SĂNĂTATE
Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale
Published
4 weeks agoon
By
Diana Zaim
Deputatul Alexandru Rogobete a anunțat astăzi, 24 martie, că proiectul legislativ privind interzicerea mitei în spitale a intrat la vot final în plenul Camerei Deputaților.
„Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților a adoptat modificări legislative pentru a elimina orice posibilitate ca pacienții să ofere bani suplimentari sau donații directe angajaților unităților sanitare. Noua legislație permite doar donațiile către spitale, care trebuie gestionate transparent și incluse în bugetul public al unității sanitare. Modificările legislative interzic orice plată suplimentară către medici și clarifică modul în care spitalele pot primi donații. Pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă, însă dacă doresc să sprijine un spital, o pot face doar legal și transparent”, a informat deputatul Alexandru Rogobete.
În calitate de președinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Robogete, subliniază că scopul acestei măsuri este eliminarea plăților informale și consolidarea transparenței financiare în sistemul sanitar: „Medicii nu ar trebui să fie puși în situația de a accepta atenții, iar pacienții trebuie să beneficieze de servicii medicale fără presiunea unor plăți neoficiale. În schimb, spitalele vor putea primi sprijin financiar legal, ceea ce va contribui la îmbunătățirea condițiilor din unitățile medicale.”
„În concluzie, noua reglementare nu doar că nu legalizează mita, ci o interzice explicit, încurajând în același timp un sistem corect, transparent și benefic atât pentru pacienți, cât și pentru spitale”, a conchis fostul secretar de stat în mesajul său.
Dr. Alexandru Rogobete, cercetător în medicină, cu studii de masterat în chimie și managementul serviciilor sociale și de sănătate, este asistent universitar la Universitatea de medicină și Farmacie „Victor Babeș”. A activat ca secretar de stat (responsabil cu PNRR și coordonator al proiectelor Băncii Mondiale din România în cadrul Ministerului Sănătății) în perioada februarie 2023 – decembrie 2024, timp în care MS a atras 2,1 miliarde de euro din fondurile PNRR pentru sănătate. Acesta a coordonat inițiative care au vizat construcția de spitale noi, îmbunătățirea dotărilor spitalelor și formarea personalului medical. În prezent, Dr. Alexandru Rogobete, se află la primul mandat de deputat în Parlamentul României și conduce, în calitate de președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Comisia Europeană sprijină un Acord internațional de prevenire și combatere a pandemiilor viitoare, bazat pe principiul ”o singură sănătate”
Deputatul Alexandru Rogobete anunță extinderea cadrului legal pentru înființarea și funcționarea cabinetelor medicale: Îmbunătățim accesul românilor la servicii medicale esențiale
Comisia Europeană trebuie să vină cu un răspuns strategic în cazul în care SUA impun tarife suplimentare produselor farmaceutice, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
MIPE: Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca va beneficia de fonduri europene de 21 mil. euro pentru extindere și modernizare
Ovidiu Cîmpean, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, prezintă îmbunătățirile aduse Busolei pentru competitivitate pentru ca ”România să profite” din plin de inițiativa UE
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian-Streinu Cercel: Lucrăm la un nou design de sănătate în România și la o nouă Lege a Sănătății
SĂNĂTATE
Comisia Europeană sprijină un Acord internațional de prevenire și combatere a pandemiilor viitoare, bazat pe principiul ”o singură sănătate”
Published
6 days agoon
April 16, 2025By
Diana Zaim
Comisia Europeană salută consensul preliminar asupra Acordului internațional de prevenire și combatere a pandemiilor privind astăzi, la Geneva, potrivit comunicatului oficial al Executivului European.
După trei ani de negocieri intense, acordul la care s-a ajuns reprezintă o contribuție semnificativă la consolidarea capacităților de prevenire, pregătire și reacție în caz de pandemie, prin adoptarea unei abordări bazate pe principiul „o singură sănătate”. Acesta este un pas decisiv către o abordare globală mai echitabilă și mai proactivă a prevenirii și gestionării pandemiilor viitoare, cu respectarea deplină a responsabilităților și competențelor în materie de politică de sănătate ale fiecărui stat membru al UE.
UE își menține angajamentul de a colabora cu toți partenerii și părțile interesate în vederea creării unei arhitecturi globale mai puternice, mai rezistente și mai echitabile pentru pregătirea și răspunsul la viitoarele pandemii.
Se preconizează că Acordul privind pandemia va fi adoptat în mod oficial în cadrul celei de a 78-a Adunări Mondiale a Sănătății din luna mai.
„Pandemia COVID-19 a provocat suferințe enorme societăților și economiilor noastre și a testat la limită sistemele de sănătate publică. Răspunsul nostru colectiv și global a arătat că acțiunile decisive, colaborarea consolidată și solidaritatea internațională sunt calea de urmat. Anunțul de astăzi este un pas important către o cooperare internațională mai strânsă. Odată adoptat, acest acord poate aduce o contribuție semnificativă la consolidarea capacităților noastre de prevenire, pregătire și reacție în caz de pandemie și la dezvoltarea de noi contramăsuri medicale ori de câte ori este necesar, inclusiv printr-un rol constructiv al UE, cu respectarea deplină a responsabilităților și competențelor în materie de politică de sănătate ale fiecărui stat membru al UE”, a transmis comisarul european pentru sănătate, Olivér Várhelyi.
