Connect with us

SUA

Declarație comună: SUA și UE vor demara negocierile unui acord transatlantic privind materiile prime și vor lansa un dialog pentru transparența subvențiilor economice

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Întruniți vineri la Casa Albă, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în care au agreat să demareze tratativele privind un acord transatlantic pentru materiile prime, să lanseze un dialog privind stimulentele pentru energie curată, să lucreze împreună pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei și să consolideze securitatea economică și securitatea națională.

“În urmă cu doi ani, ne-am angajat la o nouă eră de înțelegere între UE și SUA. V-am spus atunci că vremurile s-au schimbat față de administrația precedentă și că vedem UE ca pe un mare plus de securitate și securitate economică”, a afirmat Joe Biden, în timp ce a primit-o pe von der Leyen în Biroul Oval.

“Cred că am reușit”, a subliniat el.

Liderul american a oferit ca exemple sprijinul comun al SUA și UE pentru Ucraina, asistența de securitate acordată Kievului, sancțiunile istorice împotriva Rusiei lui Putin și sprijinul american pentru securitatea energetică a Europei.

“Nu suntem doar parteneri; Uniunea Europeană și Statele Unite sunt buni prieteni”, l-a completat von der Leyen.

Cei doi lideri au adoptat la finalul întrevederii o declarație comună concentrată, în principal, pe armonizarea pozițiilor privind Legea americană pentru reducerea inflației și Planul industrial al Pactului verde european.

“Am convenit că vom lucra asupra materiilor prime critice care au fost obținute sau prelucrate în Uniunea Europeană și că le vom oferi acces pe piața americană, ca și cum ar fi fost obținute pe piața americană. Vom lucra la un acord în acest sens. (…) Am convenit asupra unui dialog privind transparența în ceea ce privește stimulentele acordate industriei tehnologiilor curate. Pentru noi este important ca ambele părți ale Atlanticului să știe ce fel de stimulente sunt acordate industriei tehnologiilor curate, pentru a ne asigura că ne unim forțele pentru a stimula industria tehnologiilor curate. Acest lucru este crucial și primordial pentru a ajunge la o economie circulară, o economie netă zero”, a explicat Ursula von der Leyen, în cadrul unor declarații de presă după întrevederea cu Biden.

Mai multe țări UE, în frunte cu Franța, au perceput cu îngrijorare patriotismul economic dezinhibat de care a dat dovadă președintele american Joe Biden, pentru care cuvântul de ordine este “Made in USA”, iar Legea privind reducerea inflației este un astfel de program de subvenții masive pentru o economie curată a viitorului. După ce Parisul a denunțat măsuri agresive și cursă a subvențiilor, liderul de la Casa Albă a promis că subvențiile economice ale SUA nu vor fi implementate în detrimentul Europei.

Pe agenda discuțiilor dintre Biden și von der Leyen s-a aflat și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cei doi lideri punând un accent deosebit pe problema sancțiunilor, punerea lor în aplicare și prevenirea eludării.

“Vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a spus Ursula von der Leyen, în vreme ce declarația adoptată împreună cu Joe Biden reafirmă sprijinul transatlantic pentru apărarea Ucrainei, primirea refugiaților, conectarea Ucrainei la sistemul energetic european, protejarea infrastructurii critice, reconstrucția acestei țări și consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Președintele Senatului, întâlnire cu secretarul american al Energiei: Mi-a transmis că România poate deveni un important actor regional în domeniul energetic dacă va continua să investească în energia curată

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

România are potențial energetic uriaș și poate deveni un important actor regional în acest domeniu dacă va continua să investească în energia curată, a fost mesajul pe care i l-a transmis secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, președintelui Senatului, Nicolae Ciucă.

Cei doi au avut o discuție la Palatul Parlamentului, la întâlnire fiind prezent și ministrul Energiei Sebastian Burduja și Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București.

Întâlnirea a avut loc în marja celei de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei și schimbărilor climatice (P-TECC).

La forumul miniștrilor, România a semnat două colaborări importante cu partenerii americani: dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești și utilizarea resurselor geotermale pentru încălzirea și apa caldă din Capitală.

Citiți și: RoPower Nuclear și Fluor Corporation au semnat contractul pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doicești. Sebastian Burduja: România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune

Proiectul SMR de la Doicești vizează construirea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa.

Acesta este susținut atât de guvernele român și american, cât și de parteneri internaționali, inclusiv printr-un grant din partea Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA).

”Această investiție are potențialul de a transforma România într-un centru global de inovare în domeniul energiei. România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune, transformând termocentralele pe cărbune în capacități de producție de energie nucleară — oferind energie sigură, curată și la un preț competitiv, cu un rol cheie în echilibrarea sistemului energetic național”, a fost angajamentul transmis de Sebastian Burduja în cadrul ceremoniei de semnare a contractului. 

Cât privește cealaltă colaborare, Electrocentrale București (ELCEN) și Sage Geosystems Incorporated, o companie din SUA care dezvoltă tehnologii de valorificare și stocare a energiei geotermale, au semnat ieri un memorandumul de înțelegere.

Prin acest document, ELCEN și SAGE au în vedere realizarea unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.

Continue Reading

SUA

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

Published

on

Navy Petty Officer 1st Class Alexander Kubitza, DoD

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reafirmat marți, în timpul unei convorbiri telefonice cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru Ucraina în ceea ce privește conflictul actual al acestei țări cu Rusia, a anunțat Pentagonul.

În timpul convorbirii, cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre măsurile pe care aliații le iau pentru a sprijini Ucraina, precum și despre rezultatele summitului NATO care a avut loc la începutul acestei luni la Washington, a declarat reporterilor secretarul de presă al Pentagonului, generalul maior Pat Ryder.

La summitul din 9-11 iulie, care a recunoscut 75 de ani de forță a NATO, Austin a precizat că – în timp ce SUA nu intenționează să intre în război în Ucraina – va continua să sprijine țara. „Vom fi alături de Ucraina în timp ce luptă pentru suveranitatea și securitatea sa”, a spus Austin în timpul declarațiilor din 10 iulie.

De asemenea, Austin a comentat în acea zi cât de mult a crescut NATO după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

„În urma invaziei imperialiste a lui Putin în Ucraina, am consolidat postura de apărare avansată a NATO cu mai multe trupe în stare de pregătire sporită, exerciții mai ample, vigilență mai mare și grupuri de luptă multinaționale în opt țări”, a spus el. „NATO este acum mai puternică ca niciodată”.

Înainte de convorbirea de astăzi, Austin și Umerov s-au întâlnit personal la începutul acestei luni la Pentagon pentru a prezenta un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, evaluat la puțin mai mult de 2,3 miliarde de dolari.

„Nu vă îndoiți, Ucraina nu este singură”, a spus Austin în timpul acelei întâlniri. „Statele Unite nu vor ezita niciodată, iar sprijinul nostru alături de aproximativ 50 de aliați și parteneri va continua să ofere Ucrainei capacitățile esențiale de care are nevoie pentru a respinge agresiunea rusă astăzi și pentru a descuraja agresiunea rusă mâine.”

În timpul convorbirii de marți, Umerov l-a informat, de asemenea, pe Austin cu privire la situația actuală din Ucraina.

„Ministrul Umerov i-a oferit secretarului Austin o actualizare a dinamicii pe teren în Ucraina, în timp ce forțele ucrainene continuă să lupte cu curaj împotriva agresiunii ruse”, a declarat Ryder reporterilor.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Primul sondaj după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris are un avans de 2% față de Donald Trump (Reuters)

Published

on

© The White House/ Flickr

Vicepreședinta SUA Kamala Harris înregistrează un avans de două puncte procentuale față de fostul președinte republican Donald Trump, în primul sondaj realizat după ce președintele democrat Joe Biden s-a retras din cursă și a declarat că îi predă ștafeta lui Harris.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, Harris, a cărei echipe de campanie spune că și-a asigurat nominalizarea democrată, îl conduce Trump cu 44% la 42% în sondajul național, o diferență în marja de eroare de 3 puncte procentuale.

Harris și Trump erau la egalitate cu 44% într-un sondaj din 15-16 iulie, iar Trump conducea cu un punct procentual într-un sondaj din 1-2 iulie, ambele în aceeași marjă de eroare.

În timp ce sondajele la nivel național oferă semnale importante privind sprijinul american pentru candidații politici, o mână de state competitive înclină de obicei balanța în Colegiul Electoral al SUA, care decide în cele din urmă cine câștigă alegerile prezidențiale, amintește Reuters.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos subliniază motivul pentru care Biden a renunțat la cursă și pentru care Harris îl va înlocui pe listă, arată sursa citată, referindu-se la vârsta înaintată a președintelui – 81 de ani – și acuitatea sa mentală, pusă la îndoială atât de Trump, 78 de ani, când și de lideri din Partidul Democrat.

Citiți și Joe Biden și liderii Partidului Democrat o susțin pe Kamala Harris pentru Casa Albă: “Este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump”

Aproximativ 56% dintre alegătorii înregistrați au fost de acord cu o afirmație potrivit căreia Harris, 59 de ani, este “ascuțită din punct de vedere mental și capabilă să facă față provocărilor”, comparativ cu 49% care au spus același lucru despre Trump. Doar 22% dintre alegători l-au evaluat astfel pe Biden.

Aproximativ 80% dintre alegătorii democrați au declarat că îl privesc favorabil pe Biden, comparativ cu 91% care au spus același lucru despre Harris.

Trei sferturi dintre alegătorii democrați au declarat că sunt de acord cu afirmația conform căreia partidul și alegătorii ar trebui să o susțină pe Harris acum, în timp ce doar un sfert au afirmat că mai mulți candidați ar trebui să concureze pentru nominalizarea partidului.

Liderii democraţilor din Senat şi Camera Reprezentanţilor, Chuck Schumer şi Hakeem Jeffries, şi-au anunţat ambii sprijinul pentru candidatura Kamalei Harris la Casa Albă, ei fiind ultimii responsabili democraţi care nu se aliniaseră public în spatele vicepreşedintelui american.

Vicepreşedinta Kamala Harris, care şi-a anunţat candidatura luni, după retragerea preşedintelui Joe Biden din cursă, este deja candidata favorită a partidului după ce a primit sprijinul preşedintelui Joe Biden, al fostei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi al tuturor guvernatorilor democraţi ai ţării.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE27 mins ago

RADR 2024: Klaus Iohannis face apel la sporirea eforturilor instituționale pentru finalizarea aderării României la OCDE în cel mai scurt timp posibil

ROMÂNIA30 mins ago

Președintele Senatului, întâlnire cu secretarul american al Energiei: Mi-a transmis că România poate deveni un important actor regional în domeniul energetic dacă va continua să investească în energia curată

NATO37 mins ago

Klaus Iohannis: Aflată în prima linie a războiului Rusiei în Ucraina, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție din istoria sa

ROMÂNIA47 mins ago

Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen pe cale aeriană și maritimă, un succes de etapă. Ridicarea controalelor la frontierele terestre, “obiectiv prioritar”

ROMÂNIA58 mins ago

Klaus Iohannis, la ultimul discurs privind politica externă a României: După 10 ani de mandat, identitatea și profilul României pe plan extern au crescut exponențial

ROMÂNIA1 hour ago

RoPower Nuclear și Fluor Corporation au semnat contractul pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doicești. Sebastian Burduja: România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune

ROMÂNIA2 hours ago

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea în urma atacurilor cu drone efectuate de Rusia în proximitatea frontierei ucrainene cu România

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

SUA2 hours ago

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

NATO37 mins ago

Klaus Iohannis: Aflată în prima linie a războiului Rusiei în Ucraina, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție din istoria sa

ROMÂNIA58 mins ago

Klaus Iohannis, la ultimul discurs privind politica externă a României: După 10 ani de mandat, identitatea și profilul României pe plan extern au crescut exponențial

ROMÂNIA19 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

CONSILIUL UE2 days ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.4 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA6 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

Trending