Connect with us

U.E.

Cele mai mari economii din UE sunt hotărâte să aplice un impozit de minim 15% marilor companii încă de anul viitor

Published

on

© European Union, 2022

Miniștrii de finanțe din cinci dintre cele mai mari economii ale UE au declarat vineri, în cadrul unei reuniuni la Praga, că își vor consolida angajamentul față de implementarea acordului global privind impozitarea cu minim 15% a marilor companii, chiar dacă  Ungaria continuă să se opună prin veto adoptării unei soluții comune pentru întregul bloc, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„În cazul în care nu se va ajunge la unanimitate în următoarele săptămâni, guvernele noastre sunt pe deplin hotărâte să își respecte angajamentul”, au afirmat Germania, Franța, Italia, Spania și Olanda într-o declarație. „Suntem pregătiți să punem în aplicare o impozitare eficientă minimă globală în 2023 și prin orice mijloace legale posibile.”

Înainte de veto-ul exprimat în ultimul moment de al Ungaria, în iunie, UE era aproape de a ajunge la un acord asupra implementării armonizate a părții din planul global adoptat anul trecut de 136 de state din lume, care ar fi creat un nivel minim eficace de impozitare a societăților cu 15%.

Ungaria a argumentat că aprobarea planului ar putea dăuna economiei europene, care suferă din cauza inflației în creștere și a unei crize energetice în curs de amplificare, deoarece Rusia reduce fluxurile de gaz, iar prețurile la electricitate cresc în consecință.

Cu toate acestea, Germania și Franța au preluat conducerea în UE în ceea ce privește aplicarea impozitului minim încă din 2023.

Guvernul de coaliție al Germaniei a început deja să pregătească o legislație națională care ar putea fi utilizată dacă va fi necesar, a declarat vineri mai devreme ministrul de finanțe al țării, Christian Lindner.

„Susținem cu tărie abordarea europeană, încercăm să convingem toate statele membre, în special pe unul, dar luăm decizia de a implementa impozitul minim în Germania dacă nu există o înțelegere în acest sens”, a declarat Lindner la sosirea la Praga. „Cred că și alții vor fi deschiși la o abordare similară.”

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că guvernul său este, de asemenea, pregătit să folosească prevederile naționale și că o altă opțiune ar putea fi folosirea mecanismului european de “cooperare consolidată” între un număr limitat de state.

„Acum este timpul să punem în aplicare această decizie, nu ar trebui să vorbim, ci să decidem”, a declarat Le Maire.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL UE

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

Published

on

© Ministerul Justiției/ Facebook

Experiența României cu Parchetul European este una pozitivă, țara noastră având ocupată întreaga schemă de 20 de posturi de procurori europeni delegați, a subliniat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, la care au participat comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și procurorul-șef al Parchetului European, Laurei Codruța Kövesi.

Potrivit unui comunicat al ministerului, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu miniștrii de Justiție din țările membre pe tema relației EPPO cu autoritățile naționale.

”Extinderea competențelor Parchetului European a fost un numitor comun al luărilor de poziție din partea miniștrilor de Justiție participanți. România este deschisă acestei extinderi, precum și demersurilor de consolidare a cadrului normativ şi instituțional necesar combaterii infracționalității la nivel european”, precizează ministerul în comunicatul mai sus amintit.

În viziunea Alinei Gorghiu, ”în perioada următoare trebuie stabilite clar prioritățile și ajustările necesare pentru a consolida activitatea EPPO, având în vedere rolul important pe care această instituție îl joacă în combaterea criminalității organizate”.  

Astfel, ”obiectivul trebuie să fie subminarea capacităților financiare ale grupurilor de criminalitate organizată”, consideră aceasta.

Au fost prezentate, de asemenea, cele mai recente demersuri din aria răspunsului sistemului judiciar și luptei împotriva impunității în ceea ce privește crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei în Ucraina. Unul dintre demersurile relevante este cel al consolidării regimului de sancțiuni UE.

În contextul reuniunii, Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu ministrul Justiției din Franța, Eric Dupond-Moretti. Principala temă de discuție a fost cooperarea judiciară bilaterală.

Ministrul Justiției a avut un dialog și cu omologul belgian, Paul Van Tigchelt. Discuțiile s-au concentrat pe prioritățile din aria justiției ale viitoarei Președinții belgiene a Consiliului UE, pe combaterea criminalității organizate și a traficului de droguri.

Un alt subiect s-a referit la condițiile de detenție din penitenciarele românești, care se ridică la standardele CEDO. Ministrul belgian al Justiției a afirmat că „există mereu deschidere pentru dezvoltarea cooperării bilaterale între Regatul Belgiei și România pentru combaterea traficului de droguri”.

Pe lângă relația Parchetului European cu autoritățile naționale, pe agenda reuniunii Consiliului JAI s-a aflat și actualizarea Directivei europene privind protecția și drepturile victimelor, moment în care Alina Gorghiu a prezentat viziunea României și a detaliat măsurile pe care țara noastră le-a implementat deja.  

Continue Reading

CHINA

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Ministrul chinez de externe Wang Yi a lansat luni un apel la adresa ambasadorilor țărilor membre UE, cerându-le să acorde prioritate dialogului în detrimentul confruntării, într-o întâlnire care a avut loc la Beijing înaintea unui summit UE-China, ce va începe joi în capitala țării asiatice, conform EFE, citat de Agerpres.

Într-un discurs susținut în fața reprezentanților diplomatici ai țărilor membre, Yi a evidențiat importanța cooperării dintre China și UE și a solicitat celor două părți ”să aleagă dialogul şi cooperarea pentru a evita o confruntare a blocurilor, un nou Război Rece şi probleme în calea dezvoltării şi prosperităţii globale”.

”Dacă China şi Europa aleg dialogul şi cooperarea, nu se va produce o confruntare a părţilor; dacă aleg pacea şi stabilitatea, un nou Război Rece nu va începe; dacă aleg deschiderea şi cooperarea reciproc avantajoasă, va exista speranţă pentru dezvoltare şi prosperitate la nivel global”, a menționat Wang, conform Global Times.

Oficialul chinez a reconfirmat poziția Chinei conform căreia Europa este un jucător-cheie într-o lume multipolară și că sprijină autonomia strategică a Europei, fapt punctat și în cadrul întâlnirii recente pe care acesta a avut-o cu ministrul francez de Externe Catherine Colonna.

”Poziția Chinei este clară. Vom menține sprijinul nostru pentru autonomia strategică a Europei. Bineînțeles că va exista concurență în cooperare, dar nu ar trebui să ne fie teamă de cooperare din cauza concurenței. Cel mai mare risc de care trebuie să scăpăm este incertitudinea adusă de o politizare amplă”, a declarat la acel moment Wang atunci când a fost întrebat despre viziunea Chinei asupra relației sale cu Europa.

Summitul UE-China care începe joi îi va aduce împreună pe președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, și pe președintele Xi Jinping.

Citiți și: Ursula von der Leyen trasează liniile de acțiune pentru reducerea riscurilor în relația cu China: Este ”partener comercial”, ”o putere militară” și ”un actor global cu idee divergentă despre ordinea mondială”

Înainte de această întâlnire, prima din ultimii patru ani de acest calibru, Ursula von der Leyen a trasat liniile de acțiune pentru reducerea riscurilor în relația cu China, pe care a calificat-o drept ”partener comercial”, ”o putere militară” și ”un actor global cu idee divergentă despre ordinea mondială”.

Aceasta va fi prima întrevedere dintre liderii celor două părți după ce Comisia Europeană a decis să demareze o anchetă cu privire la subvențiile pe care Beijingul le acordă producătorilor de mașini electrice.

Continue Reading

U.E.

