PARLAMENTUL EUROPEAN
COVID-19: Parlamentul European aprobă o finanțare de 3 miliarde de euro pentru partenerii UE, inclusiv 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Published
5 years agoon
Parlamentul European a aprobat vineri suma de 3 miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru a ajuta țările vecine și partenere ale UE să facă față impactului COVID-19, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Împrumuturile, care vor beneficia de condiții extrem de favorabile și vor fi prevăzute pentru o perioadă de un an, vor ajuta următoarele zece țări ale căror economii au fost împinse în recesiune de pandemie: Republica Albania (180 milioane de euro), Bosnia și Herțegovina (250 milioane de euro), Georgia (150 milioane de euro), Regatul Hașemit al Iordaniei (200 milioane de euro), Kosovo (100 milioane de euro), Republica Moldova (100 milioane de euro), Muntenegru (60 milioane de euro), Republica Macedonia de Nord (160 milioane de euro), Republica Tunisiană (600 milioane de euro) și Ucraina (1.2 miliarde de euro).
Obiectivul finanțării este de a permite acestor țări să atenueze efectele sociale și economice negative ale crizei, păstrând, în același timp, stabilitatea financiară a statului.
Pentru a canaliza fondurile cât mai curând posibil acestor țări, Parlamentul a votat propunerea în regim de urgență. Consiliul a dat undă verde pachetului pe 5 mai. Ambasadorii statelor membre UE au aprobat astfel propunerea Comisiei Europene de a furniza Republicii Moldova o asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro, parte a unui pachet financiar de până la 3 miliarde de euro direcționat către zece parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să facă față consecințelor economice ale pandemiei de COVID-19.
Decizia a fost adoptată vineri cu 547 voturi pentru, 93 împotrivă și 47 abțineri.
Plata asistenței poate începe din momentul în care țările semnează memorandumul de înțelegere, care va stipula condițiile împrumuturilor. Comisia Europeană se așteaptă ca prima tranșă să fie plătită în toamna anului 2020, iar a doua și ultima tranșă la începutul anului 2021.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Donald Tusk propune UE o “mare campanie de de-reglementare” și revizuirea Green Deal pentru a ieftini cea mai scumpă energie din lume: Dacă Europa dă faliment, cine va mai proteja mediul în locul nostru?
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
PE adoptă o rezoluție prin care solicită statelor UE să nu recunoască viitoarele ”alegeri frauduloase” din Belarus
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”
Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”
PARLAMENTUL EUROPEAN
Dan Motreanu devine membru supleant în Comisia pentru sănătate publică din PE: Mă voi lupta ca pacienții UE să aibă acces egal la medicamente
Published
4 hours agoon
January 22, 2025By
Diana ZaimEuroparlamentarul Dan Motreanu a devenit membru supleant în Comisia pentru sănătate publică a Parlamentului European. Acesta și-a anunțat obiectivele din cel de-al doilea mandat de deputat european în materie de sănătate, iar accesul echitabil la medicamente în rândul pacienților europeni se numără printre acestea.
„Fiecare cetățean al Uniunii Europene are dreptul la acces egal la tratamente și medicamente, indiferent de locul în care trăiește. Este un principiu pentru care m-am luptat și mă voi lupta în Parlamentul European”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Printre obiectivele anunțate în domeniul sănătății se numără: „Accesul egal la tratamente și servicii de sănătate de calitate; Consolidarea lanțului european de aprovizionare cu medicamente; Creșterea investițiilor în cercetare și inovare.”
De asemenea, acesta a reamintit că și în primul mandat de europarlamentar a fost implicat în proiecte dedicate sănătății: „Am votat o rezoluție referitoare la utilizarea politicii de coeziune ca instrument de reducere a disparităților în materie de sănătate.”
Dan Motreanu a participat la îmbunătățirea Planului European de Combatere a Cancerului și a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri pentru a ajuta statele membre să asigure accesul pacienților la medicamente.
Europarlamentarul Dan Motreanu mai este membru cu drepturi depline în Comisia pentru mediu, climă și siguranță alimentară (ENVI) și în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI).
Health Technology Assessment (HTA), așa-numita Evaluare a Tehnologiilor Medicale (ETM), reprezintă un proces complex ce măsoară valoarea adăugată a unei noi tehnologii medicale în comparație cu tehnologiile existente. HTA poate fi un instrument extrem de important pentru pacienții români în ceea ce privește accesul la noile medicamente, România fiind printre țările UE care le oferă gratuit pacienților cele mai puține medicamente inovatoare.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
Published
5 hours agoon
January 22, 2025Premierul polonez Donald Tusk a susținut un discurs amplu în Parlamentul European despre viitorul Uniunii Europene, cu declarații puternice cu privire la oportunitățile și provocările pe care le vede pentru Uniunea Europeană, afectată de diminuarea propriei sale competitivității, de intrarea într-o epocă a competiției strategice marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ascensiunea globală a Chinei, precum și de dificultățile pe care le-ar putea resimți în relația transatlantică în cel de-al doilea mandat al republicanului Donald Trump.
