Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Nouă sesiune plenară a PE în perioada 16-19 octombrie. Dezbaterile vor fi axate pe conflictul Israel-Hamas, reconstrucția Ucrainei, summit-ul UE de la finele lunii sau eficacitatea sancțiunilor împotriva Rusiei

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European se reunește, într-o nouă sesiune plenară, la Strasbourg, în perioada 16-19 octombrie, cu o agendă axată, printre altele, pe discutarea conflictului dintre Israel și Hamas; asistența multianuală pentru Ucraina în vederea redresării și modernizării, prioritățile instituției pentru Consiliul European de la finele lunii sau anunțarea câștigătorului Premiului Saharov.

Atacuri împotriva Israelului

Miercuri dimineață, deputații europeni vor dezbate, împreună cu Consiliul și Comisia, atacurile teroriste josnice ale Hamas împotriva Israelului. O rezoluție va fi supusă la vot joi.

Reconstrucția Ucrainei

Parlamentul va dezbate și va vota o nouă facilitate pentru Ucraina, cu o capacitate totală de 50 miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea țării. Deputații europeni cer ca activele rusești confiscate să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei. (luni, marți)

Eficacitatea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Marți dimineață, deputații europeni vor discuta cu Comisia și Consiliul dacă sancțiunile UE împotriva Rusiei funcționează și cum să prevină eludarea lor de către Moscova.

Platforma “Tehnologii strategice pentru Europa” (“STEP”)

Deputații europeni vor dezbate și vor vota un nou instrument de sprijinire a dezvoltării de proiecte UE privind tehnologiile strategice critice și emergente, cum ar fi inteligența artificială, robotica, energia regenerabilă și tehnologiile medicale. STEP ar putea mobiliza până la 160 miliarde de euro în noi investiții. (luni, marți)

Noi norme UE în domeniul pescuitului

Parlamentul va dezbate și va da un vot final asupra revizuirii normelor UE de control al pescuitului, care vizează reducerea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat și asigurarea unei mai bune conformări și a unei mai bune protecții a consumatorilor. (Luni, marți)

Discurs al prim-ministrului Armeniei

Marți, la ora 11.30, prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, se va adresa deputaților europeni în cadrul unei ședințe solemne. Înainte de discursul său, președintele Metsola și premierul vor avea o întâlnire bilaterală și un punct de presă la ora 11.20.

Premiul pentru jurnalism

Marți seară, va fi decernat Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism, care recompensează jurnalismul remarcabil care promovează sau apără principiile și valorile fundamentale ale UE. Chiar înainte de ceremonia de decernare a premiului, serviciul de presă al Parlamentului organizează un seminar cu tema “Salvgardarea libertății presei: rolul Uniunii Europene”.

Dezbatere-cheie privind summitul UE din 26-27 octombrie

În cadrul unei dezbateri cheie de miercuri dimineață cu Consiliul și Comisia, deputații europeni își vor prezenta cererile și așteptările înaintea summitului UE din 26-27 octombrie.

Premiul Saharov 2023

Joi, în jurul prânzului, președinta PE, Roberta Metsola, va anunța în plen câștigătorul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire din acest an, în urma unei decizii a Conferinței președinților Parlamentului (președinta PE, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Gabriela Firea: România devine o voce mai puternică pe scena europeană prin aderarea deplină în Schengen

Published

on

© Gabriela Firea/ Facebook

Europarlamentarul Gabriela Firea salută votul istoric din cadrul Consiliului JAI prin care România devine membru deplin al Spațiului Schengen, aderare așteptată de români de 13 ani de zile și subliniază beneficiile economice pentru țara noastră, începând cu 1 ianuarie 2025.

„Pentru economia României, aderarea completă deschide noi oportunități: șansa companiilor românești de a fi mai competitive, exporturi mai rapide, transporturi fără întârzieri și un mediu mai atractiv pentru investiții. Avem în față o nouă ocazie să ne afirmăm ca o voce puternică și un partener egal în Uniunea Europeană. Astăzi, privim cu încredere spre un viitor fără granițe, în care România devine o voce mai puternică și mai respectată pe scena europeană”, a scris Gabriela Firea într-un mesaj pe pagina de Facebook.

De asemenea, eurodeputatul social-democrat subliniază că succesul obținut de România astăzi se datorează echipii guvernamentale din ultimii patru ani, și, în special, al eforturilor depuse de guvernul condus de Marcel Ciolacu și de colegii social democrați din Parlamentul European: „Sigur, această reușită nu ar fi fost posibilă fără eforturile tuturor celor care au crezut în dreptatea României – lideri din toate partidele politice, diplomați, români care lucrează peste granițe, organizații din țară și din străinătate.”

    Citiți și: BREAKING Țările UE au decis: România și Bulgaria vor adera complet la Schengen la 1 ianuarie 2025 prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre

România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre, după ce au intrat în zona de liberă circulație la 31 martie 2024 prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.

Semnat și sigilat – dragi prieteni bulgari și români, bine ați venit în zona Schengen! (..) Avem un acord! Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!“, a transmis președinția maghiară a Consiliului UE.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea în spațiul Schengen este un semn de respect față de români și un câștig pentru companiile românești

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Intrarea în spațiul Schengen este un semn de respect față de români și un câștig pentru companiile românești, care nu mai trebuie să piardă timp prin vămi, a declarat europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), după ce la Bruxelles a fost luată decizia privind aderarea țării noastre și cu frontierele terestre la spațiul Schengen, cu aplicare din 1 ianuarie 2025.

„România va adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Românii vor putea circula fără controale în spațiul Schengen. Decizia vizează eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu România și Bulgaria și între acestea. Românii nu vor mai fi supuși controlului de frontieră pentru verificarea documentelor. Intrarea în spațiul Schengen este un semn de respect față de români și este un câștig pentru companiile românești, care nu mai trebuie să piardă timp prin vămi”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Citiți și: Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în spațiul Schengen, rezultatul eforturilor depuse de miniștrii liberali

Dan Motreanu a reamtit că intrarea României în spațiul Schengen este rezultatul eforturilor depuse de miniștrii liberali: Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne și Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe. 

„Guvernările PNL au acordat o atenție deosebită integrării României în spațiul Schengen, un exemplu elocvent în acest sens fiind închiderea MCV, obținută în urma reformelor realizate de un ministru liberal al Justiției. Toți reprezentanții PNL care au condus ministerele Afacerilor Interne, Justiției și al Afacerilor Externe în ultimii patru ani de zile au considerat dosarul Schengen o prioritate”, a adăugat eurodeputatul. 

Potrivit acestuia, în fața amânărilor repetate a deciziei, mulți români s-au simițit dezamăgiți, iar rezultatul de astăzi demonstrează că soluția „este reprezentată de continuarea negocierilor în interiorul UE, nu de amințări la televizor și de izolaționism”.

„Partidul Popular European, formațiunea europeană din care face parte PNL, susține aderarea României la spațiul Schengen, fapt reafirmat cu prilejul Congresului PPE desfășurat în luna martie la București”, a conchis Dan Motreanu. 

Reuniți joi la Bruxelles în cadrul Consiliului JAI, miniștrii afacerilor interne din statele membre ale Uniunii Europene au luat decizia aderării depline a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, și cu frontierele terestre.

Potrivit deciziei, România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025, și cu frontierele terestre, după ce au intrat în zona de liberă circulație la 31 martie 2024.

Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului JAI că România va adera în totalitate la Schengen din 1 ianuarie 2025, iar pentru o perioadă de șase luni în care vor exista controale aleatorii la frontierele terestre, făcute pe baza analizelor de risc.

Joi, 12 decembrie, miniștrii afacerilor interne au luat decizia cu privire la data eliminării controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea, se arată într-o informare a Consiliului UE, la o zi după ce Austria a anunţat că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată. De asemenea, și Parlamentul Olandei a votat miercuri ca guvernul de la Haga să susțină aderarea deplină a celor două țări la Schengen.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE, salută decizia ”istorică” privind aderarea completă a României la Schengen: Ne va aduce beneficii economice de miliarde de euro

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, a salutat decizia ”istorică” adoptată de miniștrii de interne în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne prin care România va adera pe deplin la spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025, și cu frontierele terestre.

”Moment istoric! România a obținut aderarea completă la spațiul Schengen. Consiliul Uniunii Europene tocmai a luat decizia istorică privind aderarea completă a României la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Asta înseamnă că țara noastră va fi stat membru cu drepturi depline al spațiului european de liberă circulație. Vom putea călători cu mașina în afara țării fără să mai pierdem ore întregi la vamă. Călătoriile noastre spre destinațiile de vacanță vor fi mai scurte. Drumul înapoi spre casă din țările unde lucrăm sau studiem va fi mai ușor. Vorbim de peste 25 de milioane de călători și peste 11 milioane de automobile care au trecut, anul trecut, granițele României cu Bulgaria și Ungaria și care, de anul viitor, nu vor mai pierde timp la vamă”, a subliniat Siegfried Mureșan într-un mesaj publicat pe Facebook.

El a prezentat și o serie de beneficii economice de miliarde de euro pe care țara noastră le va avea.

” Aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre va ajuta foarte mult economia noastră. Marfa românească va ajunge mai repede, cu costuri mai mici, la export. Camioanele românești nu vor mai fi blocate la graniță. Prin această decizie, cele peste 3,9 milioane de camioane care trec anual prin granițele României cu Bulgaria și Ungaria vor economisi peste 25 de milioane de ore pe care acestea le petreceau în graniță, conform datelor Uniunii Naționale a Transportatorilor. Asta va însemna o economie directă de 2,3 miliarde de euro, bani ce vor merge în economia țării, în investiții, în dezvoltare și în crearea de noi locuri de muncă. Indirect, impactul economic va fi mult mai mare deoarece, prin aderarea completă la spațiul Schengen, România devine, automat, mult mai atractivă pentru investitori”, a explicat negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul multianual al UE post-2027.

Acesta a amintit de rolul decisiv pe care Partidul Național Liberal l-a avut în obținerea acestei hotărâri istorice.

”Munca autorităților române pentru a convinge toate statele membre să aprobe aderarea României a fost coordonată de colegul nostru din Partidul Național Liberal, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. În același timp, conducerea Partidului Național Liberal a negociat până în ultimele săptămâni ale acestui an cu partenerii noștri europeni obținerea deciziei favorabile. Nu în ultimul rând, noi, europarlamentarii Partidului Național Liberal, am obținut susținerea Partidului Popular European, cea mai mare familie politică europeană, pentru aderarea la spațiul Schengen”, a conchis Siegfried Mureșan.

Miniștrii afacerilor interne din țările membre UE, reuniți joi la Bruxelles, au luat decizia aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Amintim că, în urma unei reuniuni găzduite de președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene la 22 noiembrie, Austria și-a ridicat obiecțiile față de admiterea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen, decizia urmând să fie oficializată până la sfârșitul acestui an în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Potrivit acordului prezentat în noiembrie în Ungaria, care prezidează până la finalul anului Consiliul Uniunii Europene, controale temporare vor fi efectuate “pentru o perioadă iniţială de şase luni, petru a reduce la minim schimbarea potenţială a rutelor migratorii care ar putea rezulta” din această extindere a spaţiului Schengen.

Amintim că România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesita o decizie ulterioară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO17 minutes ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

U.E.1 hour ago

De la Varșovia, Tusk și Macron transmit o poziție la unison: Ucraina trebuie să se afle în centrul oricăror potențiale negocieri de pace cu Rusia

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE

U.E.3 hours ago

Finlanda organizează pe 21 şi 22 decembrie o reuniune a unor lideri europeni dedicată securității și imigrației: Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 hours ago

Încă un pas făcut spre aderarea la OCDE: România are de astăzi o Strategie națională privind datele deschise din sectorul public

SUA3 hours ago

Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul ungar de externe, despre aderarea României la Schengen: Unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a Consiliului UE a fost atins

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR4 hours ago

Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban: Implicarea cetățenească în modelarea politicii de coeziune, esențială

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București a participat la cea de-a patra ediție a conferinței ”Future Energy Europe Summit”, un eveniment semnificativ pentru industria energetică

ROMÂNIA4 hours ago

Innovation România | MIPE a semnat un nou acord de finanțare europeană de 106,7 mil. euro care va sprijini dezvoltarea economică sustenabilă

NATO17 minutes ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

ROMÂNIA6 hours ago

“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă

ROMÂNIA8 hours ago

România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

Trending