Prim-ministrul Florin Cîţu a avut, joi, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la instituţiile europene, în perioada 11-12 februarie 2021, pe agenda discuţiilor aflându-se, printre altele, campania de vaccinare în UE şi Planul de relansare economică, precum și reiterarea susținerii PE pentru aderarea României la Schengen.
Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, discuţiile au prilejuit un schimb de opinii privind principalele teme de pe agenda europeană, cu accent pe gestionarea pandemiei la nivel european, inclusiv campania de vaccinare în UE, Planul de relansare economică, lansarea Conferinţei privind viitorul Europei şi agenda externă a UE.
Prim-ministrul român a reafirmat angajamentul ferm al României de a acţiona, în continuare, în spiritul ataşamentului profund faţă de proiectul şi valorile europene.
“În contextul bunei cooperări cu Parlamentul European, a exprimat interesul Guvernului României de a continua dialogul deschis şi substanţial, mai ales în actualul context european marcat de pandemie, care necesită implicare, unitate şi coordonare sporită din partea instituţiilor europene şi a statelor membre ale Uniunii. În acest context, prim-ministrul Florin Cîţu a făcut referire la expertiza şi implicarea parlamentarilor europeni care provin din România în sprijinul promovării unităţii şi coeziunii Uniunii Europene”, se arată în comunicat.
Prim-ministrul României a subliniat importanţa unei cooperări strânse la nivel european în vederea gestionării, în continuare, a pandemiei şi a consecinţelor acesteia. În acest context, a subliniat importanţa succesului campaniilor de vaccinare din statele membre şi necesitatea menţinerii funcţionalităţii Pieţei Interne şi a spaţiului european de liberă circulaţie.
În plan economic, premierul român a evidențiat importanța implementării noilor instrumente financiare pentru a asigura o creștere economică robustă. Totodată, a salutat foarte recenta aprobare de către Parlamentul European a Mecanismului de Redresare și Reziliență.
În ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei, prim-ministrul Cîţu a evidențiat relevanța acestui proces mai ales în contextul actualei pandemii și al lecțiilor învățate, pentru consolidarea instrumentelor europene de răspuns la crize, pentru consolidarea democrației la nivel european. Dialogul cu președintele Parlamentului European a reliefat așteptarea ca dezbaterile din cadrul viitoarei Conferințe să contribuie la obiectivul unei Uniuni mai apropiate de cetățeni, care să asigure stabilitatea și prosperitatea pe care o doresc, și la un dialog aprofundat pe temele de interes direct pentru aceștia.
Premierul român a mulțumit pentru susținerea de către Parlamentul European a aderării României la spațiul Schengen, iar președintele Parlamentului European a reconfirmat că România are tot sprijinul instituției europene.
Cu referire la relațiile externe ale Uniunii, premierul român a evidențiat prioritatea acordată Republicii Moldova și sprijinul pentru gestionarea pandemiei, respectiv pentru procesul de reformă democratică și pro-europeană. Prim-ministrul a subliniat importanța susținerii de către UE a procesului de vaccinare în vecinătatea imediată a Uniunii, având în vedere că dacă această vecinătatea nu va fi sănătoasă, nici uniunea nu va putea fi pe deplin. Președintele Parlamentului European a exprimat aprecierea deosebită pentru susținerea acordată de România Republicii Moldova, inclusiv prin donația a până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.
Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a avut joi mai multe întrevederi cu o serie de înalți oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European, cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, în cadrul vizitei efectuate la Bruxelles.
Discuţiile cu Frans Timmermans s-au concentrat pe obiectivele formulate prin Pactul Ecologic European, context în care prim-ministrul Cîţu a reiterat sprijinul României pentru atingerea neutralităţii climatice pentru 2050 şi pentru creşterea nivelului de reducere a emisiilor pentru 2030.
Subiectele abordate cu Margrethe Vestager au vizat proiectele de digitalizare avute în vedere de România, cu accent pe digitalizarea administraţiei, inclusiv a celei fiscale, a sistemului educaţional şi altele. De asemenea, comisarul european a felicitat România pentru câştigarea competiţiei europene privind găzduirea Centrului Cyber al UE, fiind reiterată disponibilitatea de a fi sprijinită operaţionalizarea sa cât mai curând.
În cadrul întâlnirii cu comisarul pentru transport Adina Vălean, premierul a salutat iniţiativa comisarului european de înfiinţare a unui Task Force format din experţi ai Comisiei Europene care să ajute statele membre, inclusiv România, să pregătească o proiecte de infrastructură de transport eligibile pentru finanţare din Facilitatea UE de Redresare şi Rezilienţă.
La Bruxelles, șeful Guvernului a avut întrevederi și cu președintele Parlamentului European, cu liderii principalelor grupuri politice, iar vineri va avea întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.