Polonia a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la 1 ianuarie 2025, iar Tusk, fost președinte al Consiliului European, dorește să își folosească experiența pentru a ajuta Uniunea în aceste vremuri incerte.
“Ne confruntăm cu un conflict activ la granițele noastre. Trebuie să facem față progresului tehnologic, care uneori scapă de sub control. Toate acestea duc la un sentiment de pierdere a certitudinii din partea unui număr mare dintre cetățenii noștri. Dar, obiectiv vorbind, Europa nu ar trebui să se teamă de viitorul său. Cele mai importante cuvinte de astăzi ar trebui adresate direct europenilor: păstrați-vă încrederea și priviți înainte cu optimism. Este adevărat că ceea ce se întâmplă în jurul nostru reprezintă un set complet nou de provocări pentru Europa. Dar Europa a fost creată tocmai pentru a face față unor astfel de provocări”, a spus Tusk, citat de The Guardian.
Discursul său a avut, pe alocuri, un ton optimist, pe măsură ce Donald Tusk a insistat că Europa nu are motive să se simtă inferioară sau să se teamă de schimbările din administrația SUA.
El a continuat să vorbească despre modul în care Europa ar trebui să fie mândră de realizările sale și de faptul că este “leagănul celor mai mari descoperitori, inventatori, strategi”, menționând nume precum “Alexandru cel Mare, vikingii și Columb”. Referirea explicită la Cristofor pare să fi fost făcută pentru a aminti tuturor că europenii au descoperit America.
Însă, trecând la soluții, discursul său a căpătat un ton mai serios: “Acum, petrecerea s-a terminat. Timpul confortului s-a încheiat”.
Având experiența relaționării cu Donald Trump din primul mandat al republicanului la Washington, Tusk a ales în discursul său să vadă partea plină a paharului, încercând să dea o interpretare pozitivă cuvintelor lui Trump.
“Noul președinte al SUA spune că Europa trebuie să își asume partea noastră de responsabilitate pentru propria securitate. Doar un aliat poate dori ca un alt aliat să devină mai puternic. Acestea nu sunt cuvintele unui oponent al Europei”, a spus Tusk, președinte al Consiliului European în perioada în care Trump era la Casa Albă.
Într-un pasaj în care a răspuns direct comentariilor lui Donald Trump despre ceea ce el percepe drept contribuția financiară inadecvată a Europei la securitatea aliată comună, Tusk, premierul Poloniei, a parafrazat celebrul citat din discursul inaugural al lui John F. Kennedy din 1961, spunând: “Nu întrebați ce poate face America pentru Europa și securitatea ei; întrebați-vă ce putem face noi înșine pentru securitatea noastră“.
Atât tonul, cât și mesajul par foarte asemănătoare cu cele ale președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a avertizat la Davos că Europa trebuie să își intensifice eforturile și să înceteze să mai depindă de Statele Unite.
Aflat la cârma aliatului european care alocă cel mai mare procent din PIB pentru apărare, premierul polonez a pledat ca Europa să își mărească cheltuielile pentru apărare.
În cadrul unei dezbateri în hemiciclul de la Strasbourg, Tusk a subliniat că securitatea este o prioritate esențială pentru Europa, având în vedere un conflict activ la granițele sale, schimbările politice din SUA și provocarea reprezentată de dezinformarea și minciunile transformate în arme în mediul online. El a accentuat că alocarea a până la 5% din PIB pentru securitate și apărare este necesară și a avertizat că Europa trebuie să se înarmeze pentru a supraviețui.
“Unii oameni cred că este extravagant sau greșit să avertizăm că ar trebui să cheltuim până la 5% din PIB pentru securitatea noastră. … Dar aceasta este o perioadă în care Europa nu își poate permite să economisească pe seama securității. Nu cheltuim 5% doar pentru propria noastră securitate, ci și pentru securitatea întregii Europe. Dacă Europa vrea să supraviețuiască, trebuie să fie înarmată. Nu este alegerea noastră. Nu sunt militarist. Nimeni în Polonia nu ar dori să vadă un alt război. Am suferit enorm, mai mult decât oricine în Europa, și poate tocmai de aceea înțelegem atât de bine: pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați“, a continuat el.
Un veteran al politicii europene, Tusk a profitat de discursul susținut cu o zi în urmă la Forumul Economic Mondial de la Davos de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îndemnând Europa să-și reconsidere unele politici energetice verzi și să se gândească la o campanie de de-reglementare pentru a ajuta companiile europene să concureze cu rivalii din SUA și China.
