Președintele Petro Poroșenko a semnat decretul prin care instituie starea excepțională în Ucraina după tensiunile cu Rusia

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a semnat luni decretul privind instituirea stării execepționale pe teritoriul Ucrainei, pe o perioadă de 60 de zile, în urma sechestrării duminică a trei nave ale Froțelor maritime ucrainene de către gărzile de coastră ruse în Marea Neagră, în proximitatea strâmtorii Kerci.

Foto: Administratia Prezidentiala ucraineana

Pentru a intra în vigoare, documentul are nevoie de aprobarea Parlamentului, conform Reuters, EFE, care citează un comunicat postat pe site-ul Administrației Prezidențiale ucrainene, citat de Agerpres.

Prin decretul său, preşedintele ucrainean a promulgat de fapt decizia adoptată duminică seara de către Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO), conform serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene.

Starea de urgenţă ar urma să intre în vigoare de luni (26 noiembrie), ora locală 14:00, până în data de 25 ianuarie 2019, aceeaşi oră, deşi aceasta ar putea fi ridicată oricând, după cum explică SNBO.

Acest decret prezidenţial, care nu implică neapărat mobilizarea trupelor, mai trebuie să fie aprobat de Rada Supremă (parlamentul unicameral) de la Kiev.

Se aşteaptă ca parlamentul Ucrainei să dezbată decretul respectiv mai târziu în cursul zilei de luni.

Secretarul general al Organizației Nord-Atlantice (NATO) a convocat deja o ”reuniune extraordinară cu Ucraina” luni după-amiază, la Bruxelles, după ce Rusia a sechestrat trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, deschizând, de facto, un al treilea front în conflictul ruso-ucrainean, după cel terestru din estul Ucrainei, și cel aerian, odată cu doborârea avionului MH17.

MAE și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la criza izbucnită după ce nave ucrainene au fost atacate și sechestrate de forțe rusești, argumentând că agresiunea și încălcarea legislației internaționale subminează securitatea întregii regiuni.

Uniunea Europeană și NATO au făcut și ele apel la detensionarea și dezescaladarea situației dintre Rusia și Ucraina în cazul incidentului din strâmtoarea Kerci în care Moscova a arestat trei nave ucrainene. Bruxelles-ul a reiterat cu această ocazie faptul că nu recunoaște anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea.

Ucraina a acuzat duminică Rusia că i-a atacat şi sechestrat trei nave rănind şase marinari. La rândul său, Rusia a susţinut că navele se aflau în apele sale teritoriale şi că au fost răniţi trei marinari, nefiindu-le însă pusă viaţa în pericol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.