Connect with us

POLITICĂ

Crin Antonescu, desemnat candidat al PNL în cursa pentru Cotroceni: Avem de salvat și apărat regimul democratic și orientarea occidentală. Este aceeași bătălie de la începuturi prin care România este, după 35 ani, pe direcția bună a istoriei

Published

on

Consiliul Național al Partidului Național Liberal l-a validat duminică pe fostul său președinte Crin Antonescu în postura de candidat al formațiunii la alegerile prezidențiale din luna mai, candidatura liberalului în cursa pentru Palatul Cotroceni urmând a intra în linie dreaptă pe data de 2 februarie, când Congresul Partidului Social-Democrat îl va vota drept candidat unic al coaliției de guvernare.

În discursul ce a precedat votul, Crin Antonescu, care a mai candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a subliniat că după un deceniu este chemat să răspundă aceleiași întrebări – de a candida – și a evocat că urmează “bătălia pentru această țară și destinul ei, bătălia pentru mintea, sufletul și viitorul unei întregi generații”.

“La o astfel de bătălie nu poți sta deoparte. Răspunsul meu este da, nu pot face altfel. Nu am avut și nu am nicio pretenție că sunt vreo salvator neapărat și necesar și singurul care ar putea conduce această bătălie. Nu am această pretenție, dar nu am nici o scuză să refuz. Bătălia pe care urmează să o dăm este una pe care nu o bănuiam, pe care n-am știut să o prevenim și la care nu ne-am așteptat. Nu este o simplă bătălie politică, este un șoc și un spectru de cataclism. Nu sunt vorbe mari. Tot ce a făcut România bine este pus în discuție și este pus sub risc“, a declarat Crin Antonescu, lansând o critică la adresa fostului candidat anti-NATO și anti-UE Călin Georgescu de la alegerile prezidențiale de anul trecut, anulate de Curtea Constituțională în urma constatării unui proces electoral viciat și a rapoartelor serviciilor de informații privind ingerințe externe în procesul democratic din România

“Când vedem din ce în ce mai limpede cine este în spatele domnului Călin Georgescu, simt că întineresc. Simt că bătălia asta e cea de la începuturi, simt că bătălia asta este aceea prin care noi toți și alții care nu mai sunt au așezat țara asta pe direcția corectă și au adus-o în cea mai bună situație de destin din istoria sa. Ce nu s-a făcut bine, știm. Ce s-a făcut greșit, ce s-a făcut cu nepăsare, ce s-a făcut cu nesimțire, trebuie să știm. România, după 35 de ani, este o țară acolo unde îi este locul, reprezentată mai bine sau mai rău, dar pe direcția bună a istoriei. Asta avem de apărat“, a spus el.

 

Antonescu a continuat diatriba la adresa lui Călin Georgescu și a celor din spatele candidaturii sale, numindu-i “manipulatori, păpușari, rezerviștii trecutului și securiștii cei mai răi pe care i-am cunoscut în viața noastră” și denunțând “propaganda rusă” și atacurile cibernetice.

În timp ce a deplâns ignoranța și furia cetățenească, liberalul s-a îndreptat către “multă speranță” a cetățenilor. El a asumat la nivelul clasei politice o vină pentru această ignoranță pentru modul cum au educat în școli, în discurs public și în practici politice generații de români.

“De furia lor suntem de vină și noi și establishment-ul politic din România. Speranța lor, chiar dacă inadecvat formulată și parazitată de un fals Mesia, face parte din capitalul de emoție și energie al acestei țări și această speranță trebuie recuperată în cursul acestei bătălii. Nu este doar o bătălie aritmetică, este o bătălie pentru mintea și sufletul compatrioților noștri”, a continuat Crin Antonescu, în aplauzele sălii.

Potrivit acestuia, scrutinul din 4 mai nu reprezintă o rundă de alegeri prezidențiale, ci “un moment de răscruce, un moment de hotar în care se poate juca totul”.

