Premierul Florin Cîțu a avut joi, la Bruxelles, o serie de întrevederi cu liderii grupurilor politice europene din cadrul Parlamentului European: Manfred Weber, liderul Grupului PPE, Iratxe Garcia Perez, liderul Grupului S&D, Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe. De asemenea, a avut o întâlnire cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.
“În cadrul acestor discuții au fost abordate subiecte actuale de pe agenda europeană a României: campania de vaccinare (România fiind în acest moment pe locul 4 la nivel european) și importanța crucială a efortului coordonat la nivelul UE de către Comisia Europeană, precum și necesitatea unui mecanism de susținere a statelor din Vecinătatea Estică pentru a obține vaccinuri, procesul de finalizare la nivel național a Planului Național de Redresare și Reziliență, Mecanismul general european pentru statul de drept, pe care România îl susține, efortul României de finalizare a MCV, fiind confirmat angajamentul țării noastre pentru a îndeplini cât mai curând recomandările Comisiei Europene, prezentarea proiectului Centrului Euro-atlantic pentru Reziliență, apreciat de interlocutori, procesul de aderarea a României la spațiul Schengen și respectiv la OCDE și alte subiecte politice de interes comun”, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Într-o postare separată pe Facebook, liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, a subliniat că a discutat cu premierul Florin Cîțu despre “concluzionarea Mecanismului de Cooperare și Verificare prin reforme rapide în justiție și printr-o ofensivă diplomatică unde putem contribui toți cei care avem o influență la nivel european”.
Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a avut joi mai multe întrevederi cu o serie de înalți oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European, cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, în cadrul vizitei efectuate la Bruxelles.
Discuţiile cu Frans Timmermans s-au concentrat pe obiectivele formulate prin Pactul Ecologic European, context în care prim-ministrul Cîţu a reiterat sprijinul României pentru atingerea neutralităţii climatice pentru 2050 şi pentru creşterea nivelului de reducere a emisiilor pentru 2030.
Subiectele abordate cu Margrethe Vestager au vizat proiectele de digitalizare avute în vedere de România, cu accent pe digitalizarea administraţiei, inclusiv a celei fiscale, a sistemului educaţional şi altele. De asemenea, comisarul european a felicitat România pentru câştigarea competiţiei europene privind găzduirea Centrului Cyber al UE, fiind reiterată disponibilitatea de a fi sprijinită operaţionalizarea sa cât mai curând.
În cadrul întâlnirii cu comisarul pentru transport Adina Vălean, premierul a salutat iniţiativa comisarului european de înfiinţare a unui Task Force format din experţi ai Comisiei Europene care să ajute statele membre, inclusiv România, să pregătească o proiecte de infrastructură de transport eligibile pentru finanţare din Facilitatea UE de Redresare şi Rezilienţă.
La întrevederea cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, pe agenda discuţiilor s-u aflat, printre altele, campania de vaccinare în UE şi Planul de relansare economică, precum și reiterarea susținerii PE pentru aderarea României la Schengen.
La Bruxelles, șeful Guvernului va mai avea întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.