Casa Albă: Donald Trump se va întâlni săptămâna viitoare cu Theresa May, la Davos

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni săptămâna viitoare, la Davos, cu şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, citată de AFP, relatează Agerpres.

Această întâlnire, care va avea loc în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, va reprezenta o ocazie pentru “întărirea relaţiei speciale” între Statele Unite şi Regatul Unit, a subliniat Sanders.

Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că își va anula vizita la Londra, programată pentru luna viitoare pentru a participa la ceremonia de inaugurare a noii ambasade a SUA în Marea Britanie , ca urmare a ”afacerii proaste” încheiată în timpul predecesorului său la Casa Albă, Barack Obama.

”Nu sunt un mare fan al administraţiei Obama care a vândut poate cea mai bine localizată şi drăguţă ambasadă din Londra pe <<mărunţiş>>, numai pentru a construi una nouă într-o locaţie îndepărtată, pentru 1,2 miliarde de dolari. Proastă afacere. Vreţi ca eu să tai panglica – NU!”, a scris Trump pe Twitter. Cel ami probabil, secretarul de stat american, Rex Tillerson va fi cel care îl va înlocui pe Donald Trump la ceremonia de inaugurare.

Președintele american și șefa guvernului londonez au avut în luna noiembrie a anului trecut un schimb de replici acide ca urmare a distribuirii de către Donald Trump a unor video-uri postate de liderul britanic de extremă dreapta.

Trump va fi primul preşedinte american, după Bill Clinton, în 2000, care va lua parte la Forumul Economic Mondial din localitatea elveţiană. 

Prezența lui Donald Trump la Davos este anunțată în condițiile în care analiștii, dar și alți politicieni internaționali, apreciază că asistăm la o retragere a Statelor Unite din diferite formate internaționale, climat politic ce favorizează alte puteri precum China sau Rusia.

De altfel, într-un interviu acordat Der Spiegel, șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel, a avertizat că în politica internațională nu există un vid de putere, iar atunci când SUA se retrag, Rusia și China intervin.

Forumul de la Davos, care se va desfăşura între 23 şi 26 ianuarie.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.