“Să fim curajoși și să ne îndepărtăm de rutină. (…) Nu ar trebui doar să citim raportul Draghi și alte avertismente, ci să ne suflecăm mânecile și să începem să lucrăm. Trebuie să schimbăm status quo-ul (…) să propunem Europei o mare campanie de de-reglementare. Este inacceptabil ca energia noastră europeană să fie cea mai scumpă din lume. Dacă nu poate fi cea mai ieftină, măcar ar trebui să fie, mai mult sau mai puțin, la același nivel cu cea din alte țări. (…) Toți vrem să concurăm cu SUA sau China, dar prețurile noastre la energie sunt de trei ori mai mari”, a adăugat el.
Marți, la Davos, președinta Comisiei Europene a apreciat că pentru a-și susține creșterea economică în următorii 25 de ani, “Europa trebuie să schimbe viteza” și a reafirmat că, în baza raportului privind competitivitatea europeană, va prezenta săptămâna viitoare foaia de parcurs sau busola competitivității în UE bazat, o strategie care se va baza pe trei piloni. Cei trei piloni sunt: 1) o uniune a piețelor de capital profundă și axată pe lichidități printr-o uniune a investițiilor, 2) o simplificare amplă a regulilor pentru ca talentele de vârf din UE să nu mai părăsească Europa și să-și dezvolte afacerile în altă parte, cu accent inclusiv pe potențialul pieței unice, afectat de 27 de reglementări naționale, 3) energia, cu trimitere la scăderea prețurilor și finalizarea uniunii energetice.
“Suntem pe deplin conștienți de consecințele potențial dezastruoase care ar urma dacă nu acționăm pentru climă, dar nu ne putem permite să nu fim competitivi. Dacă Europa dă faliment, cine va mai proteja mediul în locul nostru? Așadar, să ne punem mintea la contribuție și să efectuăm o revizuire atentă a tuturor actelor legislative, inclusiv a celor din cadrul Pactului Verde European. Trebuie să identificăm problemele și să avem curajul să schimbăm acele reguli care duc la prețuri ale energiei excesiv de mari, prohibitive”, a mai spus premierul polonez.
Tusk a avertizat că politicienii care ignoră apelurile pentru revizuirea acestor politici o fac pe propria răspundere, deoarece “prețurile prea mari la energie pot răsturna multe guverne democratice.”
Cu toate acestea, Donald Tusk și-a încheiat discursul pe o notă pozitivă: “Totul depinde de noi. Viitorul este în mâinile noastre, nu în mâinile poporului chinez sau american“.
PARLAMENTUL EUROPEAN
PE adoptă o rezoluție prin care solicită statelor UE să nu recunoască viitoarele ”alegeri frauduloase” din Belarus
Published
5 hours agoon
January 22, 2025By
Diana ZaimParlamentul European a adoptat astăzi, 22 ianuarie, o rezoluție prin care solicită Uniunii Europene să respingă viitoarele alegeri prezidențiale din Belarus din 26 ianuarie ca „fiind o farsă”, informează un comunicat al Legislativului European.
Denunțând încălcările grave continue și de lungă durată ale drepturilor omului și ale principiilor democratice în Belarus, care s-au intensificat și mai mult în perioada premergătoare așa-numitelor alegeri prezidențiale din 26 ianuarie, Parlamentul Europeansolicită UE, statelor sale membre și comunității internaționale să nu recunoască legitimitatea dictatorului în exercițiu Aleksandr Lukashenko ca președinte după alegerile din 26 ianuarie.
Rezoluția a fost adoptată cu 567 de voturi pentru, 25 împotrivă și 66 de abțineri.
Deputații europeni remarcă faptul că, spre deosebire de 2020, există doar „candidați” de formă pentru a-l contesta în alegerile din această lună.
Parlamentul dorește să consolideze sancțiunile UE împotriva Belarusului
Deputații europeni denunță, de asemenea, complicitatea regimului Lukashenko în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și condamnă subordonarea deliberată a Belarusului față de Rusia. Ei îndeamnă UE și partenerii săi internaționali să extindă și să consolideze sancțiunile împotriva persoanelor și entităților responsabile pentru represiunea din Belarus și pentru participarea Belarusului la războiul Rusiei în Ucraina.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Spania este un ”partener de încredere” în cadrul NATO, reacționează Pedro Sanchez după ce Donald Trump a criticat Madridul pentru cheltuielile pentru apărare
Dan Motreanu devine membru supleant în Comisia pentru sănătate publică din PE: Mă voi lupta ca pacienții UE să aibă acces egal la medicamente
Donald Tusk propune UE o “mare campanie de de-reglementare” și revizuirea Green Deal pentru a ieftini cea mai scumpă energie din lume: Dacă Europa dă faliment, cine va mai proteja mediul în locul nostru?
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
PE adoptă o rezoluție prin care solicită statelor UE să nu recunoască viitoarele ”alegeri frauduloase” din Belarus
ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest
INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa
UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA6 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- SUA7 days ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025