Raport PwC: Criza din zona euro afectează tranzacțiile din domeniul energiei. Către ce zone se orientează investitorii

 După şase ani de dominaţie europeană, epicentrul tranzacţiilor în domeniul energiei s-a mutat în zona Asia-Pacific, se arata in Raportul anual PwC, “Power Deals”. Actuala criză a datoriilor suverane din Zona Euro se resimte şi la nivelul tranzacţiilor din domeniul energiei din Europa, marii jucători din energie şi investitorii orientându-se către alte pieţe pentru achiziţii, se mai spune in document.

Criza din Zona Euro ar putea avea totuşi un dublu impact asupra tranzacţiilor din sfera energiei. Pe de o parte va îngreuna finanţarea tranzacţiilor, pe de altă parte, s-ar putea să ducă la o sporire a privatizărilor din sectorul energetic pe măsură ce guvernele europene vor căuta să-şi valorifice activele pe care le deţin în companiile energetice pentru a finanţa deficitele bugetare sau a-şi reduce datoria publică. În plus, criza va duce la deprecierea monedei europene, ceea ce va facilita accesul pe piaţa europeană a cumpărătorilor de pe alte continente.

„Întocmai ca cele mai multe pieţe europene, România a înregistrat o scădere pronunţată a numărului şi valorii tranzacţiilor din sectorul energetic, îndeosebi pe segmentul energiei convenţionale, în vreme ce în sfera energiei regenerabile se observă o efervescenţă a proiectelor anunţate, dar destul de puţine tranzacţii, pentru că marii jucători interesaţi de sectorul energiei eoliene şi-au achiziţionat deja proiectele necesare. Este o piaţă dictată de cumpărători mai mult ca niciodată, iar dezvoltatorii de proiecte în sfera energiei regenerabile trebuie să obţină toate avizele şi să avanseze proiectele foarte repede, întrucât perioada propice pentru acestea este relativ limitată în timp”,  a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Energetică, Minieră şi de Utilităţi, PwC România.

Mai multe detalii despre raport, găsiți aici.

Sursa articol: HotNews.ro

Sursa foto: ghidelectric.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.