Donald Trump a promulgat bugetul militar al SUA pentru 2019. România și sistemul antirachetă global, printre beneficiarii bugetului american Apărării

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni legea bugetului Pentagonului pe 2019 care prevede cheltuieli de 716 miliarde de dolari, apărându-şi proiectul de Forţă spaţială și arătând că forțele militare americane vor deține capacități care să le permită câștigarea rapidă și decisivă a oricărui conflict, relatează AFP, DPA şi Reuters.

Legea bugetului Apărării, intitulată simbolic după numele senatorului John McCain și semnată de Trump, sporește cheltuielile militare ale SUA cu cel puțin 16 miliarde față de anul în curs și relevând inclusiv o creștere de 1,7 miliarde a finanțării acordate pentru Inițiativa de Descurajare Europeană în pofida divergențelor politice semnificative pe care președintele Donald Trump le-a avut cu aliații la summit-ul NATO. Bugetul militar al SUA pentru anul 2019 conține de asemenea și decizii privind facilitatea de la Deveselu ca parte a sistemului antibalistic al NATO.

Această lege de finanţare “le va da militarilor americani puterea de foc de care au nevoie pentru a câştiga orice conflict rapid şi de manieră decisivă“, a declarat preşedintele american în cursul unei ceremonii de semnare de la baza militară Fort Drum, în statul New York, potrivit Agerpres.

Credem că soldaţii noştri merită instrumentele, echipamentul şi resursele pe care le-au câştigat cu sângele, sudoarea şi lacrimile lor“, a adăugat Donald Trump.

În ceea ce priveşte Forţa spaţială, din care Trump vrea să facă a şasea ramură din forţele armate, ea va necesita o finanţare complementară pe care Congresul va trebui să o aprobe.

“Ca şi cerul, pământul şi marea, spaţiul a devenit un teren de luptă”, a declarat el. O Forţă spaţială va permite SUA “să-şi prindă din urmă” adversarii, care deja “au început înarmarea spaţiului”, a indicat Trump, în condițiile în care vicepreședintele Mike Pence a prezentat săptămâna trecută inițiativa creării Forței spațiale.

Potrivit lui Pence,  pregătirile pentru crearea celei de-a șasea ramuri a forțelor armate sunt în derulare, alăturându-se astfel celorlalte cinci, trupele terestre (US Army), armata aerului (US Air Force), marină (US Navy), Corpul puşcaşilor marini şi Gărzii de coastă. Mai mult, acesta a arătat că crearea unei noi ramuri militare mai trebuie aprobată de către Congres, iar procesul de creare a acestei noi forţe se va derula pe etape, cu obiectivul ca aceasta să fie înfiinţată la orizontul anului 2020.

Citiți și Bugetul militar al SUA de 716 miliarde de dolari, aprobat în timp record: 6,5 miliarde destinați securității României și a flancului estic al NATO

Citiți și SUA decid modernizarea sistemului antirachetă global, inclusiv a scutului de la Deveselu: Bugetul militar al Pentagonul finanțează achiziția a 37 de interceptori defensivi pentru facilitățile Aegis Ashore

Reamintim totodată că bugetul militar al Pentagonului pentru anul 2019, care se ridică la 716,3 miliarde de dolari, adoptat recent cu o largă majoritate bipartizană, conține alocări de 12,9 miliarde pentru Agenția de Apărare Antirachetă a SUA și pentru modernizarea sistemului de apărare antirachetă global al Statelor Unite, din care face parte și facilitatea antibalistică Aegis Ashore de la Deveselu, din România, și prevede alocarea a 6,5 miliarde de dolari pentru reasigurarea aliaților din Europa de Est.

În context, președintele Klaus Iohannis a salutat angajamentul ferm al Statelor Unite ale Americii pentru securitatea și apărarea europeană, reflectat în bugetul alocat Apărării pentru anul 2019 de către SUA.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.