Precedentul spaniol care ar putea inspira Guvernul roman

Premierul Victor Ponta anunta facilitati pentru persoanele care au credite la banci si un salariu maxim de 1610 lei lunar.

Programul de stimulare a consumului pregătit de Guvern prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare. Şeful Guvernului a apreciat că această măsură va permite “o creştere moderată, dar importantă” a consumului.

Guvernul spaniol poate servi drept exemplu in aplicarea acestui plan, dupa ce, in 2012, Spania a trebuit sa intervina atunci cand problema creditelor si a executarilor silite s-a transformat intr-un fenomen social grav.

mariano-rajoyPremierul Mariano Rajoy a promis atunci ca guvernul de la Madrid va lua masuri urgente pentru protectia celor care urmeaza sa fie evacuati din case, după ce mai multe persoane luate în colimator de bănci s-au sinucis, iar populaţia a ieşit în stradă să protesteze.

Din 2008 si pana in 2012, bancile spaniole au evacuat peste 400.000 de familii din locuintele cumparate cu credite neachitate la termen.

Astfel, una dintre masuri a vizat blocarea de catre stat a proceselor de evacuare. De asemenea, o altă măsură propunea debitorilor să renegocieze contractele de credit ipotecar şi să rămână în locuinţele lor.

Cele mai mari bănci din Spania au acceptat să îngheţe timp de doi ani procedurile de evacuare silită din locuinţe a debitorilor “cu probleme financiare extreme”, iar guvernul şi politicienii din opoziţie au decis să găsească împreună o soluţie acestei drame care a facut înconjurul lumii.

În cifre, drama evacuărilor a fost si mai evidentă. Dacă în primul trimestru din 2008 instanţele de judecată din Spania au autorizat 5.614 de evacuări, pentru cel de-al doilea trimestru cifra se ridică la aproximativ 19.000, potrivit Consiliului Suprem al Magistraturii din Spania, potrivit ZF.ro. Din 2008 până în prezent, instanţele jude­cătoreşti au aprobat 203.808 evacuări din locuinţe, depozite şi alte tipuri de proprietăţi, scrie The Wall Street Journal.

Premierul Victor Ponta anunta facilitati pentru persoanele care aucredite la banci si un salariu maxim de 1610 lei lunar

victor pontaPersoanele fizice cu credite la banci si cu salariu mediu net mai mic sau egal cu 1.610 lei vor putea sa obtina o reducere la jumatate a ratei, dar nu mai mult de 500 lei lunar, timp de doi ani, urmand ca dupa aceasta perioada sa beneficieze de un credit fiscal de la stat tot timp de doi ani, in valoare de 200 lei lunar, scrie HotNews.ro.

Aceasta facilitate, care a fost anuntata luni seara de premierul Victor Ponta si care este optionala, se poate acorda tuturor persoanelor fizice, salariati sau pensionari, cu conditia de a avea un venit lunar mai mic sau egal cu salariu mediu net, de 1.610 lei, si sa nu aiba restante la plata ratelor mai vechi de 90 de zile.

Masura ar putea viza 907.000 debitori, a fost discutata cu Banca Nationala si agreata de partenerii internationali ai Romaniei, a precizat primul ministru.

Dupa aceasta perioada de doi in care un debitor poate beneficia de reducerea la jumatate a ratei, statul acorda un credit fiscal “pentru a acoperi cresterea dobanzii pentru cei doi ani de scadere a ratei”, a afirmat Ponta.

“Daca ai un credit, venituri sub 16 mil lei vechi, daca nu ai restante mai vechi de 90 de zile vei plati doar jumatate din rata, doi ani, in speranta ca peste doi ani intreaga situatie ecobnomica sa continue sa se imbunatateasca. Dupa acesti doi ani diferenta de dobanda o suporta statul din reducerea impozitului pe venit”, a explicat primul ministru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.