniștri exprimând speranța că aceasta din urmă va fi realizată.

În egală măsură, în contextul recentei stabiliri – în urma acordului politic obținut la CAE din 24 aprilie 2023 – a regimului de sancțiuni UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale, inițiativă lansată de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din 20 februarie 2023, șeful diplomației române a solicitat sprijinul Germaniei pentru implementarea rapidă a măsurilor privind listarea primului lot de persoane sub acest regim. Ministrul german de externe a confirmat sprijinul deplin al Germaniei pentru acest demers.

Austria și Olanda au votat la 8 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului JAI prezidată de Cehia, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

Cu ocazia unei vizite în România, cancelarul german, Olaf Scholz, a reiterat răspicat că România trebuie să adere la Spațiul Schengen în acest an, onorând astfel eforturile țării noastre.

România speră că va deveni membru al spațiului de liberă circulație în acest an, sub președinție suedeză sau spaniolă a Consiliului Uniunii Europene deoarece îndeplinește condițiile necesare și pentru că în 2024 se schimbă garda în instituțiile europene prin alegeri europarlamentare. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.7 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE7 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.8 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO9 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA9 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.9 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.9 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA10 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending