România va avea 10 milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus, urmând ca săptămânal să fie distribuite cca. 140.000 de doze, a declarat premierul Florin Cîțu în dimineața aceasta, la sosirea primelor 10.000 de doze de vaccin la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” din București, relatează Agerpres. De asemenea, primul vaccin se va face mâine.
„Mâine (duminică n.r.) începe campania de vaccinare oficială, primul vaccin se va face mâine. Acum am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin. Şi, aşa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie”, a declarat premierul României.
Pentru mai multe informații legate de vaccinul anti-COVID, consultați Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19
Amintim că, potrivit strategiei de vaccinare, prima persoană care va fi vaccinată pe 27 decembrie este un cadru medical.

© Guvernul României
De asemenea, „campania de vaccinare începe în acelaşi timp în România ca în Europa”, a amintit Florin Cîțu, obiectiv pentru care s-a muncit foarte mult şi am reuşit să avem totul pus la punct ca să începem în aceeaşi zi când începe în toată Europa campania de vaccinare”, a adăugat premierul.
Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, vaccinul anti-COVID este tolerat ușor, fiind foarte puține contraindicații legate de acesta.
„Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment. Sunt reacţii adverse locale cele mai frecvente – durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. Şi pot să fie înregistrate adverse generale – febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri (…) de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin”, a explicat şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, citat de Agerpres.

© Guvernul României
Centrul național de primire și stocare al dozelor de vaccin este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București. Primele 10.000 de doze de vaccin din tranșa simbolică, primite pe 26 decembrie, urmează să fie distribuite către două spitale din București și în alte opt din țară, după cum urmează:
1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca
5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova
7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
8. Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare
9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava
10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara)
Uniunea Europeană urmează să primească până la finalul acestui an 12,5 milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus din partea societății germano-americane BioNTech-Pfizer.
De asemenea, compania urmează să livreze 20 de milioane de doze și în Statele Unite.
Ţinând cont că vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie administrat în două doze la distanţă de trei săptămâni, livrările anunţate pentru acest an către UE ar fi suficiente pentru vaccinarea a 6,25 milioane de oameni.
Vaccinul anti-COVID-19, produs de BioNTech-Pfizer, a primit luni undă verde din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), autoritatea care are rolul de reglementare a medicamentelor din Europa. Acesta, alături de cele produse de Moderna și CureVac, conține o parte din „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19. Urmându-le, celulele corpului vor produce o proteină care este specifică acestui virus. Sistemul imunitar va ști că această proteină unică nu ar trebui să fie prezentă în organism și va reacționa producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19.
Până în prezent, Comisia Europeană a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru apromixativ două miliarde de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane).
La acestea se adaugă discuțiile preliminare încheiate de Comisia Europeană la 17 decembrie cu compania farmaceutică Novavax, de unde UE ar urma să achiziționeze 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.