Connect with us

U.E.

Curtea de Conturi Europeană: Sistemele de informații ale UE nu sunt utilizate optim de unele state membre din Spațiul Schengen, eficiența controlului la frontierele externe fiind diminuată

Published

on

© European Union, 2017

Autoritățile de control la frontiere din statele membre ar trebui să acorde o mai mare atenție introducerii cu promptitudine a unor date complete în sistemele de informații ale UE pe care se sprijină supravegherea frontierelor externe ale spațiului Schengen, este concluzia la care a ajuns Curtea de Conturi Europeană, într-un raport, după vizitele pe teren în Finlanda, Franța, Italia, Luxemburg și Polonia. 

Sistemele informatice Schengen sunt un instrument puternic și sunt utilizate tot mai mult de către polițiștii de frontieră la efectuarea controalelor. Cu toate acestea, în prezent, unele date nu sunt incluse în sisteme, în timp ce alte date nu sunt complete sau nu sunt introduse în timp util. Acest lucru reduce eficiența unor controale la frontiere, afirmă Curtea.

Crearea spațiului Schengen, care a eliminat controalele la frontiere între 22 de state membre participante și alte patru țări europene, a sporit importanța unui control și a unei supravegheri eficace a frontierelor externe ale acestui spațiu, cu scopul de a preveni criminalitatea și terorismul și de a controla migrația. Potrivit estimărilor, bugetul UE a pus la dispoziție peste 600 de milioane de euro pentru instituirea sistemelor informatice destinate să faciliteze munca polițiștilor de frontieră.

Curtea a examinat în ce măsură principalele sisteme informatice de control la frontiere au permis polițiștilor de frontieră să verifice persoanele care intră în spațiul Schengen la punctele autorizate de trecere a frontierei (puncte de trecere terestre, puncte de trecere portuare și puncte de trecere aeroportuare). În acest sens, auditorii Curții au desfășurat vizite în Finlanda, Franța, Italia, Luxemburg și Polonia.

Sistemele informatice permit controale cu privire la persoane și obiecte, vize și azil, permit compararea amprentelor digitale, precum și accesarea de informații cu privire la registrele cu numele pasagerilor. 

„Polițiștii de frontieră se bazează pe datele din sistemele informatice pentru a decide dacă să permită intrarea unei persoane, dar, uneori, ei nu primesc din sistem informații corespunzătoare pentru a putea lua această decizie”, a declarat Bettina Jakobsen, membra Curții de Conturi responsabilă de raport. „Auditul nostru a vizat să identifice, la nivelul concepției și al utilizării acestor sisteme, acele aspecte care pot ajuta polițiștii de frontieră să își desfășoare activitatea în mod mai eficient.”

Sistemele informatice Schengen sunt în general concepute în mod adecvat pentru a facilita controalele la frontiere, iar statele membre vizitate respectau în general cerințele prevăzute de legislație, afirmă Curtea.

Unele țări facilitau însă controale mai eficiente la frontiere decât altele și statele membre ar putea utiliza sistemele de informații într-un mod mai sistematic. Peste jumătate dintre polițiștii de frontieră care au răspuns la chestionarul Curții permiseseră, la un moment dat, anumitor persoane să treacă frontiera fără să consulte sistemele.

Curtea a constatat în special o discrepanță între numărul de vize Schengen acordate și numărul de vize verificate, fapt care ar putea sugera că vizele nu sunt verificate sistematic la toate punctele de trecere a frontierei. Polițiștii de frontieră nu primesc întotdeauna date actuale și complete din sisteme. De exemplu, atunci când verifică un nume, ei pot primi sute de rezultate (de cele mai multe ori, fals pozitive), pe care trebuie să le verifice manual. Acest lucru nu numai că scade eficiența controalelor la frontiere, ci, în același timp, sporește riscul de a se omite rezultatele pozitive reale, mai afirmă Curtea.

Întârzierile mari înregistrate în punerea în practică a soluțiilor informatice pentru supraveghere și pentru registrele cu numele pasagerilor au împiedicat autoritățile de frontieră să facă schimb de informații importante. Întârzieri au existat și la nivelul schimbului de informații cu privire la situația de la frontieră și al schimbului de date dactiloscopice.

Curtea avertizează că transmiterea cu întârziere a datelor dactiloscopice poate conduce la desemnarea incorectă a unei anumite țări ca fiind responsabilă de prelucrarea unei cereri de azil. Pe lângă aceasta, statele membre au nevoie de un timp îndelungat pentru a remedia deficiențele identificate în cursul evaluărilor sistemelor, evaluări pe care Curtea le consideră totuși a fi „riguroase și metodice”.

Astfel, Curtea recomandă Comisiei Europene să promoveze formări suplimentare cu privire la sistemele IT, să îmbunătățească procedurile de control al calității datelor, să analizeze discrepanțele legate de verificarea vizelor, să reducă întârzierile în ceea ce privește introducerea datelor și să reducă timpul necesar pentru corectarea deficiențelor identificate.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European, la inițiativa grupului PPE, se pregătește să înființeze o nouă comisie de specialitate destintă luptei împotriva cancerului

Published

on

© https://eucanbeatcancer.eu/

Strategia europeană pentru combaterea cancerului se va putea consolida cu ajutorul unei comisii speciale pe care Parlamentul European se pregătește să o înființeze, a anunțat luni Grupul Popularilor Europeni.

Președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să  ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.

Manfred Weber, vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz, și purtătorul de cuvânt al sănătății publice, Peter Liese, salută decizia Parlamentului European de a crea o comisie specială, dedicată luptei împotriva cancerului.

Vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz a declarat: „Împreună putem crea un plan european pentru combaterea cancerului, o strategie europeană pentru prevenirea oncologică și o strategie europeană pentru depistarea timpurie. Cu această comisie specială, dorim să oferim un nou impuls la cercetarea oncologică și sunt mândră că sunt printre inițiatorii săi. “

“În cadrul comisiei speciale putem să punem la dispoziție expertiza din fiecare comisie relevantă a Parlamentului European, să consultăm experți și, mai ales, pacienți. Vrem să arătăm oamenilor o valoare adăugată europeană în prevenirea cancerului”, a concluzionat Peter Liese.

Înființarea acestei comisii face parte dintr-o campanie mai amplă a Grupului PPE pentru mobilizarea tuturor  resurselor posibile din Europa în lupta împotriva cancerului.

Totodată, Grupul PPE a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

Citiți și:#EUCanBeatCancer: Grupul PPE din Parlamentul European lansează campania europeană de informare și conștientizare privind cancerul

© EPP/ Facebook

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk va prezenta o evaluare a raportului cu privire la partidul Fidesz al premierului Ungariei, Viktor Orban, la viitoarea Adunare Politică a PPE

Published

on

© European Council

Donald Tusk, actualmente președinte al Partidului Popularilor Europeni, anunță că la viitoarea Adunare politică a PPE va prezenta evaluarea raportului privind statutul partidului de guvernare din Ungaria, Fidesz, condus de Viktor Orban. 

Într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Tusk a menționat că a avut loc o consultare la nivelul Comitetului de Evaluare, comitet format din Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel și Hans-Gert Pöttering, cu privire la Fidesz. 

 

Potrivit site-ului PPE, următoarea Adunare politică a PPE va avea loc la Bruxelles în perioada 3-4 din luna februarie. 

Popularii Europeni au decis la 20 martie 2018 cu largă majoritate suspendarea calității de membru al PPE a partidului Fidesz, după mai multe apeluri ca partidul condus de premierul ungar Viktor Orban să fie supus unor măsuri disciplinare pentru încălcarea principiilor statului de drept.

Totodată, deputații din Fidesz ai premierului ungar Viktor Orbán rămân în grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, în ciuda faptului că au fost suspendați din partidul pan-european în sine, a declarat un membru senior al grupului pentru Politico.eu.

Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi joi Partidul Popular European (PPE).

Citiți și: Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi PPE. Viktor Orban: Majoritatea acestei familii politice din PE “ne-a trădat”

Viktor Orban a făcut această mențiune în contextul în care Parlamentul European a votat o rezoluție în plenul de la Strasbourg, prin care deputații europeni au subliniat că situația statului de drept din Polonia și din Ungaria s-a deterioriat, cerând în același timp crearea unui mecanism permanent pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în Estonia un proiect de comunicare pentru tineri: ”Scopul principal este de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și participanți”

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în perioada 18-26 ianuarie, în Estonia, proiectul “Letz’ discuss”. În candrul evenimentului vor fi prezenți tineri din diferite state membre și vor lua parte la un dialog strucuturat.

Fostul comisar european se declară convinsă că, participând în acest proiect, tinerii vor deprinde abilitățile care le vor permite să comunice eficient prioritățile lor – inclusiv cei pentru care exprimarea propriei opinii reprezintă, încă, o provocare.

Corina Crețu definește tânăra generație drept ”forța motrice în dezvoltarea oricărei societăți”. 

”Scopul principal al acestei întâlniri este acela de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și tinerii participanți la acest seminar, influențând astfel procesul de elaborare a politicilor și făcând vocea tinerilor auzită, în special a celor defavorizați, precum și reprezentarea nevoilor acestora”, mai menționează aceasta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Mai multe informații despre proiectele KA3 Erasmus+,  aici.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending