Connect with us

CONSILIUL UE

Președinția belgiană a Consiliului UE ”sprijină aderarea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, subliniază ambasadorul Belgiei la București, John Cornet d’Elzius

Published

on

© captură video/ Comisia Europeană în România - Facebook

Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene ”sprijină aderarea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a subliniat luni ambasadorul Belgiei la București, John Cornet d’Elzius, în cadrul conferinței de lansare a președinției belgiene a Consiliului UE în țara noastră, eveniment găzduit de Comisia Europeană în România.

Țara fondatoare UE preia această responsabilitate pentru a 13-a oară, într-un an al alegerilor europene și ”într-un moment în care Uniunea Europeană se află la răscruce de drumuri, se confruntă cu consecințele agresiunii ilegale a Rusiei în Ucraina, cu pandemia, cu criza energetică, cu dezinformare, cu evenimentele climatice extreme, dar și cu un nou conflict în Orientul Mijlociu”.

Citiți și: România va continua dialogul cu Austria privind integrarea completă în Schengen, urmând să aibă loc și controale ad-hoc în contextul eforturilor de ridicare a controalelor la frontierele terestre

Instituțiile UE, deschise la dialog pentru a sprijini România în contextul protestelor fermierilor: România susține greul prin care evităm un război al foamei. Bucureștiul asigură că fondurile UE pentru agricultură rămân “neatinse”

”Președinția va depune eforturi pentru a proteja mai bine europenii, consolidând cooperare și pregătind viitorul nostru comun. De asemenea, va acorda o atenție specială păstrării sprijinului destinat Ucrainei. Președinția noastră coincide acum cu alegerile europene, care vor avea loc în luna iunie”, a dat asigurări John Cornet d’Elzius.

 Diplomatul a detaliat că președinția Belgiei va fi ”împărțită în două: îndeplinirea agendei legislative a acestui ciclu instituțional și pregătirea discuțiilor pentru viitorul UE”.

De asemenea, aceasta se va concentra pe șase domenii tematice:

I. Apărarea statului de drept și a unității UE

John Cornet d’Elzius a amintit principiile pe care se fundamentează UE: statul de drept, valorile democratice, deschiderea căilor spre coeziune, protejarea libertăților individuale, egalității și a non-discriminării și bunăstarea cetățenilor.

”Apărarea principiilor democratice, a statului de drept și a drepturilor fundamentale constituție un element esențial în eforturile președinției belgiene, care va consolida capacitarea și incluziunea cetățenilor cu accent special pe participarea tinerilor. Eu însumi mă voi implica în discuții cu tinerii”, a anunțat ambasadorul belgian.

II. Consolidarea competitivității

Președinția belgiană va prioritiza competitivitatea pe termen lung, dar și politicile industriale, ”în lumina realităților geopolitice și a evoluției rapide a noilor tehnologii”.

”UE trebuie să asigure condiții de egalitate pentru mediul de afaceri, în special pentru IMM-uri, dându-le posibilitatea să concureze echitabil atât în UE, cât și pe scena globală. De asemenea, este important să avem un cadru legal, coerent, predictibil și simplificat. Trebuie acordată o atenție specială sporirii securității economice, reducerii dependențelor periculoase și promovării leadership-ului în sectoare tehnologice cheie”, consideră diplomatul, care a detaliat că, pe durata celor șase luni de mandat, țara sa ”va susține importanța politicii de coeziune ca element esențial și pe termen lung pentru investiții ca factor catalizator pentru transformarea și convergența tuturor politicilor ca element de consolidare a UE”.

III. Tranziția verde și justă

”Agenda ambițioasă privind tranziția are la bază nevoia de a aborda tripla criză a schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a poluării”, consideră John Cornet d’Elzius.

În acest context, continuarea Pactului Verde ”este una dintre priorități care va plasa tranziția energetică și climatică în vârful priorităților” președinției belgiene.