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

Pentru a accelera desfășurarea infrastructurii rețelelor gigabit în întreaga Europă, statele membre din Consiliul UE și-au adoptat poziția comună referitoare la propunerea Comisiei de înlocuire a directivei din 2014 privind reducerea costurilor în domeniul conexiunilor în bandă largă (BCRD) cu Actul privind infrastructura gigabit (GIA).

GIA este un act legislativ esențial pentru atingerea obiectivelor și țintelor Europei în materie de conectivitate, astfel cum au fost stabilite în busola digitală a UE pentru acest deceniu, așa-numitul “Program de politică pentru deceniul digital”, adoptat de colegiuitori anul trecut, și pentru a desfășura rețelele de comunicații electronice de generație următoare în UE.

„Prin această decizie, am făcut un pas important în accelerarea implementării infrastructurii de bandă largă de mare viteză în întreaga UE. Odată ce noile norme vor fi adoptate și puse în vigoare, vom putea răspunde în mod eficient nevoii tot mai mari a cetățenilor și a întreprinderilor noastre de a avea acces la rețele cu o capacitate mult mai mare decât în prezent”, a declarat María González Veracruz, secretar de stat spaniol pentru telecomunicații și infrastructuri digitale.

Principalele obiective ale propunerii
Propunerea Comisiei are ca obiectiv reducerea costurilor inutil de ridicate ale implementării infrastructurii de comunicații electronice, cauzate parțial de procedurile de acordare a autorizațiilor înainte de implementarea sau modernizarea rețelelor. Aceste proceduri sunt încă complexe, uneori de lungă durată și diferite de la un stat membru la altul.

Propunerea urmărește, de asemenea, să accelereze instalarea rețelelor, să ofere securitate juridică și transparență pentru toți actorii economici implicați și să asigure o mai mare eficiență a proceselor de planificare și instalare pentru operatorii de rețele publice de comunicații electronice.

Această propunere cu caracter de armonizare minimă abordează, de asemenea, implementarea și accesul la infrastructura fizică din interiorul clădirilor. Se preconizează că aceasta va facilita aplicațiile transfrontaliere și va permite părților interesate, operatori de comunicații electronice, producători de echipamente sau întreprinderi de construcții civile, să realizeze economii de scară mai bune.

Amendamentele Consiliului
Pozițiile comune ale Consiliului mențin orientarea generală a propunerii Comisiei. Cu toate acestea, pe baza numeroaselor solicitări din partea statelor membre, Consiliul a modificat unele aspecte ale propunerii, după cum urmează:

  • noțiunea de “aprobare tacită” a fost eliminată
  • a fost inclusă o excepție pentru o perioadă de tranziție pentru municipalitățile mai mici
  • au fost clarificați factorii pentru calcularea condițiilor echitabile de acces
  • s-a clarificat, de asemenea, faptul că nu numai fibra optică poate fi utilizată pentru a atinge o capacitate foarte mare
  • au fost incluse în text o serie de derogări pentru infrastructura națională critică.

Textul poziției Consiliului asigură, în general, că statele membre dispun de o largă autonomie în ceea ce privește emiterea unor norme mai detaliate și că pot merge mai departe în ceea ce privește mai multe elemente importante ale acestui nou regulament care stabilește o armonizare minimă privind măsurile de reducere a costurilor rețelelor de comunicații electronice gigabit.

În urma adoptării de astăzi a mandatului de negociere al Consiliului (abordare generală), Președinția spaniolă va putea începe discuțiile cu Parlamentul European (“triloguri”) și intenționează să înregistreze cât mai multe progrese în aceste negocieri până la sfârșitul anului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA1 hour ago

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

ROMÂNIA3 hours ago

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

CONSILIUL UE3 hours ago

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

CHINA3 hours ago

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

POLITICĂ4 hours ago

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

U.E.5 hours ago

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

ENERGIE5 hours ago

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

ROMÂNIA8 hours ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending