Connect with us

U.E.

Curtea de Conturi Europeană: Sistemele de informații ale UE nu sunt utilizate optim de unele state membre din Spațiul Schengen, eficiența controlului la frontierele externe fiind diminuată

Published

on

© European Union, 2017

Autoritățile de control la frontiere din statele membre ar trebui să acorde o mai mare atenție introducerii cu promptitudine a unor date complete în sistemele de informații ale UE pe care se sprijină supravegherea frontierelor externe ale spațiului Schengen, este concluzia la care a ajuns Curtea de Conturi Europeană, într-un raport, după vizitele pe teren în Finlanda, Franța, Italia, Luxemburg și Polonia. 

Sistemele informatice Schengen sunt un instrument puternic și sunt utilizate tot mai mult de către polițiștii de frontieră la efectuarea controalelor. Cu toate acestea, în prezent, unele date nu sunt incluse în sisteme, în timp ce alte date nu sunt complete sau nu sunt introduse în timp util. Acest lucru reduce eficiența unor controale la frontiere, afirmă Curtea.

Crearea spațiului Schengen, care a eliminat controalele la frontiere între 22 de state membre participante și alte patru țări europene, a sporit importanța unui control și a unei supravegheri eficace a frontierelor externe ale acestui spațiu, cu scopul de a preveni criminalitatea și terorismul și de a controla migrația. Potrivit estimărilor, bugetul UE a pus la dispoziție peste 600 de milioane de euro pentru instituirea sistemelor informatice destinate să faciliteze munca polițiștilor de frontieră.

Curtea a examinat în ce măsură principalele sisteme informatice de control la frontiere au permis polițiștilor de frontieră să verifice persoanele care intră în spațiul Schengen la punctele autorizate de trecere a frontierei (puncte de trecere terestre, puncte de trecere portuare și puncte de trecere aeroportuare). În acest sens, auditorii Curții au desfășurat vizite în Finlanda, Franța, Italia, Luxemburg și Polonia.

Sistemele informatice permit controale cu privire la persoane și obiecte, vize și azil, permit compararea amprentelor digitale, precum și accesarea de informații cu privire la registrele cu numele pasagerilor. 

„Polițiștii de frontieră se bazează pe datele din sistemele informatice pentru a decide dacă să permită intrarea unei persoane, dar, uneori, ei nu primesc din sistem informații corespunzătoare pentru a putea lua această decizie”, a declarat Bettina Jakobsen, membra Curții de Conturi responsabilă de raport. „Auditul nostru a vizat să identifice, la nivelul concepției și al utilizării acestor sisteme, acele aspecte care pot ajuta polițiștii de frontieră să își desfășoare activitatea în mod mai eficient.”

Sistemele informatice Schengen sunt în general concepute în mod adecvat pentru a facilita controalele la frontiere, iar statele membre vizitate respectau în general cerințele prevăzute de legislație, afirmă Curtea.

Unele țări facilitau însă controale mai eficiente la frontiere decât altele și statele membre ar putea utiliza sistemele de informații într-un mod mai sistematic. Peste jumătate dintre polițiștii de frontieră care au răspuns la chestionarul Curții permiseseră, la un moment dat, anumitor persoane să treacă frontiera fără să consulte sistemele.

Curtea a constatat în special o discrepanță între numărul de vize Schengen acordate și numărul de vize verificate, fapt care ar putea sugera că vizele nu sunt verificate sistematic la toate punctele de trecere a frontierei. Polițiștii de frontieră nu primesc întotdeauna date actuale și complete din sisteme. De exemplu, atunci când verifică un nume, ei pot primi sute de rezultate (de cele mai multe ori, fals pozitive), pe care trebuie să le verifice manual. Acest lucru nu numai că scade eficiența controalelor la frontiere, ci, în același timp, sporește riscul de a se omite rezultatele pozitive reale, mai afirmă Curtea.

Întârzierile mari înregistrate în punerea în practică a soluțiilor informatice pentru supraveghere și pentru registrele cu numele pasagerilor au împiedicat autoritățile de frontieră să facă schimb de informații importante. Întârzieri au existat și la nivelul schimbului de informații cu privire la situația de la frontieră și al schimbului de date dactiloscopice.

Curtea avertizează că transmiterea cu întârziere a datelor dactiloscopice poate conduce la desemnarea incorectă a unei anumite țări ca fiind responsabilă de prelucrarea unei cereri de azil. Pe lângă aceasta, statele membre au nevoie de un timp îndelungat pentru a remedia deficiențele identificate în cursul evaluărilor sistemelor, evaluări pe care Curtea le consideră totuși a fi „riguroase și metodice”.

Astfel, Curtea recomandă Comisiei Europene să promoveze formări suplimentare cu privire la sistemele IT, să îmbunătățească procedurile de control al calității datelor, să analizeze discrepanțele legate de verificarea vizelor, să reducă întârzierile în ceea ce privește introducerea datelor și să reducă timpul necesar pentru corectarea deficiențelor identificate.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dacian Cioloș

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, mesaj de sprijin pentru Emmanuel Macron: Comentariile lui Erdoğan față de președintele francez sunt inacceptabile

Published

on

© Dacian Cioloș/ Facebook

Președintele grupului Renew Europe în Parlamentul European, Dacian Cioloș, și-a exprimat luni susținerea pentru președintele francez Emmanuel Macron și a condamnat afirmațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan la adresa omologului său de la Paris.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, grupul Renew Europe condamnă declarațiile recente făcute de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan la adresa omologului său francez și îl îndeamnă pe liderul de la Ankara să se abțină de la asemenea provocări, care adâncesc decalajul între Turcia și Uniunea Europeană. 

“Comentariile președintelui Erdoğan față de președintele Emmanuel Macron sunt inacceptabile și departe de normele diplomației internaționale; aceasta nu este o modalitate de a trata partenerii și vecinii. Cooperarea dintre Uniunea Europeană și Turcia este în interesul nostru reciproc, dar aceasta trebuie să fie o relație bazată în primul rând pe respect, nu pe febra naționalistă a președintelui Erdoğan”, a spus Dacian Cioloș, citat în comunicat.


Emmanuel Macron este membru al familiei politice Renew Europe.

Într-un discurs în cadrul unei ceremonii de omagiere a profesorului ucis, șeful statului francez a vorbit despre “separatismul islamist” şi a apărat libertatea de exprimare ce permite prezentarea caricaturală a profetului Mahomed.

Declaraţiile sale au stârnit furie în lumea musulmană, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la boicotarea produselor franceze, după ce a pus sub semnul întrebării “sănătatea mintală” a omologului său francez.

Un mesaj de solidaritate și de sprijin pentru Macron a venit și din partea României, în cadrul unei întrevederi pe care au avut-o luni, la Paris, prim-miniștrii Ludovic Orban și Jean Castex.

Și Uniunea Europeană s-a implicat duminică în confruntarea diplomatică dintre Franța și Turcia, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și vicepreședintele Comisiei Europene însărcinat cu promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, transmițând mesaje de susținere pentru liderul francez și critici la adresa liderului turc.

Continue Reading

Victor Negrescu

Raportul privind educația digitală, prezentat de Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din PE, oferă soluții adaptate nevoilor rapide de digitalizare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Raportul privind educația digitală, prezentat pe 26 octombrie de eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură (CULT) din Parlamentul European, oferă soluții adaptate nevoilor rapide de digitalizare, transmite acesta într-un mesaj pe Facebook. 

Urmează negocierile cu celelalte partide politice europene dar răspunsul primit la aceste prime consultări îmi dă speranța că aceste raport va reprezenta un mesaj puternic de sprijin pentru educație, oferind soluții adaptate unei digitalizări rapide și adaptate nevoilor”, scrie vicepreședintele CULT. 

Potrivit lui Victor Negrescu, documentul cuprinde, printre altele:
– resurse financiare adecvate pentru digitalizarea educației atât în bugetul european cât și din Planul European de Relansare Economică;
– monitorizarea și propunerea de soluții adaptate, prin intermediul Semestrului European, privind digitalizarea la nivelul educației din fiecare stat membru;
– Huburi privind Educația Digitală din care să facă parte principalii reprezentanți din domeniu;
– alfabetizarea digitală și creșterea competențelor digitale;
– dezvoltarea conexiunii la Internet de mare viteză la nivel european;
– accesibilizarea cu instrumente și dispozitive digitale;
– implementarea unei inițiative noi privind noile tehnologii în educație;
– sprijinirea grupurilor vulnerabile și a zonelor rurale, montane și izolate;
– dezvoltarea unor practici educaționale adaptate mediului online;
– combaterea amenințărilor online.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE, a condus negocierea interinstituțională privind finanțarea adecvată a Facilității Conectarea Europei

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, a condus, alături de eurodeputata Karima Delli, președintele Comisiei pentru Transport, negocierea interinstituțională cu Comisia Europeană și Consiliul privind finanțarea adecvată pentru atingerea obiectivelor Facilității pentru Conectarea Europei, un instrument de finanțare care să canalizeze resurse spre dezvoltarea rețelelor de infrastructură și să atragă investiții suplimentare din sectoarele publice și private.

„Principalul obiectiv în sectorul telecomunicațiilor este eliminarea barierelor digitale, care împiedică finalizarea pieței unice digitale, conectarea tuturor instituțiilor și gospodăriilor din UE la internet și acoperirea parțială a acestora cu internet de mare viteză, prin tehnologia 5G. Pentru această țintă ar fi necesare aproximativ 500 de miliarde de euro, sumă suplimentară față de aclocările deja existente. Cât despre bugetul CEF pentru Energie, acesta este de aproximativ 4,8 miliarde euro și sprijină proiectele care se concentrează pe îmbunătățirea securității aprovizionării cu energie a UE și reducerea emisiilor de CO2. Programul a finanțat, spre exemplu, interconectorul de gaz între Lituania și Polonia, Biscay Bay High”, scrie președintele ITRE.

Totuși, subliniază Cristian Bușoi, „nicio decizie la nivel european nu se ia fără negociere”, iar în calitate de președinte al Comisiei ITRE, alturi de colegii eurodeputați din Comisia Transporturi, se întâlnește „frecvent cu Comisia Europeană și Consiliul pentru a identifica cele mai bune soluții, care să ne permită să atingem obiectivele propuse în CEF”. În acest sens, Bușoi menționează că o astfel de negociere cu Comisia și Consiliul am condus chiar astăzi, împreună cu colega mea Karima Delli, președintele Comisiei TRAN din Parlamentul European”. 

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

NATO24 mins ago

Mircea Geoană: Parteneriatul Strategic româno-american devine în fiecare an tot mai robust, indiferent de administrațiile de la București sau Washington

ROMÂNIA41 mins ago

”Digitalizarea rămâne prioritatea absolută a Guvernului”, mesajul secretarului general al Executivului, Antonel Tănase, la lansarea CNTD

Dacian Cioloș44 mins ago

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, mesaj de sprijin pentru Emmanuel Macron: Comentariile lui Erdoğan față de președintele francez sunt inacceptabile

Victor Negrescu1 hour ago

Raportul privind educația digitală, prezentat de Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din PE, oferă soluții adaptate nevoilor rapide de digitalizare

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș: 4,2 miliarde de euro din bugetul multianual al UE și 1,8 miliarde de euro alocate prin Planul Național de Relansare și Reziliență al României pentru reforma sistemului de sănătate

EVENIMENTE1 hour ago

Lidera opoziției din Belarus mulțumește României și lui Klaus Iohannis pentru sprijinul oferit: În 1989, România s-a aflat în aceeași situație. A sosit timpul și pentru Belarus să se descătușeze

Cristian Bușoi2 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE, a condus negocierea interinstituțională privind finanțarea adecvată a Facilității Conectarea Europei

Daniel Buda2 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE: UE trebuie să încurajeze în continuare consumul de fructe și legume pentru cei peste 30 de milioane de elevi din statele membre

Gheorghe Falcă2 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România continuă lupta pentru ca Pachetul Mobilitate I să nu facă nedreptate transportatorilor români

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

COVID-19: Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru anunță că programul de testare extinsă a primit sprijin la nivel european: ”România va putea beneficia de teste rapide cu finanțare europeană”

Dacian Cioloș23 hours ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

U.E.2 weeks ago

COVID-19: Noi recomandări privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE. Platforma „Re-open EU”, actualizată permanent cu date noi privind călătoriile

ENGLISH2 weeks ago

COVID19: regions and cities demand simplified access to EU funds and sufficient time to invest on recovery

U.E.2 weeks ago

Barometrul regional și local al UE avertizează că pandemia COVID-19 riscă să creeze o generație de tineri „pierdută”

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană: Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%

Advertisement
Advertisement

Trending