”Evenimentele climatice, geopolitice extreme au subliniat nevoia unei tranziții accelerate și incluzive, inclusiv la nivelul energiei. Această tranziție trebuie să susțină surse de energie pentru cetățeni, pentru societățile comerciale pe care acestea să și le poată permite, asigurând o securitate puternică și viabilă a aprovizionării cu energie și contribuind la obiectivul de neutralitate climatică. UE trebuie să valorifice la maximum potențialul eficienței sale energetice la nivelul întregii economii și să avanseze rapid către dezvoltarea unor surse și modalități de transport a energiei regenerabile. Investițiile sporite pentru a înființa o rețea energetică europeană flexibilă și integrată sunt esențiale în acest scop”, a continuat diplomatul.

IV. Consolidarea agendei în domeniul social și al sănătății

Președinția belgiană va urmări ”dotarea UE cu o ambiție socială ambițioasă pentru a susține o societate europeană care să fie mai incluzivă, mai echilibrată și mai echitabilă din punctul de vedere al egalității de gen pentru toți”, consolidând astfel pilonul european al drepturilor.

În egală măsură, aceasta va sprijini ”evaluarea nivelului de pregătire în fața crizelor a UE, consolidând securitatea aprovizionării cu medicamente și elaborând o strategie pentru a încuraja și pentru a susține și mai mult forța de muncă din domeniul îngrijirii”.

V. Protejarea cetățenilor și granițelor

În timpul mandatului la Consiliul UE, Belgia are ca scop ”abordarea tuturor inițiativelor legislative care nu sunt încă finalizate, aferente noului pact european privind migrația și azilul”.

”Vom depune eforturi pentru a consolida dimensiunea externă a acestuia. Asigurarea necesităților cetățenilor vor sta la baza discuțiilor pe care le vom avea pe tema securității și apărării europene, promovând o abordare a UE mai integrată, iar accentul se va pune pe consolidarea bazei tehnologice și industriale necesare în UE pentru apărare, inclusiv prin explorarea posibilităților de dezvoltare a unei strategii în domeniul industriei apărării pentru UE”, a mai spus John Cornet d’Elzius.

VI. Promovarea unei Europe globale

În contextul în care ”sistemul multilateral și ordinea internațională bazată pe reguli se confruntă cu presiuni crescânde din perspectivă geopolitică, inclusiv întoarcerea războiului pe continentul european”, președinția belgiană ”va urmări viguros eforturile depuse de UE pentru a-și consolida reziliența și autonomia și pentru a-și consolida interesele și valorile”.

”România și Belgia își doresc o Europă puternică ce colaborează cu partenerii mondiali pentru pace și pentru o ordine internațională bazată pe reguli”, a conchis ambasadorul John Cornet d’Elzius.

Belgia a preluat la 1 ianuarie 2024 președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, exercitându-și timp de șase luni mandatul sub motto-ul ”Protejează. Consolidează. Pregătește“, într-un an în care vor avea loc alegeri europene, ducând astfel mai departe moștenirea fostului președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, care s-a stins din viață la 27 decembrie 2023 și al cărui nume coincide cu semnarea acordurilor Schengen, lansarea programului Erasmus, reforma politicii agricole comune sau negocieriea și semnarea Tratatului de la Maastricht, considerat actul de naștere a Uniunii Europene.

Citiți și: Ghidați de amintirea lui Jacques Delors, Ursula von der Leyen și Alexander de Croo au dat startul președinției Belgiei la Consiliul UE: “Europa Mare are viitorul în față”

Belgia, țară fondatoare a UE, a preluat președinția Consiliului UE, mandat ce va coincide cu alegerile europene: Avem Uniunea Europeană în ADN-ul nostru

“După cum știți, noi, belgienii, avem Uniunea Europeană în ADN-ul nostru. Atât de multe instituții europene au sediul aici, în capitala noastră. Dacă există o țară care întruchipează ceea ce înseamnă UE, aceasta este Belgia”, a spus premierul Alexander De Croo în momentul lansării președinției, la începutul anului.

