Președintele Klaus Iohannis a semnat marți, 15 noiembrie, decretele privind promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară și a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, cunoscute drept „Legile Justiției” și reprezentând un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), se arată într-un comunicat remis caleaeuropeană.ro.
Cele trei legi, care au primit votul Senatului, în calitate de for decizional, la 17 octombrie, pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiția la principiile europene și îi consolidează independența, asigurând totodată respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.
La finalul vizitei întreprinse luna trecută la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă declara că sunt „perspective pozitive” astfel încât României să-i fie ridicat MCV.
În ultimul raport privind statul de drept, Comisia Europeană subliniază că „MCV continuă în paralel cu mecanismul privind statul de drept, din care România face parte integrantă – ca orice alt stat membru – până când toate obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător”, cerând, în același timp „revizuirea legilor justiției să consolideze garanțiile sistemului judiciar”.
În acest sens, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, preciza în septembrie că există multiple mize legate de aceste proiecte, unele ţin de aparatul propriu zis al justiţiei şi consecinţa acesteia asupra grupurilor şi libertăţilor justiţiabililor, altele ţin de obiective politice şi economice „de cea mai mare importanţă pentru interesele ţării”, precum aderarea României la spațiul Schengen.
De evaluarea Mecanismului de Cooperare și Verificare depinde și decizia guvernului Țărilor de Jos în ceea ce privește aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, invocată frecvent pentru motivarea opunerii față de extinderea acestei zone de liberă circulație la România și Bulgaria.
Proiectele legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției în septembrie 2020 și au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021. Promovate inițial de Ministerul Justiției spre avizarea CSM în 2021, aprobarea de către Guvern și, ulterior, adoptarea de către Parlament, procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului 2021.
Ministerul Justiției a reluat procesul de promovare în decembrie 2021, integrând unele propuneri și soluții primite în dezbaterea publică care a avut loc pe parcursul anului 2021 și finalizând proiectele, inclusiv versiunile în limba engleză, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2022, ținând cont și deciziile Curții de Justiție a UE. Proiectele au făcut obiectul discuțiilor dintre delegația Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum și delegația Comisiei Europene din cadrul mecanismului „Rule of Law”, pe de o parte, și delegația Ministerului Justiției, condusă de ministrul Justiției, în două sesiuni de lucru care au avut loc la începutul lunii aprilie.
Ulterior, la 18 aprilie, Ministerul Justiției a transmis, Comisiei Europene, spre consultare în cadrul MCV, proiectele legilor Justiției și ale Codurilor penale.
În ceea ce privește procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, acesta s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern și, ulterior, în Parlament. La fel ca în cazul legilor Justiției, în anul 2022, Ministerul Justiției a reluat și finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor.
Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și, în același timp, un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR.
Termenul asumat de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiției este 30 iunie 2023, iar în cazul Codurilor penale, 31 decembrie 2022.