SĂNĂTATE
Deputatul Alexandru Rogobete anunță extinderea cadrului legal pentru înființarea și funcționarea cabinetelor medicale: Îmbunătățim accesul românilor la servicii medicale esențiale
Published
1 week agoon
April 15, 2025By
Diana Zaim
Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților, condusă de deputatul Alexandru Rogobete, a adoptat modificări esențiale la Ordonanța Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale.
„Aceste schimbări vin în sprijinul unei accesibilități mai mari la servicii medicale, mai aproape de comunități și grupuri vulnerabile. Este un pas esențial pentru o Românie mai sănătoasă, cu servicii medicale mai bine integrate în viața de zi cu zi a oamenilor”, a transmis deputatul într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Această inițiativă a extins cadrul legal pentru înființarea și funcționarea cabinetelor medicale, introducând noi locații unde acestea pot activa, precum: în cadrul instituțiilor publice de asistență socială, în unități de învățământ – școli, licee, universități; în cadrul instituțiilor juridice, pentru angajații proprii, în serviciile interne de prevenire și protecție.
De asemenea, se vor putea înființa cabinete de recuperare, medicină fizică și balneologie în cadrul centrelor de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoanele adulte cu dizabilități din structura instituțiilor publice de asistență socială, dar și cabinete medicale școlare/cabinete stomatologice școlare în cadrul unităților de învățământ.
Potrivit președintelui Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, „aceste modificări permit dezvoltarea rețelei de servicii medicale în proximitatea beneficiarilor, ceea ce înseamnă un acces mai facil la îngrijiri de sănătate pentru: copii și tineri în unitățile de învățământ; pentru persoane adulte cu dizabilități; pentru angajați, direct la locul de muncă și pentru beneficiarii din centrele sociale.”
PARLAMENTUL EUROPEAN
Comisia Europeană trebuie să vină cu un răspuns strategic în cazul în care SUA impun tarife suplimentare produselor farmaceutice, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Published
1 week agoon
April 15, 2025By
Diana Zaim
În contextul în care produsele farmaceutice ar urma să fie supuse unor tarife suplimentare din partea administrației prezidențiale de la Casa Albă, Parlamentul European, prin vocea mai multor eurodeputați, printre care și Dan Motreanu, solicită Comisiei Europene, printr-o scrisoare, să pregătească o strategie prin care să protejeze industria farmaceutică europeană, dar mai ales pacienții europeni.
„O astfel de măsură, dacă se confirmă, ar reprezenta o amenințare directă la adresa accesului pacienților la tratamente esențiale, în special în Statele Unite, dar cu repercusiuni globale mai largi. (…) Tarifele pentru medicamente reprezintă un atac direct asupra sănătății publice și trebuie respinse ferm. Am semnat, alături de mai mulți europarlamentari, o scrisoare adresată Comisiei Europene prin care ne exprimăm îngrijorarea cu privire la semnalele recente din partea administrației americane, care sugerează posibilitatea introducerii unor tarife vamale pentru medicamente. (…) Solicităm Comisiei Europene un răspuns european de principiu, dar strategic. Abordarea europeană nu trebuie să implice represalii împotriva pacienților”, a transmis eurodeputatul liberal Dan Motreanu într-o postare pe pagina de Facebook.
Potrivit europarlamentarului, această evoluție vine într-un moment critic pentru Europa: „Ne aflăm în plin proces de negociere a unei reforme ample a legislației farmaceutice a UE, aflată în prezent în așteptarea poziției Consiliului pentru a începe discuțiile în trilog.”
Comisia Europeană menține un dialog strâns cu industria farmaceutică europeană și pregătește deja eventuale contramăsuri la tarifele SUA pentru importurile de produse farmaceutice, dacă acestea se vor concretiza, potrivit Directorului Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.
Federația Europeană a Asociațiilor și Producătorilor de Medicamente, EFPIA, a avertizat că industria farmaceutică europeană riscă să piardă investiții în valoare de 102,6 miliarde de euro, în contextul tarifelor suplimentare anunțate de Casa Albă: „În România zona de investiții este pe partea de studii clinice, pe când cele despre care vorbea EFPIA este zona de laboratoare, de cercetare și este cu totul o altă zonă decât cea care este vizată de România. Deci din punctul acesta de vedere, România nu ar fi afectată direct, dar în schimb Europa, fără îndoială că ar fi afectată de acest fenomen în ansamblul ei.”
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO7 days ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- ROMÂNIA1 week ago
Prima vizită oficială americană în România după instalarea administrației Trump: O delegație a Congresului SUA se întâlnește cu Bolojan și Ciolacu