La 30 iunie Belgia va preda ștafetaUngariei, care închide trioul actual al președințiilor, întregit de cea spaniolă ce tocmai s-a încheiat. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Frankfurt va găzdui noua agenție a UE pentru combaterea spălării banilor. AMLA va asigura respectarea regulilor financiare europene

Published

on

© European Council

Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns joi la un acord cu privire la sediul agenției europene pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, desemnată sub acronimul AMLA, informează comunicatul oficial.

AMLA va avea sediul la Frankfurt și își va începe activitatea la jumătatea anului 2025. Aceasta va avea peste 400 de angajați.

Având atribuţii de supraveghere şi de sancţionare pentru a asigura respectarea regulilor financiare europene, AMLA va superviza direct circa 40 de instituţii de creditare şi instituţii financiare considerate cele mai vulnerabile la riscuri, inclusiv furnizori de servicii de active cripto.

Frankfurt a învins concurenţa din partea oraşelor Paris, Bruxelles, Madrid, Dublin, Riga, Vilnius, Viena şi Roma pentru a găzdui nouă entitate. Ea va avea în special sarcina de a superviza şi coordona autorităţile naţionale pentru a depista şi a combate activităţile transfrontaliere suspecte, scrie Agerpres.

Comisia Europeană salută acordul dintre Parlamentul European și Consiliu privind stabilirea sediului AMLA la Frankfurt. Este pentru prima dată când colegiuitorii convin împreună asupra locației sediului unei agenții descentralizate. Reprezentanții Parlamentului și ai Consiliului au votat împreună cu același număr de voturi în cadrul unei reuniuni interinstituționale la sediul Consiliului.

În ceea ce privește amplasarea autorității, Consiliul și Parlamentul au colaborat pentru a asigura un proces de selecție transparent, corect și echitabil pentru toți candidații.

În 2021, statele membre au convenit înfiinţarea unei agenţii dedicate coordonării eforturilor de combatere a spălării banilor în UE, după ce sancţionarea de către autorităţile naţionale s-a dovedit a fi de durată şi inconsecventă.

Luna trecută, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la anumite elemente ale pachetului de măsuri împotriva spălării banilor, care vizează protejarea cetățenilor UE și a sistemului financiar al UE împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE a stabilit mandatul de negociere pentru prelungirea cu un an a suspendării taxelor de import și a cotelor pentru exporturile Ucrainei și R. Moldova către UE

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Ambasadorii țărilor membre la Uniunea Europeană au convenit miercuri mandatul de negociere al Consiliului UE cu privire la propunerile legislative care vizează reînnoirea pentru încă un an a suspendării taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene și moldovenești către UE.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, propunerea privind măsurile comerciale autonome pentru Ucraina vizează reînnoirea suspendării taxelor de import și a cotelor pentru încă un an (de la 6 iunie 2024 la 5 iunie 2025), consolidând în același timp protecția pentru produsele agricole sensibile, prin consolidarea măsurilor de salvgardare deja incluse în actualul Regulament (UE) 2023/1077 și prin includerea unei noi măsuri de salvgardare automată pentru anumite produse sensibile.

Propunerea privind măsurile comerciale autonome pentru Republica Moldova vizează reînnoirea suspendării taxelor de import și a contingentelor pentru încă un an (de la 25 iulie 2024 la 24 iulie 2025), consolidând în același timp protecția pentru produsele agricole sensibile, prin consolidarea măsurilor de salvgardare deja incluse în actualul regulament (UE) 2023/1524.

Prin reînnoirea acestor măsuri, UE va continua să sprijine și să încurajeze fluxurile comerciale dinspre Ucraina către UE și restul lumii și va contribui la crearea condițiilor pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale care să conducă la integrarea treptată a Ucrainei pe piața internă a UE.

Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, de asemenea, să aibă un impact negativ asupra capacității Republicii Moldova de a face comerț cu restul lumii.

Reînnoirea acestor măsuri va contribui la menținerea condițiilor necesare pentru a permite Moldovei să își continue relațiile comerciale cu UE și cu restul lumii prin intermediul UE.

La 31 ianuarie 2024, Comisia Europeană a înaintat Consiliului cele două propuneri de reînnoire a suspendării taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene și moldovenești către UE pentru încă un an.

Comitetul Reprezentanților Permanenți a aprobat textul propunerii Comisiei fără nicio modificare, în vederea ajungerii la un acord în primă lectură cu Parlamentul European.

Comisia pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului European intenționează să organizeze un vot cu privire la propunere în cadrul reuniunii sale din 7 martie 2024. Parlamentul European își propune să adopte poziția în primă lectură în cadrul uneia dintre sesiunile sale plenare din aprilie 2024.

Regulamentele trebuie apoi adoptate de Consiliu, semnate de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicate în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ungaria va fi ”cea mai pro-extindere preşedinţie a Consiliului UE”, afirmă ministrul ungar de externe: UE are nevoie de noi state membre precum țările din Balcanii de Vest, R. Moldova

Published

on

© European Union 2023

Ungaria va fi ”cea mai pro-extindere președinție a Uniunii Europene din toate timpurile”, a subliniat marți, la Bruxelles, ministrul de externe al acestei țări, Peter Szijjarto, care a ținut să adauge că negocierile de aderare se vor concentra pe ”prestația reală” a țărilor candidate, și nu pe ”înclinarea în fața presiunii politice”, anunță MTI, conform Agerpres.

La 1 iulie, Belgia va preda Ungariei ștafeta președinției Consiliului Uniunii Europene, mandat pe care îl va exercita timp de șase luni ce se anunță încărcate, în contextul reconfigurării funcțiilor politice la vârful instituțiilor UE și a Parlamentului European, după alegerile europarlamentare care vor avea loc în la începutul lunii iunie.

”Nu vom permite ca procesul de aderare al anumitor ţări să fie legat în mod artificial de al altora. Nu vom permite ca procesul de aderare al vreunei ţări cu rezultate mai bune să fie luat ostatic de al celor ce rămân în urmă”, a declarat Szijjarto într-o conferinţă de presă desfăşurată după reuniunea Consiliului de asociere UE-Georgia.

Într-o referire la Ucraina, acesta a evidențiat că o țară candidată care se află în război nu va constitui un merit în timpul negocierilor de aderare și a atras atenția că UE nu trebuie să importe niciun conflict militar.

În viziunea sa, extinderea ar trebui să fie despre creşterea posibilităţii de stabilitate şi progres paşnic dincolo de teritoriul actual al UE şi nu despre a aduce ameninţarea unui război în interiorul UE.

Peter Szijjarto a afirmat că preşedinţia ungară a Consiliului UE va dori să ajute pe Serbia să deschidă noi capitole de negociere, pe Muntenegru să închidă mai multe capitole şi pe Bosnia, Georgia şi Republica Moldova să înceapă negocierile de aderare.

”UE are nevoie de noi state membre care pot aduce impulsul şi prospeţimea atât de necesare, precum ţările din Balcanii de Vest, Georgia sau Moldova”, a declarat Szijjarto.

Pe fondul războiului ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, extinderea Uniunii Europene a revenit în vârful priorităților Uniunii Europene, ultima țară care s-a alăturat UE fiind Croația, în 2013, în urmă cu mai bine de un deceniu.

Nevoia de a lărgi familia europeană a fost evocată și de președintele Klaus Iohannis cu ocazia discursului susținut în Parlamentul European, în cadrul dezbaterii ”Aceasta este Europa”, argumentând că o Uniune Europeană mai mare o va face mai atractivă pe plan extern.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan3 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO5 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA7 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA7 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu8 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA19 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending