Connect with us

INTERNAȚIONAL

Israelul a aprobat un acord de încetare a focului în Liban. Franța și SUA vor colabora cu cele două părți pentru a menține pacea la granița comună

Published

on

© UN Photo/Pasqual Gorriz

Israel și Liban au convenit marți asupra unui acord de încetare a focului, punând capăt celor 14 luni de lupte între Israel și gruparea militantă Hezbollah, susținută de Iran. Franţa și SUA vor colabora cu Libanul şi Israelul pentru a menţine pacea la granița comună, informează Politico.eu

Cabinetul israelian a aprobat acordul marți seară, în urma unui discurs susținut de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Liderul israelian a declarat că încetarea focului este necesară pentru a permite Israelului „să se concentreze pe ameninţarea iraniană” şi să intensifice presiunea asupra Hamasului palestinian. 

Armistiţiul pentru care Statele Unite şi Franţa lucrează de săptămâni întregi va începe miercuri la ora 02.00 GMT, a făcut cunoscut preşedintele american Joe Biden, care a salutat imediat anunţul acordului, scrie Agerpres

„Astăzi, am vești bune din Orientul Mijlociu. Am vorbit cu prim-miniștrii Libanului și Israelului. Și sunt încântat să anunț că au acceptat propunerea Statelor Unite de a pune capăt conflictului devastator dintre Israel și Hezbollah”, a scris Joe Biden, pe platforma X.

 

SUA au făcut eforturi pentru un acord de armistiţiu care să pună capăt a mai mult de un an de ostilităţi între Hezbollah şi Israel, confruntări care au început odată cu războiul din Fâşia Gaza, dar s-au intensificat semnificativ în ultimele două luni, după o operaţiune israeliană  prin care au fost detonate de la distanţă mii de dispozitive de comunicaţii folosite de Hezbollah, urmată de bombardamente intense asupra acestei grupări şi în final lansarea de asemenea de către Israel a unei operaţiuni militare terestre în sudul Libanului. 

Înainte de această undă verde finală, Netanyahu a indicat că durata încetării focului va depinde „de ceea ce se va întâmpla în Liban”. „În deplin acord cu Statele Unite, menţinem libertatea completă de acţiune militară în Liban”, a continuat el, adăugând că „dacă Hezbollahul încalcă acordul şi încearcă să se înarmeze din nou, vom ataca”.

O încetare a focului în Liban urmează să ajute la încheierea conflictului din Fâşia Gaza, declarase mai devreme secretarul de stat american Antony Blinken.

Potrivit site-ului de informaţii american Axios, proiectul american negociat în ultimele zile prevede un armistiţiu de 60 de zile în timpul căruia Hezbollahul şi armata israeliană să se retragă din sudul Libanului pentru a permite armatei libaneze să se desfăşoare acolo.

Planul include înfiinţarea unui comitet internaţional care să supravegheze aplicarea acestuia, a adăugat Axios, precizând că Statele Unite ar fi dat asigurări cu privire la sprijinul său pentru o acţiune militară israeliană în cazul unor acte ostile ale Hezbollahului.

Luptele dintre Israel și Hezbollah la frontiera israeliano-libaneză au început la scurt timp după atacurile Hamas din 7 octombrie 2023 de anul trecut. Dar valurile de atacuri dintre Israel și Hezbollah s-au intensificat în toamna anului 2024, când Israelul a început să efectueze lovituri împotriva unor oficiali ai Hezbollah, inclusiv împotriva liderului de atunci al grupării militante, Hassan Nasrallah. Misiunea campaniei militare, în cadrul căreia Israelul a lansat, de asemenea, incursiuni terestre „limitate” în Liban, a fost de a reduce puterea grupării militante și de a stabili o descurajare suplimentară față de Iran, unul dintre principalii finanțatori ai Hezbollah.

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

Published

on

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a început miercuri o vizită oficială în Finlanda, fiind primit cu onoruri la Palatul Prezidențial din Helsinki de către omologul său finlandez, Alexander Stubb. Zelenski a sosit în Finlanda marți, împreună cu soția sa, Olena Zelenska, la invitația președintelui Stubb și a soției acestuia, Suzanne Innes-Stubb, potrivit EFE, preluat de Agerpres.

După ceremonia de bun venit, Zelenski și Stubb vor avea discuții oficiale axate pe sprijinul militar și financiar al Finlandei pentru Ucraina, precum și pe soluțiile pentru încheierea războiului declanșat de Rusia. La aceste discuții vor participa și mai mulți membri ai guvernului finlandez, printre care ministrul de externe, Elina Valtonen, ministrul apărării, Antti Hakkanen, și ministrul finanțelor, Riikka Purra.

Vizita liderului ucrainean în Finlanda are loc într-un moment delicat, la doar o zi după convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, în care cei doi lideri au discutat despre o încetare imediată a focului asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Totuși, câteva ore după această discuție, Rusia a lansat atacuri cu drone asupra a două spitale din regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, și asupra infrastructurii energetice a companiei naționale de căi ferate din Dnipropetrovsk. De asemenea, forțele ruse au lovit infrastructura electrică din Sloviansk, un oraș din regiunea Donetsk, unde se desfășoară lupte intense între trupele ruse și cele ucrainene.

Marți seară, Zelenski a declarat că Putin a respins, de fapt, propunerea Statelor Unite privind o încetare completă a focului, oferind în schimb doar un armistițiu care să limiteze atacurile la infrastructura și obiectivele energetice.

În cadrul vizitei sale la Helsinki, președintele ucrainean va avea o întâlnire și cu premierul finlandez, Petteri Orpo, cu președintele parlamentului, Jussi Halla-aho, precum și cu reprezentanți ai principalelor companii din industria de apărare. Această vizită reflectă sprijinul continuu al Finlandei pentru Ucraina și angajamentul de a întări cooperarea militară și economică în contextul războiului în desfășurare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

Published

on

© European Union 2025

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că Moscova nu poate fi de încredere, după ce o convorbire telefonică între președintele SUA, Donald Trump, și liderul rus, Vladimir Putin, a dus la un acord temporar prin care Rusia s-a angajat să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, scrie The Guardian.

„Dacă citiți cele două relatări oficiale ale convorbirii, este clar că Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”, a declarat Kaja Kallas reporterilor la Bruxelles. 

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat „puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne „necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o „condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte „negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

În prima reacție publică după discuția telefonică între președinții Trump și Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina ar sprijini o propunere a Statelor Unite de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice rusești și că speră să discute cu președintele american Donald Trump despre convorbirile sale cu Vladimir Putin.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

Published

on

© Premier P.J. Akeeagok/ X

Premierul canadian Mark Carney a anunțat marți un acord cu Australia de șase miliarde de dolari canadieni (3,8 miliarde de euro) pentru construirea de radare cu scopul de a supraveghea Arctica, avertizând că prioritățile Statelor Unite ‘încep să se schimbe’, notează AFP.

“Lumea se schimbă și adversarii noștri sunt din ce în ce mai îndrăzneți”, a declarat Mark Carney presei la Iqaluit, în Nunavut, teritoriu din nord-estul Canadei.

 

“Instituțiile și normele internaționale care au asigurat securitatea Canadei sunt în prezent puse în discuție. Iar prioritățile Statelor Unite, aliatul nostru, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe”, a continuat el, potrivit Agerpres.

După o vizită în Europa, premierul, care și-a preluat mandatul vineri, a mers în acest teritoriu canadian apropiat de Groenlanda, “pentru a reafirma suveranitatea și securitatea Canadei în Arctica”.

Donald Trump și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a anexa Groenlanda, un teritoriu autonom danez.

Australia este o forță în tehnologia radarului trans-orizont, un sistem avansat care permite reperarea amenințărilor pe o zonă largă.

O investiție de 420 de milioane de dolari a fost, de asemenea, anunțată marți de prim-ministrul canadian pentru a consolida prezența militară a Canadei în Nordul Îndepărtat pe tot parcursul anului.

“Securizarea Canadei este o prioritate strategică absolută a guvernului nostru”, a subliniat Mark Carney. “Va trebui să facem mai mult în acest sens”, a adăugat el.

La rândul său, ministrul apărării Bill Blair a anunțat la începutul acestei luni crearea a trei noi centre militare în Arctica. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.10 minutes ago

Eurostat: Energia din surse regenerabile a atins pragul de 47% în 2024

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI22 minutes ago

Virgil Popescu a discutat cu delegația AmCham despre piața de energie din România și UE: Încurajez dialogul cu mediul de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică

INTERNAȚIONAL30 minutes ago

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

U.E.1 hour ago

Germania denunță ”jocul” lui Putin, după noi atacuri ruse asupra Ucrainei ce au avut loc în urma unui ”apel telefonic așa-zis revoluționar și formidabil” între Trump și Putin

ROMÂNIA2 hours ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

U.E.3 hours ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

U.E.3 hours ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending