Eurodeputatul Ramona Strugariu, raportorul Renew Europe pentru situația din Ungaria, salută demersul Consiliului Afaceri Generale (CAG) de a relua audierile guvernelor la Budapesta și Varșovia în cadrul procedurii Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene.
”Consiliul nu mai poate fugi de responsabilitate. Trebuie să punem capăt sfidării valorilor UE. După ani întregi de discuții politicoase cu privire la statul de drept în Ungaria, Consiliul trebuie să își asume responsabilitatea și să recupereze timpul pierdut, acționând în cele din urmă. Consiliul trebuie să tragă la răspundere guvernul maghiar pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii”, a precizat Strugariu într-un mesaj publicat pe Facebook, amintind că Parlamentul Europeană și-a exprimat sprijinul pentru acest demers instituțional, ”pe care l-a așteptat de ceva vreme”.
Europarlmantarul consideră că ”nu putem sta pur și simplu pe margine, asistând nepăsători la modul în care guvernul Orbán reduce în mod sistematic la tăcere fiecare voce independentă din țară, distruge mass-media și contribuie decisiv la diminuarea libertății de exprimare”.
” independenței sistemului judiciar și a libertății presei sunt și vor rămâne esențiale în tot acest proces, deoarece acestea reprezintă principalele instrumente defensive împotriva derapajelor și înclinațiilor autoritare ale regimului Orbán.”, a subliniat Strugariu.
În acest context, europarlamentarul român a făcut apel la ”mai multă transparență și hotărâre în ceea ce privește sancționarea încălcărilor democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale, cu atât mai mult când vine vorba de un stat membru al Uniunii Europene”.
Ultimele audieri în temeiul Articolului 7 au avut loc în 2019 pentru Ungaria și în 2018 pentru Polonia, timp în care situația statului de drept s-a deteriorat alarmant.
Cea mai recentă dovadă în acest sens o reprezintă legea adoptată săptămâna trecută de Budapesta care prevede că ”pornografia şi conţinutul ce reprezintă sexualitate sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”.
Acest gest a fost primit cu critici de Comisia Europeană, care a anunțat că analizează din punct de vedere juridic legea inițiată de partidul premierului Orban și a reamintit că în noiembrie a prezentat o strategie destinată combaterii discriminării și a urii împotriva persoanelor LGBT.
Amintim, de asemenea, că Budapesta și Varșovia au amenințat anul trecut că vor bloca adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și fondului de redresare ca urmare a noilor prevederi potrivit cărora fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statutul de drept.
Regulamentul referitor la condiționalitatea privind statul de drept a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme. Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE (Polonia și Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie 2021) și până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea.
În acest sens, Parlamentul European au atras atenția Comisiei Europene că va fi acționată în justiție dacă nu va pune în aplicare mecanismul de condiționare privind statul de drept.