Președintele care va fi ales va putea garanta salvarea a două aliniamente esențiale pentru destinul României, și anume regimul democratic și orientarea pro-occidentală. Fără un asemenea președinte, România riscă tot. În jurul nostru și în lume nu este liniște, stabilitate, euforia anilor ’90 și sentimentul sfârșitului fericit al istoriei. Dimpotrivă, este furtună. Sunt nenumărate amenințări și trăim unele dintre ele. România are nevoie mai mult ca oricând să își consolideze pozițiile pe care după atâția ani reușește să se afle“, și-a arătat acesta poziția.

Crin Antonescu a precizat că nu candidează pentru PNL, ci pentru cetățeni.

“Ceea ce ne unește sunt niște idei și niște aspirații comune. (…) Fiecare om din sala asta, chiar și ziariștii, a făcut mai mult pentru România decât Călin Georgescu. Însă a făcut-o dând o lege, dând o hotărâre de consiliu, făcând o școală, făcând un drum, aducând niște fonduri europene, vorbindu-le și educându-le cetățenilor spiritul democratic. Nimic nu mai poate fi la fel după aceste alegeri, indiferent cine le câștigă”, a continuat el.

Potrivit lui Antonescu, românii au de ales între distrugerea a ceea ce a realizat România în ultimele trei decenii și jumătate și între salvarea a ceea ce trebuie salvat și schimbarea a ceea ce trebuie schimbat.

Românii au de ales între o variantă care riscă să anuleze, să dărâme și să distrugă tot ceea ce au câștigat și s-a făcut bine până acum, intrând într-o aventură ireală sau să aleagă pe cineva care înțelege că trebuie salvat ce-i de salvat și trebuie schimbat ce-i de schimbat. Avem de salvat regimul democrat, avem de salvat instituțiile politice fundamentale ale democrației, avem de salvat și de apărat orientarea occidentală a României. Avem de salvat aceste forme, dar în fond, în conținut, în mentalități, în practici aproape totul trebuie schimbat“, a spus el.

Crin Antonescu a precizat că proiectul unui candidat trebuie să fie legat de misiunea unui președinte și de un “proiect de președinte”.

Este esențial ca președintele viitor al României să fie un lider de națiune. (…) Oamenii recunosc liderii, simt liderii și urmează liderii. România are nevoie de un lider care să conducă un efort național, un efort de schimbare, un efort de recâștigare a tot ce înseamnă identitate românească și mai ales un efort de mobilizare a tot ceea ce este resursă românească”, a afirmat acesta, referindu-se la resursă umană, morală și naturală și rememorând discursul din 2009 când a fost ales președinte al PNL, întărindu-și viziunea de atunci că un lider trebuie să aibă “pasiune și compasiune”.

“Nu e mai puțin miza președintelui decât aceasta, să mergem în direcția bună înainte, cu toții. (…) Ceea ce ține de bogăția strictă a României, o Românie suverană, care este cu atât mai suverană cu cât este în Uniunea Europeană, în NATO și în Parteneriat Strategic cu Statele Unite, bogăția ei de valoare și suveranitate s-a redus. Nu ne mai permitem să pierdem pe nimeni. Niciun om, nicio speranță, nicio idee“, a mai afirmat Crin Antonescu, în aplauzele sălii.

Pe 23 decembrie anul trecut, liderii PSD, PNL, UDMR și reprezentantul minorităților au semnat protocolul coaliției. În acest context, Ilie Bolojan a anunțat că fostul președinte al liberalilor Crin Antonescu va fi candidatul susținut de partidele din coaliție pentru Președinția României.

La începutul anului, Crin Antonescu a anunțat că el consideră suspendat acordul încheiat cu partidele din coaliția de guvernare pentru susținerea sa la funcția de șef al statului, subliniind că aceasta nu înseamnă că nu mai are disponibilitatea de a candida, ci este nemulțumit de nehotărârea partidelor respective în ceea ce-l privește și de lipsa unei date clare pentru desfășurarea alegerilor.

Pe 16 ianuarie, Guvernul a aprobat hotărârea privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României. Prin această hotărâre s-a stabilit ziua de 4 mai ca dată pentru alegerea președintelui României.

Marți, Consiliul Politic Național al PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, a anunțat social-democratul Radu Oprea.

Potrivit acestuia, s-a decis, totodată, convocarea unui Congres extraordinar al partidului în data de 2 februarie pentru susținerea lui Antonescu la prezidențiale.

Crin Antonescu (65 de ani) a fost președinte al Partidului Național Liberal (PNL) din 2009 până în 2014 precum și fost președinte al Senatului României între 2012–2014. A fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, unde s-a clasat pe locul al treilea în primul tur. De asemenea, în perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.

Deși reales președinte al PNL în 2013, Antonescu a făcut un pas în spate în anul electoral 2014 în favoarea lui Klaus Iohannis, care a preluat conducerea partidului și a fost ales președinte al României la scrutinul prezidențial din 2014.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

Published

on

© PES

Marcel Ciolacu, premier și președinte al PSD, a atras atenția asupra riscului pe care îl prezintă un președinte extremist pentru România și a explicat de ce Crin Antonescu reprezintă ”singura garanție reală” pentru ca ”tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace, dezvoltarea care ne-a permis să creștem nivelul de trai al românilor, să continue”.

”Oricine altcineva ar ieși președinte va arunca România în HAOS. Pentru că doar Crin Antonescu are deja o Coaliție și o echipă guvernamentală care îl susțin. Restul vor încerca să-și facă propria alianță de guvernare și propriul guvern, provocând o criză politică și socială cu efecte catastrofale”, a arătat Marcel Ciolacu.

El a semnalat că ”un președinte extremist ar izola România, iar un președinte fără susținere politică în Parlament și în Guvern nu poate realiza nimic din ceea ce promite în campania electorală”.

”România nu-și permite niciunul dintre aceste experimente”, a concluzionat președintele PSD.

Pe 23 decembrie anul trecut, liderii PSD, PNL, UDMR și reprezentantul minorităților au semnat protocolul coaliției. În acest context, Ilie Bolojan a anunțat că fostul președinte al liberalilor Crin Antonescu va fi candidatul susținut de partidele din coaliție pentru Președinția României.

Pe 16 ianuarie, Guvernul a aprobat hotărârea privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României. Astfel, Românii sunt chemați la urne pe 4 mai.  În cazul în care niciun candidat nu obține majoritate absolută, atunci va fi organizat un al doilea tur în data de 18 mai.

Crin Antonescu, în vârstă de 65 de ani, a fost președinte al Partidului Național Liberal (PNL) din 2009 până în 2014 precum și fost președinte al Senatului României între 2012–2014. A fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, unde s-a clasat pe locul al treilea în primul tur. De asemenea, în perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.

Deși reales președinte al PNL în 2013, Antonescu a făcut un pas în spate în anul electoral 2014 în favoarea lui Klaus Iohannis, care a preluat conducerea partidului și a fost ales președinte al României la scrutinul prezidențial din 2014.

Continue Reading

POLITICĂ

Prezidențiale 2025: Consolidarea instituțiilor pentru aplicarea legislației electorale și în mediul online, discutate de Bolojan cu reprezentanții instituțiilor responsabile în domeniu

Published

on

© Administrația Prezidențială

Administrația Prezidențială a transmis luni la întâlnirea președintelui interimar Ilie Bolojan cu reprezentanții instituțiilor și autorităților publice responsabile cu organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai au fost abordate aspectele logistice, menționând că pregătirile sunt în grafic atât pe componenta internă, cât și pe cea externă.

“Se urmărește consolidarea instituțiilor pentru a asigura aplicarea legislației existente, inclusiv a celei electorale, și în mediul online”, arată sursa citată.

Palatul Cotroceni a subliniat că totul se va desfășura în limita competențelor legale existente la acest moment, atribuite fiecărei instituții implicate în discuții.

“Este esențială asigurarea unei coordonări și cooperări strânse între toate instituțiile cu responsabilități în domeniu, inclusiv pentru aspectele ce vizează mediul online”, a precizat sursa citată.

Administrația Prezidențială a arătat că în extern se identifică spațiile de vot în străinătate, astfel încât să fie același număr de secții de vot ca la alegerile precedente, “ca să nu fie probleme din acest punct de vedere, mai ales că în Polonia și Portugalia se suprapun cu alegeri interne. Până la sfârșitul lunii martie vor fi definitivate locațiile pentru secțiile de vot și comunicate public”.

În plan intern, instituțiile trebuie să aplice legislația în vigoare, fără să apară alte modificări legislative și cu o coordonare bună între instituții. Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Interne au confirmat că sunt în grafic.

În ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale în mediul online, instituțiile competente trebuie să aplice legile în vigoare, pentru combaterea conținutului ilegal. S-a convenit să se facă un grup de lucru pentru o bună coordonare și colaborare între AEP, BEC, CNA și ANCOM, a menționat sursa citată.

Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, luni, cu reprezentanții instituțiilor și autorităților publice responsabile cu organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai, discuțiile vizând și apropiata reuniune a Consiliului European.

“Vom discuta puțin pe problemele legate de actualitatea noastră și de întâlnirea de la Consiliul European din partea a doua a săptămânii. Vă mulțumesc pentru că ați răspuns invitației să ne întâlnim astăzi”, a spus Bolojan în debutul întâlnirii, potrivit imaginilor publicate de Administrația Prezidențială.

La întâlnirea de la Cotroceni au participat premierul Marcel Ciolacu, vicepremierii Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Ana Cristina Tinca, președintele interimar al Autorității Electorale Permanente, Zsombor Vajda, vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului, Valentin Alexandru Jucan, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Valeriu Zgonea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, și adjunctul directorului general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Gabriel Dinu.

De asemenea, au fost prezenți consilierul prezidențial Luminița Odobescu și consilierul de stat Bianca Firezar.

Continue Reading

POLITICĂ

Bolojan deschide Palatul Cotroceni pentru cetățeni: Trebuie să arătăm, prin ceea ce facem, că suntem în serviciul oamenilor. Ține și de o mândrie și demnitate națională ca tinerii să vadă Batalionul de Gardă, o elită a Armatei României

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan a susținut, vineri, o conferință de presă, în care a anunțat deschiderea Complexului Palat Cotroceni pentru public începând cu săptămâna viitoare, vineri, 21 martie.

“La fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, toată această suprafață, inclusiv interioarele, vor fi deschise cetățenilor. Va fi un acces liber atât în grădini, în curtea interioară, la biserică, iar Palatul propriu-zis va fi integrat în circuitul Muzeului Cotroceni. Este un semn de respect față de cetățenii României și un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale, și cred că un pas de bază în recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului este asigurarea transparenței, a deschiderea acestora și a respectului față de cetățenii noștri”, a spus Ilie Bolojan, într-o conferință de presă.

Șeful statului a fost însoțit de consilierii prezidențiali George-Vladimir Duhan și Mihai Jurca și de directorul general al Muzeului Național Cotroceni, Ana Maria Ludatşer, care ulterior le-au prezentat jurnaliștilor acreditați, într-un tur al grădinii și Palatului, facilitățile în aer liber și muzeale la care vor avea acces cetățenii, inclusiv Batalionul de Gardă.

© Administrația Prezidențială

Întrebat ulterior dacă această decizie poate contribui la restabilirea încrederii între cetățeni, instituții și lideri politici și dacă poate funcționa ca un pansament în acest sens, președintele Bolojan a subliniat că este “o chestiune de obligație din partea noastră ca cei care suntem pe funcții publice să arătăm, nu doar prin vorbe, ci și prin ceea ce facem, că suntem în serviciul oamenilor, indiferent dacă au o orientare politică sau alta”.

“Cred că este o condiție de bază asigurarea transparenței și inclusiv să le arăți oamenilor unde se lucrează, ceea ce s-a făcut din banii acestei țări și faptul că au acces peste tot, așa cum se întâmplă în toate țările europene unde vedem acest lucru. Mă gândesc de la Praga, de exemplu, unde ai acces în spațiile de lucru, la Bratislava, la Londra, și așa mai departe. Și, în plus, cred că a permite tinerilor noștri să vadă în fiecare săptămână Batalionul nostru de Gardă, să ne vadă militarii, ține și de o mândrie și de o demnitate națională“, a conchis Bolojan.

© Administrația Prezidențială

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE3 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.5 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.6 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE6 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.7 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA8 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL8 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending